Μαλβίνα Παναγιωτίδη. Όλα τα όνειρα είναι ενοχλητικά

Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της ενδελεχούς έρευνας που έκανε η Μαλβίνα Παναγιωτίδη το καλοκαίρι του 2023 στις Σπέτσες, στο σπίτι όπου απομονώθηκε μετά τον πρόωρο θάνατο των δύο παιδιών της η πρώτη Ελληνίδα ζωγράφος, Ελένη Μπούκουρα Αλταμούρα. Την περίοδο εκείνη η Αλταμούρα κατέφυγε στον πνευματισμό, σε μια προσπάθεια να επανασυνδεθεί με τα παιδιά της, αφήνοντας πίσω της αρκετούς θρύλους αλλά και ένα grimoire, ένα "μαγικό" χειρόγραφο με ξόρκια. Το Project Room 2 του ΕΜΣΤ μεταμορφώνεται σε ένα εμβυθιστικό σκηνικό, έναν "μαγικό" χώρο όπου γλυπτά από γυαλί, κερί και χαλκό συνδιαλέγονται με ένα βίντεο και ένα ηχητικό έργο. Με μια καλλιτεχνική πρακτική που εστιάζει στα σημεία τομής του αποκρυφιστικού μοντερνισμού, της λειτουργίας του φαντασιακού και της ανοίκειας ανθρώπινης συμπεριφοράς σε διαφορετικές κοινωνικοπολιτικές συνθήκες, η Μαλβίνα Παναγιωτίδη επανεξετάζει τον μύθο της "τρελής γυναίκας στη σοφίτα". Η έκθεση δομείται μέσα από δύο ερευνητικές κατευθύνσεις, πρώτον την επαναπραγμάτευση του σπιτιού της Μπούκουρα- Αλταμούρα ως συμβόλου θαλπωρής και εγκλεισμού, ως δεύτερου δέρματος που την προστατεύει αλλά και την πνίγει ταυτόχρονα. Και δεύτερον την οικειοποίηση συμβόλων από το "μαγικό" χειρόγραφο της Μπούκουρα-Αλταμούρα, από τα ελάχιστα που σώζονται στην ελληνική γραμματεία, και αφετέρου την επανανοηματοδότησή τους ως φορέων μνήμης. Εισερχόμενος στην έκθεση, ο θεατής διεισδύει στους διαδρόμους του σπιτιού αλλά και του μυαλού της Ελένης Μπούκουρα-Αλταμούρα. Η έκθεση παρουσιάζεται στο πλαίσιο του θεματικού κύκλου «Κι αν οι γυναίκες κυβερνούσαν τον κόσμο;» του ΕΜΣΤ.


Επιμέλεια: Άννα Μυκονιάτη

Μαλβίνα Παναγιωτίδη, "Why do you imagine golden birds? II". Παραφίνη, χρώμα, φιτίλι, μέταλλο, βαφή αυτοκινήτου, 75 x 65 x 152εκ., 2024  (λεπτομέρεια)
Μαλβίνα Παναγιωτίδη, "Why do you imagine golden birds? II". Παραφίνη, χρώμα, φιτίλι, μέταλλο, βαφή αυτοκινήτου, 75 x 65 x 152εκ., 2024 (λεπτομέρεια)
Μαλβίνα Παναγιωτίδη, "Repetitions of half-meanings". Φυσητό γυαλί, 2024 (λεπτομέρεια)
Μαλβίνα Παναγιωτίδη, "Repetitions of half-meanings". Φυσητό γυαλί, 2024 (λεπτομέρεια)

Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)

Λεωφ. Καλλιρρόης & Αμ. Φραντζή (πρώην εργοστάσιο Φιξ)

Μετά από τις πολύπαθες μετακινήσεις του, το ΕΜΣΤ στεγάζεται πλέον μόνιμα στο πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ, που ανακατασκευάστηκε και...

  • Μεικτά Μέσα
  • τηλ.: 2111019000-99

Ώρες λειτουργίας: Τρ., Τετ., Παρ., Σαβ., Κυρ.: 11 π.μ. - 7 μ.μ., Πεμ.: 11 π.μ. - 10 μ.μ.

Είσοδος: €8, €4

  • Εγκαίνια: 08/03
  • Εως: 02/06