Πολιτιστικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων «Μελίνα»

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» καταλαμβάνει 1.500 τ.μ. και στεγάζεται στο παλαιό πιλοποιείο του Ηλία Πουλόπουλου, το οποίο ιδρύθηκε το 1886. Στον χώρο φιλοξενείται μόνιμα η έκθεση «Οδοιπορικό στην Παλιά Αθήνα», που αναπαριστά μια Αθηναϊκή γειτονιά στις αρχές του 20ου αιώνα, καθώς και η συλλογή Θεάτρου Σκιών «Χαρίδημος», στην οποία παρουσιάζονται πάνω από χίλια εκθέματα από φιγούρες, πανόδετα χειρόγραφα, βιβλία κ.α. Παράλληλα, οργανώνονται περιοδικές εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας και γλυπτικής.

Εκθέσεις

Δήμητρα Μαρούδα. Be a Good Girl

  • Ζωγραφική

Παραπέμποντας στις φυλακές της παιδικής μας ηλικίας, η ζωγράφος Δήμητρα Μαρούδα δημιουργεί έναν φανταστικό κόσμο μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας. Στους πίνακες και στα σχέδιά της πρωταγωνιστούν μοναχικά κορίτσια πλαισιωμένα από κούκλες και ζώα. Φτιαγμένα από το 2010 έως σήμερα, τα έργα της έκθεσης αποτυπώνουν τη σκοτεινή πλευρά του ονείρου. Όπως υπαινίσσεται ο τίτλος, οι εικόνες αυτές μιλούν για μια σιωπηρή υποταγή. Η Μαρούδα αντλεί στοιχεία από τον κόσμο των παραμυθιών, αλλά και από βιώματα και μνήμες. «Δημιουργώ περιβάλλοντα με αφορμή το δάσος, το φως και το σκοτάδι, μέσα από τα οποία αναδύονται αυτές οι μορφές, με στόχο να τονίσω την ευθραυστότητα της σάρκας σε αντίθεση με την αγριότητα της φύσης», δηλώνει η καλλιτέχνις. Οι φιγούρες της Δήμητρας Μαρούδα δεν είναι υπαρκτές. Από το ντύσιμό τους υποθέτεις ότι ανήκουν σε μια άλλη εποχή, σε έναν απροσδιόριστο χωροχρόνο. Έχεις την εντύπωση ότι μπανοβγαίνουν στον κόσμο μας – είναι έμψυχες και άψυχες συγχρόνως. Σε κάποιους πίνακες τις βλέπουμε να φορούν μάσκες, σε άλλα προσομοιάζουν με κούκλες και πολύ συχνά τα πρόσωπά τους γίνονται ένα με το τοπίο.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ. – 7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ. – 3 μ.μ.

  • Εως: 06/03

Γιώργος Τόλης. Περιπλανήσεις της φαντασίας

  • Ζωγραφική

Μινώταυροι και Σάτυροι, Κάρμεν και Αρχάγγελοι, Μήδεια και Αρλεκίνοι, σύμπαν και κβαντική συνθέτουν το εικαστικό περιβάλλον του Γιώργου Τόλη, όπου ξεχειλίζουν έντονα χρώματα, αμέτρητα σχήματα, πρόσωπα και γραμμές. Ο καλλιτέχνης ζωγραφίζει εικόνες, μορφές, τα βιώματά του, προτιμώντας να περιπλανιέται σε παράξενα μονοπάτια της τέχνης. Η ζωγραφική του Γιώργου Τόλη δεν είναι συμβατική. Όνειρα, σύμβολα, ασυνήθιστες αντιπαραθέσεις προτρέπουν το θεατή σε διαρκή εξερεύνηση, σ‘ ένα διαφορετικό και πολύ απαιτητικό ταξίδι γνώσης, εξομολόγησης και τελικά, αυτογνωσίας. Τα έργα του δίνουν μια άλλη προοπτική στη σύγχρονη ελληνική τέχνη: αντι-ακαδημαϊκή, ωμή και άμεση, εκφραστική, πολύπλοκη και πολυπολιτισμική, διεθνή και βαθιά ανθρώπινη.

Ώρες λειτουργίας: Τρ.-Παρ.: 11 π.μ.-7 μ.μ., Σαβ., Κυρ.: 10 π.μ.-3 μ.μ.

  • Εγκαίνια: 01/03/2024
  • Εως: 11/03