Ανάφη: Νεο-μποέμ καταφύγιo 16/07/2013

Ένα νησί-εμπειρία με ιδιαίτερο στιλ

Στέκια που μένουν αναλλοίωτα εδώ και δεκαετίες, παραλίες-θρύλος για τους ελεύθερους κατασκηνωτές, μια από τις ομορφότερες Χώρες στο Αιγαίο και το… απαραίτητο μοναστήρι –εδώ σκαρφαλωμένο στον πιο υποβλητικό βράχο των Κυκλάδων– συνθέτουν το νέο καταφύγιο των hipsters.

banner

Σαν βγεις στον πηγαιμό για την Ανάφη να νιώθεις τυχερός που… το Ρομίλντα και η 17ωρη οδύσσεια είναι πλέον παρελθόν και μπορείς να φτάσεις με την ΑΝΕΚ στις μισές περίπου ώρες. Το πρώτο πράγμα που θα προσέξεις στο λιμανάκι του Αγίου Νικόλα είναι ένα ψαράδικο γαλανόλευκο καφενεδάκι στην άκρη του, ο «Γιαλός» – τα βήματά σου σίγουρα θα σε ξαναφέρουν εδώ. Καθώς θα προχωράς στα ενδότερα, το μάτι σου θα πέσει δεξιά σ’ ένα μονοπάτι «ατομικό» και εύκολο. Όλο ευθεία σε βγάζει στο Κλεισίδι, αμμουδιά όμορφη και απάγκια. Στο δρόμο, θα συναντήσεις τη «Μαργαρίτα», που θα γίνει το τζίνι των διακοπών σου και δεύτερο σπίτι σου, ζήτησέ της ό,τι θες, καφέ, φαγητό, πότο, τάβλι, βιβλία, ντεπόν…

Στα αριστερά σου ο φιδωτός ανηφορικός δρόμος οδηγεί στη Χώρα. Στο λιοπύρι φαντάζει άθλος, αλλά τα αφέγγαρα βράδια δεν έχεις παρά να ακολουθήσεις τα αστέρια για να βρεθείς ανάμεσα στα σοκάκια με τις μπουκαμβίλιες και τα αυθεντικά αναφιώτικα σπίτια, που γοητεύουν εξίσου με εκείνα της Ακρόπολης. Το «Αρμενάκι» με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο, διάσημο πια, αναλαμβάνει τις γαστριμαργικές ανησυχίες και αν είσαι γερό ποτήρι και σηκώνεις το ξενύχτι θα ακούσεις και το μπουζούκι του Μάρκου. Ρέστα δίνει και το κρασάτο χταποδάκι στον «Αστραχάν» (2286061249). Οι νυχτόβιοι βάζουν… ξυπνητήρι στις 2 π.μ. και πλώρη για το bar «Αργώ» και το club «Μάντρες». Τέτοιες ώρες, ο «Γλάρος» –ή αλλιώς «στο μπαρ το ναύαγιο, βρέθηκα να τα πίνω μ’ έναν άγιο»!– έχει προ πολλού κατακλιθεί. Άλλωστε στο εν λόγω μπαρ με την ατμόσφαιρα που σε υποβάλλει σε χαμηλούς τόνους η μουσική χαμηλώνει παραδοσιακά λίγο μετά τις 10 και ο ιδιοκτήτης σίγουρα θα έρθει να σας πει «Μιλάτε σας παρακαλώ λίγο πιο σιγά να μην ενοχλούμε τους ανθρώπους που μένουν δίπλα»! Με αυτοκίνητο ή βαρκάκι θα πας στο θρυλικό Ρούκουνα, παραλία με φευγάτη φήμη και κύρος βετεράνου καθώς χρόνια τώρα υπερασπίζεται τα ήθη και έθιμα του ελεύθερου κάμπινγκ. Το μύθο ξαναπλέκουν πλέον νεο-μποέμ άνθρωποι της τέχνης και του θεάματος, άσημοι και διάσημοι. Ακριβώς από πάνω, στην ταβερνούλα της Παπαδιάς, τους καφέδες διαδέχονται τα τσίπουρα και η παρεΐστικη ατμόσφαιρα μεταφέρεται αργά στην παραλία.
Στην Ανάφη αφέσου να ξεχαστείς, σαν Λωτοφάγος. Όμως, θυμήσου να περάσεις μια ξάστερη νύχτα στο μοναστήρι της Παναγιάς της Καλαμιώτισσας με το sleeping bag σου. Με μία ώρα χαλαρής πεζοπορίας πατάς την κορυφή του μονόλιθου της Ανάφης. Είναι, λένε, ο δεύτερος μεγαλύτερος της Μεσογείου, αλλά θα γίνει ο πρώτος της καρδιάς σου.

banner

Πού να μείνετε

Villa Γαλήνη (Χώρα, 22860 61279, από € 50) Συμπαθητικά δωμάτια με θέα, και πλήρη εξοπλισμό σ ένα συγκρότημα που διαθέτει και πάρκιν. Ιδανικό το μπαλκονάκι για τον πρωινό καφέ και το απογευματινό απεριτίφ.
Μαργαρίτα (Κλεισίδι, 22860 61237, από € 25) Δίπλα στο πολύχρωμο ομώνυμο καφενεδάκι τα απλά δωμάτια που διαθέτει, μια ανάσα από την παραλία, είναι θεσμός.
Apollon Village (Κλεισίδι, 2108068824, 0030-2286028739, από € 40) Φροντισμένο μικρό συγκρότημα σε ύψωμα, με τέλεια θέα, λίγο πιο ψηλά από την παραλία κοντά στο λιμάνι.

Κατερίνα-Καλλιστώ Γούναρη