"Ταπισερί – Tapisserie": Δεκατρείς Έλληνες εικαστικοί παρουσιάζουν τη διαδικασία και το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ύφανσης

Η έκθεση συγκεντρώνει σπάνια δείγματα τοπικής υφαντικής από ιδιωτικές συλλογές της Μυκόνου, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης, παραδοσιακές υφάντριες της Μυκόνου θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

'Ταπισερί – Tapisserie'

Η ομαδική εικαστική έκθεση "Ταπισερί – Tapisserie" εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου "Μαρία Ιγγλέση" την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ., σε οργάνωση Μάριου Βαζαίου και επιμέλεια Ίριδος Κρητικού.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση της έκθεσης "Ταπισσερί" στον ιστορικό χώρο του Πύργου Μπαζαίου στην ενδοχώρα της Νάξου το καλοκαίρι του 2022, οι σύγχρονες υφάνσεις των διακεκριμένων εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, ενεργοποιούνται και πάλι, προκειμένου να παρουσιαστούν στο ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, με στόχο τον οργανικό διάλογο με τη μακρά υφαντική ιστορία του νησιού. Δεκατρείς ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης, συνομιλούν με γνώση και αμεσότητα με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση. Ταυτόχρονα διαμορφώνουν νεωτερικά πλαστικά τοπία ύφανσης προτείνοντας νέους τρόπους υφαντικής, με διαφορετικά υλικά και επινοήσεις χειρωνακτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δεκατρείς διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές στη διαδικασία και το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ύφανσης. Με τρόπο που συνδέεται απόλυτα με τις αρχετυπικές αναζητήσεις και την αισθητική ολότητα της ελληνικής υφαντικής.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γρηγορίου, Ειρήνη Γκόνου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου.

Συντάσσοντας την εκθεσιακή δράση, οι συμμετέχοντες προχωρούν σε επιμέρους διαδραστικές με τον ιστορικό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου και οργανικές ως προς τη χρήση των υλικών υφαντικές εγκαταστάσεις με αισθητικές, πλαστικές και συμβολικές σημειώσεις και λύσεις στη διαδικασία και τις ανεξάντλητες δυνατότητες της ύφανσης. Χρησιμοποιώντας βαμβάκι, λινάρι, φυτίλι, τσουβάλι, μαλλί και μετάξι, σύρμα, υφάσματα, κλωστές, χειροποίητο χαρτί και χαρτόνι, γιούτα, σιζάλ, καλάμια και ξύλα, βαφές και κουρέλια, εξερευνούν, επαναπροσδιορίζουν και ανασυνθέτουν την υφαντική διαχρονία.

Η έκθεση συγκεντρώνει σπάνια δείγματα τοπικής υφαντικής από ιδιωτικές συλλογές της Μυκόνου, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης, παραδοσιακές υφάντριες της Μυκόνου θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Εγκαίνια: 12/9 (8 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου "Μαρία Ιγγλέση" | 13-30/9 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 7-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Το 20ο Athens Digital Arts Festival είναι γεγονός!

Ξεκινάει σήμερα το μεγαλύτερο ελληνικό φεστιβάλ αφιερωμένο στις ψηφιακές τέχνες, κάνοντας μια ψηφιακή επανάσταση μέσα στα Πρώην Δικαστήρια Σανταρόζα και την Πλατεία Δικαιοσύνης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
16/05/2024

Συνθέσεις της παραδοσιακής τέχνης "IKEBANA" στην Πινακοθήκη Γκίκα

Η έκθεση παρουσιάζεται με αφορμή το το "2024: Έτος Πολιτισμού και Τουρισμού Ιαπωνίας-Ελλάδας".

Όσα ετοιμάζει το Μουσείο Μπενάκη για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το θέμα του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2024 είναι "Μουσεία για την Εκπαίδευση και την Έρευνα".

Η πρωτοπόρος καλλιτέχνιδα Linder στους Δελφούς για μια ξεχωριστή περφόρμανς

H καλλιτέχνιδα βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή το πρόγραμμα καλλιτεχνικής φιλοξενίας του PCAI.

Το Μουσείο Γουναρόπουλου ανανεώνει τη συλλογή του

Η νέα δωρεά από τις εγγονές του καλλιτέχνη προσφέρει μια πιο συνολική εικόνα της δημιουργικής πορείας του.

Ο Δήμος Αθηναίων συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων

Δωρεάν εκδηλώσεις στα μουσεία, στις βιβλιοθήκες και στους χώρους πολιτισμού του Δήμου.

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.