Μουσεία και πινακοθήκες

Αθηνέο

Αθηναϊκή Ζυθοποιία, Λεωφ. Κηφισού 102, Αιγάλεω

Στο πρώτο εργοστάσιο της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας στον Ταύρο βρίσκεται ένα μικρό αλλά περιεκτικό μουσείο για τη μπίρα και την ιστορία της, διαφωτίζοντας τις εθνικές ρίζες του συγκεκριμένου αλκοολούχου ποτού μαζί με την κοινωνική, οικονομική, επιχειρηματική και πάνω από όλα πολιτισμική έκφανσή της πάνω στον τόπο. Από το 2015 όταν και ιδρύθηκε, φιλοξενείται μόνιμη έκθεση αντικείμενα της εταιρείας σχετικά με την διαδικασία παραγωγής της μπύρας ενώ ο επισκέπτης μπορεί να πάρει μέρος σε εκπαιδευτικά σεμινάρια, ξεναγήσεις, περιοδικές εκθέσεις και άλλες δραστηριότητες με ένα ποτήρι μπύρας στο χέρι.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2105384585

Μουσείο Ακρόπολης

Διονυσίου Αρεοπαγίτου 15

Περισσότερα από 35 χρόνια επιστημονικής μελέτης χρειάστηκαν για τον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης το 2000, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Λουσμένο από το φως του ήλιου και απέναντι από το εμβληματικό μνημείο του Παρθενώνα, τα τρία επίπεδα του σύγχρονου κτιρίου του Μπερνάρ Τσούμι που αποτελεί πλέον τοπόσημο της πόλης, στεγάζουν περισσότερα από 4.000 εκθέματα στον δεκαπλάσιο χώρο από τον προκάτοχό του (14.000 τ.μ.). Ξεχωρίζουν η Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης και βέβαια και η Αίθουσα του Παρθενώνα, ενώ στον υπόλοιπο χώρο φιλοξενούνται θεματικές παρουσιάσεις και περιοδικές εκθέσεις. Υπέροχη θέα από το ενδιαφέρον cafe-εστιατόριο, ωραία πωλητήρια με μεγάλη ποικιλία σουβενίρ και βιβλίων, kit εξερεύνησης του μουσείου για παιδιά και συχνές εκδηλώσεις βάζουν δυναμικά το μοναδικό αυτό μουσείο στην ατζέντα και των Αθηναίων.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2109000900

Αρχαιολογική Συλλογή Αχαρνών

Λεωφ. Φιλαδελφείας 76, Μενίδι, έναντι Δημαρχείου Αχαρνών

Ένα μουσείο-κόσμημα για την πόλη των Αχαρνών έχει εμφανιστεί από το 2006, στεγάζοντας την αρχαιολογική συλλογή της περιοχής που υφίσταται από το 1982. Στο ισόγειο του κτιρίου φυλάσσονται αρχιτεκτονικά μέλη, επιτύμβιες στήλες, γλυπτά, αγγεία, ειδώλια κ.ά., που χρονολογούνται από τη νεολιθική περίοδο έως τους βυζαντινούς χρόνους. Τοποθετημένα κατά χρονολογική σειρά, τα εκθέματα φέρνουν στο φως ευρήματα από παλιότερες σωστικές ανασκαφές σε ιδιωτικά οικόπεδα από τις Αχαρνές και τους γειτονικούς τους δήμους.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2102466122

Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου

Πάρκο Στρατού

H Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, ή κοινώς Εθνική Πινακοθήκη, ξεκίνησε ως θεσμός το 1900 ενώ με τη σημερινή της διάρθρωση λειτουργεί από το 1976. Μέσα από σημαντικές δωρεές ανά τα χρόνια, ο αρχικός πυρήνας της συλλογής ξεπερνά πλέον τα 15.000 έργα νεότερης ελληνικής ζωγραφικής, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε έργα του Καραβάτζιο, του Ανδρέα Παβία, του Στέφανου Τζαγκαρόλο, του Βολανάκη κά. Από το 2013, το κεντρικό κτήριο της Εθνικής Πινακοθήκης, επί της οδού Βασιλέως Κωνσταντίνου 50, έχει κλείσει λόγω εργασιών επέκτασης ενώ όλες οι υπηρεσίες του μουσείου, η μόνιμη έκθεση περίπου 120 έργων (έως την περίοδο του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου και της γενιάς του '30) όπως και η βιβλιοθήκη έχουν μεταφερθεί στους χώρους της Εθνικής Γλυπτοθήκης στο Άλσος Στρατού, Γουδή. Επίσης, λειτουργεί πωλητήριο.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2107235937-8

Εθνική Γλυπτοθήκη

Πάρκο Στρατού, Γουδή, είσοδος από Λεωφ. Κατεχάκη

Οι παλιοί βασιλικοί στάβλοι του ιππικού που βρίσκονται στο Άλσος Στρατού στο Γουδί, ανακαινίστηκαν και μετατράπηκαντο 2006 σε έναν πολιτιστικό πυρήνα που συγκεντρώνει την ιστορία και την εξέλιξη της νεότερης ελληνικής γλυπτικής, με περισσότερα από 110 εκθέματα από τις ιστορικές συλλογές γλυπτών της Εθνικής Πινακοθήκης. Από τους ανώνυμους λαϊκούς τεχνίτες του 19ου αιώνα μέχρι δημιουργίες μετά το 2000, η συλλογή εξακολουθεί να εμπλουτίζεται και να ψηφιοποιείται για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη στο κοινό, ενώ φιλοξενούνται συγχρόνως και περιοδικές εκθέσεις.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2107709855

Μουσείο Μπενάκη − Εργαστήριο Γιάννη Παππά

Ανακρέοντος 38, Ζωγράφου

Το σπίτι του άκρως σημαντικού νεοέλληνα γλύπτη Γιάννη Παππά προσφέρθηκε τον Απρίλιο του 2002 στο Μουσείο Μπενάκη, αναδεικνύοντας το προσωπικό εργαστήριο του δημιουργού μαζί με την αξιομνημόνευτη προσωπική συλλογή του. Εκατοντάδες γλυπτά και δεκάδες πίνακες ζωγραφικής, σχέδια, μελέτες και μακέτες επώνυμων και ανώνυμων καλλιτεχνούν συναντούν τα ζωγραφικά έργα και γλυπτά του Γιάννη Παππά (1913-2005), μετατρέποντας την μονοκατοικία της Αθήνας σε έναν θύλακα γλυπτικής ανθολογίας.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2107773946

MOMus – Μουσείο Άλεξ Μυλωνά

Πλατεία Αγίων Ασωμάτων 5

Το μουσείο που ίδρυσε η Άλεξ Μυλωνά άνοιξε εκ νέου τις πύλες του από το 2019, ως το μοναδικό εν Αθήναις μέλος της οικογένειας MOMus – Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης. Στεγάζει την παρακαταθήκη της σπουδαίας γλύπτριας που πρωτοπόρησε στο μοντερνισμό, ενώ μέσω περιοδικών εκθέσεων παρουσιάζει homage σε γλύπτες που άφησαν το στίγμα τους στην πρόσφατη ιστορία. Διαθέτει ταράτσα με θέα στην Ακρόπολη.

 • Εικαστικά
 • τηλ.: 2103215717

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σάβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πέμ.: 11 π.μ. - 10 μ.μ.

Θέατρο Ελληνικών Χορών «Δόρα Στράτου»

Λόφος Φιλοπάππου

Αγοράζοντας συνεχώς επί 30 χρόνια παλιές φορεσιές από τα διάφορα χωριά της Ελλάδας, η Δόρα Στράτου έχει συγκεντρώσει έναν ενδυματολογικό θησαυρό που φυλάσσεται στον πέμπτο όροφο του δικού της θεάτρου, στο ιστορικό κτίριο στην Πλάκα. Περισσότερες από 2.000 διαφορετικές φορεσιές με τα κοσμήματα και τα εξαρτήματά τους συγκεντρώνονται στην εκθεσιακή ιματιοθήκη, αναδεικνύοντας τις υφολογικές διαφορές ανά περιοχή και ανά χρονολογία.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2103244395

Μουσείο Ηρακλειδών

Αποστόλου Παύλου 37

Κατά την πρώτη δεκαετία της λειτουργίας του (2004-2014), το Μουσείο Ηρακλειδών εστίασε στις καλές τέχνες, την παιδεία και τον πολιτισμό με εκθέσεις σημαντικών δημιουργών από το εξωτερικό και παράλληλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Έπειτα και μέχρι σήμερα, το μουσείο επεκτάθηκε πέρα από την αρχική νεοκλασική του έδρα και σε έναν νέο χώρο τέχνης και πολιτισμού με πρόσοψη στον γραφικό πεζόδρομο της Αποστόλου Παύλου, πολύ κοντά στον αρχαιολογικό χώρο και το σταθμό του Θησείου, στρέφοντας το ενδιαφέρον του περισσότερο στο τρίπτυχο «Επιστήμη, Τέχνη, Μαθηματικά». Ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα συμπληρώνουν τις δράσεις του ζωτικού χώρου πολιτισμού.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2110126486

Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης, Θησείο

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» καταλαμβάνει 1.500 τ.μ. και στεγάζεται στο παλαιό πιλοποιείο του Ηλία Πουλόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1886. Στον χώρο φιλοξενείται μόνιμα η έκθεση «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα», που αναπαριστά μια Αθηναϊκή γειτονιά στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και η συλλογή Θεάτρου Σκιών «Χαρίδημος», στην οποία παρουσιάζονται πάνω από χίλια εκθέματα από φιγούρες, πανόδετα χειρόγραφα, βιβλία κ.α. Παράλληλα, οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103452150

Μουσείο Γ. Γουναρόπουλου

Γουναρόπουλου 6, Άνω Ιλίσια

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’70, το παλιό κτίριο-ατελιέ του εικαστικού Γιώργου Γουναρόπουλου έγινε δωρεά στον Δήμο Ζωγράφου από τον γιο του Ηλία, φιλοξενώντας την μόνιμη συλλογή του διεθνώς αναγνωρισμένου εικαστικού G. Gounaro. Από το 1994, το μουσείο επεκτάθηκε με το νέο κτίριο «Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού», που έκτοτε στεγάζει εκθέσεις ζωγραφικής, διαλέξεις και γενικά πολιτιστικές εκδηλώσεις.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2107777601/ 2107487657

Τεχνολογικό Μουσείο Αυτοκινήτου Φαέθων

36ο χλμ. Λεωφ. Μαρκόπουλου-Ωρωπού, Κάλαμος

Περισσότερα από 100 χρόνια τεχνολογικής εξέλιξης συμπυκνώνονται στα σπάνια εκθέματα του τεχνολογικού μουσείου «Φαέθων», που ιδρύθηκε τα πρώτα χρόνια της νέας χιλιετίας από τον συλλέκτης Γιώργο Χρυσανθακόπουλο. Διαρθρωμένο σε πέντε ενότητες, το φινετσάτο μουσείο περιλαμβάνει τμήμα ρολογιών, τμήμα φυσικής, ηλεκτρονικών, τηλεπικοινωνιών, υπαίθριο εκθεσιακό τομέα αμυντικού υλικού, θεματικό πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής καθώς και ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον τμήμα κλασσικού αυτοκινήτου. Στεγάζοντας τα πενήντα τετράτροχα κοσμήματα της προσωπικής του συλλογής, ο ιδρυτής έφτιαξε μία μοναδική συλλογή κλασσικών αυτοκινήτων.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2295039261

Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας «Σοφία Λασκαρίδου»

Λασκαρίδου & Φιλαρέτου

Το πρώην εγκαταλελειμμένο πατρικό σπίτι της ζωγράφου Σοφία Λασκαρίδου, της πρώτης Ελληνίδας που φοίτησε στην Σχολή Καλών Τεχνών, έχει μετατραπεί από το 2001 σε ένα μουσείο, που στεγάζει έργα (σχέδια, προσχέδια και πίνακες ζωγραφισμένους με λάδια) και προσωπικά αντικείμενα της ζωγράφου και του περιβάλλοντός της. Στους υπόλοιπους χώρους φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις, από διάφορους καλλιτέχνες, την συλλογή της Πινακοθήκης και τις εκθέσεις που διοργανώνονται.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2109537314

Μουσείο Αφής

Αθηνάς 17 & Δοϊράνης 198, στάση Χρυσάκη, Καλλιθέα

Ένα εκ των πέντε μουσείων στο είδος του παγκοσμίως, το Μουσείο Αφής ιδρύθηκε το 1984 από τον Φάρο Τυφλών της Ελλάδας και φέρει εγγενώς μία ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα: οι επισκέπτες όχι μόνο επιτρέπεται να αγγίξουν τα εκθέματα αλλά είναι και μία βιωματική εμπειρία που επιβάλλεται. Τα πιστά αντίγραφα των πρωτότυπων μουσειακών εκθεμάτων απ’ όλη την χώρα, με έμφαση στην αρχαιοελληνική και βυζαντινή περίοδο, δίνουν την δυνατότητα στα άτομα με προβλήματα όρασης να γνωρίσουν με την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2109415222

Ελληνικό Μουσείο Αυτοκινήτου

Ιουλιανού 33-35 & Γ Σεπτεμβρίου 74-78

Ο Θεόδωρος Χαραγκιώνης εξέλιξε το πάθος του για τα τετράτροχα οχήματα και τις συλλογικές του ανησυχίες σε ένα μουσείο αφιερωμένο αποκλειστικά στην ιστορία του αυτοκινήτου. Στα 4.000 τετραγωνικά μέτρα ενός ελικοειδούς, μοντέρνας αισθητικής κτιρίου εκτίθενται περισσότερα από εκατό οχήματα, τοποθετημένα σε χρονολογικά σειρά από τα τέλη του 19ου αιώνα έως τα τέλη του 20ου, σκιαγραφώντας την τεχνολογική εξέλιξη που κρύβεται κάτω από το καπό.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2108816187

Εβραϊκό Μουσείο

Νίκης 39

Η ιδέα του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος γεννήθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’70 και πραγματοποιήθηκε το 1977, προκειμένου να συλλέξει, να διατηρήσει, να ερευνήσει και να εκθέσει τα υλικά κατάλοιπα της Εβραϊκής ζωής στην Ελλάδα. Η συνεχής και εμπεριστατωμένη συγκέντρωση υλικού από όλες τις κοινότητες της Ελλάδας οδήγησε στην τελική εγκατάσταση του μουσείο σε ένα τετραώροφο νεοκλασικό κτίριο στο κέντρο της πόλης, παρουσιάζοντας μια ζωντανή εικόνα της Εβραϊκής ζωής και παράδοσης, στη διάρκεια 2.300 χρόνων.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103225582

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο

Πατησίων 44

Ένα από τα σημαντικότερα μουσεία παγκοσμίως στον τομέα της αρχαίας τέχνης με ευρήματα από όλα τα σημεία του ελληνικού κόσμου. Οι πλούσιες συλλογές του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, που απαριθμούν περισσότερα από 11.000 εκθέματα, προσφέρουν στον επισκέπτη ένα πανόραμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού από τις αρχές της προϊστορίας έως την ύστερη αρχαιότητα. Το μουσείο φιλοξενεί πέντε μεγάλες μόνιμες συλλογές ενώ διαθέτει (μεταξύ άλλων) πλούσιο φωτογραφικό αρχείο, βιβλιοθήκη με πολλές σπάνιες εκδόσεις, σύγχρονα εργαστήρια συντήρησης αντικειμένων, εργαστήρια εκμαγείων και φωτογραφικό εργαστήριο. Δεν λείπουν οι περιοδικές εκθέσεις, ενώ εδώ θα βρείτε ένα από τα μεγαλύτερα πωλητήρια του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων και cafe στο ατμοσφαιρικό αίθριο με τα αγάλματα.

 • Εικαστικά
 • τηλ.: 2132144800

Ώρες λειτουργίας: Τρ.: 1-8 μ.μ., Δευτ., Τετ., Πεμ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 8 π.μ. - 8 μ.μ.

Εθνικό Ιστορικό Μουσείο

Παλιά Βουλή, Σταδίου 13, Πλ. Κολοκοτρώνη

Το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο ιδρύθηκε από την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδος στα τέλη του 19ου αιώνα, στηρίζοντας σημαντικά την κοινωνία να βρει τους συνεκτικούς της κρίκους. Από το 1960 και έπειτα βρίσκεται εγκατεστημένο στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής στην οδό Σταδίου, δίπλα από την πλατεία Κολοκοτρώνη, φυλάσσοντας την ιστορία του νεότερου Ελληνισμού. Από την περίοδο της τουρκοκρατίας και την Επανάσταση του 1821 μέχρι την δημιουργία του ανεξάρτητου κράτους και το σήμερα, το μουσείο συγκεντρώνει μερικά από τα πιο σημαντικά εκθέματα σε μόνιμη βάση, ενώ διαθέτει επίσης βιβλιοθήκη και οργανώνει εκπαιδευτικά προγράμματα. Η επισκέψιμη μεγαλόπρεπη Αίθουσα των Συνεδριάσεων αποτελεί χώρο ιστορικής μνήμης.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103237617

Επιγραφικό Μουσείο

Τοσίτσα 1

Αν και από το 2014 έχει συγχωνευτεί με το Νομισματικό μουσείο, το Επιγραφικό Μουσείο διατηρεί την αρχική του διεύθυνση δίπλα από το Πολυτεχνείο, φυλάσσοντας 14.078 επιγραφές, γραμμένες κατά κύριο λόγο στην ελληνική γλώσσα. Χρονολογικά, καλύπτει την περίοδο από τους πρώιμους ιστορικούς έως τους παλαιοχριστιανικούς χρόνους και περιγράφεται σαν το μεγαλύτερο στο είδος του παγκοσμίως. Στις δραστηριότητές του συγκαταλέγονται η ηλεκτρονική καταγραφή και αποτύπωση των επιγραφών, η κατάρτιση εξειδικευμένης βιβλιοθήκης και, γενικά, επιστημονικών αρχείων σχετικών με τις επιγραφές, καθώς και η διενέργεια εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2108847577

Ιστορικό Αρχείο Εθνικής Τράπεζας

(Μέγαρο Διομήδη), 3ης Σεπτεμβρίου 146

Το σύνολο σχεδόν της οικονομικής ιστορίας του νεότερου ελληνικού κράτους αλλά και οι σημαντικότερες πτυχές της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ιστορίας της χώρας αποτυπώνονται στο Ιστορικό Αρχείο της ΕΤΕ, καλύπτοντας την περίοδο από το 1841 μέχρι το 1966. Όλα τα τεκμήρια που αφορούν την λειτουργία της Εθνικής Τράπεζας συλλέγονται και διαφυλάσσονται άκρως μεθοδευμένα, δομώντας μία από τις πλουσιότερες πηγές πληροφόρησης του πολίτη για το κράτος.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2108807804

Μουσείο Πόλεως Αθηνών – Ίδρυμα Βούρου-Ευταξία

Παπαρρηγοπούλου 7, Πλ. Κλαυθμώνος,

Στην πλατεία Κλαθμώνος, δυο από τα παλαιοτέρα (και άγνωστα στο ευρύ κοινό) κτίρια της πρωτεύουσας, ένα εκ των οποίων είναι το «παλαιό παλάτι» του βασιλικού ζεύγους (Όθωνα και Αμαλίας) στεγάζουν από το 1980 ένα άκρως ενδιαφέρον μουσείο, αφιερωμένο στην πόλη της Αθήνας. Ζωγραφικοί πίνακες, χαρακτικά, γλυπτά, ιστορικά έπιπλα και άλλα αντικείμενα όπως χαλιά, μουσικά όργανα, φωτογραφίες, το πρόπλασμα της Πόλεως των Αθηνών του 1842 κ.α. αρθρώνουν μία συλλογή περίπου 40.000 αντικειμένων, από την ελληνική αρχαιότητα ως τον 21ο αιώνα για την ιστορία της πόλης ως πρωτεύουσα κράτους.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103246164

Νομισματικό Μουσείο

Πανεπιστημίου 12

Σε ένα αρχιτεκτονικό διαμάντι του Ερνστ Τσίλλερ στην καρδιά της Αθήνας στεγάζεται μία από τις πλουσιότερες νομισματικές συλλογές στον κόσμο. Πρόκειται για το Νομισματικό Μουσείο της χώρας , που θεσμοθετήθηκε από το 1834 και τις επόμενες δεκαετίες κατοχύρωσε την αυτονομία του και μερικά χρόνια αργότερα μεταφέρθηκε μόνιμα στο κτίριο Ιλίου Μέλαθρον. Πλέον, οι δύο όροι του αρχιτεκτονικά θαυμάσιου κτιρίου ξεδιπλώνουν την ιστορία του νομίσματος, με 500.000 προσκτήματα (κυρίως νομίσματα, αλλά και μετάλλια, μολυβδόβουλλα, οβελούς και τάλαντα κ.α.) που καλύπτουν τον αρχαίο ελληνικό κόσμο, την Ελληνιστική περίοδο, τα Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Μεσαιωνικά αλλά και νεότερα χρόνια. Παρουσιάζονται με σύγχρονο, εύληπτο τρόπο σε επεξηγηματικές, θεματικές ενότητες στα ατμοσφαιρικά δωμάτια με τις οροφογραφίες όπου έμενε άλλοτε η οικογένεια του αρχαιολόγου Ερρίκου Σλίμαν. Το όμορφο, δραστήριο cafe που βγάζει και τραπέζια στον «κρυμμένο» κήπο φιλοξενεί συχνά live. Το μουσείο διαθέτει και μικρό πωλητήριο με συλλεκτικά αντίγραφα αρχαίων νομισμάτων.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103643774

Κέντρο Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής

Μελιδώνη 4-6, Κεραμεικός

Η μεγάλη αγάπη για την τέχνη του πυλού, οδήγησε την Μπέττυ Ψαροπούλου στην ίδρυση ενός μουσείου, αφιερωμένου στην κεραμική τέχνη, αναδεικνύοντας τον λαϊκό πολιτισμό. Περισσότερα από 3.000 πήλινα αντικείμενα παντός τύπου και απ’ όλο τον ελλαδικό χώρο βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα κτίριο του 1875, αντιπροσωπευτικό του αρχιτεκτονικού νεοκλασικισμού της εποχής. Τις πρώτες μέρες του κάθε μήνα μάλιστα, το μουσείο παρουσιάζει ένα έκθεμα από την νεότερη κεραμική του Ελληνικού χώρου (16ος -20ος αιώνας). Τα μαθήματα κεραμικής για ενήλικες αλλά και παιδιά αποτελούν δημοφιλή θεσμό της πόλης. .

 • Μουσεία
 • τηλ.: 210-3318491-6

Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης

Ασωμάτων 22 & Διπύλου, Κεραμεικός

Κοντά στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού, ένα νεοκλασικό συγκρότημα από δυο οικίες στο κέντρο της πόλης στεγάζει μία πλούσια συλλογή ισλαμικής τέχνης, που αποτελεί παράρτημα του μουσείου Μπενάκη. Η εκθεσιακή συλλογή του Αντώνη Μπενάκη συγκροτήθηκε στην Αίγυπτο κατά τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα και επεκτάθηκε μετά από την παραμονή του στην Ελλάδα, με αντιπροσωπευτικά έργα που υπομνηματίζουν με συνέπεια τη συνέχεια του ισλαμικού χρόνου από την πρώιμη ισλαμική ως την οθωμανική εποχή και την εξέλιξη της ισλαμικής τέχνης ως το 19ο αιώνα. Στην ταράτσα του ενός κτιρίου βρίσκεται ένα κρυμμένο πολύχρωμο καφέ, που κοσμείται από μία εντυπωσιακή τοιχογραφία πηγή έμπνευσης τα φοινικόδεντρα που κάποτε κοσμούσαν τους δρόμους της Αθήνας, πρόσφατο έργο της αγγλίδας εικαστικού Ναβίν Καν Ντόσος.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103251311

Μουσείο Πολιτικών Εξορίστων Αη-Στράτη

Αγ. Ασωμάτων 31, Κεραμεικός

Διαφυλάσσοντας μία μακρά ιστορία ατομικής και συλλογικής μνήμης, το «Μουσείο Πολιτικών Εξόριστων του Άη Στράτη» έχει συγκεντρώσει ένα πλούσιο αριθμό προσωπικών συλλογών, με υλικό από τόπους εξορίας, φυλακές και στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων, πολιτικούς πρόσφυγες και πολιτικές διώξεις στον 20ο αιώνα. Το πρώτο μουσείο στην χώρα για την εξορία λειτουργεί από το 2003, όταν και ενσάρκωσε ένα όραμα μερικών εξόριστων του Άη Στράτη.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103213488

Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας

Λεβίδου 13 και Όθωνος 100

Μετρώντας περισσότερο από μισό αιώνα ιστορίας, το Μ.Γ.Φ.Ι. έχει κρατήσει μία σταθερά ανοδική επιστημονική και πολιτισμική πορεία, με στόχο την μελέτη, τη συντήρηση και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Μετά από την επέκτασή του το 2001 με το Κέντρο Γαία, χάραξε ακόμα πιο έντονα την πρωτοπόρα, περιβαλλοντική πορεία του, διαμορφώνοντας αναβαθμισμένη έρευνα και δύο θεματικά ξεχωριστούς χώρους. Στον πρώτο φιλοξενούνται πλέον οι αίθουσες εκθεμάτων των τεσσάρων βασικών τομέων του (χερσαία ζωολογία, βοτανική, υδροβιολογία, ορυκτολογία-παλαιοντολογία) ενώ στον δεύτερο γίνεται διαδραστικά μια πρώτη γνωριμία με τον πλανήτη και τα τοπία του. Είναι από τα αγαπημένα μουσεία των παιδιών, ενώ το ανανεωμένο Museum Restaurant αποτελεί κλασικό meeting point.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2108015870

Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ

Πρωτέως 25, Νέα Κηφισιά

Οι πλέον ειδικοί στον τομέα της επικοινωνίας αφηγούνται τις δικές τους ιστορίες για την ιστορία της μετάδοσης των μηνυμάτων, στο «Μουσείο Τηλεπικοινωνιών ΟΤΕ» που ιδρύθηκε ο 1990. Περισσότερα από 4.500 αντικείμενα και αρχειακό υλικό με 14.000 αρχεία, από τα ταχυδρομικά περιστέρια και τους αγγελιαφόρους που μετέφεραν γραπτά μηνύματα μέχρι το χειριστήριο του Μορς και το πραγματικό control room τηλεοπτικού σταθμού, ολόκληρη η πορεία των τηλεπικοινωνιών συμπυκνώνεται στους ορόφους του χώρου στην Κηφισιά. Επίσης, διοργανώνονται ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά προγράμματα.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2106201899

Μουσείο Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας Κώστα Κοτσανά

Πινδάρου 6

Πίσω από μία υπέροχη αρ νουβό πρόσοψη του κέντρου, ο Κώστας Κοτσανάς έχει στεγάσει τα ιδιόχειρα και πλήρως λειτουργικά εκθέματα-ρέπλικες τεχνολογικών επιτευγμάτων της αρχαίας Ελλάδας, που εκτός από την μόνιμη έκθεσή τους στο Κατάκολο Ηλίας έχουν περιοδεύσει σε όλη την χώρα αλλά και σε αμέτρητες χώρες του εξωτερικού. Το κάθε έκθεμα συνοδεύεται από επεξηγηματικές λεπτομέρειες της λειτουργίας του και όλα μαζί συνθέτουν ένα μωσαϊκό που κλείνει το μάτι στις απαρχές των τεχνολογικών ευρημάτων. Στον επάνω όροφο, μάλιστα, του κτιρίου στεγάζεται επίσης η προσωπική συλλογή του κ. Κοτσανά με αρχαία ελληνικά μουσικά όργανα.

 • Εικαστικά
 • τηλ.: 2114110044

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή: 10 π.μ. – 6 μ.μ.

Μουσείο Ελευθέριου Βενιζέλου

Πάρκο Ελευθερίας

Ο Κρητικός Ζαχαρίας Μακατούνης και ο γιος του Αντώνης παραχώρησαν στην Δήμο Αθηνών, στα μέσα της δεκαετίας του ’80, το εξαιρετικά πολύτιμο υλικό τους γύρω από την ζωή του σπουδαίου Έλληνα πολιτικού, Ελευθέριου Βενιζέλου. Προσωπικά κειμήλια και τεκμήρια γεγονότων (έντυπα, έγγραφα, φωτογραφίες, λιθογραφίες, επιστολικά δελτάρια, προσωπογραφίες και απεικονίσεις του) απλώνονται στους δύο ορόφους του μουσείου και συνθέτουν το πρόσωπο της εμβληματικής προσωπικότητας, από την γέννησή του μέχρι και τον θάνατό του.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2107224238

Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης

Νεοφύτου Δούκα 4, Κολωνάκι

Χωρισμένο σε δύο διαφορετικά κτίρια που ενώνονται εσωτερικά μεταξύ τους, το Μουσείο Κυκλαδίτικης Τέχνης στεγάζει τόσο τις μόνιμες συλλογές της στο κεντρικό κτίριο όσο και τις περιοδικές εκθέσεις της στο νεοκλασικό Μέγαρο Σταθάτου. Οι εκθεσιακοί χώροι του πρώτου οικοδομήματος απλώνονται σε τέσσερις ορόφους, μελετώντας και προβάλλοντας τους αρχαίους πολιτισμούς του Αιγαίου και της Κύπρου, σε ένα σπάνιο, πολιτιστικό κολλάζ από την Κυκλαδική τέχνη (3η π.Χ. χιλιετία-2η π.Χ. χιλιετία), την αρχαία Κυπριακή τέχνη (4η π.Χ. χιλιετίας- 18ος αιώνας μ.Χ.), την αρχαία Ελληνική τέχνη (2η π.Χ. χιλιετίας- 4ος αιώνας μ.Χ.) καθώς και από την καθημερινή ζωή στην αρχαιότητα (5ος-1ος αιώνας π.Χ.). Ιδιαίτερα δραστήριο παρουσιάζει περιοδικές εκθέσεις με έμφαση τόσο στη σύγχρονη ματιά στην αρχαιολογία όσο και στην αιχμή της σύγχρονης τέχνης, ενώ το cafe και το πωλητήριό του αποτελούν σταθερά σημεία συνάντησης της πόλης. Ιδιαίτερα πρωτοποριακά και δημοφιλή τα εκπαιδευτικά του προγράμματα.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 210-7228321-3

Μουσείο Μπενάκη − Ελληνικός Πολιτισμός

Κουμπάρη 1, Κολωνάκι

Συμπεριλαμβανομένου στην ανεκτίμητη συνεισφορά της οικογένειας Μπενάκη στην πολιτική, κοινωνική και την πολιτιστική ζωή της Αθήνας, το ομώνυμο μουσείο ιδρύθηκε το 1930 από τον Αντώνη Μπενάκη στην μνήμη του πατέρα του, συγκεντρώνοντας τις συλλογές του από την Αίγυπτο. Απέναντι από τον Εθνικό κήπο, στο νεοκλασικό κτίριο της οικογένειας, οικοδομήθηκε ο πυρήνας του μουσείου όπου στέγασε συλλογές ελληνικής και ισλαμικής τέχνης μια συλλογή κινεζικής κεραμικής. Μετά την επέκταση και ανάπλαση των ετών 1989–2000, το κτήριο στεγάζει την συλλογή ελληνικής τέχνης και υλικού πολιτισμού του Μουσείου Μπενάκη που καλύπτει σε αδρές γραμμές τις βασικές ιστορικές περιόδους του ελλαδικού χώρου, αρχίζοντας από τα προϊστορικά χρόνια και καταλήγοντας στις αρχές του 20ού αιώνα, την «Αίθουσα Σπυρίδωνος & Ευρυδίκης Κωστοπούλου» για περιοδικές εκθέσεις, τη Βιβλιοθήκη και μια σειρά λειτουργιών και γραφείων του Ιδρύματος. Αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ιδιωτικά μουσεία της πόλης, με συχνές περιοδικές εκθέσεις, ενώ το εστιατόριο με την υπέροχη βεράντα απέναντι από τον Εθνικό Κήπο και το μεγάλο πωλητήριο, διεκδικούν με ποικίλους τρόπους την προσοχή των επισκεπτών.

 • Εικαστικά
 • τηλ.: 2103671000

Ώρες λειτουργίας: Δευτ., Τετ., Παρ., Σάβ.:10 π.μ. – 6 μ.μ., Πεμ.: 10 π.μ. – 12 π.μ., Κυρ.: 10 π.μ. – 4 μ.μ.

Πινακοθήκη Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Κριεζώτου 3, Κολωνάκι

Το σπίτι-ατελιέ στο οποίο ο επιφανής ζωγράφος Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας έζησε και δημιούργησε επί τέσσερις δεκαετίες έγινε δωρεά στο Μουσείο Μπενάκη και η πλούσια πινακοθήκη είναι ανοιχτή για το κοινό από το 2012. Στους πρώτους ορόφους της έκθεσης στη μεσοπολεμική πολυκατοικία-μουσείο αναπτύσσεται η πνευματική και καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας, από το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή μέχρι τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967. Φτάνοντας στον τρίτο όροφο, ο επισκέπτης συναντά το καλλιτεχνικό έργο του ιδιοκτήτη (πίνακες, σχέδια, γλυπτά, σκηνικά, χειρόγραφα, εικονογραφημένες εκδόσεις, φωτογραφίες κ.α.) ενώ στους δύο επόμενους ορόφους που διατηρήθηκαν ως είχαν, γνωρίζει τον προσωπικό κόσμο του καλλιτέχνη.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103615702

Πολεμικό Μουσείο

Βασ. Σοφίας & Ριζάρη 2, Κολωνάκι

Στοχεύοντας στη συγκέντρωση, διαφύλαξη και έκθεση των πολεμικών κειμηλίων, το Πολεμικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1975 σε ένα ιδιαίτερο κτίριο στη συμβολή της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας και οδού Ριζάρη, που αντικατοπτρίζει το εκλεκτικιστικό στυλ του κινήματος του εκσυγχρονισμού. Στον εξωτερικό χώρο εκτίθενται πυροβόλα διαφόρων εποχών καθώς και αεροσκάφη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας ενώ στον εσωτερικό χώρο φυλάσσονται σπάνια και πολύτιμα όπλα διάφορων εποχών, από τα προϊστορικά χρόνια έως και τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, που προέρχονται από όλο τον κόσμο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η συλλογή των όπλων της Ελληνικής επανάστασης.

 • Εικαστικά
 • τηλ.: 2107252974

Ώρες λειτουργίας: 11 π.μ. - 10 μ.μ.

Αρχαιολογικό Μουσείο Λαυρίου

Ανδρέα Κορδέλλα 1, Λαύριο

Παρακολουθώντας την ιστορία των αρχαίων δήμων της Λαυρεωτικής, από τη Νεολιθική έως την Παλαιοχριστιανική περίοδο, το ισόγειο κτήριο της δεκαετίας του 1970 στην είσοδο της πόλης από τα Μεσόγεια στεγάζει μία μικρή –πλην αρκετά ενδιαφέρουσα– συλλογή. Οι μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες της περιοχής καθώς και γενικότερα ευρήματα του τόπου (αγγεία, εργαλεία, λίθινα κοσμήματα κ.α.) κοσμούν τις δυο μουσειακές αίθουσες. Ξεχωρίζουν το χρωματιστό πρωτοχριστιανικό μωσαϊκό και η εντυπωσιακή –παρότι ιδιαίτερα φθαρμένη– ζωφόρος του Ναού του Σουνίου.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2292022817

Αρχαιολογικό Μουσείο Μαραθώνα

Πλαταιών 114, Μαραθώνας Αττικής

Στην περιοχή του Βρανά και στο ειδυλλιακά αγροτικό τοπίο της, μία τυχαία, ερασιτεχνική γεώτρηση στα τέλη της δεκαετίας του ’60 έμελλε να φέρει άλλο ένα πολιτισμικό στολίδι ιστορικής κληρονομιάς στην Αθήνα. Εντυπωσιασμένος από τα ευρήματα, ο ομογενής Ευγένιος Παναγόπουλος διέθεσε χρήματα για την οικοδόμηση του Αρχαιολογικού Μουσείου του Μαραθώνα. Ο -προ μερικών χρόνων- ανακαινισμένος χώρος του μουσείου φέρει στις αίθουσές του ευρήματα της περιοχής, από τους προϊστορικούς χρόνους μέχρι τη ρωμαϊκή περίοδο. Ιδαίτερα εντυπωσιακά τα μεγάλα αιγυπτιάζοντα ανδρικά και γυναικεία αγάλματα και η σφίγγα από το γειτονικό ρωμαϊκό ιερό των Αιγυπτίων θεών.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2294055155

Αρχαιολογικό Μουσείο Βραυρώνας

Μαρκόπουλο Μεσογείων, Βραυρώνα

Τα πλούσια ευρήματα που προέρχονται από το ιερό της Βραυρωνίας Αρτέμιδος, τον προϊστορικό οικισμό της Βραυρώνας, αλλά και την ευρύτερη περιοχή των Μεσογείων, στεγάζονται στο μουσείο της περιοχής, που χτίστηκε το 1962. Στις πέντε αίθουσες (συνολικά 200 τ.μ.) του χώρου, ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί ανάμεσα στην ιστορία του παραθαλάσσιου οικισμού, από την Πρώιμη Χαλκοκρατία έως τη Ρωμαϊκή εποχή.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2299027020

Σπαθάρειο Μουσείο Θεάτρου Σκιών

Βορείου Ηπείρου 27, Μαρούσι

Ο κόσμος του Καραγκιόζη ζωντανεύει σε ένα μόνιμο στέκι-μουσείο, μοναδικό σε ολόκληρο τον κόσμο. Μετά από την μακρόχρονη και επίπονη προσπάθεια του διάσημου καλλιτέχνη Ευγένιου Σπαθάρη, ιδρύθηκε το 1991 ένας ξεχωριστός χώρος που ξαναζωντανεύει το θέατρο σκιών, περιλαμβάνοντας προσεκτικά σκαλισμένες φιγούρες. Ανάμεσα στα προσεγμένα σχέδια του θρυλικού Καραγκιόζη και τις ασπρόμαυρες και έγχρωμες φιγούρες του θεάτρου σκιών ξανάρχονται οι παιδικές αναμνήσεις και αναπτερώνεται η πολιτισμική κληρονομιά του τόπου.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2106127245

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Σε ένα από τα παλαιότερα νεοκλασσικά της πόλης που λειτουργούσε σαν εργοστάσιο μεταξιού στεγάζεται τα τελευταία χρόνια η Πινακοθήκη του δήμου, που συγκεντρώνει μία πλούσια ανθολογία Ελλήνων (κυρίως) εικαστικών έργων με περισσότερα από 3.000 δημιουργήματα να απεικονίζουν τις τάσεις και τις ξένες επιρροές πάνω στην εγχώρια τέχνη. Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της είναι η συλλογή Χαρακτικής με έργα των μεγάλων δασκάλων αυτής της τέχνης, των άξιων συνεχιστών τους, αλλά και των νέων χαρακτών.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2105202420

Πινακοθήκη Δήμου Αθηναίων

Λεωνίδου & Μυλλέρου, Μεταξουργείο

Σε ένα από τα παλαιότερα νεοκλασσικά της πόλης που λειτουργούσε σαν εργοστάσιο μεταξιού στεγάζεται τα τελευταία χρόνια η Πινακοθήκη του δήμου, που συγκεντρώνει μία πλούσια ανθολογία Ελλήνων (κυρίως) εικαστικών έργων με περισσότερα από 3.000 δημιουργήματα να απεικονίζουν τις τάσεις και τις ξένες επιρροές πάνω στην εγχώρια τέχνη. Από τα πλέον ενδιαφέροντα στοιχεία της είναι η συλλογή Χαρακτικής με έργα των μεγάλων δασκάλων αυτής της τέχνης, των άξιων συνεχιστών τους, αλλά και των νέων χαρακτών.

 • Εικαστικά
 • τηλ.: 2105202420

Ώρες λειτουργίας: Τρ. - Σάβ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Κυρ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ.

Μουσείο Ποντιακού Ελληνισμού

Αγνώστων Μαρτύρων 73, Ν. Σμύρνη

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90, ολόκληρη η ιστορία των Ελλήνων του Πόντου βρίσκεται συγκεντρωμένη σε έναν όροφο του ιδιόκτητου κτιρίου της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών, καταγράφοντας προσεκτικά μία ιδιαίτερη φυσιογνωμία του Ελληνισμού. Τοποθετημένα με χρονολογική σειρά, οι φωτογραφίες, τα έγγραφα, τα κειμήλια και τα υπόλοιπα ντοκουμέντα της έκθεσης προσφέρουν ένα ιστορικό οδοιπορικό στον επισκέπτη, που ξεκινά από τον Πόντο της αρχαιότητας μέχρι τον διωγμό του 1922.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2109354333

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Λεωφ. Καλλιρρόης και Αμβρ. Φραντζή, Νέος Κόσμος

Μετά από τις πολύπαθες μετακινήσεις του, το ΕΜΣΤ στεγάζεται πλέον μόνιμα στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, που ανακατασκευάστηκε και αναδιαμορφώθηκε σύμφωνα με τις σύγχρονες εκθεσιακές προδιαγραφές το 2009. Ιδρυθέν από τις αρχές της χιλιετίας, το εμβληματικό μουσείο μυεί το αθηναϊκό κοινό στις τάσεις της εγχώριας και διεθνούς σύγχρονης τέχνης, μέσα από περιοδικές εκθέσεις με διερευνητικό και κριτικό χαρακτήρα. Διαθέτει μόνιμες συλλογές από έργα ζωγραφικής, σχέδια, γλυπτά, εγκαταστάσεις, βίντεο εγκαταστάσεις, ηχητικά και διαδικτυακά έργα σημαντικών καλλιτεχνών, οι οποίες προς το παρόν δεν είναι ανοιχτές στο κοινό, ενώ σε αναμονή βρίσκεται και η πλήρης λειτουργία του μουσείου με την όμορφη ταράτσα, όπου θα φιλοξενούνται και εκθέσεις και εκδηλώσεις και το εστιατόριο με την εντυπωσιακή θέα.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2111019000

Δημοτική Πινακοθήκη Νίκαιας-Αγ. Ι. Ρέντη «Ντίνος Κατσαφάνας»

Ραιδεστού 32 & Π. Τσαλδάρη

Η συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής, σχέδια, χαρακτικά και κατασκευές που καλύπτουν την περίοδο από το μεσοπόλεμο έως σήμερα. Ένας σημαντικός αριθμός από αυτά έχει παραχθεί στις δεκαετίες του ΄60 και του ΄70, ενώ στο σύνολο των έργων κυριαρχούν οι αναπαραστατικές τάσεις καθώς και το σταδιακό πέρασμα στην αφαιρετική αποτύπωση. Στο χώρο, ανά περιόδους, φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις ενώ οργανώνονται ανοιχτά μαθήματα ιστορίας της τέχνης.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2104913588

Μουσείο – Ίδρυμα Β&Ε Γουλανδρή

Ερατοσθένους 13

Το πολυώροφο κτίριο με πρόσοψη-πλάκες πωρόλιθου στην πλατεία του ναού του Αγ. Σπυρίδωνα στο Παγκράτι φυλάσσει την εμβληματική συλλογή έργων τέχνης του ζεύγους Βασίλη και Ελίζας Γουλανδρή. Σεζάν, Βαν Γκογκ, Μονέ, Καντίνσκι, Μιρό, Πικάσο και Σαγκάλ είναι μερικά από τα τρανταχτά ονόματα που παρουσιάζονται σταθερά στο μουσείο, μαζί με το πιο άξιο δυναμικό της ελληνικής καλλιτεχνικής παραγωγής, από τον Γαΐτη και τον Μπουζιάνη έως τον Ρόρρη και τον Τσόκλη. Στα 7.200 τετραγωνικά μέτρα του κτιρίου υπάρχει επίσης ένα πλήρως εξοπλισμένο αμφιθέατρο χωρητικότητας 190 ατόμων, παιδικό εργαστήριο, βιβλιοθήκη με βιβλία τέχνης καθώς και δύο καφέ-εστιατόρια.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2107252895

Θωρηκτό Γ. Αβέρωφ

Μαρίνα Φλοίσβου, Π. Φάληρο

Περιηγηθείτε στους χώρους του ιστορικού πλοίου, που βρίσκεται αγκυροβολημένο στη μαρίνα Τροκαντερό του Παλαιού Φαλήρου, και θαυμάστε αναμνηστικά από τη δράση του στις ναυμαχίες των Βαλκανικών Πολέμων και του πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου. Στους χώρους του διοργανώνονται περιοδικές αλλά και μόνιμες εκθέσεις γύρω από την ιστορία του, που θα σας ταξιδέψουν στο πολυκύμαντο παρελθόν του.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2109836539

Μουσείο Παιχνιδιών Μουσείου Μπενάκη

Λεωφ. Ποσειδώνος 14 & Τρίτωνος 1

Σε έναν πύργο γοτθικού ρυθμού που παραπέμπει από μόνος του σε παραμύθι, περισσότερα από 20.000 παιχνίδια, βιβλία, είδη ρουχισμού και αντικείμενα παιδικής ηλικίας μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Η προσωπική συλλογή της Μαρίας Αργυριάδη που μετά από αρκετά χρόνια επίμονης προσπάθειας φιλοξενείτε στο Μουσείο Μπενάκη Παιχνιδιών, συγκαταλέγεται στις δέκα καλύτερες της Ευρώπης.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2130258498

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Χ. Τρικούπη 31, Πασαλιμάνι

Η ιστορία του Πειραιά, των Δήμων της Αττικής και των νησιών του Αργοσαρωνικού, ως των περιοχών που -προ αιώνων- συγκέντρωναν την εμπορική και πολεμική δυναμική της αρχαίας Αθήνας, έρχεται σε ένα εντυπωσιακό διώροφο κτίριο μεταξύ της Τερψιθέας και του Πασαλιμανιού. Με αρχαιολογικά ευρήματα που χαρακτηρίζονται από ξεχωριστή σπανιότητα και χρονολογούνται από τον 8ο αιώνα π. Χ. μέχρι τα ελληνιστικά χρόνια, η συλλογή του μουσείου προσφέρει μία αντιπροσωπευτική εικόνα για το παρελθόν της πόλης.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2104521598

Hellas Liberty

Ακτή Βασιλειάδη, Σιλό, λιμάνι Πειραιά

Από το 2010, η Ελλάδα έχει αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά ένα από τα ιστορικά σημαντικότερα πλοία για την μεταπολεμική ανασυγκρότηση της εγχώριας ναυτιλίας, που έγιναν γνωστά με την κωδική ονομασία «Liberty». Το μοναδικό πλοίο από την κατηγορία του που απέκτησε εμπορική μορφή και ένα από τα τρία που διασώζονται παγκοσμίως, το πλωτό μουσείο της χώρας διαθέτει ντοκουμέντα και οπτικοακουστικό υλικό για τη διαδρομή δημιουργίας, ιστορίας, αλλά και εξέλιξης του πλοίου ενώ παράλληλα φιλοξενεί μόνιμη έκθεση φωτογραφίας πλοίων.

 • Μουσεία

Ναυτικό Μουσείο

Ακτή Θεμιστοκλέους Φρεαττύδα

Στην ακτή Θεμιστοκλέους (όπως διαμορφώθηκε με τη δημιουργία της Μαρίνας Ζέας) βρίσκεται το μεγαλύτερο μουσείο ναυτικής ιστορίας της χώρας και αναβιώνει την λαμπρή παράδοση της τοπικής ναυτιλίας χιλιάδων χρόνων. Με κοινό γνώμονα την αγάπη τους για την θάλασσα, μία ομάδα πολιτών του Πειραιά μαζί με αξιωματικούς του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού δημιούργησαν την χρονιά του 1949 τον εκθεσιακό πυρήνα, που σταδιακά αναβαθμίστηκε και έφτασε στην σημερινή του μορφή. Από την αρχαία ναυπηγική και την εξέλιξη των πλοίων ανά τους αιώνες μέχρι την ένδοξη δράση του ελληνικού ναυτικού στην νεότερη ιστορία, σκιαγραφείται η ναυτική κληρονομιά της χώρας.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2104516264, 2104286959, 2104516822

Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά

Φίλωνος 29, Πειραιάς

Από το 1985 η Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά έχει ανεξαρτητοποιηθεί σαν τμήμα και τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στο Παλιό Ταχυδρομείο της οδού Φίλωνος. Περιλαμβάνει πλήθος σημαντικών εικαστικών έργων από νεότερους Έλληνες καλλιτέχνες, με την συλλογή 80 γλυπτών του Γεωργίου Καστριώτη, την συλλογή 156 έργων του Σταμάτη Λαζάρου, τα σημαντικά έργα των Βυζαντίου, Γεραλή, Κοκότση, Μαλέα, Βολανάκη, Λύτρα, κ.α. καθώς και πλούσιο υλικό του Μάνου Κατράκη. Κατά περιόδους, φιλοξενεί περιοδικές εκθέσεις.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2104101402

Μουσείο Ελληνικής Λαϊκής Τέχνης

Κυδαθηναίων 17, Πλάκα

Το αρχικά επονομαζόμενο ως «Μουσείον Ελληνικών Χειροτεχνημάτων» ιδρύθηκε το 1918, βάζοντας έναν θεμελιακό λίθο για την απόδειξη της διαχρονικής συνέχειας του ελληνικού πολιτισμού, όταν ακόμα το εθνικό ζήτημα ήταν σε έξαρση. Στο Τζαμί Τζισδαράκη συγκεντρώθηκαν αντικείμενα λαϊκής τέχνης και καθημερινής χρήσης, που κάλυπταν χρονικά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και προέρχονταν από την Ελλάδα και τις περιοχές των ομογενών. Μέσα στα επόμενα χρόνια, το μουσείο μετονομάστηκε ενώ από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 ξεκίνησε μία περίοδος επέκτασης για το Μουσείο, καθώς, δορυφορικά στην κεντρική του έκθεση στην οδό Κυδαθήναιον, προστέθηκαν σταδιακά το Λουτρό των Αέρηδων (1998), το Σπίτι της οδού Πανός 22 (2003) και το Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων - Συλλογή Φοίβου Ανωγειανάκη (2014). Πλέον, με περισσότερα από 25.000 περίπου αντικείμενα προερχόμενα από τον ελληνικό χώρο (ηπειρωτικό και νησιωτικό), καθώς και από περιοχές όπου έδρασε ο ελληνισμός, το μουσείο καλύπτει πολιτιστικό αποτύπωμα των Ελλήνων, από τα μέσα του 17ου μέχρι και τον 20ό αιώνα. Το μουσείο ετοιμάζεται να περάσει σε μια νέα εποχή μετακομίζοντας στο νέο χώρο που ετοιμάζεται στην «Αυλή των Θαυμάτων», στο Μοναστηράκι, σε ένα μοναδικό συγκρότημα κτιρίων διαφορετικών εποχών που αναβιώνει μια ολόκληρη γειτονιά της παλιάς Αθήνας.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103229031

Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης

Κόδρου 9, Πλάκα

Με βασικό στόχο την ανάδειξη της αξίας και της μοναδικότητας της παιδικής τέχνης, το Μ.Π.Τ. ιδρύθηκε το 1994 και έκτοτε συγκεντρώνει εικαστικές δημιουργίες μικρών (ηλικιακά) καλλιτεχνών, από 4 έως 14 ετών, καταλήγοντας σε μία συλλογή που περιλαμβάνει περισσότερα από 7.000 έργα. Οι εκθέσεις και οι δράσεις του προωθούν πανανθρώπινες ιδέες και βοηθούν τα παιδιά να κατανοήσουν βιωματικά τις έννοιες, με όχημα την τέχνη.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103312621

Μουσείο Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων

Διογένους 1-3, Πλάκα

Τα 1.200 διαφορετικά λαϊκά, μουσικά όργανα που βρίσκονται στο τριώροφο νεοκλασικό της οικίας Λασσάνη (στην Πλάκα) είναι ο καρπός της επίμονης, 40χρονης έρευνας και μελέτης του μουσικολόγου Φοίβου Ανωγειανάκη. Μεμβρανόφωνα, αερόφωνα, χορδόφωνα και ιδιόφωνα, τα όργανα του μουσείου εκτείνονται από τον 18ο αιώνα έως σήμερα και συγκεντρώνουν πάνω τους εξαιρετικό εθνολογικό ενδιαφέρον καθώς και διακοσμητική πρωτοπορία.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103254119

Μουσείο Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών

Θόλου 5, Πλάκα

Επί πρυτανείας Μιχάλης Σταθόπουλου (1987), ιδρύθηκε το ιστορικό μουσείο του μεγαλύτερου πανεπιστημίου της Αθήνας, σε ένα από τα ελάχιστα σωζόμενα κτίρια της προ-οθωνικής περιόδου στην πόλη, που στέγαζε και το ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του. Εξαιρετικά σπάνια βιβλία, κάθε είδους έντυπα, επιστημονικά όργανα, χειρόγραφα, σφραγίδες, φωτογραφικό υλικό κ.α. συγκεντρώνονται, προβάλλοντας την ιστορία του ιδρύματος και ενισχύοντας τους δεσμούς ανάμεσα στο πανεπιστήμιο και την κοινωνία.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 210-3689502-4

Μουσείο Κανελλοπούλου

Θεωρίας 12 και Πανός, Πλάκα

Δωρίζοντας την προσωπική τους συλλογή στο ελληνικό δημόσιο από τις αρχές του ‘70, η οικογένεια Κανελλοπούλου χάρισε στην πολιτισμική κληρονομιά της χώρας άλλο έναν μουσειακό θύλακα της ιστορίας. Στο αναπαλαιωμένο, διατηρητέο κτίριο του 19ου αιώνα, που επεκτάθηκε το 2004 με μία νέα πτέρυγα, εκτίθενται αντικείμενα τέχνης και καθημερινότητας από τους προϊστορικούς έως τους ρωμαϊκούς χρόνους (Α΄ πτέρυγα) καθώς και εκθέματα παλαιοχριστιανικής έως και μεταβυζαντινής εποχής (Β΄πτέρυγα).

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2103212313

Μουσείο Φρυσίρα (Frissiras Museum)

Μονής Αστερίου 3, Πλάκα

Με την αρχή της νέας χιλιετίες, ο Βλάσσης Φρυσίρας ίδρυσε το ομώνυμο μουσείο ευρωπαϊκής και ελληνικής ζωγραφικής, μεταμορφώνοντας την αγάπη του για την σύγχρονη, ανθρωποκεντρική τέχνη σε έναν μουσειακό κόσμημα για το κέντρο της πόλης. Στην γειτονιά της Πλάκας, δύο κομψά, νεοκλασικά κτίρια σε απόσταση λίγων μέτρων στεγάζουν περισσότερα από 3.000 έργα σύγχρονης, εικαστικής τέχνης (περίπου 2.000 πίνακες και 1.000 σχέδια) μεγάλων δημιουργών, όπως του Δημήτρη Μυταρά και του Ουίλιαμ Μπλέικ, ενώ παράλληλα διοργανώνονται περιοδικές εκθέσεις στον χώρο.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 2103234678, 2103316027

Σιδηροδρομικό Μουσείο

Σιώκου 4 (κάθ. Λιοσίων 301),

Το Σιδηροδρομικό Μουσείο Αθηνών στα Σεπόλια ιδρύθηκε το 1979 και αποτελεί μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο στην κατηγορία του, για τα εγχώρια δεδομένα. Μεταξύ άλλων, χειροκίνητες και ποδοκίνητες δραιζίνες. τοπογραφικά όργανα, ατμάμαξες, επιβατικά οχήματα, εξοπλισμός σταθμών και ένα μηχανουργείο με μηχανήματα κατασκευής από το τέλος του 19ου αιώνα ξεδιπλώνουν την ιστορία των ελληνικών σιδηροδρόμων, στις έξι αίθουσες του μουσείου. Στον προαύλιο χώρο περιλαμβάνεται το παιδικό ψυχαγωγικό τρένο και φιλοξενούνται υπαίθριες εκδηλώσεις.

 • Μουσεία
 • τηλ.: 2105126295

Υπαίθρια Γλυπτοθήκη Ψυχικού - Πλατεία Γιώργου Ζογγολόπουλου

Λεωφόρος Δημοκρατίας, Παλαιό Ψυχικό, δίπλα στο ναό του Αγ. Δημητρίου

Αναγνωρίζοντας το έργο του διεθνώς αναγνωρισμένου γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου, ο Δήμος Φιλοθέης-Ψυχικού δημιούργησε το 2010 την υπαίθρια γλυπτοθήκη στην ομώνυμη πλατεία του Παλαιού Ψυχικού, εγκαθιστώντας έξι μεγάλης κλίμακας γλυπτά του καλλιτέχνη. Τα διαρκώς προσβάσιμα στον επισκέπτη εκθέματα ενσαρκώνουν το όραμα του Έλληνα γλύπτη για την αρμονική ένταξη των γλυπτών του σε δημόσιους υπαίθριους χώρους.

 • Πινακοθήκες
 • τηλ.: 210 6712210

Best of Network