Αρχαιολογικοί χώροι

Ακρόπολη

Ο «Ιερός Βράχος» της Αθήνας, που κρατούσε την πόλη φυσικά οχυρωμένη τα αρχαία χρόνια, αποτελεί αδιαμφισβήτητα το σημαντικότερο αρχιτεκτονικό και καλλιτεχνικό σύνολο που κληροδότησε στον κόσμο η Ελληνική Αρχαιότητα. Ο βραχώδης λόφος της Ακρόπολης (ύψους 156 μ.) συγκεντρώνει τα αριστουργήματα της αρχαίας ελληνικής αρχιτεκτονικής, που οικοδομήθηκαν κυρίως κατά τη διάρκεια του 5ου αι. π.Χ., με πρωτοβουλία του Περικλή, στην κορωνίδα των οποίων στέκει το επιβλητικό μνημείο του Παρθενώνα. Από τα Προπύλαια και το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού μέχρι το Ερέχθειο και τον Ναό της Αθηνάς Νίκης, περιηγηθείτε στα μνημεία της Ακρόπολης και απολαύστε ένα ταξίδι στον χρόνο της αρχαίας Αθήνας.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2103210219

Μυκηναϊκός Θολωτός Τάφος Αχαρνών

Λεωφ. Φιλαδελφείας 205, 5η στάση Κόκκινου Μύλου, Μενίδι

Στον δήμο των Αχαρνών και συγκεκριμένα στη θέση Κόκκινος Μύλος βρίσκεται ο καλύτερα διατηρημένος μυκηναϊκός θολωτός τάφος της Αττικής, ο οποίος χρονολογείται από τον 13ο αι. π.Χ. ενώ ήρθε το 1879 στην επιφάνεια με την ανασκαφή του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου της πόλης. Ο τάφος χρονολογείται στη Μυκηναϊκή εποχή και αφορά ένα σημαντικό πρόσωπο επιφανούς οικογένειας της περιοχής (πιθανότατα τοπικός άρχοντας), από την Υστεροελλαδική περίοδο. Ανάμεσα στα πολυάριθμα αντικείμενα της μυκηναϊκής περιόδου που βρέθηκαν στον τάφο (πήλινα και λίθινα αγγεία, χάλκινα όπλα, κοσμήματα από χρυσό κ.α.), ξεχωρίζουν μία ελεφαντοστέινη λύρα και μία κυλινδρική πυξίδα και εκτίθενται μαζί με τα υπόλοιπα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2102322878

Ελευσίνα

Ιερά Οδός 1 και Γκιόκα

Στην νοτιανατολική πλευρά της Ακρόπολης, οικοδομήθηκε στα τέλη του 1890 το Μουσείο της Ελευσίνας για να στεγάσει τα ευρήματα των ανασκαφών του Ιερού της περιοχής, που αποτελούσε το σπουδαιότερο λατρευτικό κέντρο του αρχαίου κόσμου και ήταν αφιερωμένο στην θεά Δήμητρα. Οι πέντε αίθουσες του κτιρίου επεκτάθηκαν το 1930 με την προσθήκη ενός επιπλέον χώρου, περιλαμβάνοντας αγγεία και μικροευρήματα από τα μεσοελλαδικά χρόνια (1900-1600 π.Χ.) έως τα πρώιμα χριστιανικά. . Το 1960 το Μουσείο ανακαινίσθηκε και εμπλουτίσθηκε με ακόμα περισσότερα ευρήματα από τις ανασκαφές του Δυτικού Νεκροταφείου και του Ιερού..

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2105546019

Μονή Αστερίου

Σε μια κατάφυτη, ήσυχη πλαγιά του Υμηττού, η Ιερά Μονή Αστερίου χαίρει πανοραμικής θέας προς το λεκανοπέδιο της Αττικής και μίας μοναδικά γαλήνιας αύρας, ιδανικής για μίνι - απόδραση. Αφιερωμένη στους Ταξιάρχες Γαβριήλ και Μιχαήλ, ιδρύθηκε τον 10 αι. στα ερείπια αρχαίου κτίσματος και υιοθέτησε την μορφή φρουρίου. Το εσωτερικό του ναού κοσμούσαν τοιχογραφίες απλοϊκής και επαρχιακής τέχνης του 16ου αιώνα., σπαράγματα των οποίων σώζονται στον κυρίως χώρο και τον νάρθηκα.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2107212402

Νότια Κλιτύς Ακροπόλεως, Ιερόν Διονύσου

είσοδος από Διονυσίου Αρεοπαγίτου

Περιλαμβάνοντας μεγάλα λατρευτικά Iερά καθώς και τα θεατρικά οικοδομήματα της αρχαίας πόλης, η Νότια Κλιτύς της Ακρόπολης συγκέντρωνε από τα αρχαία χρόνια μεγάλη ιστορική, θρησκευτική και καλλιτεχνική σημασία. Ξεκινώντας τον περίπατο από την νέα είσοδο στη συμβολή της οδού Θρασύλλου, το αρχαίο θέατρο του Διονύσου καλωσορίζει τον επισκέπτη, προβάλλοντας την μακρόβια ιστορία του που συνδέεται με την γέννηση του αρχαίου ελληνικού δράματος. Ανηφορίζοντας την ηλιόλουστη πλαγιά, ακολουθεί ο αρχαϊκός ναός του χώρου που διαμορφώθηκε τον 6ο αι. π.Χ και φιλοξενούσε τα Μεγάλα Διονύσια κάθε άνοιξη, αναδεικνύοντας την σχέση πολιτισμού και θρησκείας στον αρχαίο πολιτισμό, μέσα στο ιδανικά φυσιολατρικό περιβάλλον.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2103224625

Μονή Καισαριανής

Μέσα στο αισθητικό δάσος της δυτικής πλευράς του Υμηττού, η Μονή Καισαριανής είναι μία αθηναϊκή εκκλησία αφιερωμένη στα Εισόδια της Θεοτόκου, που η χρονολόγησή της πηγαίνει πίσω στους πρώτους χριστιανικούς αιώνες (11ος-12ος μ.Χ.). Στις επόμενες εκατονταετίες, η Μονή συγκέντρωσε αρκετά μεγάλη οικονομική άνθιση και σημαντική πνευματική ακτινοβολία με εξέχουσες μορφές (όπως τον Θεοφάνη και τον Ιωάννη Δορυανό). Περιηγηθείτε ανάμεσα στις μεταβυζαντινές τοιχογραφίες που βρίσκονται στην μακριά ορθογώνια θολωτή αίθουσα της Τραπεζαρίας, στα κελιά των μοναχών και στο κυρίως καθολικό κτίριο βυζαντινού ρυθμού, μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2107236619

Αμφιάρειο

Κάλαμος

Ο ιερός χώρος-μαντείο που ήταν αφιερωμένος στον μυθικό ήρωα Αμφιάραο, ιδρύθηκε τον 5ο αιώνα π.Χ στις όχθες του χειμάρρου της Χαράδρας. όταν η ευρύτερη περιοχή του Ωρωπού ανήκε στους Αθηναίους. Εκεί πραγματοποιούνταν τα μεγάλα Αμφιαράεια, που διεξάγονταν κάθε πέντε χρόνια προς τιμήν του Αμφιάραου και περιλάμβαναν και αθλητικούς αγώνες. Η δομή του Αμφιαρείου θυμίζει μικρογραφία μιας δημοκρατικής πόλης της εποχής, καθώς διέθετε χώρους φιλοξενίας, αγορά και καταστήματα.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2295062144

Αρχαιολογικός Χώρος Κεραμεικού

Ερμού 148

Ο αρχαιολογικός χώρος του Κεραμεικού φέρνει στο φως το σημαντικότερο νεκροταφείο της αρχαίας Αθήνας σε μία έκταση 45 περίπου στρεμμάτων που χωρίζεται από το Θεμιστόκλειο τείχος. Στο νοτιοδυτικό άκρο του χώρου (από την είσοδο της οδού Ερμού) βρίσκεται το ομώνυμο μουσείο, με τέσσερις εκθεσιακούς χώρους που περιβάλλονται από το στεγασμένο αίθριο, διαμορφωμένο με ελιές και δάφνες. Έργα γλυπτικής από όλες τις εποχές της αρχαιότητας καθώς και κεραμικά δημιουργήματα από την νεκρόπολη του Κεραμεικού αρθρώνουν έναν πολιτιστικό θησαυρό στο κέντρο της πόλης.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2103463552

Λύκειο

είσοδος από Ρηγίλλης, πίσω από το Σαρόγλειο Μέγαρο (ΛΑΕΔ)

Τα ιστορικά κατάλοιπα της παλαίστρας του Λυκείου, ενός από τα πρώτα Γυμνάσια της αρχαίας Αθήνας (μαζί με αυτά της Ακαδημίας Πλάτωνος και του Κυνοσάργους), βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, στην οδό Ρηγίλης. Το γαλήνιο τοπίο περίπου 12 στρεμμάτων, γεμάτο με ενδημικά φυτά, φέρνει την αύρα του αρχαίου φιλόσοφου Αριστοτέλη και της Περιπατητικής Σχολής που ίδρυσε εκεί και ενσάρκωνε το μοτίβο «καλό καγαθό».

 • Αρχαιολογικοί χώροι

Ολυμπιείον

Στύλοι Ολυμπίου Διός (είσοδος από Βασ. Όλγας)

Ανάμεσα στην Ακρόπολη και τον ποταμό Ιλισσό βρίσκονται οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός, που αποτέλεσε τον μεγαλύτερο ναό της Ελλάδας κατά τους Ελληνιστικούς και Ρωμαϊκούς χρόνους. Αν και η κατασκευή του ναού που είναι αφιερωμένες στην ανδρική κορωνίδα του δωδεκάθεου ξεκίνησε τον 6ο αιώνα π.Χ, ολοκληρώθηκε επί του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού τον 2ο αιώνα μ.Χ. Η ίδρυσή του ανάγεται στον Δευκαλιωνα και κατασκευαστηκε από πεντελικό μάρμαρο, φτάνοντας το ύψος των 96 μέτρων με 104 κίονες Κορινθιακού ρυθμού. Σήμερα, ο επισκέπτης μπορεί να μπει στο υπαίθριο μουσείο από το φυλάκιο της Λεωφόρου Βασιλίσσης ΄Όλγας και να διαισθανθεί την αύρα των αιώνων, που φυλλομετρά το αρχιτεκτονικό έργο.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2109226330

Παναθηναϊκό Στάδιο

Αρδηττός Λόφος, Αθήνα

Τοπόσημο πλέον της πόλης, το Παναθηναϊκό στάδιο ή Καλλιμάρμαρο ήταν γνωστό στην αρχαιότητα για την τέλεση των γυμνικών αγώνων στήβου, μέρους των ομώνυμων αθλητικών εορτών που ήταν αφιερωμένοι στη θεά Αθηνά (Παναθήναια). Αρχικά, κατασκευάστηκε τον 4ο αιώνα π.Χ., επί Λυκούργου, στη χαράδρα μεταξύ του Λόφου του Αρδηττού και του ποταμού Ιλισού, και ανακατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ρωμαίου αυτοκράτορα Αδριανού παίρνοντας τη μορφή πετάλου που γνωρίζουμε σήμερα. Τα νεότερα χρόνια, ο χώρος συνδέθηκε με τους Ολυμπιακούς αγώνες, αναβιώνοντας την ιδέα της ευγενούς άμιλλας.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2107522984-6

Ιερό Αιγυπτίων Θεών

θέση Μπρεξίζα, παραλία Μαραθώνα

Το όνομα «Νησί» χρησιμοποιούσαν οι παλιοί περιηγητές για την περιοχή του Μικρού Έλους της Μπρεξίζας, καθώς ξεπρόβαλλε μια νησίδα γης από το υπόλοιπο έλος εξαιτίας τεχνητών έργων στη νότια πλευρά του κάμπου του Μαραθώνα. Εκεί βρίσκεται το ιερό των Αιγυπτίων θεών, με τον κύριο ορθογώνιο χώρο στα δυτικά και ένα μικρότερο κτίσμα της εισόδου στα ανατολικά να κοσμούνται με πυλώνες αιγυπτιακής αρχιτεκτονικής. Αφιερωμένο στον Σάραπι, την εξελληνισμένη μορφή του θεού Όσιρι, το ιερό συνεχίζει μέχρι σήμερα τις ανασκαφές του, με τα ευρήματά του να φιλοξενούνται σε ειδική αίθουσα στην έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Μαραθώνα.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2294055155

Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο Μαραθώνα

θέση Τσέπι

Δυτικά της πεδιάδας του Μαραθώνα βρίσκεται το Πρωτοελλαδικό νεκροταφείο στη θέση Τσέπι, που χρονολογείται ως το αρχαιότερο νεκροταφείο της Αττικής, της Στερεάς Ελλάδας και της Πελοποννήσου. Ο Σπυρίδωνας Μαρινάτος ξεκίνησε το 1970 την ανασκαφή και την έρευνά του, φτάνοντας σε εκπληκτικά ευρήματα που ξεπερνούν σε αριθμό τους 60 τάφους και ξεκινούν χρονολογικά από την εποχή του Χαλκού. Οργανωμένα διατεταγμένα στο χώρο, τα ιστορικά μνήματα είναι είτε κτιστοί λάκκοι είτε λάκκοι επενδυμένοι με όρθιες πλάκες, σχήματος είτε ορθογωνίου είτε σπανιότερα κυκλικού.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2294055462

Ραμνούς

Μαραθώνας

Η κομβική της θέση απέναντι στο Ευβοϊκό κόλπο είχε μετατρέψει στα αρχαία χρόνια την περιοχή του Ραμνούντα σε ένα σημαντικό οχυρό (όπως αναφέρει και ο γεωγράφος Σκύλακας). Τα ερείπια του αρχαίου αυτού δήμου διασώζονται μαζί με τα απομεινάρια του περίφημου ιερού της Νεμέσεως, που αποτελεί το σημαντικότερο ιερό της θεότητας στον ελλαδικό χώρο (χρονολογούμενο περίπου τον 6ο αι. π.Χ.). Μέσα στο περιτειχισμένο τμήμα του αρχαιολογικού χώρου, ο επισκέπτης βρίσκει το γυμνάσιο, το θέατρο, ιερά και η ακρόπολη του Ραμνούντα, ενώ έξω από αυτό υπάρχουν αρκετοί ταφικοί περίβολοι αλλά και ο ναός του Αμφιάραου.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2294063477

Τύμβος Αθηναίων Μαραθώνας

Μαραθώνας

Στην πεδιάδα του Μαραθώνα σώζεται ο χωμάτινος τύμβος (γνωστός και ως «σορός») που χρησιμοποιήθηκε για να καλύψει τα αποτεφρωμένα λείψανα των 192 Αθηναίων που έπεσαν στη νικηφόρα μάχη κατά των Περσών το 490 π.Χ. Με ύψος 10 μέτρων και διάμετρο 50, ο τύμβος παρέμεινε ως τη ρωμαϊκή εποχή τόπος προσκυνήματος των αθηναίων εφήβων.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2294055462

Βραυρώνα

Ο σημαντικός αρχαιολογικός χώρος της Βραυρώνας, γνωστός για τον ναό της Αρτέμιδος, είναι χτισμένος σε έναν κολπίσκο στις ακτές του Νότιου Ευβοϊκού κόλπου (κοντά στον σημερινό οικισμό της Λούτσας) και πρόκειται για έναν από τους αρχικούς οικισμούς που αποτέλεσαν την κραταιά Αθήνα. Πέρα από τον εμβληματικό ναό, η ιερή πηγή, η γέφυρα επάνω στον Ερασινό ποταμό, η παλαίστρα και το γυμνάσιο είναι τα πιο σημαντικά αξιοθέατα του χώρου ενώ στο μουσείο στεγάζονται πλούσια και ποικίλα ευρήματα από την ανασκαφή του ιερού της Βραυρώνας, ξετυλίγοντας την ιστορία της περιοχής.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2299027020

Αρχαία Αγορά

Είσοδος από Αδριανού 24 (έναντι Αγίου Φιλίππου), από Απ. Παύλου (Θησείο) και από το τέρμα Πολυγνώτου,

Σημαντικά ευρήματα που έχουν έλθει στο φως μετά από τις ανασκαφές της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στον αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Αγοράς, στεγάζονται στην έκθεση του μουσείου. Καλύπτοντας την περίοδο από τους νεολιθικούς χρόνους μέχρι την μεταβυζαντινή εποχή και την εποχή της Τουρκοκρατίας, η έκθεση είναι οργανωμένη σε χρονολογικές και θεματικές ενότητες και παρέχει σημαντικές πληροφορίες για τον ιδιωτικό και τον δημόσιο βίο των αρχαίων Αθηναίων. Εκεί θα βρείτε πήλινα δημόσια μέτρα, χάλκινα επίσημα σταθμά, χάλκινα δικαστικά πινάκια, χάλκινες δικαστικές ψήφοι, όστρακα οστρακισμού με χαραγμένα τα ονόματα γνωστών στρατηγών και πολιτικών ανδρών της αρχαιότητας, καθώς και άλλα σημαντικά εκθέματα.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2103210185

Βιβλιοθήκη Αδριανού

Άρεως 3 & Αδριανού, Πλάκα

Η μεγάλη βιβλιοθήκη της αρχαίας Αθήνας πήρε το όνομά της από τον Ρωμαίο αυτοκράτορα Αδριανό, ο οποίος και την ίδρυσε γύρω στο 132 μ.Χ.. Ονομαζόμενη και ως «Πανεπιστήμιο Αθηνών», η βιβλιοθήκη διέθετε δύο κύριες αίθουσες, όπου οι επισκέπτες διάβαζαν ή παρακολουθούσαν διαλέξεις. Τμήμα του χώρου ήταν μεγάλη εσωτερική αυλή, την οποία περιέβαλε εντυπωσιακό περιστύλιο.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2103249350

Ρωμαϊκή Αγορά

Πελοπίδα και Αιόλου τέρμα

Κτισμένη από τα χρόνια του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Αύγουστου (πιθανότατα μεταξύ 19 και 11 αιώνα π.Χ.), η Ρωμαϊκή αγορά αποτέλεσε τον κεντρικό χώρο εμπορικών συναλλαγών και συναθροίσεων. Επιλέγοντας το σημείο ως στρατηγικά κομβικό ανάμεσα στην Ακρόπολη, οι Ρωμαίοι έχτισαν το σημαντικότερο θρησκευτικό και συμβολικό χώρο της πόλης, απομεινάρια του οποίου διασώζονται μέχρι σήμερα. Το κτίριο περιβάλλεται από μία μεγάλη ορθογώνια αυλή που κυκλώνουν διάφορες στοές, καταστήματα και αποθήκες. Μεταξύ των άλλων μνημείων του χώρου, η πύλη της Αρχηγέτιδος Αθηνάς στη δυτική πλευρά, το Ανατολικό Πρόπυλο και το Φετιχιέ Τζαμί συγκεντρώνουν ύψιστο ιστορικό ενδιαφέρον.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2103245220

Σούνιο

Λόγω της παραθαλάσσιας θέσης του, το ακρωτήριο του Σουνίου αποτέλεσε άκρως στρατηγικό σημείο, κατά τα αρχαία χρόνια, στο οποίο χτίστηκε ένα εξίσου σημαντικό ιερό. Μέσα στο φρούριο του ακρωτηρίου, το μεγαλύτερο μέρος καταλαμβάνει ένας οικισμός (όπου διέμενε η στρατιωτική φρουρά) ενώ στο βόρειο τμήμα του υπάρχει λιμάνι του Σουνίου. Στην αξιολογική κορωνίδα όλων βρίσκεται το –δωρικής μορφής– ιερό τέμενος του Ποσειδώνος, καταλαμβάνοντας έκταση περίπου 5 στρεμμάτων και φέροντας γλυπτό διάκοσμο από παριανό μάρμαρο.

 • Αρχαιολογικοί χώροι
 • τηλ.: 2292039363

Best of Network