"Τα Άνθη της Πανδημίας": Εικόνες νεκρής φύσης αντικατοπτρίζουν τη μοναξιά μιας άλλης εποχής

Η πραγματικότητα των σκοτεινών ημερών της πανδημίας του κορωνοϊού απεικονίζονται στην ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίζης Καλλιγά.

Τα άνθη της πανδημίας

Την καινούργια ατομική έκθεση ζωγραφικής της Λίζης Καλλιγά με τίτλο: "Τα Άνθη της Πανδημίας", εγκαινιάζει η Γκαλερί Σκουφά στις 21 Σεπτεμβρίου. 

Τα άνθη της πανδημίας

Στην έκθεση, την οποία επιμελείται ο Αποστόλης Αρτινός, παρουσιάζονται έργα, τα οποία η καλλιτέχνης έχει δημιουργήσει κατά τη διάρκεια της πανδημίας του Covid-19.  Κατά τη διάρκεια της καραντίνας η καλλιτέχνιδα  αποσύρεται στο σπίτι της στις Σπέτσες, όπου βρίσκει διέξοδο, σε αυτή την κατάσταση νωχελικότητας, ζωγραφίζοντας και φωτογραφίζοντας βάζα και άνθη. Άλλοτε άνθη σε ανθοφορία και άλλοτε άνθη αφυδατωμένα και μαραμένα, αντικατοπτρίζουν την πραγματικότητα των σκοτεινών ημερών. Σε μια εποχή που όλα είναι εφήμερα, τα άνθη της Καλλιγά χαρακτηρίζονται από την αιωνιότητα της στιγμής. 

Τα άνθη της πανδημίας

Όπως αναφέρει και ο Αποστόλης Αρτινός στο  κείμενο που συνοδεύει την έκθεση: "Ένα βάζο με λουλούδια λοιπόν, που ’ναι, εν τέλει, και μια πράξη ποιητική, μια πράξη μεταστοιχείωσης. Τα άνθη ήταν πάντα γλωσσικά σινιάλα μιας εκλέπτυνσης υλικής που πραγματώνει μέσα στο κόσμο την αϋλότητα της ιδέας της. Ήταν, συνεχίζουν να είναι, το ιδεατό ενός πραγματικού, ένας ποιητικός τύπος μέσα στο πεδίο της εγκοσμιότητάς μας, κι έτσι σημεία μιας μετάβασης, μιας υπέρβασης ψυχικής. Τα άνθη που ’ναι κι ένα αγαπημένο θέμα μέσα στη δουλειά της Καλλιγά, αλλά που εδώ όμως, σ’ αυτή τη σειρά,  επανέρχονται μ’ έναν τρόπο εμμονικό. Η προσήλωσή της, στο ίδιο βάζο, πολλές φορές, ένα δίπτυχο, ένα τετράπτυχο, οι πολλαπλές εκδοχές του, ο χρόνος του, μια πένθιμη ακολουθία. Εικόνες που συντίθενται στο δίπολο μιας χειρονομίας συνθετικής κι αφηρημένης μαζί. Είναι σ’ αυτόν τον μετεωρισμό που τα πράγματα ανακτούν και την αναπαραστατική, αγωνιούσα μορφή τους, όχι στην κατακτημένη γλώσσα μιας τεχνικής, αλλά σε μια αδύναμη χειρονομία που εγείρει τα πράγματα και τα διαγράφει μαζί. "Ξυπνούσα τα βράδια", θα εκμυστηρευθεί η Λίζη, "και κατέβαινα στο εργαστήριο για να βρω το σωστό χρώμα". Οι εικόνες, μαζί κι οι ψηφιακές, είναι το παλίμψηστο του εαυτού τους, αυτό το ξανά και ξανά της εκδίπλωσής τους".

Εγκαίνια: 29/9 (7.30 - 9.30 μμ.)

Info: Γκαλερί Σκουφά | 21/9-14/10 | Ώρες λειτουργίας: Δευ., Τετ.: 10 π.μ. - 4 μ.μ., Τρ., Πεμ.: 10 π.μ. - 9 μ.μ., Παρ.: 10 π.μ. - 8 μ.μ., Σαβ.: 10.30 π.μ. - 4 μ.μ. | Είσοδος ελεύθερη

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Σκουφά

Σκουφά 4, Κολωνάκι
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Colors & Minds": Το βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ γίνεται έκθεση

Το πρόγραμμα αξιοποίησε την τέχνη ως δίαυλο επικοινωνίας, για την κατανόηση και την αποδοχή του κόσμου γύρω μας, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο φιλικής για όλους.

"Τα παιχνίδια του ΤΗΛΕΜάΧΟΥ": Ο κόσμος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας σε μια πρωτογενή σύλληψη

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η νέα έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή.

Ο Όμαρ Ζαφάρ κάνει "Ζωγραφική πέρα από τη Ζωγραφική"

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να ενωθεί με τα έργα για να γιορτάσει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, να εμπνεύσει, να προκαλέσει και να σφυρηλατήσει συνδέσμους που αντηχούν μεταξύ των πολιτισμών και των γενεών.

Επιστημονικές συναντήσεις στο ΕΑΜ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Στα διηγήματα του Θεοδόση Μίχου πρωτεύουσα της πόλης είναι ένα μπαρ

Η συλλογή διηγημάτων "Ένα για το δρόμο" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι το τρίτο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Θεοδόση Μίχου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δείτε τι ετοιμάζουν τα μουσεία της πόλης

Τα μουσεία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο στις 18/5, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.