Διαβάσαμε το βιβλίο του ορειβάτη Χρήστου Λάμπρη «Χωρίς ίχνη» 02/03/2021

Διαβάζω προσεκτικά το «ταξιδιωτικό ημερολόγιο-κατάθεση ψυχής» με τίτλο «Χωρίς ίχνη» του Χρήστου Λάμπρη και αντιλαμβάνομαι πόσο πολύ μας έχει λείψει το ταξίδι! Ο Χρήστος Λάμπρης στο βιβλίο του που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Ανάβαση δεν μας περιγράφει απλά τις απίστευτες ταξιδιωτικές περιπέτειες που έζησε, φωτογραφίζει κυριολεκτικά και μεταφορικά ατμόσφαιρες, εικόνες, τοπία από την Αναπούρνα, την Γκιώνα, τον παγετώνα Αλπαμάγιο, τη Σαχάρα, την Ανατρκτική κ.ά. Κι εκεί, καταφέρνει να σε παρασύρει σε ένα κόσμο που οικοδομείται με απλά υλικά: την αγάπη για τη φύση και τον έρωτα για την περιπέτεια.

Ο Χρήστος Λάμπρης γεννήθηκε σ’ ένα χωριό των πέτρινων Τζουμέρκων και από την εφηβεία του άνοιξε δρόμους προς το άγνωστο, ακολουθώντας το μονοπάτι της φύσης. Όπλισε τη φωτογραφική του μηχανή, ζώστηκε με σκοινιά, πήρε κουπιά και αυτοσχέδιες βάρκες για να κατακτήσει βουνά, ποτάμια, ραχούλες και μαζί με τους συνεργάτες του έγινε ένας από τους πρωτοπόρους του εναλλακτικού τουρισμού στη χώρα μας. Μπήκε στη σχολή ορειβασίας του ΕΟΣ Αθηνών το 1981. Στην πορεία των χρόνων παρακολούθησε σχολές ορειβασίας, εκπαιδευτικά αλπινιστικά κέντρα (Άλπεις, Σκωτία) και σχολές διάσωσης της ομοσπονδίας μέσω των οποίων, το 1987, πριν από την καθιέρωση του σημερινού εκπαιδευτικού συστήματος, ανακηρύχτηκε ένας από τους πρώτους Εκπαιδευτής Ορειβασίας της ομοσπονδίας ορειβασίας και το 1993 ανακηρύχτηκε ένας από τους πρώτους Οδηγούς βουνού στην Ελλάδα. Δραστηριοποιείται στον χώρο του ορεινού τουρισμού από το 1986 ως συνιδρυτής της Trekking Hellas, της πρώτης εταιρείας του είδους στην Ελλάδα, μέσα από την οποία καθιερώθηκε η έννοια του ενεργητικού τουρισμού υπαίθρου στην Ελλάδα και μεταξύ άλλων υπήρξε μέλος της πρώτης ελληνικής ορειβατικής αποστολής στα Ιμαλάια, όπου μάλιστα πάλεψε με τον θάνατο.

banner

Το βιβλίο του διαβάζεται μονορούφι. Οι περιγραφές του οδηγούν σε μέρη που δεν έχουμε ταξιδέψει, και το εσωτερικό αίσθημα-σχηματισμένο από μνήμες και εμπειρίες-δημιουργεί το μονοπάτι. Ο Χρήστος ανήκει στην μερίδα των ανθρώπων που πλάθουν μέσα τους τον επόμενο κόσμο. Και το αποδεικνύει όχι μόνο με κάθε δουλειά, τολμώντας να κινηθεί στα πιο δύσκολα ορειβατικά μονοπάτια και διδάσκοντας τις επόμενες γενιές, αλλά και με τη στάση ζωής του αν σκεφτεί κανείς πως η ιδέα για το βιβλίο «Χωρίς ίχνη» προέκυψε κατά την ανάρρωση του μετά από τη δύσκολη μάχη που έδωσε τον περασμένο Μάρτιο με τη νόσο Covid-19.

Φωτεινό πλάσμα ο Χρήστος, ευαίσθητος, με χιούμορ και αυτοσαρκασμό, άνθρωπος της δράσης που ατενίζει με αισιοδοξία τη ζωή δεν θα μπορούσε να αφήσει έξω από τις εμπειρίες ζωής που περιγράφει, την περιπέτεια του Covid-19. Στο βιβλίο του, αποχαιρετά το φίλο του πρωτοπόρο των βουνών Μιχάλη Τσουκιά, ένα από τα πρώτα θύματα του Covid-19 στη χώρα. Η είδηση του θανάτου του έπεσε σαν χιονοστιβάδα! Ο Χρήστος καταφέρνει να κοιτάξει κάτω από αυτή για να στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας. Ατενίζοντας τον ορίζοντα σε ένα κόσμο που αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, οι φωτογραφίες και οι ιστορίες του αποτελούν ένα ιστορικό τεκμήριο που θα έχουμε να θυμόμαστε.

Για όσους ενδιαφερθούν να προμηθευτούν το βιβλίο, μπορούν να απευθύνονται στις εκδόσεις Αnavasi / Ανάβαση ([email protected], 2103218104), στα βιβλιοπωλεία, και σε καταστήματα πώλησης ορειβατικού εξοπλισμού όπου διατίθενται χάρτες και βιβλία των εκδόσεων ΑΝΑΒΑΣΗ.

Μαρία Κρύου