3 ιδέες για ανοιξιάτικο budget weekend

Δουβλίνο, Άμστερνταμ ή Σμύρνη; Βγήκαμε βόλτα στο Διαδίκτυο, σκανάραμε τις νέες πτήσεις και τους low-cost αερομεταφορείς που απογειώνονται από την Αθήνα και βρήκαμε ανοιξιάτικους προορισμούς (και τιμές) που μας ιντριγκάρουν.

3 ιδέες για ανοιξιάτικο budget weekend

Δουβλίνο, Άμστερνταμ ή Σμύρνη; Βγήκαμε βόλτα στο Διαδίκτυο, σκανάραμε τις νέες πτήσεις και τους low-cost αερομεταφορείς που απογειώνονται από την Αθήνα και βρήκαμε ανοιξιάτικους προορισμούς (και τιμές) που μας ιντριγκάρουν.

Στις hip γειτονιές του Άμστερνταμ

3 ιδέες για ανοιξιάτικο budget weekend - εικόνα 1
Ραχάτι σε πάρκο του Άμστερνταμ

Καφές με φόντο τα ξύλινα σπιτάκια στα κανάλια, βόλτα στην οδό των μουσείων, στις αντικερί και τις γκαλερί του Jordan και, τέτοια εποχή, στους ολάνθιστους κήπους Keukenhof ή μεσημεριανό πικνίκ στο Vondelpark παρέα με τους skaters και τους μουσικούς… Αν είσαι πρωτάρης στο Άμστερνταμ, μια γεύση απ’ όλα αυτά πρέπει να την πάρεις, αλλά η ολλανδική πρωτεύουσα δεν τελειώνει στις ποδηλατάδες και στους πίνακες του Βαν Γκογκ και του Ρέμπραντ. Πέρα από το πανέμορφο ιστορικό κέντρο, νέες γειτονιές βγαίνουν από το κουκούλι τους και διεκδικούν την προσοχή μας. Αν λοιπόν κυνηγάς τη «φρέσκια» σοδειά, σημείωσε: Στο πάλαι ποτέ βιομηχανικό Noord, πάνω από τον ποταμό Ij, έχουν «ξεφυτρώσει» μοντέρνα εστιατόρια, αλλά και στούντιο καλλιτεχνών και ντιζάινερ. Στα οπωσδήποτε η βόλτα ανάμεσα σε γέφυρες και νησιά και στο Oostelijk Havengebied με τα δραστήρια πολιτιστικά στέκια (τον φουτουριστικό συναυλιακό χώρο Muziekgebouw, το The Bimhuis για τους λάτρεις της τζαζ), την εντυπωσιακή αρχιτεκτονική (ιδίως στα νησιά Java και KNSM) και φυσικά το Loods 6 με τα ντιζάιν μαγαζιά (Sissy-Boy Homeland, Pols Potten, Keet in Huis). Πετάμε αλέ-ρετούρ με € 149 με τα νέα δρομολόγια της Transavia Netherlands (www.transavia.co

Μπιρότσαρκα στο Δουβλίνο

3 ιδέες για ανοιξιάτικο budget weekend - εικόνα 2
Περπατώντας πλάι στο ποτάμι στο Δουβλίνο

Ακούς Δουβλίνο και φαντάζεσαι ξενύχτια στα καλντερίμια του Temple Bar με ποταμούς λαχταριστής Guiness; ΟΚ, και από το ιστορικό «Oliver St. John Gogarty» (www.gogartys.ie) θα περάσουμε (κι αν δεν μπορούμε να πάρουμε τα πόδια μας μετά από την κραιπάλη, το κατάστημα διαθέτει hostel και αυτόνομα διαμερίσματα), και στην «Davy Byrnes» (www.davybyrnes.com) θα κάνουμε… σπονδή με μπίρα και μύδια στη μνήμη του –αλλοτινού θαμώνα– Τζέιμς Τζόις. Αλλά μια και είμαστε στην Ιρλανδία, να μην ξεκινήσουμε πράσινα; Το πάρκο Stephen's Green και η Merrion Square (με το άγαλμα του Όσκαρ Ουάιλντ) είναι κλασικά σημεία για χαλάρωση, τσεκάρετε όμως και τους «κρυφούς» κήπους Iveagh Gardens με τα σιντριβάνια και το λαβύρινθο. Η απογευματινή βαρκάδα στον ποταμό Liffey είναι ένας χαλαρός τρόπος για να διασχίσεις την πόλη, αλλά αν είστε της περιπατητικής (και free) σχολής, μπορείτε να περιηγηθείτε (στα αξιοθέατα της βόρειας πλευράς του ποταμιού, στο γεωργιανό και το μεσαιωνικό Δουβλίνο, στα κάστρα και τους καθεδρικούς, στα βήματα του «Οδυσσέα» του Τζόις) κατεβάζοντας δωρεάν από το www.visitdublin.com τους οδηγούς-περιπάτους iWalks (σε μορφή podcast ή μπροσούρας). Πετάμε απευθείας με € 190 με την Aer Lingus (www.aerlingus.com), αλλά υπάρχουν και ναύλοι μετ’ επιστροφής προς € 145 με Jetairfly (www.jetairfly.com) και Rynnair (www.rynnair.com) μέσω Βρυξελλών.

Σμύρνη: Από το παζάρι ως το Κορδελιό

3 ιδέες για ανοιξιάτικο budget weekend - εικόνα 3

Αχανής και πυκνοδομημένη, η Σμύρνη δεν είναι από τις πόλεις που ερωτεύεσαι με την πρώτη ματιά. Για τους περισσότερους ταξιδιώτες είναι απλώς η βάση για εξορμήσεις στην Πέργαμο και το Αϊβαλί ή ένα πέρασμα για ευρύτερα οδοιπορικά στα μικρασιατικά παράλια. Τώρα όμως που συνδέεται ξανά με την Αθήνα αεροπορικώς, να μην της αφιερώσουμε ένα παρασκευοσαββατοκύριακο; Η κεντρική πλατεία με το ρολόι στο Κονάκ και το δαιδαλώδες παζάρι είναι κλασικά σημεία εκκίνησης για κάθε επισκέπτη. Η καλύτερή μας βόλτα πάντως είναι στο Αλσαντζάκ: σεργιανίζουμε στην απλόχωρη προκυμαία στο ύψος του ελληνικού προξενείου, κάνουμε ένα πέρασμα από το γειτονικό σπίτι-μουσείο Ατατούρκ, κι αν μας έρθει η όρεξη για έναν… φραπέ και ελληνικά γλυκά, αράζουμε στο χιώτικο cafe «Sakiz Αdazi» (σημαίνει το «χωριό της μαστίχας»). Ο φωτογραφικός μας στόχος πάντως είναι τα δρομάκια στα ενδότερα της γειτονιάς όπου σώζονται παλιά σμυρναίικα σπίτια – αρκετά λειτουργούν ως μπαρ και εστιατόρια, οπότε μπορούμε να τα δούμε και εκ των έσω. Για πανοραμική θέα ανεβαίνουμε στο κάστρο Καντιφέκαλε. Δεν θα λέγαμε όμως όχι και σε μια περιήγηση στον Μπουτζά και το παραλιακό Κορδελιό (Καρσίγιακα), τα αρχοντικά προάστια με τις επαύλεις των Ελλήνων και των Λεβαντίνων από τα τέλη του 19ου αιώνα. Πετάμε Τρεις φορές την εβδομάδα με την Pegasus Airlines (www.flypgs.com/en/). Τιμή μετ’ επιστροφής από € 155.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.