"Ταπισερί – Tapisserie": Δεκατρείς Έλληνες εικαστικοί παρουσιάζουν τη διαδικασία και το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ύφανσης

Η έκθεση συγκεντρώνει σπάνια δείγματα τοπικής υφαντικής από ιδιωτικές συλλογές της Μυκόνου, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης, παραδοσιακές υφάντριες της Μυκόνου θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

'Ταπισερί – Tapisserie'

Η ομαδική εικαστική έκθεση "Ταπισερί – Tapisserie" εγκαινιάζεται στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου "Μαρία Ιγγλέση" την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου στις 8 μ.μ., σε οργάνωση Μάριου Βαζαίου και επιμέλεια Ίριδος Κρητικού.

Μετά την εξαιρετικά επιτυχημένη παρουσίαση της έκθεσης "Ταπισσερί" στον ιστορικό χώρο του Πύργου Μπαζαίου στην ενδοχώρα της Νάξου το καλοκαίρι του 2022, οι σύγχρονες υφάνσεις των διακεκριμένων εικαστικών που συμμετέχουν στην έκθεση, ενεργοποιούνται και πάλι, προκειμένου να παρουσιαστούν στο ιστορικό κτήριο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου, με στόχο τον οργανικό διάλογο με τη μακρά υφαντική ιστορία του νησιού. Δεκατρείς ολοκληρωμένες νησίδες ύφανσης, συνομιλούν με γνώση και αμεσότητα με την ελληνική διαχρονική υφαντική παράδοση. Ταυτόχρονα διαμορφώνουν νεωτερικά πλαστικά τοπία ύφανσης προτείνοντας νέους τρόπους υφαντικής, με διαφορετικά υλικά και επινοήσεις χειρωνακτικής διαδικασίας.

Στο πλαίσιο της εκθεσιακής δράσης, ο Μάριος Βαζαίος, διευθυντής του Φεστιβάλ Νάξου και η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού, προσκαλούν δεκατρείς διακεκριμένους Έλληνες εικαστικούς να προχωρήσουν στη σύσταση ενός αυτοτελούς οργανικού πεδίου με εικαστικές, πλαστικές και συμβολικές πολυεπίπεδες αναφορές στη διαδικασία και το αναπάντεχο αποτέλεσμα της ύφανσης. Με τρόπο που συνδέεται απόλυτα με τις αρχετυπικές αναζητήσεις και την αισθητική ολότητα της ελληνικής υφαντικής.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Ζωή Γαϊτανίδου, Μαίρη Γαλάνη-Κρητικού, Μαρία Γρηγορίου, Ειρήνη Γκόνου, Μανόλης Ζαχαριουδάκης, Νίκος Κόνιαρης, Μάρω Κορνηλάκη, Μαρία Κώτσου, Πανδώρα Μουρίκη, Γιάννης Παπαδόπουλος, Σοφία Πάσχου, Ισμήνη Σαμανίδου, Ιωάννα Τερλίδου.

Συντάσσοντας την εκθεσιακή δράση, οι συμμετέχοντες προχωρούν σε επιμέρους διαδραστικές με τον ιστορικό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου και οργανικές ως προς τη χρήση των υλικών υφαντικές εγκαταστάσεις με αισθητικές, πλαστικές και συμβολικές σημειώσεις και λύσεις στη διαδικασία και τις ανεξάντλητες δυνατότητες της ύφανσης. Χρησιμοποιώντας βαμβάκι, λινάρι, φυτίλι, τσουβάλι, μαλλί και μετάξι, σύρμα, υφάσματα, κλωστές, χειροποίητο χαρτί και χαρτόνι, γιούτα, σιζάλ, καλάμια και ξύλα, βαφές και κουρέλια, εξερευνούν, επαναπροσδιορίζουν και ανασυνθέτουν την υφαντική διαχρονία.

Η έκθεση συγκεντρώνει σπάνια δείγματα τοπικής υφαντικής από ιδιωτικές συλλογές της Μυκόνου, ενώ στο πλαίσιο της έκθεσης, παραδοσιακές υφάντριες της Μυκόνου θα πραγματοποιήσουν εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες.

Εγκαίνια: 12/9 (8 μ.μ.)

Info: Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου "Μαρία Ιγγλέση" | 13-30/9 | Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ.-2 μ.μ. & 7-11 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη 

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η ομαδική έκθεση "Παιδαγωγικές του κοινού/των κοινών" μάς δείχνει "πώς να στεκόμαστε μαζί"

Με καλλιτεχνικά έργα, πρακτικές και αρχεία, η ομαδική εικαστική έκθεση προτείνει στο κοινό μια έννοια παιδαγωγικής του κοινωνικού.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
22/09/2023

Το Athens Art Book Fair γεμίζει τέχνη την Αθήνα για τέταρτη χρονιά

Η ετήσια έκθεση καλλιτεχνικού βιβλίου επιστρέφει με 82 καλλιτέχνες, φωτογράφους, ζινάδες, ανεξάρτητα περιοδικά και εκδοτικούς οίκους από την Ελλάδα και το εξωτερικό

Το 5o International Forum of Performance Art στρέφει το βλέμμα στον μετα-άνθρωπο

Το φεστιβάλ επιστρέφει για ένα τετραήμερο στην πόλη της Δράμας, με τη θεματική : "The Posthumanisms and the Metaverses Condition".

Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Η Εθνική Πινακοθήκη διοργανώνει ξεναγήσεις και δράσεις για όλες τις ηλικίες

Η Εθνική Πινακοθήκη, στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2023 διοργανώνει, μεταξύ άλλων, ξενάγηση στην περιοδική έκθεση "Αστυγραφία / Urbanography. Η ζωή της πόλης τις δεκαετίες 1950-1970".

"Πως θα αλλάξουμε το μυαλό μας, για να αλλάξουμε τον κόσμο": Διεθνές Συμπόσιο στην Ελευσίνα

Συναρπαστικές συζητήσεις, βιωματικά εργαστήρια και καλλιτεχνικές δράσεις σε ένα καινοτόμο τριήμερο συμπόσιο, με τη συμμετοχή διακεκριμένων ομιλητών από όλο τον κόσμο.

Διαβάζουμε Audre Lorde και Lola Ridge: Δυο ιστορικές γυναίκες, ριζοσπάστριες ποιήτριες μας συστήνουν οι εκδόσεις Κείμενα

Δύο νέα βιβλία από τις εκδόσεις Κείμενα μας συστήνουν την Audre Lorde, Μαύρη, λεσβία, ακτιβίστρια που έγραψε κείμενα-ορόσημα για το φεμινιστικό κίνημα της δεκαετίας του ‘80 και τη Lola Ridge αναρχική μοντερνίστρια των αρχών του 20ου αιώνα με έντονη παρουσία στην ιστορία του εργατικού κινήματος έγραψαν ιστορία με τη ζωή και το έργο τους που παραμένει ζωντανό και επίκαιρο.

Κάνοντας ένα "Ταξίδι στο χρώμα" στην έκθεση της Νάνσυς Ναουμίδου

Η εικαστικός εμπνέεται από την ελληνική φύση, τις ανθρώπινες σχέσεις και την καθημερινότητα.