Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά

Ο Δήμος Λεβαδέων, σε συνεργασία με την Περιφέρεια Στερεάς, πραγματοποιεί μία σειρά από εκδηλώσεις για το Πάσχα, με βασικό το έθιμο του λάκκου τιμώντας την παράδοση του τόπου.

"Ο εορτασμός του Πάσχα αποτελεί για την πόλη μας ένα σημείο σύνδεσης με το ιστορικό της παρελθόν, συμβολίζοντας την προνομιακή της θέση την περίοδο πριν την Τουρκοκρατία και μετά, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Παλιγγενεσίας. Στόχος μας είναι το έθιμο του λάκκου, που κληρονομήσαμε από τους παλιούς, να το κρατήσουμε ζωντανό και να το διαδώσουμε ώστε η νέα γενιά να μεγαλώσει παραδοσιακά όπως κι εμείς. Η παράδοση είναι η κληρονομιά μας, μας χαρακτηρίζει και καθορίζει την ταυτότητα του τόπου μας. Και ο δικός μας ο τόπος κατέχει τα πρωτεία το Πάσχα!" αναφέρει ο Δήμαρχος Λεβαδέων κ. Δημήτρης Καραμάνης.

"Είναι η διατήρηση ενός εθίμου που μεταφέρεται από γενιά σε γενιά, είναι ο πολιτισμός μας! Οφείλουμε να κρατάμε ζωντανά τα ήθη και έθιμά μας, να τα προβάλλουμε. Είναι η ταυτότητά μας!" αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού Πολιτισμού, κ. Φανή Παπαθωμά.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά

Το έθιμο του λάκκου 

Το έθιμο του λάκκου διατηρείται χρόνια και αποτελεί πόλο έλξης των επισκεπτών. Ο λάκκος είναι η κοινή ψησταριά, το μέρος του κήπου, της αυλής, της γειτονιάς ή της πλατείας, όπου θα στηθεί το πασχαλινό γλέντι. Οι διοργανωτές των λάκκων της πόλης ξυπνούν πολύ νωρίς για να ανάψουν, με τη λαμπάδα της Αναστάσεως, τη φωτιά σε σωρό από κλήματα, που έχουν συγκεντρώσει από τις παραμονές. 

Η πόλη τυλίγεται από σύννεφα καπνού και οι μυρωδιές διαχέονται στην ατμόσφαιρα. Με ραντίσματα νερού και συχνό χτύπημα των ξύλων, ετοιμάζεται η θράκα. Όταν η θράκα είναι έτοιμη, απλώνεται για να τοποθετηθούν και να ψηθούν τα αρνιά, αλλά και το κοκορέτσι, τα κοντοσούβλια και τα συκώτια ώστε να προσφερθούν ως μεζέδες.

Όταν το ψήσιμο των αρνιών έχει προχωρήσει, ανταλλάσσονται επισκέψεις φίλων και συγγενών από λάκκο σε λάκκο. Οι επισκέπτες της πόλης περνώντας από τους λάκκους στις διάφορες γειτονιές δέχονται ευχές και κεράσματα, καλούνται να τσουγκρίσουν το κόκκινο αυγό, να δοκιμάσουν μεζέδες και να πιούν ένα ποτήρι κρασί. 

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά

Κυριακή του Πάσχα στο έθιμο του λάκκου παρέα με τη Γιώτα Γρίβα

Φέτος την Κυριακή του Πάσχα το πρωί ο Δήμος Λεβαδέων μάς προσκαλεί στις πηγές της Κρύας, όπου θα έχει στηθεί ένας μεγάλος λάκκος. Σε αυτή τη Λιβαδείτικη ιεροτελεστία θα μας κρατήσει συντροφιά η Γιώτα Γρίβα η οποία πρωταγωνιστεί στο παραδοσιακό μουσικό γίγνεσθαι. Την Κυριακή το βράδυ στην κεντρική πλατεία της πόλης, χορευτές με παραδοσιακές ενδυμασίες από πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής θα χορέψουν διάφορους χορούς κρατώντας ζωντανή την παράδοση.

Δευτέρα του Πάσχα στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς με τη Γλυκερία

Τη Δευτέρα του Πάσχα το βράδυ ο Δήμος Λεβαδέων υποδέχεται στην Κεντρική Πλατεία της Λιβαδειάς την αγαπημένη σε όλους Γλυκερία.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.