Σαρδηνία

Αν πρέπει να χρησιμοποιήσουμε μόνο μία λέξη για να χαρακτηρίσουμε το μαγικό νησί της Σαρδηνίας, ανοιχτά της δυτικής ακτής της Ιταλίας και κάτω από την Κορσική, αυτή είναι η «ποικιλία» – στα τοπία, στην Ιστορία και, βέβαια, στη γλώσσα. Διαρκείς εναλλαγές χαρακτηρίζουν και το τοπίο: από τις λευκές αμμώδεις παραλίες μέχρι τα ορεινά εδάφη με τους πορτοκαλεώνες και την καταπράσινη κορυφογραμμή στα κεντρικά και από την πρωτεύουσα Κάλιαρι στον Νότο μέχρι παλιές παραθαλάσσιες πόλεις όπως το Alghero στα βόρεια. Στην περιοχή Nuoro, στην καρδιά του νησιού, υπάρχουν χωριά και πόλεις μόλις 800 μ. πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με καλοδιατηρημένη μεσαιωνική αρχιτεκτονική, που έχουν μείνει εντελώς ανέγγιχτα από το πέρασμα του χρόνου και μοιάζουν να επιπλέουν στο νερό, ενώ στο βορειοανατολικό άκρο η περίφημη Costa Smeralda (Σμαραγδένια Ακτή) είναι κοσμοπολίτικο θέρετρο των πλουσίων και διασήμων. Στην ευρύτερη περιοχή βρίσκονται και το τουριστικότατο λιμάνι Porto Cervo, και το Arcipelago della Maddalena, το οποίο προτιμούν οι ντόπιοι για τις διακοπές τους. Επίσης, στο νησί θα βρείτε διάσπαρτα τα ίχνη της Ιστορίας: προϊστορικά πέτρινα κωνικά κτίσματα, που θεωρούνται από τις αρχαιότερες αρχιτεκτονικές κατασκευές, αλλά και φοινικικά, ελληνικά και ρωμαϊκά ευρήματα, ισπανικές εκκλησίες και κάστρα Γενουατών, στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η Σαρδηνία δεχόταν συχνές «επισκέψεις» απ’ όλους τους μεσογειακούς λαούς λόγω της στρατηγικής γεωγραφικής της θέσης. Ωστόσο, χωρίς να υποταχτούν ποτέ στους κατακτητές, οι ντόπιοι αποσύρονταν στα ενδότερα του νησιού, διατηρώντας έτσι άθικτα τα ήθη και τα έθιμά τους. Αν και απόμακρη, η Σαρδηνία καταφέρνει να γοητεύσει τους τουρίστες, διότι συνδυάζει τη μεσογειακή με την εξωτική φυσική ομορφιά, τα διαφορετικά πολιτιστικά στοιχεία και το σύγχρονο με τον παραδοσιακό τρόπο ζωής.

Πότε να πάτε : Η high season είναι το καλοκαίρι. Αν δεν αντέχετε την πολυκοσμία, είναι πολύ όμορφα εδώ και την άνοιξη, και στις αρχές του φθινοπώρου.

Οργανωμένες εκδρομές για το Πάσχα

Οι διακοπές του Πάσχα πλησιάζουν και εμείς σας προτείνουμε τις πιο ιδιαίτερες οργανωμένες αποδράσεις γνωστών ταξιδιωτικών γραφείων της Αθήνας, που όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια μας εκπλήσσουν με προτάσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα.