5 πικνίκ στην εξοχή για τα οποία αξίζει να περπατήσεις Sponsored content 31/05/2021

Μην ετοιμάζετε ξέχειλα καλάθια, αλλά ελαφριά σνακ και δροσερές προμήθειες. Στις προτάσεις που ακολουθούν η πεζοπορία είναι το κυρίως πιάτο!

banner

Στα μυθικά Ύδατα της Στυγός

Μια πραγματικά μυθική τοποθεσία σε υψόμετρο 2.100 μ. που προσεγγίζεται με ανηφορικό μονοπάτι (μιάμιση ώρα περπάτημα) από το χωριό Περιστέρα (6 χλμ. από τη Ζαρούχλα), για το οποίο θα χρειαστείτε οδηγό (γίνεται μόνο οργανωμένα). Η πεζοπορία συνιστάται μετά τον Μάιο, που ο καιρός ανοίγει και το θέαμα είναι εκπληκτικό: ένας καταρράκτης που πέφτει σε απόκρημνο φαράγγι από ύψος 200 μ. και εισβάλλει στην κοίτη του ποταμού Κράθι. Τα Ύδατα της Στυγός πηγάζουν από μια κορυφή του Χελμού, τη Νεραϊδόρραχη (2.238 μ. υψόμετρο). Σύμφωνα με την μυθολογία εκεί βρισκόταν μία από τις πύλες του Άδη, ενώ στα νερά αυτά ορκίζονταν θεοί και θνητοί και η τιμωρία τους ήταν φοβερή αν επιορκούσαν. Εδώ, μάλιστα, λέει ο μύθος ότι έλουσε η Θέτιδα τον Αχιλλέα για να τον κάνει άτρωτο, κρατώντας τον από τη φτέρνα.

Μπίλιοβο, ένα θαύμα της λαϊκής αρχιτεκτονικής

Το όνομα αυτού του μοναδικού λιθόστρωτου μονοπατιού προέρχεται από την σλάβικη λέξη bȉlo που σημαίνει βουνοκορφή. Ανεβαίνοντας τα 3 φιδογυριστά χιλιόμετρα με τις 83 στροφές που μας φέρνουν από τα 340 στα 850 μέτρα υψόμετρο, το μάτι μας εστιάζει μια στη μαστοριά της λαϊκής αρχιτεκτονικής και μια χάνεται στο υπέροχο ανοιξιάτικο πανόραμα προς τον κάμπο των Σωτηριάνικων (από το ομώνυμο χωριό, 16 χλμ. νότια της Καλαμάτας ξεκινάει το μονοπάτι) και τον γαλήνιο Μεσσηνιακό κόλπο στο βάθος. Οι λαξεμένες με σφυρί και καλέμι πέτρες τόσο στις ξερολιθιές όσο και στο στρώσιμο του δρόμου κάνουν αίσθηση, όπως και το άφθονο πράσινο τριγύρω. Αν εξαιρέσουμε το ότι είναι διαρκώς ανηφορικό το μονοπάτι δεν έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και μας παίρνει περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο για να ανέβουμε στην κορυφή του. Αφού πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες, συνεχίζουμε προς το πετρόχτιστο χωριό Αλτομιρά, το οποίο βρίσκεται περίπου 20-30 λεπτά από το τέλος του Μπίλιοβου. Γύρω από τη βρύση στην είσοδο του χωριού, με τις πέτρινες ποτίστρες θα ξαποστάσουμε σε ειδυλλιακό περιβάλλον.  

banner

Δελφικό πανόραμα

Για όσους θέλουν να συνδυάσουν μια ήπια πεζοπορία με αύρα ιστορίας, το κατηφορικό μονοπάτι που ξεκινά μέσα από τους Δελφούς (αναζητήστε τις πινακίδες) και οδηγεί στο γειτονικό χωριό Χρισσό είναι η καλύτερη ιδέα. Δεν χρειάζεται καν να το περπατήσετε ολόκληρο, καθώς πολύ σύντομα θα αντικρίσετε υπέροχες απλωσιές καλυμμένες με κάθε λογής πολύχρωμα λουλούδια, με τα οποία θα πλέξετε, έστω και καθυστερημένα, το μαγιάτικο στεφάνι σας. Ξαπλωμένοι στο λουλουδένιο στρώμα θα απολαύσετε ένα δελφικό τοπίο στα καλύτερά του, με τον απέραντο ελαιώνα της Άμφισσας να τρέχει να συναντήσει τα γαλανά νερά του Κρισσαίου Κόλπου που αγκαλιάζει την Ιτέα και το Γαλαξίδι. Αν, πάλι, θέλετε να προσδώσετε αρχαιολογική εσάνς στην εξόρμησή σας, σημειώστε, πέρα από τον κορυφαίο αρχαιολογικό χώρο των Δελφών, και το θαυμάσιο Ιερό Αθηνάς Προναίας απέναντι.

Στις πολύδροσες πηγές του Κηφισού

Ανάμεσα στην κοιλάδα του βοιωτικού Κηφισού και στα «πόδια» του Παρνασσού, η Σουβάλα ή Πολύδροσος είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της περιοχής που τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ενδιαφέρουσα κίνηση. Διασχίζοντας το χωριό πάρτε το δρόμο που οδηγεί στο βυζαντινό μνημείο της Αγίας Ελεούσας, από τα καλύτερα διατηρημένα της Φωκίδας, και λίγο παραπέρα στην ειδυλλιακή τοποθεσία απ’ όπου αναβλύζουν οι πηγές του βοιωτικού Κηφισού. Τα νερά και τα πλατάνια δημιουργούν ένα απόλυτα χαλαρωτικό σκηνικό πλάι στις πηγές, ωστόσο τριγύρω θα βρείτε κι άλλα ωραία spots για να στρώσετε την κουβέρτα σας και να τσουγκρίσετε τις μπίρες σας. Πάνω από τις πηγές υπάρχουν ακόμα κάποια ερείπια από την επίσης βυζαντινή εκκλησία του Αγίου Χριστοφόρου, ενώ μπορείτε κάλλιστα να ολοκληρώσετε την εκδρομή σας με μια στάση στην κεντρική πλατεία της Σουβάλας.

Στον αρχαίο ελαιώνα της Αίγινας

Αίγινα δεν είναι μόνο οι βόλτες στο λιμάνι και οι μεζέδες στην ψαραγορά. Ένας περίπατος ανάμεσα στους σιωπηλούς ορεινούς όγκους και στα ξεχασμένα μονοπάτια που χορταριάζουν στη σκιά της πυραμίδας του Όρους, του ψηλότερου βουνού της Αίγινας, είναι ιδιαίτερη εμπειρία. Ειδικά αν ο προορισμός σου είναι ο αρχαίος Ελαιώνας, μια μικρή απομονωμένη κοιλάδα, με διάσπαρτες αιωνόβιες ελιές άνω των 500 ετών. Φυτρωμένες αραιά στο επίπεδο έδαφος, ανάμεσα σε εγκαταλειμμένα από πολλά χρόνια χωράφια, με τους ξασπρισμένους κορμούς τους να σχηματίζουν εντυπωσιακά ανάγλυφα, τις τεράστιες ρίζες συχνά να προεξέχουν πάνω από το έδαφος, τα παμπάλαια κλαριά, αλλά και τους νεαρούς βλαστούς με τα λαδοπράσινα φύλλα στις κορφές, οι ελιές αυτές αποτελούν πραγματικά μνημεία της φύσης.

Ο Ελαιώνας προσεγγίζεται είτε από την παραθαλάσσια περιοχή του Μαραθώνα είτε από το γραφικό ορεινό χωριό Παχιά Ράχη Πουρνάρια, μυρτιές, άγριες ορχιδέες στολίζουν το τοπίο, κατσικάκια από τα γύρω μαντριά κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ απαραίτητη είναι και η στάση στο ξωκλήσι της Αγίας Τριάδας με την παλιά δεξαμενή και τις λαξευμένες ποτίστρες. Η κατάβαση από την Παχιά Ράχη είναι περίπου μισή ώρα, ενώ η διαδρομή από τον Μαραθώνα, ακολουθώντας μέρος μόνο του σηματοδοτημένου μονοπατιού 3, περίπου 50 λεπτά.

Επιστρέφουμε στις ρίζες μας με τον ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ της υπαίθρου… την Κατσίκα! Ανακάλυψε κι εσύ τη νέα συλλεκτική συσκευασία FIX ΚΑΤΣΙΚΑ και μοιράσου με την FIX Hellas τις δικές σου ΤΡΟΥ ΛΟΚΑΛ εμπειρίες από την ελληνική ύπαιθρο.