Road trip με βάση τον Φενεό

Ένα σαββατοκύριακο είναι αρκετό για διαφορετικά on the road ταξίδια στα πανέμορφα ορεινά τοπία της Κορινθίας και της Αχαΐας. Η Μαρία Κρύου προτείνει τρεις φυσιολατρικές διαδρομές σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Road trip με βάση τον Φενεό

Ένα σαββατοκύριακο είναι αρκετό για διαφορετικά on the road ταξίδια στα πανέμορφα ορεινά τοπία της Κορινθίας και της Αχαΐας. Η Μαρία Κρύου προτείνει τρεις φυσιολατρικές διαδρομές σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.

Road trip με βάση τον Φενεό - εικόνα 1
Λίμνη Δόξα

Η πάχνη κατεβαίνει χαμηλά και αγκαλιάζει τις πλαγιές των βουνών, τα κιτρινοπράσινα φύλλα ντύνουν τη γη με τα πιο ζεστά χρώματα και στον αέρα πλανιέται αυτή η ιδιαίτερη μυρωδιά του καμένου ξύλου που μας κάνει να θέλουμε να χουχουλιάσουμε δίπλα στο τζάκι. Η ελληνική ύπαιθρος είναι υπέροχη το χειμώνα. Το ανακαλύψαμε για ακόμη μία φορά κάνοντας ένα σύντομο road trip με βάση τον Φενεό. Το μεγάλο οροπέδιο του Φενεού, στεφανωμένο από δάση, ακουμπά στα δυτικά το νομό Αχαΐας και στα νότια το νομό Αρκαδίας. Αν και η απόσταση από την Αθήνα είναι μόνο 165 χλμ., θα έχετε την αίσθηση ότι είστε πολύ μακριά... Και αυτή η αίσθηση ενισχύεται όταν βρεθείτε στη γαλαζοπράσινη τεχνητή λίμνη Δόξα. δημιουργήθηκε σε ένα μικρό οροπέδιο της δυτικής Ζήρειας, μπροστά από το μοναστήρι του Αϊ-Γιώργη, που φωλιάζει σε ένα δάσος από οξιές κι έλατα. Στη στενή λωρίδα γης που μπαίνει στη λίμνη, με το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου να ολοκληρώνει την εικόνα, ντόπιοι παραγωγοί πουλάνε από κάστανα και μέλι μέχρι ζυμωτό ψωμί, βούτυρο, βαλεριάνα και τσάι. Όσοι έχετε ποδήλατο είναι σίγουρο ότι θα απολαύσετε το γύρο της λίμνης.

3 προτεινόμενες δαδρομές

Road trip με βάση τον Φενεό - εικόνα 2
«Timber Land Cabins»

Λίμνη Δόξα - Στυμφαλία: Μυθική ομορφιά

Από τις διαδρομές που ξεκινούν από τη λίμνη Δόξα δοκιμάσαμε αυτήν προς τη Στυμφαλία. Περνώντας από το κεφαλοχώρι Γκούρα με την πετρόχτιστη πλατεία και την επιβλητική εκκλησία των Ταξιαρχών, οι μυρωδιές από τα ψητά θα σας ανοίξουν την όρεξη. Ωστόσο, αν σας αρέσει η ψητή γουρουνοπούλα, κρατήστε την όρεξή σας για τη Στυμφαλία – στον κεντρικό δρόμο της υπάρχουν πολλές ψησταριές. Κατηφορίζοντας, μετά το χωριό Μεσινό και την Καστανιά, η θέα είναι πανοραμική προς τη γαλήνια λίμνη του Ηρακλή που περιστοιχίζεται από καλαμιώνες και θυμίζει ξανθοκάστανο χαλί. Αν περπατήσετε στις όχθες της, είναι πιθανό να δείτε πετροπέρδικες, χαλκόκοτες κι ερωδιούς.

Road trip με βάση τον Φενεό - εικόνα 3

Λίμνη Δόξα - Ζαρούχλα -Λίμνη Τσιβλού: Καταπράσινη Κορινθία

Ακόμη μία διαδρομή που ξεκινά από τη λίμνη Δόξα περνάει από τη Ζαρούχλα και τη λίμνη Τσιβλού. Το πετρόχτιστο χωριό βρίσκεται στις πλαγιές του Χελμού, στα 1.200 μέτρα, και απέχει 18 χλμ. από το χιονοδρομικό κέντρο του Χελμού. Η πυκνή βλάστηση με μαυρόπευκα, καρυδιές και καστανιές θα σας συνοδεύει σε όλη τη διαδρομή. Η Ζαρούχλα, χωμένη στην καρδιά του δάσους, αποτελεί από μόνη της έναν προορισμό για σαββατοκύριακο με καλαίσθητους ξενώνες που σέβονται τον επισκέπτη. Συνεχίζοντας τη διαδρομή, μετά την Περιστέρα στρίψτε προς Τσιβλό. Μέσα σε μια δασωμένη λεκάνη φωλιάζει –σε υψόμετρο 800 μέτρων– η λίμνη Τσιβλού. Ένας βατός χωματόδρομος οδηγεί στην ταβέρνα-ψησταριά «Παράδεισος», σχεδόν στην άκρη της λίμνης. Στην πίσω πλευρά βρίσκεται ο ξενώνας «Αίθρα», ιδανικός για παρέες (6948186762, www.tsivlos.gr). Η βόλτα μπορεί να ολοκληρωθεί στα Καλάβρυτα. Ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος με αρκετές στροφές διασχίζει ένα αλπικό τοπίο και συνδέει τη Ζαρούχλα με το χιονοδρομικό κέντρο Καλαβρύτων.

Road trip με βάση τον Φενεό - εικόνα 4
Εξόρμηση στο Χελμό με τα οχήματα του ξενώνα «Νύμφες»

Αρχαία Φενεός - Καλάβρυτα: Ρομαντζάδα στο πλατανόδασος

Από την Αρχαία Φενεό η βόλτα μέχρι τα Καλάβρυτα είναι μεν μακρινή (1 ώρα με Ι.Χ.) αλλά εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς. Την πιο σύντομη διαδρομή μπορούν να την ακολουθήσουν όσοι διαθέτουν 4x4: ένας χωμάτινος ορεινός δρόμος ξεκινά από τον Φενεό, περνά από Ζαρέλια και καταλήγει στο Πλανητέρο. Με συμβατικό αυτοκίνητο θα κατηφορίσετε προς την κοιλάδα του Φενεού και, αφού περάσετε τα χωριά Λυκουριά, Σπηλιά και Σελλά, πηγαίνοντας παράλληλα με τον ποταμό Λάδωνα, θα αντικρίσετε την Κλειτορία περιστοιχισμένη από τις κορυφές του Χελμού. Από κει στα 8 χλμ. βρίσκεται το Πλανητέρο, σε ένα μοναδικό τοπίο με καρυδιές, πλατάνια και κρυστάλλινα νερά γύρω από τις πηγές του Aροάνιου ποταμού. Επιβάλλονται η βόλτα στο μοναδικό πλατανόδασος και μία στάση στις ψαροταβέρνες –σερβίρουν πέστροφα και σολομό από τοπικές ιχθυοκαλλιέργειες– ή τις ψησταριές. Δοκιμάστε στη «Λαλέουσα» πέστροφα στο φούρνο µε λαχανικά, καπνιστό σολοµό και φασόλια Φενεού και στο «Πλανητέρο» τα νόστιμα μαγειρευτά.

Διαμονή

Road trip με βάση τον Φενεό - εικόνα 5
«Hotel Helmos»

Στη Ζαρούχλα στα ιδιωτικά σαλέ των «Νυμφών» (2696033383, www.nymfeszarouxla.gr) που προσφέρουν και επιλογές για δραστηριότητες, στο πολύ καλό ξενοδοχείο «Αροάνια» (2696035090 www.aroania-hotel.gr), στις φροντισμένες πέτρινες κατοικίες του «Timber Land Cabins» (2696039050, www.timberlandcabins.gr) και στo σαλέ «Δρυάδες» με πανοραμική θέα (2696034840, www.driadeshotel.gr). Στα Καλάβρυτα στο «Hotel Helmos» (2692029222-4, www.hotelhelmos.gr), ένα εμβληματικό για την περιοχή ξενοδοχείο του Μεσοπολέμου που έχει ανακαινιστεί με φινέτσα, και στα πέτρινα σπιτάκια σε στιλ σαλέ του «Georgio’s V Chalet» (2692024600, www.georgiosv.gr). Στον «Πύργο Γεροδήμου» (2692022456) σε άνετα δίκλινα ή μεζονέτες με τζάκι. Ρομαντική ατμόσφαιρα και θέα στο «Finday Boutique Hotel» (2692024552, www.fiday.gr). Ιδανικό για παρέες είναι το ολοκαίνουργιο spa hotel «Kalavrita Canyon» (2692022004, www.kalavritacanyon.gr) Στον Φενεό οι μεζονέτες στα «Λημέρια του Πάνα» (2743091115) μπορούν να φιλοξενήσουν και παρέες. Τα ξύλινα σαλέ του «Πασιθέα» (27470551052, www.pasithea.gr) προσφέρουν θέα στη Ζήρεια και οι μεζονέτες του «Μίτου της Αριάδνης» (2294024518, www.mitosariadnis.gr) στον κάμπο του Φενεού. Στα όμορφα δωμάτια του ξενώνα «Γκούρα» (2747051343) στο ομώνυμο χωριό θα απολαύσετε την ντόπια φιλοξενία, ενώ θα λατρέψετε τη θέα από τα δωμάτια του «Σεμέλη» (2747051319).

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.