Art Athina: το φετινό στάτους και οι λόγοι που θα μας κατεβάσουν στο Φάληρο

Με συμμετοχές γκαλερί και εικαστικών ομάδων από 16 χώρες, αύξηση στους ξένους εκθέτες και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, η Art Athina γιορτάζει την εικοστή της διοργάνωση στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο (στις 4-7/6).

Art Athina: το φετινό στάτους και οι λόγοι που θα μας κατεβάσουν στο Φάληρο

Με συμμετοχές γκαλερί και εικαστικών ομάδων από 16 χώρες, αύξηση στους ξένους εκθέτες και δράσεις για μικρούς και μεγάλους, η Art Athina γιορτάζει την εικοστή της διοργάνωση στο Γήπεδο Τάε Κβον Ντο (στις 4-7/6). Τι έχει όμως να προσφέρει στο περιβάλλον της κρίσης; Και ποια ραντεβού θα μας φέρουν φέτος στο Φάληρο; Επιχειρούμε μια πρώτη ανάγνωση.

Art Athina: το φετινό στάτους και οι λόγοι που θα μας κατεβάσουν στο Φάληρο - εικόνα 1
«Unexposed», φωτογραφία του Χράιρ Σαρκισιάν (Kalfayan Galleries)

Περίπου 900 καλλιτέχνες, 41 γκαλερί και 48 εικαστικές πλατφόρμες (από τον Καναδά μέχρι τη Νότια Κορέα), 15 παρουσιάσεις και συζητήσεις, τρεις συν μία ημέρες γεμάτες τέχνη. Στην πιο δύσκολη συγκυρία από τη γέννησή της και χωρίς κρατική επιχορήγηση θα σβήσει το εικοστό κεράκι της η Διεθνής Συνάντηση Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας.

«Οι θλιβερές επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης δεν θα μπορούσαν να αφήσουν ανεπηρέαστο το χώρο της τέχνης», αναγνωρίζει η Γιάννα Γραμματοπούλου, η πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αιθουσών Τέχνης.

«Η Art Athina έχει καταφέρει εν μέσω κρίσης να εξελίσσεται ανοδικά και να ανανεώνεται. Είναι μια συλλογική προσπάθεια των αιθουσών τέχνης να προβληθεί το σύνολο της καλλιτεχνικής παραγωγής σε ένα ευρύτερο κοινό».

Οι τριάντα πέντε χιλιάδες επισκέπτες πέρυσι δείχνουν ότι έχει καταφέρει να κεντρίσει τα φιλότεχνα αντανακλαστικά του κοινού. Από την πλευρά τους, ωστόσο, δυναμικές γκαλερί της νεότερης γενιάς δεν δίνουν το «παρών», σχολιάζοντας κάποιες φορές την έλλειψη αγοραστικής κινητικότητας στην Αθήνα αλλά και ζητήματα απουσίας συγκεκριμένης ταυτότητας στη συνάντηση.

Art Athina: το φετινό στάτους και οι λόγοι που θα μας κατεβάσουν στο Φάληρο - εικόνα 2
«Athens by night», λάδι σε καμβά της Ράνιας Ράγκου από την a.antonopoulou.art

«Η αγορά γενικά είναι σε θλιβερά επίπεδα, πόσο μάλλον η αγορά της τέχνης», μας ανέφερε η Αγγελική Αντωνοπούλου, που θα κατηφορίσει στο Φάληρο με το βαρύ δυναμικό της a.antonopoulou.art. «Οι παράγοντες που έφταιξαν δεν είναι μόνο η κρίση. Είναι και η έλλειψη γενικότερης πολιτιστικής πολιτικής και η ανικανότητα της ελληνικής σκηνής να καθίσει γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσει τα προβλήματά της και να προτείνει τρόπους ίασης.

Εδώ και πολύ καιρό νέες καταστάσεις και συνθήκες ήταν σε εξέλιξη. Κανείς δεν ασχολήθηκε ουσιαστικά μαζί τους. Ο καθένας κοιτούσε την αυλή του. Αυτό που είδα και από τη θητεία μου στον Δήμο Αθηναίων είναι ότι η χώρα χρειάζεται νέα μυαλά, πυγμή και όρεξη για τομές και σπάσιμο αβγών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Art Athina: το φετινό στάτους και οι λόγοι που θα μας κατεβάσουν στο Φάληρο - εικόνα 3
Χρύσα Βέργη, Alpha C. K. Art Gallery

«Η αγορά της τέχνης στην Αθήνα δεν ήταν ποτέ απλή υπόθεση. Πολύ περισσότερο τώρα», υποστηρίζει μια άλλη έμπειρη παίκτρια, η Μαρία Δημητριάδη της Μέδουσας. «Δεν πρέπει όμως να πάψουμε να στηρίζουμε τα όνειρά μας και τις προσπάθειες που έχουν γίνει. Η συνάντηση των αιθουσών σε ένα θεσμό που πολέμησε όλα αυτά τα χρόνια να σταθεί στα πόδια του και να εξακολουθήσει να υπάρχει δεν είναι τίποτε άλλο από μια κατάφαση στη σύγχρονη ελληνική καλλιτεχνική παραγωγή.

Οι παράλληλες εκθέσεις συντελούν με τον επιμορφωτικό τους χαρακτήρα στη διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης και πλούσιας καλλιτεχνικής πρότασης. Ας ευχηθούμε κάθε χρόνο να λαμβάνουν μέρος όλο και περισσότερες αξιόλογες αθηναϊκές γκαλερί αντί ο αριθμός τους να μειώνεται».

Art Athina: το φετινό στάτους και οι λόγοι που θα μας κατεβάσουν στο Φάληρο - εικόνα 4
«ByeByeGaugin», ακρυλικό σε καμβά του Τάσου Παυλόπουλου (Kalfayan Galleries)

Παρά το αρνητικό οικονομικό κλίμα, πάντως, οι αίθουσες από το εξωτερικό φτάνουν φέτος τις 16 (αύξηση περίπου­ 50% από το 2013), ενώ οι αιτήσεις­ για συμμετοχή στο Platform’s Project ξεπέρασαν τις εκατό, προσελκύοντας το ενδιαφέρον ομάδων ακόμη και από το Μπενίν και τη Νιγηρία. Φέτος η ιντριγκαδόρικη δράση επιστρέφει με 48 συλλογικότητες από 15 χώρες και αφιερώματα για τις ολλανδικές και φινλανδικές πλατφόρμες.

Η επιμελήτρια Άρτεμις Ποταμιάνου μας επισήμανε τη φινλανδική MUU Galleria, το ολλανδικό Tapajumi foundation, τη συλλογικότητα ΦΡΜΚ που επιδιώκει να δημιουργήσει γέφυρες μεταξύ ποίησης, θεωρίας και εικαστικών, το αφιέρωμα της Lo and Behold σε παρεμβάσεις στο αστικό τοπίο από 50 γνωστούς καλλιτέχνες αλλά και τη σύμπραξη του 2ου Εργαστηρίου Χαρακτικής της ΑΣΚΤ με μια τουρκική ομάδα – καταφθάνουν με σύνεργα χαρακτικής και θα μας δωρίζουν τα έργα που θα δημιουργούν επιτόπου.

«Ενέργεια, μια φρέσκια ματιά κι ένα βλέμμα στο διεθνές τοπίο είναι αυτά που έρχεται να φέρει το Platforms Project», σημείωσε, «και το σημαντικότερο τη δικτύωση μεταξύ καλλιτεχνών. Τον τελευταίο χρόνο είχαμε 26 εκθέσεις-συνεργασίες από ομάδες που συναντήθηκαν πέρυσι και πρόπερσι εδώ».

Art Athina: το φετινό στάτους και οι λόγοι που θα μας κατεβάσουν στο Φάληρο - εικόνα 5
«the Leadership Has Failed 2», έργο του Βασίλη Μπαλάσκα (Kalfayan Galleries)

Στο επάνω διάζωμα, βέβαια, θα κατοικοεδρεύουν επιπλέον το πρόγραμμα ομιλιών, οι εκπαιδευτικές δράσεις για τα παιδιά και η έκθεση «Art Athina Contemporaries: 2015-1976» σε επιμέλεια Χριστόφορου Μαρίνου.

Την προσοχή μας όμως τράβηξε ακόμη μία πρωτοβουλία του παράλληλου προγράμματος που θα εγκαινιαστεί στις 6/6 στην Κερατέα. Το SOMA (Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής), ένα συλλογικό έργο που εξελίσσεται μέσα από τη συνεργασία του αρχιτεκτονικού εργαστηρίου συμμετοχικού­ σχεδιασμού NonPlan και του Πολιτιστικού Συνδέσμου Χρυσή Τομή, διερευνά την έννοια των μουσείων ως «Κοινών» και τις δυνατότητες πολιτιστικής και τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μέσα από τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, σε μια σειρά από εκθέσεις και συζητήσεις.

Όπως δηλώνει η Χαρίκλεια Χάρη από την ομάδα συντονισμού: «Ο θεατής καλείται να βιώσει με όλες του τις αισθήσεις τον τόπο και τα εκθέματα. Μπορεί να αγγίξει τα αντικείμενα, μπορεί να προσθέσει υλικό και πληροφορίες. Το σώμα του είναι καλοδεχούμενο να συμμετάσχει στο SOMA».

To πρόγραμμα των ομιλιών

TALKS @ Αrt-Athina 2015

Παρασκευή 5 Iουνίου 2015


19.00-20.30 «Η Τέχνη στην Ελλάδα της Κρίσης»Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης σε συνδιοργάνωση και με συντονίστρια δημοσιογράφο του Τhe Toc. Συμμετέχουν:κ. Νίκος Ξυδάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Πολιτισμού, Παιδείας & Θρησκευμάτων
κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Συλλέκτης
κ. Πάνος Χαραλάμπους, Πρύτανης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών
κ. Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών
κ. Παντελής Αραπίνης, ΑΔ Γκάλερι
κ. Κώστας Βαρώτσος, Εικαστικός, Καθηγητής
Αρχιτεκτονικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης
κ. Ανδρέας Τσουραπάς, οργανωτής του Athens Street Art Festival

21.00-21.30 Εγκαίνια Art-Athina 2015

Σάββατο 6 Iουνίου 2015

12.30-14.00 “Η Χρηματοδότηση Πολιτιστικών Projects”
Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης. Συμμετέχουν:
Άννα Μαρία Κοσμόγλου, προσωρινή Συντονίστρια Δωρεών Τεχνών
και Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Νατάσσα Ζαχαριουδάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια
Λειτουργίας, Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
Βασίλειος Λαοπόδης, Ιδρυτής και Πρόεδρος CulturePolis
Ειρήνη Κομνηνού, Υπεύθυνη του Ελληνικού Σημείου Επαφής στην ΕΕ
Αλεξάνδρα Στουραΐτη, Διαμεσολαβήτρια, ACEY Working Group

14.00-15.00 “Χρήσεις της φωτογραφίας μέσα από δράσεις του
Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης”
Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Μουσείο Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης

15.00-15.30 “H Ασφάλιση Έργων Τέχνης”
Γιώργος Καραβίας, Γ. Καραβίας και Συνεργάτες

15.30-16.00 “Αφιέρωμα στη Δράση των Πλατφορμών της Φιλανδίας”

15.30-15.45 “MUU Galleria, Timo Soppela, “Οι Αρχές της Παραγωγής Ήχου της Sormina”, Juhani Räisänen”

15.45-16.00 Anne Lehtelä, Rajataide/Rajatila

16.00-17.30 “Αφιέρωμα στη Δράση των Πλατφορμών της Ολλανδίας”

16.00-16.15 Tupajumi foundation & HeavyMerryFinland

16.15-16.30 EX-MÊKH

16.30-16.45 IS-projects

16.45-17.00 kunstenaarsinitiatief |elders

17.00- 17.30 Συζήτηση, Συντονιστής: Γιώργος Ωραιόπουλος, Art Therapy

19.00-19.30 “Η Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank”
Ειρήνη Οράτη Επιμελήτρια Συλλογής Έργων Τέχνης Alpha Bank

19.30-20.00 “35 Χρόνια Μακεδονικού Μουσείου Σύχγρονης Τέχνης” Ξανθίππη Σκαρπιά-Χόιπελ Πρόεδρος ΔΣ του ΜΜΣΤ

20.00-21.00 “Η Χαρακτική στην Ελλάδα”

20.00-20.15 Τζαίνη Μαρκάκη, Εικαστικός, Χαράκτρια,
Πρόεδρος του Μουσείου Ελληνικής Χαρακτικής

20.15-20.30 Βίκυ Τσαλαματά, Καθηγήτρια Χαρακτικής, Διευθύντρια του Β’ Εργαστηρίου Χαρακτικής και του Τομέα Χαρακτικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών

20.30-20.45 Χριστόφορος Κατσαδιώτης, Εικαστικός, Χαράκτης
Συντονιστής: Ξενοφών Σαχίνης, Καθηγητής Χαρακτικής, Κοσμήτορας της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ.

Κυριακή 7 Iουνίου 2015

13.00-14.15 “Ποίηση και Εικαστικά: Αναζήτηση σε Ανοιχτό Πεδίο”:
Συμμετέχουν οι ποιητές και μέλη της συντακτικής ομάδας
του περιοδικού ποίησης [ΦΡΜΚ] Ορφέας Απέργης, Κατερίνα Ηλιοπούλου, Παναγιώτης Ιωαννίδης, Γιάννα Μπούκοβα, Θοδωρής Χιώτης

14.15-14.30 “Κέντρο Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηριώσης της Τράπεζας της Ελλάδος” Παναγιώτης Παναγάκης, Διευθυντής Κέντρου Πολιτισμού Έρευνας και Τεκμηρίωσης

14.30-15.30 «Έπαινος» ΑICA 2015

15.30-17.00 “Προγράμματα Υποτροφιών για καλλιτέχνες” Άρτεμις Ζενέτου, Executive Director & Els Hanappe Υπεύθυνη Ελληνικού Προγράμματος, Ίδρυμα Fulbright-Greece και Alexander Roggenkamp, DAAD.

17.00-18.00 “Διάσπαρτο Ανοιχτό Μουσείο Αττικής: Προς Ένα Νέο Μουσείο των Κοινών ” Γιώργος Ιατρού, Χρυσή Τομή Σταμάτης Παπαθανασίου, Χρυσή Τομή Χαρικλεία Χάρη, Non Plan

18.00-19.00 Futureval: το φεστιβάλ του μέλλοντος μας! Τέσσερις κορυφαίοι θεσμοί και ” Έκ-κεντροι” τόποι πολιτισμού με βάση την πρωτεύουσα, ομόκεντροι όμως λόγω της δράσης τους που “συμβαίνει” στη Θεσσαλονίκη, συναντιώνται στη φετινή Art Athina και συζητούν για το αύριο. Futureval ή και μια απόπειρα σύνθεσης, συνύπαρξης, σύμπραξης, συμπαραγωγής, συντονισμού και συνομιλίας, περί του πολιτισμού, του κοσμοπολιτισμού, αλλά και του ” κοινού μας μέλλοντος”, στο μεταιχμιακό αυτό διάστημα.
Συμμετέχουν: Έλλη Χρυσίδου, Εικαστικός, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Δήμου Θεσσαλονίκης
Μαρία Τσαντσάνογλου, Διευθύντρια του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης
Βαγγέλης Ιωακειμίδης, Διευθυντής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης
Νότης Φόρσος, Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης
Συντονιστής συζήτησης: Στέφανος Τσιτσόπουλος, Δημοσιογράφος

19.00-20.30 “Αφιέρωμα στον Αίθουσα Τέχνης ΩΡΑ”
Επιμέλεια: Μάνος Στεφανίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών

Περισσότερες πληροφορίες

Art Athina 2015

  • Εικαστικά

Η καθιερωμένη φουάρ με γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, αφιερώματα στις εικαστικές πλατφόρμες καθώς και στην ιστορική γκαλερί Ώρα (Κυρ. 7/6, 7 μ.μ.), συζητήσεις αλλά και δράσεις για παιδιά

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Τέχνες

Η Βένια Δημητρακοπούλου "σμιλεύει τον έρωτα" στην γκαλερί Κουρντ

Από τα ηχητικά έργα και το βίντεο με την άυλη υπόσταση, μέχρι τις σχεδιασμένες με σινική μελάνη δίνες, τις γραμμές, τις λέξεις, τα χειρόγραφα κείμενα και τις γλυπτικές μορφές σε μικρή ή μεγάλη κλίμακα, περικλείουν χνάρια μιας αυτοενδοσκόπησης και αναπόλησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
15/05/2024

"Colors & Minds": Το βιωματικό εικαστικό πρόγραμμα του ΕΜΣΤ γίνεται έκθεση

Το πρόγραμμα αξιοποίησε την τέχνη ως δίαυλο επικοινωνίας, για την κατανόηση και την αποδοχή του κόσμου γύρω μας, με στόχο τη δημιουργία μιας κοινωνίας πιο φιλικής για όλους.

"Τα παιχνίδια του ΤΗΛΕΜάΧΟΥ": Ο κόσμος της Ιλιάδας και της Οδύσσειας σε μια πρωτογενή σύλληψη

Στην Αίθουσα Τέχνης Αθηνών εγκαινιάζεται η νέα έκθεση ζωγραφικής του Στέφανου Ζαννή.

Ο Όμαρ Ζαφάρ κάνει "Ζωγραφική πέρα από τη Ζωγραφική"

Ο καλλιτέχνης προσκαλεί τον θεατή να ενωθεί με τα έργα για να γιορτάσει τη μεταμορφωτική δύναμη της τέχνης, να εμπνεύσει, να προκαλέσει και να σφυρηλατήσει συνδέσμους που αντηχούν μεταξύ των πολιτισμών και των γενεών.

Επιστημονικές συναντήσεις στο ΕΑΜ για τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο συμμετέχει στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.

Στα διηγήματα του Θεοδόση Μίχου πρωτεύουσα της πόλης είναι ένα μπαρ

Η συλλογή διηγημάτων "Ένα για το δρόμο" από τις εκδόσεις Μεταίχμιο είναι το τρίτο βιβλίο του γνωστού δημοσιογράφου Θεοδόση Μίχου.

Διεθνής Ημέρα Μουσείων: Δείτε τι ετοιμάζουν τα μουσεία της πόλης

Τα μουσεία ανοίγουν και πάλι τις πόρτες τους με ελεύθερη είσοδο στις 18/5, με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων.