Κέντρο Πολιτισμού – Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος»

Το όραμα του ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος» για την οικοδόμηση ενός πολυεπίπεδου πολιτιστικού κέντρου που περιλαμβάνει την κατασκευή και τον πλήρη εξοπλισμό νέων κτιριακών εγκαταστάσεων για την Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος και την Εθνική Λυρική Σκηνή, καθώς και τη δημιουργία του ομώνυμου πάρκου, ξεκίνησε να υλοποιείται από το 2009. Μία επταετία αργότερα, το ΚΠΙΣΝ άνοιξε τις πόρτες του για το κοινό, διασταυρώνοντας το περιβάλλον με τον πολιτισμό σε ένα καταπράσινο αστικό πνεύμονα στο Δέλτα Φαλήρου, που διασχίζεται από ένα εντυπωσιακό τεχνητό κανάλι. Μουσικά events, κινηματογραφικές προβολές, περιοδικές και μόνιμες εκθέσεις, πολιτιστικά φεστιβάλ και επιμορφωτικές εκδηλώσεις έχουν αναδείξει τον χώρο σε ένα σταυροδρόμι πολιτισμού και αναψυχής.

Εκθέσεις

NEST. Return to Sender

  • Εγκαταστάσεις

Μια μεγάλη υπαίθρια εγκατάσταση στήνεται στην Εσπλανάδα του ΚΠΙΣΝ από την αφρικανική καλλιτεχνική κολεκτίβα NEST. Το πρότζεκτ αποτελεί μια συνεργασία του Νιάρχος με το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης και παρουσιάζεται στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΜΣΤ Extra Muros (εκτός των τειχών). Η μεγάλης κλίμακας εγκατάσταση είναι ουσιαστικά ένα περίπτερο φτιαγμένο από δεμάτια μεταχειρισμένων ρούχων που είχαν καταλήξει σε αφρικανικές χωματερές από εύπορες χώρες της Δύσης. Στο ΚΠΙΣΝ, το έργο που παρουσιάζεται είναι φτιαγμένο από υφάσματα και ρούχα από την Ελλάδα, τα οποία προορίζονταν για ανακύκλωση ή επανάχρηση στη βιομηχανία. Δημιουργείται ένα δυστοπικό περιβάλλον αποβλήτων που καταδεικνύει ένα σοβαρό περιβαλλοντικό πρόβλημα καθώς και την ανεξέλεγκτη κατανάλωση στον Παγκόσμιο Βορρά.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6 – 12 π.μ.

  • Εως: 30/09

Ναταλία Τσουκαλά. Τοπία της Ενέργειας

  • Φωτογραφία

Η φωτογραφική σειρά της Ναταλίας Τσουκαλά καταγράφει το αποτύπωμα της παραγωγής και της κατανάλωσης ενέργειας στο τοπίο της Ελλάδας. 29 επιλεγμένες φωτογραφίες από τη σειρά αυτή παρουσιάζει η φωτογράφος στο Ξέφωτο του Πάρκου Σταύρος Νιάρχος, μιλώντας έτσι για το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και την υπερκατανάλωση.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 6-12 π.μ.

  • Εγκαίνια: 23/09/2023
  • Εως: 29/10