Μουσείο Ακρόπολης

Περισσότερα από 35 χρόνια επιστημονικής μελέτης χρειάστηκαν για τον τελικό σχεδιασμό και την υλοποίηση του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης το 2000, ένα από τα σημαντικότερα μουσεία σε ολόκληρο τον κόσμο. Λουσμένο από το φως του ήλιου και απέναντι από το εμβληματικό μνημείο του Παρθενώνα, τα τρία επίπεδα του σύγχρονου κτιρίου του Μπερνάρ Τσούμι που αποτελεί πλέον τοπόσημο της πόλης, στεγάζουν περισσότερα από 4.000 εκθέματα στον δεκαπλάσιο χώρο από τον προκάτοχό του (14.000 τ.μ.). Ξεχωρίζουν η Αίθουσα της Αρχαϊκής Ακρόπολης και βέβαια και η Αίθουσα του Παρθενώνα, ενώ στον υπόλοιπο χώρο φιλοξενούνται θεματικές παρουσιάσεις και περιοδικές εκθέσεις. Υπέροχη θέα από το ενδιαφέρον cafe-εστιατόριο, ωραία πωλητήρια με μεγάλη ποικιλία σουβενίρ και βιβλίων, kit εξερεύνησης του μουσείου για παιδιά και συχνές εκδηλώσεις βάζουν δυναμικά το μοναδικό αυτό μουσείο στην ατζέντα και των Αθηναίων.

Εκθέσεις

Ο Παρθενώνας και ο Βύρωνας. Με αφορμή τα 200 χρόνια από τον θάνατο του Βύρωνα

  • Αφιερώματα

Με την ευκαιρία των 200 χρόνων από τον θάνατο του λόρδου Βύρωνα, το Μουσείο Ακρόπολης τιμά τη μνήμη του με μια μικρή, συμβολική έκθεση, που σχετίζεται με την αρπαγή των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα από τον λόρδο Έλγιν. Ο Βύρωνας άφησε πίσω κάτι απρόσμενο, που συμβάλλει εύγλωττα και δυναμικά στην επιχειρηματολογία για την επιστροφή και την επανένωση των αρχιτεκτονικών γλυπτών του Παρθενώνα. Πρόκειται για το διαβατήριο του Βύρωνα, ένα πραγματικό σουλτανικό φιρμάνι, που του επέτρεπε να ταξιδέψει στα εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας. Το φιρμάνι-διαβατήριο του Βύρωνα, προσφέρει μιαν ακόμα ευκαιρία συζήτησης και κατάρριψης του επιχειρήματος της δήθεν ύπαρξης «φιρμανιού» του Έλγιν, το οποίο υποτίθεται του επέτρεπε την αφαίρεση των γλυπτών του Παρθενώνα. Εκτός από το φιρμάνι, οι επισκέπτες του Μουσείου θα έχουν την ευκαιρία να δουν την Έξοδο του Μεσολογγίου (1827) που ενέπνευσε πολλούς ζωγράφους, όπως τον υπογράφοντα Louis Joseph Toussaint Rossignon. Η έκθεση παρουσιάζεται στο φουαγέ του μουσείου.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.: 9 π.μ. - 5 μ.μ., Τρ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ. - 8 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. - 10 μ.μ.

  • Εως: 31/08

Robert McCabe. Χαίρε Ξένε - Στη Χώρα των Ονείρων

  • Φωτογραφία

Μια αναδρομή στην «ελληνική περίοδο» του φωτογράφου Robert McCabe, με περίπου 100 φωτογραφίες, που στοχεύουν στην ανάδειξη της αυθεντικότητας, του πολιτισμού, της ιστορίας, της ομορφιάς και τους ανθρώπους στην καθημερινότητα της μεταπολεμικής Ελλάδας μέσα από τη ματιά του Αμερικανού καλλιτέχνη.

Ώρες λειτουργίας: Δευτ.: 9 π.μ. – 5 μ.μ., Τρ., Τετ., Πεμ., Σαβ., Κυρ.: 9 π.μ. – 8 μ.μ., Παρ.: 9 π.μ. – 10 μ.μ.

  • Εως: 08/09