
Το ξέσπασμα του κινήματος #metoo στη χώρα μας δίνει ξεχωριστή προοπτική στην φετινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αυξάνοντας τη σημασία της ως αφορμής για να βγουν οι γυναίκες στο προσκήνιο, προτάσσοντας το έργο τους και τις φωνές τους. Παρά τις δύσκολες συνθήκες ελέω πανδημίας κι αυστηρών μέτρων, δεν είναι λίγες οι εκδηλώσεις που ετοιμάζονται και προσφέρονται δωρεάν μέσω διαδικτύου: από ομιλίες στην Τεχνόπολη και αφηγήσεις παραμυθιών για την ισότητα των φύλων μέχρι συναυλίες, αφιερώματα και παραστάσεις για γυναίκες δημιουργούς.

WeForWomen: Ομιλίες, σεμινάρια και περφόρμανς για τη γυναίκα
Με πλάνο να επικεντρώνεται κάθε χρόνο σε διαφορετική (επίκαιρη) θεματική, η νέα πρωτοβουλία WeFor φιλοδοξεί να ταρακουνήσει τα κακώς κείμενα της κοινωνίας μέσω του διαλόγου Το 2021 αφιερώνεται στις γυναίκες και η αρχή των εκδηλώσεων γίνεται στις 7 Μαρτίου από το αμφιθέατρο «Μιλτιάδης Έβερτ» στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων (5 μ.μ.-9.30 μ.μ.).
Έξι ομιλήτριες με επιτυχημένη πορεία σε διαφορετικά πεδία ανεβαίνουν στη σκηνή του «WeForWomen» για να μοιραστούν προσωπικές εμπειρίες και βιώματα. Είναι η Νάντια Γιαννακοπούλου από το χώρο της πολιτικής (Κιν.Αλ.), η δημοσιογράφος Σοφία Παπαϊωάννου, η επικεφαλής ερευνητικού κέντρου βιοϊατρικών επιστημών Μυρτώ Δεναξά, η Έφη Κουτσουρέλη ως ιδρυτικό μέλος του επιχειρηματικού εγχειρήματος «Info-Quest», η ηθοποιός Μαρία Ναυπλιώτου και η αρχιλοχίας Μαρία Χατζηιωάννου του ελληνικού στρατού.
Ανάμεσα στις ομιλίες προγραμματίζονται δύο σεμινάρια –ένα για την ενδυνάμωση των γυναικών κι ένα καθοδήγησης–, καθώς και τρεις παρουσιάσεις περφόρμανς από το Flux Laboratory Athens, την Shift και την Παυλίνα Βουλγαράκη. Πιο αναλυτικές πληροφορίες εδώ. Απαραίτητη η προεγγραφή.


Αφιέρωμα για όλο τον Μάρτιο από την Περιφέρεια Αττικής
Ένα πρόγραμμα μουσικών κυρίως εκδηλώσεων αφιερωμένων στη γυναίκα σχεδίασε και παρουσιάζει η Περιφέρεια Αττικής, εκπέμποντας διαδικτυακά από σκηνές και πολιτιστικά κέντρα της πόλης.
Η πρώτη εκδήλωση κάνει πρεμιέρα 8 Μαρτίου (9 μ.μ.) με την Φωτεινή Βελεσιώτη να τραγουδάει τις «Μούσες του Ρεμπέτικου», ενώ από τις επόμενες εκδηλώσεις ξεχωρίζει η συναυλία Γλυκερίας, Φωτεινής Δάρρα και Σταύρου Σαλαμπασόπουλου (21/3, 9 μ.μ.), το αφιέρωμα στην σπουδαία Λίνα Νικολακουπούλου με Μάριο Φραγκούλη και Γιώργο Περρή (25/3, 9 μ.μ.) αλλά και η ημερίδα με θέμα «Η Γυναίκα στην Εξουσία», με τη συμμετοχή σημαντικών και επιτυχημένων γυναικών από τους χώρους της διανόησης, της τέχνης, του πολιτισμού και της κοινωνίας. Συντονιστείτε εδώ.

Οι γυναίκες της stand up σκηνής παίρνουν το λόγο
Το κύμα που σήμανε το ελληνικό #metoo έδωσε χώρο και δύναμη σε κάθε (γυναικεία) φωνή που θέλει να μιλήσει ανοιχτά για τα καθημερινά πράγματα που τη βαραίνουν, την πίεση και την αντιμετώπιση που δέχεται ακριβώς επειδή είναι γυναίκα. Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι οι συζητήσεις που οργάνωσαν γυναίκες από την ελληνική stand up σκηνή μέσω FB, μιλώντας για τις διακρίσεις που βιώνουν επάνω και κάτω από τη σκηνή, όπως το πόσο αυστηρά κρίνονται στα πρώτα τους βήματα ή το σεξισμό που συναντάνε από ιδιοκτήτες μαγαζιών όταν κλείνουν συμφωνίες.
Μια ακόμη συζήτηση με εννέα γυναικείες φωνές από το χώρο της κωμωδίας προγραμματίζεται για τις 7 Μαρτίου (9.30 μ.μ.), επ’ αφορμή της Παγκόσμια Ημέρας. Συμμετέχουν οι: Κατερίνα Βρανά, Ηλέκτρα Αγγελετοπούλου, Κύνθια Βουκουβαλίδου, Χριστίνα Βούλγαρη, Κωνσταντίνα Δαούτη, Αθηνά Κεφαλοπούλου, Οδέττη Κουγέα, Μαρία Κουφομανώλη και Ειρήνη Ξυγκάκη.
Προβολή από την Πρεσβεία του Ισραήλ
Η Πρεσβεία του Ισραήλ στην Αθήνα, επ’ αφορμή της Παγκόσμιας Ημέρας, παρουσιάζει δωρεάν την βραβευμένη ταινία «Zero Motivation», μια ιστορία τριών νεαρών γυναικών στρατιωτών που υπηρετούν τη θητεία τους σε μια απομακρυσμένη βάση στην έρημο. Μέσα από τις διαδρομές τους στον λαβύρινθο της γραφειοκρατίας και τις αναταράξεις της εφηβείας, η ταινία κοιτά με κωμικό μάτι ορισμένες πτυχές της ισραηλινής κοινωνίας.
Η πρεμιέρα είναι στις 8 Μαρτίου (9 π.μ.), μέσω της σελίδας της πρεσβείας στο FB, ενώ την ίδια ημέρα το βράδυ (9.30 μ.μ), θα είναι καλεσμένη η σκηνοθέτρια της ταινίας Talya Lavie, για να συζητήσει ζωντανά με το κοινό.

Βιβλιοπαρουσιάσεις κι εκδηλώσεις από τα Public
Δίπλα στο αναγνωστικό κοινό παραμένει το βιβλιοπωλείο Public με νέες εκδηλώσεις κάθε μήνα να εκπέμπουν ζωντανά μέσω του διαδικτύου, όπως παρουσιάσεις σε νέες κυκλοφορίες, συναντήσεις συγγραφέων κ.ά., και για το μήνα Μάρτιο η θεματολογία αποκτά γυναικείο πρόσημο.
Ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου (5 μ.μ.), έξι γυναίκες συγγραφείς της παιδικής λογοτεχνίας (οι Λίνα Μουσιώνη, Κατερίνα Σέρβη, Στέργια Κάββαλου, Βίβιαν Ινώ Τσαμαδού, Ιωάννα Σεραφειμίδου και Χρυσάνθη Κωστάρα) αφηγούνται παραμύθια και κάνουν κατασκευές με το κοινό, μεταφέροντας τις αξίες της ισότητας με απλό και εύληπτο τρόπο.
Ακολούθως, στις 9 Μαρτίου (9 μ.μ.), ένα πολύ επίκαιρο εκδοτικό εγχείρημα θα παρουσιαστεί. Πρόκειται για το «Είμαι Επικίνδυνη» (εκδ. Key Books), μια συλλογή από εκατό ιστορίες γυναικών στην Ελλάδα, οι οποίες ξεκινούν με τη φράση του τίτλου του βιβλίου και λειτουργούν ως αλληλοσυμπληρούμενα μέρη, για να δούμε τις προκλήσεις και τα όρια, τις νίκες και τους συμβιβασμούς που αντιμετωπίζει το γυναικείο σώμα στην καθημερινότητα σήμερα. Εκπρόσωποι από το Women Act, το περιοδικό «αθηΝΕΑ» και το Women On Top (που συνεργάστηκαν για την έκδοση) θα μιλήσουν για την ιδέα και την υλοποίηση.
Επίσης, στις 12 Μαρτίου (7 μ.μ.), με αφορμή το βιβλίο «Η βίβλος του κόλπου», η γυναικολόγος και συγγραφέας Jennifer Gunter υπόσχεται να διαλευκάνει το τοπίο σχετικά με την γυναικεία αναπαραγωγική υγεία, απαντώντας σε πολύ σοβαρά ερωτήματα που αφορούν τα γυναικεία γεννητικά όργανα.

Η Θεσσαλονίκη υμνεί τη γυναίκα
«Μυστηριακή, σαγηνευτική, ακριβή και πολύτιμη, δυναμική, σκληρή, ρομαντική, έξυπνη, ευαίσθητη, εργώδης, εκτυφλωτική, καταξιωμένη, απρόβλεπτη, η γυναίκα σε κάθε έκφανσή της, όπως κι αν την υμνήσουμε, όποιο επίθετο κι αν της κοσμίσουμε, εκφράζεται διαχρονικά το σύμπαν, αφού είναι η ίδια η ζωή και η ποίησή της όλη», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους οι καλλιτεχνικοί διευθυντές Νίκος Κολοβός και Χρίστος Γαλιλαίας, του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος και του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, οργανισμοί οι οποίοι συμπράττουν για να γιορτάσουν την Παγκόσμια Ημέρα με μια διαδικτυακή εκδήλωση (8/3, 5 μ.μ.).
Οκτώ ηθοποιοί θα αποδώσουν κείμενα ποίησης και πεζογραφίας, τα οποία αποτελούν ορόσημα στην ελληνική λογοτεχνία και έχουν ως κεντρικό σημείο αναφοράς τη γυναίκα από διαφορετικές σκοπιές, όπως οι «Γυναίκες» του Τάσου Λειβαδίτη και «Το τραγούδι της αδελφής μου» του Ρίτσου. Τη μουσική επένδυση των έργων αναλαμβάνει η ομάδα του Μεγάρου.

Γυναικείος λόγος και μουσική από τη σκηνή του Ηρακλείου
Η γυναικεία γραφή σπουδαίων Ελλήνων συγγραφέων και ποιητριών από την εποχή της Επανάστασης μέχρι και σήμερα, όπως της Ελισάβετ Μαρτινέγκου («πρώτης ελληνίδας πεζογράφου» από τα Επτάνησα), της Λιλής Ζωγράφου και της Άλκης Ζέη, συναντούν τις μουσικές παρτιτούρες γυναικών δημιουργών από την περίοδο του Ρομαντισμού, στην εκδήλωση που ετοιμάζει Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας (9 μ.μ.).
Ζωντανά από τη σκηνή της Αίθουσας «Ανδρέας και Μαρία Καλοκαιρινού», η ηθοποιός Σοφία Δερμιτζάκη και η πιανίστα Λίλυ Δάκα θα ενώσουν κείμενα και μουσική σε μια αλληλένδετη, αδιάσπαστη ροή, που αποτυπώνει γεννήματα του γυναικείου πνεύματος.