Στις ηλιόλουστες Ροβιές Ευβοίας «η φύση δεν μπαίνει σε καραντίνα» και η ελιά αρωματίζει το τραπέζι μας 29/11/2020

Στις Ροβιές αρνούνται να σταματήσουν να δημιουργούν, να παρατηρούν και να ελπίζουν. Ο Νοέμβριος βρίσκει το γαλαζοπράσινο χωριό και τους κατοίκους του στο peak της συγκομιδής της ελιάς και της παραγωγής τοπικού λαδιού με ξεχωριστό άρωμα. Όσο καιρό δεν υποδέχεται επισκέπτες, η Μαρίνα Βελλή τους περιμένει, ετοιμάζοντας για αυτούς όμορφα πράγματα στον «Ελαιώνα» της και επιφυλάσσοντας ευχάριστες εκπλήξεις: από γευστικό χυμό ροδιών μέχρι κοτόπουλο με ελιές και ελιοπιτάκια. Έχει βάλει ακόμη στα σκαριά ένα ελαιοτριβείο ανοιχτό στο κοινό (με χώρο παραγωγής, χώρο τυποποίησης, αίθουσα για γευσιγνωσία, χώρο για προβολές και εκθετήριο προϊόντων), ενώ παρακολουθεί ηλεκτρονικά σεμινάρια αειφορίας και φτιάχνει χριστουγεννιάτικες κάρτες. Η καραντίνα sequel πέτυχε το χωριό σε δημιουργικό πυρετό, ενώ δεν μπορεί να σταθεί, όπως τονίζει η Μαρίνα, εμπόδιο στη μαγεία της φύσης κατά την εναλλαγή των εποχών. Καθίστε αναπαυτικά στον καναπέ σας μυρίστε ελιά, φανταστείτε φθινόπωρο και εμπνευστείτε, αν όχι για λιοτρίβι, τουλάχιστον για όλα τα υπόλοιπα!

Πώς είναι η καραντίνα στις παραθαλάσσιες Ροβιές;
Είμαστε όπως πάντα, απόλυτα πιο ήρεμα σε σχέση με την πόλη. Έχω 350 στρέμματα για να κάνω βόλτα χωρίς να συναντήσω άνθρωπο. Τα ψώνια πάντα τα έκανα μια φορά στο τόσο. Δεν έχουν αλλάξει δηλαδή πολλά. Για μένα η μεγάλη διαφορά είναι ότι δεν μπορώ να επισκεφτώ τους γονείς μου στην Αθήνα, που το έχουν ανάγκη.

Πώς είναι η καθημερινότητα σας;
Επειδή η επιχείρηση μας είναι αγροτική, το κτήμα δεν είναι σε καραντίνα και δουλεύουμε κανονικά. Μαζεύουμε ελιές και βγάζουμε το λάδι. Σε ότι αφορά τον ξενώνα, προσπαθώ να διατηρήσω την επαφή με τους πελάτες ηλεκτρονικά, μέσω newsletter και Facebook. Δουλεύουμε πυρετωδώς. Το κτήμα δεν σταματάει. Εγκριθήκαμε στο πρόγραμμα Leader για να φτιάξουμε ένα λιοτρίβι και είμαστε σε μια περίοδο φουλ οργάνωσης. Παρακολουθώ και για τον ξενώνα ηλεκτρονικά σεμινάρια γύρω από το μάρκετινγκ, την προώθηση και την αειφορία και φτιάχνω τις χριστουγεννιάτικες κάρτες μας στο χέρι για να τις στείλω.

Θα μας μεταφέρετε την θέα από το παράθυρό σας;
Αυτό που μπορώ να πω, είναι ότι η φύση δεν μπαίνει σε καραντίνα. Έχουμε ένα ωραίο μακρύ φθινόπωρο, γιατί καμιά φορά είναι μια εποχή που την προσπερνάμε και πάμε κατευθείαν από το καλοκαίρι στον χειμώνα. Το φθινόπωρο είναι μια δεύτερη άνοιξη. Είναι όλα ανθισμένα, τα λουλούδια και τα δέντρα. Όπως και στην πρώτη καραντίνα που έγινε την άνοιξη, η φύση επανέρχεται και καταλαμβάνει ξανά τον χώρο της και είναι πολύ όμορφο αυτό.

Υπάρχουν μελλοντικές κρατήσεις;
Δεν έχουμε μελλοντικές κρατήσεις προς το παρόν. Είναι μόνο κάποια μαγιά από όσους δεν μπόρεσαν να έρθουν πέρυσι και αντί να ακυρώσουν την κράτηση τους, την μετέφεραν για φέτος.

Είχατε και επισκέπτες από το εξωτερικό φέτος;
Είχαμε επισκέπτες το καλοκαίρι και ήταν έκπληξη για εμένα, πολλούς και από διάφορες χώρες. Έρχονταν πολύ προσεκτικοί και με το που έφταναν εδώ στην Εύβοια και στις ταβέρνες και τη θάλασσα όπου υπάρχει άπλα, ξεχνούσαν να είναι προσεκτικοί.

Νοέμβριος στις Ροβιές ίσον...
Όλοι δουλεύουν στις ελιές και είναι νεκρός μήνας. Τα καταλύματα κλείνουν για χειμώνα και δεν υπάρχει κίνηση. Είναι ήσυχα. Άλλες χρονιές κάποιοι προετοιμάζονταν να υποδεχτούν κόσμο τα Χριστούγεννα.

Ποια είναι η πρώτη μακρινή βόλτα που θα θέλατε να κάνετε μόλις μπορέσετε;
Θα ήθελα να κάνω μια μεγάλη πεζοπορία σε ένα μέρος που δεν έχω πάει. Ίσως σε κάποιους φίλους στο Καρπενήσι, να περπατήσω εκεί

Τι καλό θα μας υποδεχτεί στον ξενώνα σας μόλις ανοίξετε;
Θα ανοίξουμε ξανά την άνοιξη, τον Απρίλιο. Χρησιμοποιούμε πάντα τα δικά μας καινούρια. Χυμό ροδιού και ελαιόλαδο από τις ελιές μας.

Τι θα μας μαγειρέψετε;
Το κοτόπουλο με τις ελιές, μια συνταγή της εποχής, με φασκόμηλο και δεντρολίβανο και ελιοπιτάκια για να λαδώσετε τα χέρια σας με τη ζύμη τους. Είναι ένα comfort food που λέμε και στα ελληνικά (!), ένα φαγητό «παρηγοριάς» υγιεινό, ελαφρύ και ευχάριστο.

Κοτόπουλο με ελιές

Υλικά
8 κομμάτια κοτόπουλο
4 κουταλιές της σούπας λάδι
2 σκελίδες σκόρδο
1 κλαρί δενδρολίβανο
1 κλαρί φασκόμηλο
2 φύλλα δάφνη
1 φλιτζάνι του τσαγιού κρασί άσπρο
1 ντομάτα ψιλοκομμένη
1 κουταλάκι του γλυκού μαραθόσπορο
1 κουταλάκι του γλυκού κάρδαμο
1 φλιτζάνι του τσαγιού ελιές πράσινες γεμιστές
αλάτι και πιπέρι


Εκτέλεση
Σοτάρετε το κοτόπουλο. Προσθέτετε σκόρδο, δενδρολίβανο, φασκόμηλο και δάφνη. Σβήνετε με κρασί και προσθέτετε τη ντομάτα, αλάτι πιπέρι μαραθόσπορο, κάρδαμο. Σκεπάζετε και ψήνετε σε χαμηλή φωτιά περίπου 1 ώρα. Προς το τέλος του χρόνου προσθέτετε τις ελιές. Αφαιρείτε τα κλαράκια των μυρωδικών και σερβίρετε με ρύζι ή πουρέ πατάτας.


Υ.Γ.: Αν είναι πράσινες ελιές είναι σοδάτες, έχουν δηλαδή επεξεργαστεί με καυστική σόδα για την εκπίκρινση και θα χρειαστεί να βράσουν πρώτα σε νερό. Aν χρησιμοποιήσετε πράσινες ελιές επεξεργασμένες φυσικά (μόνον με αλατόνερο) τότε τις προθέτεστε στο φαγητό ως έχουν. Και για να λύσω την απορία: οι σοδάτες έχουν ένα πολύ έντονο πράσινο χρώμα ενώ οι φυσικές έχουν ένα σκούρο καφε/πράσινο χρώμα.

Ελιοπιτάκια

Υλικά ζύμης:
1 ποτήρι νερού πορτοκαλάδα
1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο «ελαιώνας»
4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
½  κουταλάκι του γλυκού Baking Powder
Υλικά γέμισης:
Πάστα από μαύρες ελιές
Ρίγανη

Εκτέλεση:
Ανακατέψτε τα υλικά της ζύμης καλά με ένα κουτάλι ή καλύτερα με τα χέρια μέχρι αυτή να ξεκολλάει από τα τοιχώματα του μπολ. Πολτοποιήστε ελιές Καλαμών ή ελιές πράσινες Ροβιών. Εναλλακτικά χρησιμοποιείστε έτοιμη πάστα ελιάς από το Συνεταιρισμό Ροβιών. Πάρτε μια μερίδα σαν μεγάλο καρύδι και ανοίξτε τη ζύμη ανάμεσα από τις παλάμες σας. Όσο πιο λεπτή τόσο πιό καλά. Στην μύτη του κουταλιού βάλετε πάστα ελιάς και τοποθετήστε τη γέμιση στη μέση της ζύμης. Διπλώστε σε μισοφέγγαρο. Τοποθετήστε το πιτάκι σε ταψί καλυμμένο με λαδόκολλα και κλείστε την ένωση πιέζοντας με τα δάχτυλα. Ψήστε σε 180 βαθμούς για 20 λεπτά ή μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα. Διατηρούνται λίγες μέρες και εκτός ψυγείου.
Καλή όρεξη!

Ελευθερία Τριανταφύλλου