Δουβλίνο

Η πρωτεύουσα της Ιρλανδίας και άλλοτε λιμάνι των Βίκινγκς μετρά πάνω από χίλια χρόνια Ιστορίας με ένα μέρος της πλούσιας πολιτιστικής της κληρονομιάς να βρίσκεται αποτυπωμένο στους δρόμους της: κτίσματα γεωργιανής και βικτοριανής αρχιτεκτονικής, μεσαιωνικά κάστρα κι επιβλητικοί καθεδρικοί ξεπροβάλλουν στη βόρεια και τη νότια όχθη του ποταμού Liffey, ο οποίος τη διασχίζει από άκρη σε άκρη. Το μεγαλύτερο μέρος της κέλτικης παράδοσης, πάντως, σας περιμένει να το ανακαλύψετε στα δεκάδες μουσεία, μνημεία και βιβλιοθήκες της πόλης. Το Δουβλίνο διαθέτει σπουδαία παράδοση στο χώρο των γραμμάτων ως γενέτειρα των σπουδαίων λογοτεχνών Τζέιμς Τζόις, Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, Τζορτζ Μπέρναρντ Σο και Σάμιουελ Μπέκετ. Το γεγονός αυτό αναγνώρισε το 2010 και η UNESCO, κατατάσσοντάς το στο στενό κύκλο των Λογοτεχνικών Πόλεων. Αν και μεγάλο σε ηλικία, είναι πολύ νέο στην... ψυχή. Με το μέσο όρο ηλικίας των κατοίκων να είναι κάτω των 30 ετών και με πολλούς ξένους φοιτητές, είναι φυσικό να ανθεί η νυχτερινή ζωή. Η πιο δημοφιλής περιοχή, με δεκάδες pubs κι εστιατόρια, είναι η Temple Bar στη νότια όχθη, μια καλοδιατηρημένη μεσαιωνική συνοικία με λιθόστρωτα σοκάκια και σημαντικά πολιτιστικά κέντρα – must για τους φιλότεχνους. Όσο για τις αγορές σας, το Δουβλίνο διαθέτει άφθονες επιλογές: στην Cow’s Lane θα βρείτε ρούχα σχεδιαστών, στην υπαίθρια Moore παραδοσιακούς πωλητές με φρέσκα φρούτα, λαχανικά, λουλούδια, καπνό κ.λπ., στην οδό Francis αντίκες, στο Cathach Books σπάνιες εκδόσεις μεταχειρισμένων βιβλίων και στο Walton’s οτιδήποτε σχετικό με την παραδοσιακή ιρλανδική μουσική. Το Δουβλίνο με τις μεγάλες αντιθέσεις, αν και συχνά επισκιάζεται από το γειτονικό Λονδίνο, δεν αφήνει τίποτα να χαλάσει τη… διάθεσή του: η φημισμένη ζεστασιά και η φιλοξενία των κατοίκων του είναι που το κάνουν μοναδικό.

Πότε να πάτε : Αν και ο καιρός είναι εξαιρετικά απρόβλεπτος, η καλύτερη εποχή για να ταξιδέψετε είναι από τα μέσα Μαρτίου μέχρι τα τέλη του φθινοπώρου. Τον Μάρτιο, μάλιστα, το κέφι κορυφώνεται με τους εορτασμούς της Ημέρας του Αγίου Πατρικίου.

Στο Δουβλίνο με αφορμή το St. Patrick's Day

Κάθε χρόνο στις 17 Μαρτίου, το Δουβλίνο φορά τα γιορτινά του και οι Ιρλανδοί του δίνουν και καταλαβαίνει. Σκέφτεστε κάποια καλύτερη αφορμή;

Δουβλίνο best of

Top 15 εμπειρίες για ένα long weekend only for U(2) από τη Μαριάννα Γαλανοπούλου.

Euromania!

Κάποιες το έχουν ήδη στα ταμεία τους, άλλες το ορέγονται: το ευρώ μάς ενώνει. Φέτος λέμε να το καταθέσουμε «εντός», για να πάρουν οι διακοπές προστιθέμενη αξία!