Πηλίου φαεινότερο!

Η Δέσποινα Ζευκιλή κάνει ξανά το γύρο του αγαπημένου βουνού των weekenders και το βρίσκει στην καλύτερή του φάση, με νέες ποιοτικές αφίξεις και ανανέωση των κλασικών ταξιδιωτικών διευθύνσεών του.

Πηλίου φαεινότερο!

Η Δέσποινα Ζευκιλή κάνει ξανά το γύρο του αγαπημένου βουνού των weekenders και το βρίσκει στην καλύτερή του φάση, με νέες ποιοτικές αφίξεις και ανανέωση των κλασικών ταξιδιωτικών διευθύνσεών του.

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 1
Η φύση του Πηλίου είναι ιδανική για πεζοπορίες

Σε μια εποχή που γίνεται πολύς λόγος για επαναπροσδιορισμό του τουριστικού προϊόντος των κλασικών προορισμών, το Πήλιο χωρίς πολλές φανφάρες το αποδεικνύει στην πράξη. Σε κάθε μας επίσκεψη τον τελευταίο καιρό (και αναγκαζόμαστε να κάνουμε πολλές για να είμαστε μες στα πράγματα) βρίσκουμε το πάλαι ποτέ μαζικό βουνό να καλωσορίζει νέα ποιοτικά openings που στοχεύουν στην εξειδίκευση και δίνουν ιδιαίτερες αφορμές για weekend σε ταξιδιώτες διαφορετικού στιλ και budget. Ακολουθεί ένας γύρος του Πηλίου με έμφαση στις πρόσφατες αλλαγές.

Κάτι κινείται στη Ζαγορά

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 2
Ο παλιός σταθμός του Ντε Κίρικο στις Μηλιές

Η διαδρομή από τα Χάνια μέχρις εδώ μέσα από το δάσος-σήμα κατατεθέν του Πηλίου, για να καταλήξετε σε κάποιο από τα cafes γύρω από την πλατεία για καφέ και γλυκό του κουταλιού, αποτελεί must do της πρώτης εκδρομής στην περιοχή. Παρά το αδιαμφισβήτητο χρώμα των αρχοντικών της (και των μήλων της – να μην ξεχνιόμαστε εποχή που είναι!), πάντως, η Ζαγορά δεν ήταν ποτέ το χωριό που μας απασχολούσε με τις νέες αφίξεις. Οι κατά κύριο λόγο ρουστίκ παραδοσιακοί ξενώνες αποτελούσαν μέχρι πρότινος τη βασική επιλογή διαμονής, ωστόσο πλέον το καινούργιο ξενοδοχείο «Ζαγορά», με τα δεκαπέντε διαμερίσματα με τζάκι, προσφέρει λύσεις τόσο σε όσους αναζητούν πιο σύγχρονες ανέσεις όσο και σε οικογένειες. Highlight του χωριού η δενδροσκέπαστη πλατεία, η οποία απλώνεται σε τρία επίπεδα και αποκαλείται «Μπαλκόνι του Αιγαίου», καθώς η θέα φτάνει μέχρι τη Χαλκιδική.

Μούρεσι: κουκλίστικο και ανερχόμενο

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 3
Γευσοκράτορας»: κουζίνα που ψάχνεται δημιουργικά με βάση τα τοπικά προϊόντα

Αν και αποτελούσε ανέκαθεν κοινό μυστικό όσων αναζητούσαν εξοχικό στο Πήλιο, δεν πάνε πολλά χρόνια που άνοιξαν οι πρώτοι ξενώνες. Το φυσικό τοπίο, η επαφή με το κτήμα, η άνεση, η θέα και η εύκολη πρόσβαση στις διάσημες παραλίες του Ανατολικού Πηλίου είναι τα πιο δυνατά χαρτιά των κατά κύριο λόγο νεόκτιστων ξενώνων, όπως το «Μυρέσιον». ένα από τα πρώτα συγκροτήματα του χωριού, πέτρινο, με μεγάλο κήπο και ωραία θέα. Αν προτιμάτε την ατμόσφαιρα των παλιών κτιρίων, σημειώστε τον κουκλίστικο ξενώνα «Αντίς Ονείρου» σε δύο ανακαινισμένα παραδοσιακά σπίτια. Η συνταγή πέτυχε και οι νέες αφίξεις στο Μούρεσι συνεχίζονται ακάθεκτες, ακόμη και σε καιρούς κρίσης. Ένας ιδιαίτερος ξενώνας άνοιξε πρόσφατα σε λόφο πάνω από το Μούρεσι, είναι το «Πράσινο-Γαλάζιο» (12 δωμάτια με τζάκι, θέα στη θάλασσα και ποιοτικός εξοπλισμός). Ακόμη κι αν δεν μείνετε εδώ, πάντως, να κάνετε μια στάση για φαγητό στον «Στάθη» (την «αδερφή» ταβέρνα του πολύ αξιόλογου συγκροτήματος «Agapitos Villas & Guesthouses») και για να ψωνίσετε καταπληκτικό μέλι από το επίσης νοστιμότατο «Ταβερνάκι» («Ο Βόντζος»). Ανερχόμενα είναι τα τελευταία χρόνια και τα παράλια του Δήμου Μουρεσίου, με τους νέους ξενώνες που συνδυάζουν το βουνό με τη θάλασσα.

Η αναγέννηση της Βυζίτσας

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 4
«Μυρέσιον», ένας από τους πρώτους διδάξαντες στο ανερχόμενο Μούρεσι

Αν και από τα ομορφότερα και τουριστικότερα αρχοντοχώρια του Πηλίου, η Βυζίτσα είχε μείνει κάπως πίσω σε εξελίξεις. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια τη βρίσκουμε σε φάση ανανέωσης, με νέα ή φρεσκαρισμένα στέκια να μας κρατούν εδώ από το πρωί μέχρι το βράδυ. Στο εστιατόριο «Το Αρχοντικό της Άννας», στην πλατεία, η Άννα Αποστολία Ράπτη προσφέρει μια ανανεωμένη βερσιόν των κλασικών πηλιορείτικων πιάτων, με έμφαση στα αγνά τοπικά υλικά, κρέατα από δική τους φάρμα και πιάτα με κυνήγι. Όσο κρατάνε οι καλές μέρες, καθόμαστε στο όμορφο πλάτωμα με τα ξύλινα έπιπλα του καφέ «Ερωδιός» και παραγγέλνουμε γλυκά ημέρας (πορτοκαλόπιτα, κορμός σοκολάτα, μιλφέιγ κ.ά.), ενώ όταν πιάνει το βραδινό κρύο, μαζευόμαστε στο κουκλίστικο εσωτερικό με τις μοντέρνες πινελιές, υπό το φως των κεριών, για καλά κοκτέιλ και μουσικές του κόσμου. Άλλο ένα all day στέκι-πέρασμα που αξίζει να τιμήσετε είναι το «Πάει Καιρός», στον κεντρικό δρόμο, τόσο για τα χειροποίητα γλυκά ημέρας (must η σοκολατόπιτα), τις κρέπες και βάφλες όσο και για βραδινό ποτάκι με μουσικές που αλλάζουν ανάλογα με τη διάθεση.

Μακρυνίτσα forever

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 5
«Πεντανέμι»: από τις πιο ενδιαφέρουσες νέες αφίξεις στην Τσαγκαράδα

Μπορεί το παρκάρισμα στην είσοδο να θυμίζει τον Λυκαβηττό σε βραδιά συναυλίας, τα μαγαζιά με τα σουβενίρ και τα προϊόντα να μην έχουν αλλάξει και πολύ από τα ’80s και τα πούλμαν να την τιμούν ανελλιπώς, παρόλα αυτά το δημοφιλές «μπαλκόνι» του Πηλίου εξακολουθεί να επιβεβαιώνει τη γοητεία του ήδη από τη στιγμή που θα βρεθείς στο κλασικό καφενείο της πλατείας, με το γιγάντιο πλάτανο, να χαζεύεις τον Βόλο με τα χέρια λαδωμένα από το cult τυρόψωμο στη λαδόκολλα από τον απέναντι φούρνο.

Πορταριά: resorts & restos

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 6
Στιλάτη πολυτέλεια στο «12 Months Luxury Resort» στην Τσαγκαράδα

Δεν τη λες και το πιο γραφικό χωριό του Πηλίου, διεκδικεί όμως με το σπαθί της μία από τις πρώτες θέσεις όσον αφορά τις σύγχρονες ταξιδιωτικές απολαύσεις που προσφέρει. Από τα πολυτελή ξενοδοχεία μέχρι τα νέα και αξιόλογα συγκροτήματα που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες διαμονής και από τις top παραδοσιακές ταβέρνες μέχρι τα δημιουργικά εστιατόρια, η Πορταριά δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο. Οι οπαδοί των παραδοσιακών γεύσεων θα περάσουν απαραίτητα από τον «Κρίτσα», ενώ οι must γευστικές προτάσεις περιλαμβάνουν ακόμη τον «Γευσοκράτoρα» για ψαγμένες ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις, το εστιατόριο «La Veranda» του «Xenia Palace Portaria» για ρουστίκ πιάτα κι επιλογές της διεθνούς κουζίνας, σε έναν καλοστημένο χώρο με υπέροχη θέα στον Βόλο, και το «V Restaurant» του «Valeni Boutique Hotel» με κάρτα που εκπλήσσει ευχάριστα. Για καφέ ή ποτό ραντεβού δίνουμε στο «Αερικό» με ωραία θέα και lounge μουσικές. Ως προς τη διαμονή, η βεντάλια των επιλογών είναι μεγάλη: από το πολυτελές «Xenia Palace Portaria» με τις κλασικές ξενοδοχειακές ανέσεις μέχρι το πολύ ποιοτικό και με art λεπτομέρειες «Valeni Boutique Hotel» καθώς και το πιο παραδοσιακού ύφους και κατάλληλο για οικογένειες «Portaria Hotel & Spa».

Τσαγκαράδα: πιο trendy από ποτέ

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 7
«6 Κλειδιά»: η boutique έκπληξη του καλοκαιρινού Πηλίου

Ανέκαθεν αποτελούσε το χωριό των καλλιτεχνών και των σοφιστικέ, ενώ δεν έλειπε ποτέ από την ατζέντα του σαββατοκύριακου, με ονομαστά εστιατόρια όπως η «Αλέκα» και καλά ξενοδοχεία, από τα πολυτελή διαμερίσματα «Aglaida» σε μια ήσυχη τοποθεσία στο δάσος μέχρι το ρομαντικό «Tης Έλλης» σε ανακαινισμένο παλιό σπίτι στο χωριό. Τον τελευταίο καιρό, βέβαια, δεν προλαβαίνουμε τις εξελίξεις. Πολυτελή resorts –μοναδικά για τα δεδομένα των ορεινών χωριών του Πηλίου («12 Months Luxury Resort»)–, αξιόλογες ανακαινίσεις κλασικών ξενοδοχείων («San Stefano»), καινούργιοι ξενώνες με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και διακοσμητική ματιά, που προσφέρουν ένα νέο πακέτο πολυτέλειας («Πεντανέμι»), κάνουν από μόνη της την Τσαγκαράδα προορισμό για weekend.

Λαύκος: αξίζει τα χιλιόμετρα

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 8
«Xenia Palace Portaria»: ατμόσφαιρα και πολυτέλεια στην Πορταριά

Λεμονάδα ΕΨΑ με το καλαμάκι στο μπουκάλι ή τσιπουράκι με μεζέ στα καφενεία, τρύπα (πανσέτα γεμιστή με τυρί) και σκορδάτη αγιορείτικη μελιτζανοσαλάτα στην ψησταριά «Πήγασος», περίπατοι και χαιρετούρες, φωνές παιδιών που παίζουν ανενόχλητα κάτω από το μεγάλο δέντρο... Το βραδάκι στην πανέμορφη, κλειστή πλατεία του Λαύκου έρχεται να ολοκληρώσει ιδανικά μια βόλτα σε ένα χωριό που κρατάει ακόμη το ιδιαίτερο χρώμα του, ξεφεύγοντας έτσι τόσο από τα κλασικά τουριστικά όσο και από τα πιο σοφιστικέ, πρόσφατα αναπτυγμένα χωριά. Όχι ότι υπολείπεται σε μεγαλείο, αφού περιδιαβαίνοντας τα σοκάκια μάς έκαναν εντύπωση τα μεγάλα αρχοντικά με τα νεοκλασικά στοιχεία. Ένα από αυτά έχει ανακαινιστεί και μετατραπεί σε ατμοσφαιρικό ξενώνα, τον «Ξενώνα των Χρωμάτων», με πολύ άνετα δωμάτια, θέα στον Παγασητικό και καλλιτεχνικό χρώμα (ο ιδιοκτήτης και εικαστικός Χρήστος Φώτου στεγάζει μέρος της συλλογής του εκεί).

Άφυσσος με άρωμα Προβηγκίας

Ήταν μία από τις πιο πρόσφατες hot αφίξεις και πρόσφερε ένα πακέτο διακοπών που έλειπε από το Πήλιο. Ο λόγος για τα «6 Κλειδιά», ένα boutique ξενοδοχείο έξι δωματίων ακριβώς στην παραλία της Αφύσσου, που έγιναν το talk of the... mountain – ιδίως χάρη στο εστιατόριο-all day beach bar «Lock al» με τις ξύλινες ξαπλώστρες, τις μαξιλάρες, το beach service με τη σφραγίδα του Μπαξεβάνη και τα beats. Οι διακοπές σας στο αλά γαλλική εξοχή περιβάλλον του παλιού ξύλινου καρνάγιου, με την πινελιά chic φιλοξενίας της ιδιοκτήτριας Βάσως Καρρά, ψυχής του ξενώνα, σίγουρα θα έχουν άλλο χρώμα.

Άγιος Λαυρέντιος: εδώ να μείνεις...

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 9

Ζητάμε συγγνώμη από τα υπόλοιπα χωριά, αλλά επιτρέψτε μας να εκφράσουμε μια προσωπική προτίμηση. Αγαπάμε τη θέα της Μακρυνίτσας, τη φύση των Μηλιών, τα αρχοντικά της Βυζίτσας, την πλατεία του Λαύκου και ακόμη πολλά πηλιορείτικα spots… Όμως, αν έπρεπε να επιλέξουμε ένα χωριό για να ξεχαστούμε για ένα σαββατοκύριακο (ή και για πολύ περισσότερο), θα κέρδιζε ο Άγιος Λαυρέντιος, ένα χωριό με έντονο καλλιτεχνικό χρώμα (δεν είναι λίγοι οι καλλιτέχνες και διανοούμενοι που έχουν σπίτι εδώ) και πανέμορφα, καλοδιατηρημένα αρχοντικά. Ένα weekend στον Άγιο Λαυρέντιο έχει τη γοητεία της επανάληψης: περπατάς ξανά και ξανά στα ίδια πετρόχτιστα καλντερίμια, κοντοστέκεσαι με το δέος της πρώτης φοράς μπροστά στο «ανατολίτικο» Αρχοντικό του Γκλαβάνη, στου Παπαθανασίου με τα έντονα νεοκλασικά στοιχεία και στο «αιγυπτιώτικο» του Κανταρτζή με το καμπύλο σαχνισί και τα τοξωτά παράθυρα, ξεστρατίζεις προς το δάσος με τις αγριοκαστανιές, τις κερασιές και τις φλαμουριές… Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, το τοπικό χρώμα αναδεικνύεται και από πολύ ενδιαφέρουσες αφίξεις στον τομέα της διαμονής και της γεύσης, όπως ο ξενώνας «Δρυάδες» με τους άνετους χώρους και την προσωπική φιλοξενία αλλά και το εστιατόριο «Δρυάδων Γεύσεις» της ίδιας ιδιοκτησίας με την πολύ καλή τοπική κουζίνα (μη χάσετε με τίποτα το μπουμπάρι).

Ανακαλύψτε το Καλαμάκι

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 10
Ένα άρτια εξοπλισμένο spa θα το βρείτε στο Valis Resort στην Αγριά

Στρατηγικά τοποθετημένο ανάμεσα σε Μηλιές και Τσαγκαράδα, το άγνωστο μέχρι πρότινος στους περισσότερους ταξιδιώτες Καλαμάκι –ή Πρόπαν, όπως το λένε οι ντόπιοι– διεκδικεί μια θέση στον ταξιδιωτικό χάρτη της περιοχής με αφορμή το νέο ξενοδοχείο «Πετράδι». Η ιδιοκτήτρια Φούλη Λεμονή αδημονεί να μας ξεναγήσει στο χωριό και να μας εξηγήσει την προέλευση κάθε ονομασίας. Λέγεται ότι το χωριό οφείλει το όνομά του στην ομώνυμη και μοναδική σε ομορφιά παραλία, η οποία απέχει περί τα 2 χλμ. από το κέντρο του και στην οποία αναβλύζει γάργαρο νερό από μια πηγή ανάμεσα στα βράχια. Παλιότερα οι κάτοικοι συνήθιζαν να βάζουν ένα καλάμι στην πηγή για να πιουν νερό ή για να ξεπλυθούν από την αλμύρα. Το δεύτερο όνομα, πάλι, το «Πρόπαν» το οφείλει στη λέξη «προπαντός». Το Καλαμάκι είναι το χωριό που αντικρίζει προπαντός (πριν από όλα τα άλλα χωριά του Βορειοανατολικού Πηλίου) το Αιγαίο και τον ήλιο που ανατέλλει μέσα από αυτό. Από εκεί εξορύσσεται και η παραδοσιακή πέτρα της περιοχής, η γνωστή πλάκα Πρόπαν, από την οποία έχουν κατασκευαστεί τα μοναστήρια του Αγίου Όρους, τα καλντερίμια του Πηλίου κ.λπ.

Βόλος: last but not least

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 11
Αστική πολυτέλεια στο Volos Palace

Εδώ κάνουμε την πρώτη στάση για τσιπουράκι, για να ξεπιαστούμε από την οδήγηση και να μπούμε σιγά σιγά στους χαλαρούς ρυθμούς του Πηλίου προτού τραβήξουμε για το χωριό της αρεσκείας μας, εδώ δίνουμε ραντεβού για το γεύμα του αποχαιρετισμού προτού πάρουμε την εθνική για την επιστροφή. Ή –γιατί όχι;– εδώ κλείνουμε δωμάτιο σε κάποιο από τα άρτια city hotels (π.χ. το πολυτελές «Volos Palace» ή το ανακαινισμένο «Park Hotel») και πεταγόμαστε για ημερήσιες βόλτες στο Πήλιο, ενώ απολαμβάνουμε ταυτόχρονα το city break σε μία από τις πιο ζωντανές πόλεις της Ελλάδας. Πάντως, δεν φεύγουμε από τον Βόλο χωρίς μια επίσκεψη στον πολυχώρο Τσαλαπάτα, στη συνοικία των Παλαιών, όπου συνδυάζονται το φαγητό ή ο καφές με την τέχνη και το sightseeing, σε ένα μοναδικό δείγμα βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα, το πρώην ατμοκίνητο πλινθοκεραμοποιείο Τσαλαπάτα. Για καφέ, τέλος, εκτός από την κλασική λύση της παραλίας, ήρεμο κι ευχάριστο είναι το περιβάλλον στον πεζόδρομο της οδού Κονταράτου και στην ευρύτερη περιοχή.

Με οδηγό τη φύση

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 12
Τα ατμοσφαιρικά σαλόνια του ανανεωμένου St Stephano στην Τσαγκαράδα

Μπορεί οι ατμοσφαιρικοί ξενώνες και τα πολυτελή resorts να κάνουν ό,τι μπορούν για να μας κρατήσουν αραχτούς στους οντάδες και οι τσιπουροκατανύξεις να μας στείλουν για σιέστα, όμως η πηλιορείτικη φύση και οι δραστηριότητες που μας την προσφέρουν σε θεματικό πακέτο αποτελούν ικανό λόγο για να βγει από μέσα μας ο φυσιολάτρης. Από τα θεματικά weekends για μάζεμα μανιταριών ή τοπικών χόρτων που χρησιμοποιούνται για σούπερ πίτες στον ξενώνα «Αμανίτα» μέχρι τις βόλτες με άλογο και ποδήλατο βουνού στους ελαιώνες, οι επιλογές για φυσιολατρικές δραστηριότητες καλύπτουν μια ευρεία γκάμα γούστων. Τα μονοπάτια-καλντερίμια και ο σιδηρόδρομος Βόλου-Μηλεών αποτελούσαν μέχρι τη δεκαετία του ’50 το μοναδικό άξονα επικοινωνίας των χωριών μεταξύ τους και με τον Βόλο και σήμερα διατηρούνται σε καλή κατάσταση, δίνοντας έτσι στον επισκέπτη την ευκαιρία να εξερευνήσει το βουνό από κοντά και με ασφάλεια (λεπτομέρειες στο www.pelion-paths.gr).

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΤΕ

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 13
Θαλπωρή και πολύ καλές γεύσεις στο εστιατόριο Δρυάδων Γεύσεις

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΝΗΛΕΙΑΣ

Αρχοντικό Βογιατζόπουλου (2428093135, 6944441887, www.vogiatzopoulou.gr) Φινετσάτο, τρίπατο διατηρητέο νεοκλασικό του 1900, ανακαινίστηκε με φροντίδα από την οικογένεια του εγγονού του Αιγυπτιώτη θεμελιωτή. Σε ορισμένα δωμάτια υπάρχει τζάκι.

Αρχοντικό Ιωαννίδη (2109022291, 6932461727, www.arhontikoioannidi.gr) Νεοκλασικής αρχιτεκτονικής έξοχα αναστυλωμένο αρχοντικό, με λιτά, ψηλοτάβανα δωμάτια και απλώς επαρκή επίπλωση.

Αρχοντικό Τζώρτζη (2428094252, 6944582328) Ένα παλιό αρχοντικό του 1864, αρχιτεκτονικό αμάλγαμα νεοκλασικών και παραδοσιακών στοιχείων, στεγάζει έναν ατμοσφαιρικό ξενώνα. Το κτίριο έχει κριθεί διατηρητέο κι έτσι οι επεμβάσεις στο εσωτερικό είναι ελάχιστες. Μοιραία, τα μπάνια σε κάποια δωμάτια είναι μάλλον μικρά, αλλά εδώ μετράει το σκηνικό.

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 14
Σύγχρονη αισθητική στο Vaeni Boutique Hotel στην Πορταριά

ΑΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

Αρχοντικό Έλντα (2426031422, www.elda.gr)

Περιποιημένο τριώροφο αρχοντικό πηλιορείτικου ύφους με υπέροχη θέα στη θάλασσα και ευρύχωρα στούντιο με λιτή διακόσμηση παραδοσιακού στιλ.

ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ

Δρυάδες (2428096110, 6937050473, www.hoteldryades.gr)

Ξενοδοχείο φτιαγμένο με γνώση, από μια οικογένεια με εμπειρία στο χώρο της φιλοξενίας. Άνετα, κλασικά δωμάτια, με σύγχρονες πινελιές. Τα περισσότερα έχουν θέα στη θάλασσα και τζάκι. Στα συν το το υπερπλήρες σπιτικό πρωινό. Άνετο σαλόνι και ωραίες αυλές. Πολύ καλό εστιατόριο που αξίζει από μόνο του την επίσκεψη.

Παληό Ελαιοτριβείο (2428096481, 6945440262, www.palioeleotrivio.gr) Ατμοσφαιρικός ξενώνας στον ανακατασκευασμένο χώρο ενός παλιού πέτρινου ελαιοτριβείου, στην κορυφή του χωριού. Πολύ ωραία θέα από τα επάνω δωμάτια και ζεν αίσθηση με τους ήχους των νερών να φτιάχνουν ατμόσφαιρα. Για να φτάσετε, χρειάζεται ολιγόλεπτο περπάτημα.

Κένταυρος (2428096224) Απλό και καθαρό ξενοδοχείο, φρεσκαρίστηκε πρόσφατα και αποτελεί καλή λύση για low budget ταξιδιώτες.

ΑΓΡΙΑ

Valis Resort (2428097260-5, www.valisresort.gr) Μεγάλη μονάδα όμορφης αισθητικής με πολλούς εσωτερικούς κι εξωτερικούς κοινόχρηστους χώρους και άνετα στάνταρντ δίκλινα δωμάτια και σουίτες. Ποιοτικός εξοπλισμός, διακριτική πολυτέλεια και μελετημένα facilities. Μεγάλα μπάνια με καλές παροχές και amenities. Τσιπουράδικο, τρία εστιατόρια, ένα βιενέζικου τύπου φωτεινό cafe για το πρωινό και οργανωμένο Thai spa.

ΑΪ-ΓΙΑΝΝΗΣ

Κεντρικόν (2426031181, 6936737007). Κλασικό ξενοδοχείο στο κέντρο του παραθαλάσσιου οικισμού. Η πρόσφατη ανακαίνιση πρόσθεσε country λεπτομέρειες στη διακόσμηση. Οι φωτεινές αποχρώσεις κυριαρχούν στο σαλόνι. Πλήρως εξοπλισμένα executive δωμάτια και σουίτες με προσεγμένα μπάνια (όπου υπάρχει μηχανισμός για σάουνα), flat screen τηλεοράσεις και laptops είναι μόνο μερικά από τα στοιχεία του εξοπλισμού.

Magic Balcony (6908957176) Καινούργιο συγκρότημα διαμερισμάτων, σε ήσυχη τοποθεσία στο δάσος και σε απόσταση αναπνοής από την παραλία Πλάκα. Προσφέρεται για όσους θέλουν να βρίσκονται κοντά στο θέρετρο του Αϊ-Γιάννη, αλλά να έχουν και την ηρεμία τους. Αποτελείται από δύο κυρίως διαμερίσματα για 2-6 άτομα το καθένα, και δύο δίκλινα, ενώ σχεδιάζονται κι επεκτάσεις (πισίνες, martini bar κ.ά.). Χτισμένα με τη λογική του εξοχικού, τα διαμερίσματα είναι πλήρως εξοπλισμένα, ενώ το πρωινό περιλαμβάνει δικά τους προϊόντα. Μπορείτε να δοκιμάσετε κρασί και τσίπουρο βιολογικής παραγωγής των ιδίων και από του χρόνου μαγειρευτό φαγητό κατά παραγγελία.

Pelion Villas (2103818300) Νέο συγκρότημα κατοικιών στην παραλία Πλάκα, αποτελείται από επιπλωμένες μεζονέτες, με τζάκι, μοντέρνα αισθητική και σαν-σύγχρονο-εξοχικό επίπλωση. Κάθε μεζονέτα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 4-6 ατόμων – ό,τι πρέπει για παρέες ή οικογένειες. Απολαμβάνουν υπέροχη θέα στο Αιγαίο. Ειδικά για το τετραήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ισχύει τιμή προσφοράς για τέσσερις διανυκτερεύσεις από € 750 έως € 950.

ΑΦΥΣΣΟΣ

6 Κλειδιά (2107510087, 2423033720, www.6klidia.gr) Boutique ξενοδοχείο έξι δωματίων, στις παλιές εγκαταστάσεις ενός καρνάγιου, που πριν από κάποιες δεκαετίες είχε φτιάξει ένας Γερμανός στη βοτσαλωτή παραλία Καλλιφτέρη. Ιδιαίτερο opening όχι μόνο για την περιοχή αλλά και γενικότερα για το παραθαλάσσιο Πήλιο, αφού συνδυάζει fun on the beach και διαμονή με προσωπικότητα – ακόμη κι αν κάποιες φορές η πλάστιγγα γέρνει υπέρ του πρώτου. Στα συν το «Lock al», το εστιατόριο-beach bar της μονάδας, το μενού του οποίου επιμελείται ο Γιάννης Μπαξεβάνης.

ΒΟΛΟΣ

Κυψέλη (Αγ. Νικολάου 1, 2421024420, www.hotelkipseli.gr) Ένα παλιό ξενοδοχείο-πολυκατοικία, σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία της παραλίας, ανακαινίστηκε εκ βάθρων και μετατράπηκε σε μοντέρνο city hotel με μίνιμαλ διάθεση.

Volos Palace (Ξενοφώντος & Θρακών, 24210/76501-5, www.volospalace.gr) Πολυτελές city hotel σε καινούργιο κτίριο νεοκλασικού ύφους. Η διακόσμηση χαρακτηρίζεται από κλασική αστική πολυτέλεια και art deco στοιχεία. Σκούρα ξύλινα έπιπλα, επιχρυσωμένα λαμπατέρ, μεγάλα κρεβάτια και υπέροχες διπλές κουρτίνες. Πανέμορφα, άνετα και πλήρως εξοπλισμένα μπάνια. Στα συν η θέα των μπροστινών δωματίων στο λιμάνι. Εντυπωσιακοί οι κοινόχρηστοι χώροι, με διακοσμητικές πινελιές που ξαφνιάζουν.

Xenia Volou (Πλαστήρα 1, παραλία Βόλου, 2421092700, www.domotel.gr) Περνώντας στον όμιλο των πολυτελών ξενοδοχείων Domotel, το «Xenia Volou» αναδιαμορφώθηκε ριζικά. Είναι πλέον ένα στιλάτο city hotel με προνομιακή θέση, άνεση, πολυτέλεια και καλές παροχές. City spa με ποικίλες παροχές.

Park Hotel (Δεληγιώργη 2, 2421036511-5, www.amhotels.gr) Παλιό, φημισμένο ξενοδοχείο του Βόλου, με ρουστίκ αισθητική κι ανακαινισμένους χώρους που αναβαθμίζουν τη συνολική εικόνα. Το πλεονέκτημά του είναι ότι βρίσκεται σε πολύ καλή περιοχή, μπροστά στα πάρκα της παραλίας. Πλέον προνομιούχα η πτέρυγα που βλέπει στη θάλασσα.

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 15
Πράσινο-Γαλάζιο

ΒΥΖΙΤΣΑ

Αρχοντικό Καραγιαννόπουλου (2423086717, www.karagiannopoulou.com) Παραδοσιακός ξενώνας σε διατηρητέο αρχοντικό. Η διακόσμηση στους εσωτερικούς χώρους δημιουργεί ατμόσφαιρα εποχής.

Αρχοντικό Κόντου (2423086793, 2423086030, www.archontikokontou.gr) Αναπαλαιωμένο κτίριο του 1792 (διατηρητέο μνημείο), με υποβλητική ατμόσφαιρα. Τα δωμάτια είναι μικρά και χαριτωμένα (πρέπει να σκύψεις για να μπεις). Το καλντερίμι που φτάνει μέχρις εκεί είναι κάπως μακρύ και ανηφορικό.

Αρχοντικό Μιχόπουλου (2423086860-1, www.archontikomichopoulou.gr) Η πιο αξιόλογη πρόταση διαμονής στο χωριό, σε αναπαλαιωμένο αρχοντικό του 1860. Ατού η ευρυχωρία των δωματίων και των εσωτερικών κι εξωτερικών κοινόχρηστων χώρων. Πρωινό με τοπικά προϊόντα.

ΖΑΓΟΡΑ

Αρχοντικό Γκαγιάννη (2426023391, www.villagayannis.gr) Πρόσφατα ανακαινισμένο παραδοσιακό αρχοντικό. Το εσωτερικό αποπνέει αυθεντική χωριάτικη ατμόσφαιρα. Τα δωμάτια είναι λιτά και πολύ άνετα (ιδίως αυτά των επάνω ορόφων).

Αρχοντικό Πρίγκου (2426023627-8, www.prigos.gr)

Ένα ονομαστό, παλιό αρχοντικό του 1835, που κάποτε

ανήκε σε μία από τις μεγαλύτερες οικογένειες του χωριού. Τα εφτά δωμάτια είναι απλά διακοσμημένα, με ρομαντικές λεπτομέρειες. Διαθέτουν θέρμανση, κάποια κλιματισμό και στεγνωτήρα μαλλιών. Η φροντίδα δωματίου είναι καθημερινή. Υπάρχουν αυλές σε τρία επίπεδα και μια μικρή πισίνα.

Αρχοντικό Στάμου (2426023880, www.stamouhotel.com) Συγκρότημα του 1875, πρόσφατα ανακαινισμένο και αναστυλωμένο με σεβασμό στο αρχικό του ύφος. Αποτελείται από τρία κτίρια που πλαισιώνουν το φροντισμένο κήπο. Διαθέτει μικρό και ατμοσφαιρικό μπαρ-εστιατόριο, όπου σερβίρεται το ενισχυμένο με τοπικά προϊόντα πρωινό.

Ξενοδοχείο Ζαγορά (2426022062, www.zagorahotel.gr) Νέο ξενοδοχείο που ανεβάζει τον πήχη της διαμονής στην περιοχή. Βρίσκεται στο κέντρο της Ζαγοράς, 50 μ. από την κεντρική πλατεία, και η αρχιτεκτονική του δανείζεται στοιχεία από την πηλιορείτικη παράδοση. Αποτελείται από δύο κτίρια, με 15 επιπλωμένα διαμερίσματα.

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 16
Παλαιό Ελαιοτριβείο

ΚΑΛΑΜΑΚΙ

Πετράδι (2423055844, 6932722066, 6936738122, www.petradihotel.gr) Νεόκτιστο ξενοδοχείο με οκτώ στούντιο τριών κατηγοριών (standard, superior, executive), με μπαλκόνι και θέα στο Αιγαίο, και δυνατότητα άνετης φιλοξενίας 2-4 ατόμων. Η παραδοσιακή, πετρόχτιστη τρίχωρη μεζονέτα, πλήρως ανακαινισμένη, είναι η ιδανική επιλογή για οικογένειες ή παρέες με έως 6 άτομα. Όλα τα δωμάτια διαθέτουν τζάκι, mini bar, flat sat TV NOVA. Τα superior και executive καθώς και η μεζονέτα διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα.

ΚΙΣΣΟΣ

Ατραπός (2426031291, www.atrapos-pelion.com) Τριώροφος ξενώνας παραδοσιακού στιλ, στο κέντρο του χωριού. Μεγάλα δωμάτια, πρόσφατα ανακαινισμένα, με τζάκι, διαμερίσματα (δύο υπνοδωμάτια) και μονόχωρες σουίτες με τζάκι και μπάνιο-υδρομασάζ.

ΛΑΥΚΟΣ

Ξενώνας των Χρωμάτων (2423065225, 6979547793) Όμορφο τρίπατο αρχοντικό, κάτω από την πλατεία, με περιποιημένη αυλή και στιβαρούς πέτρινους τοίχους. Μεγάλα δωμάτια με ρομαντική διάθεση, ξύλινα πατώματα και οροφές, όμορφα έπιπλα κι έργα τέχνης από τη μεγάλη συλλογή του ιδιοκτήτη. Θέα στον Παγασητικό ή στην πλατεία.

ΛΕΦΟΚΑΣΤΡΟ

Ανθύλλιον (2421059170, 6932426117, www.anthyllion.com) Πέντε πλήρως εξοπλισμένες αυτόνομες κατοικίες, σε μικρό παραθαλάσσιο οικισμό στον Παγασητικό, ιδανικές να φιλοξενήσουν μέχρι 4 άτομα. Λειτουργούν χειμώνα καλοκαίρι.

ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑ

Αρχοντικά Καραμαρλή (2428099570, www.archontikakaramarlis.gr) Ατμοσφαιρικά πυργόσπιτα του 1800 με κάποια βοηθητικά κτίρια, παλιά και νεότερα. Με ιδιαίτερη επιμέλεια διατηρήθηκαν πολλά από τα στοιχεία του παρελθόντος, τα οποία έδωσαν αέρα φρεσκάδας και πολυτέλειας. Τα δωμάτια είναι πολύ καλά εξοπλισμένα και διακοσμημένα με πίνακες και αντίκες. Μεγάλο ατού η πρόσβαση με αυτοκίνητο.

Αρχοντικό Πανδώρα (2428099404, 6944896565, www.pandoramansion.com) Εντυπωσιακό τρίπατο αρχοντικό με πανοραμική θέα στον Παγασητικό και πολύ όμορφα διαμορφωμένο, φροντισμένο εξωτερικό χώρο. Στο εσωτερικό έχουν διατηρηθεί πολλά αυθεντικά στοιχεία που προσδίδουν ιδιαίτερη γοητεία. Γεύματα παραδοσιακής κουζίνας.

ΜΗΛΙΕΣ

Μυροβόλι Hotel (2423086886, 6974314693) Νεόκτιστη μονάδα στην είσοδο του χωριού, με ωραία θέα στην πλαγιά και τη θάλασσα. Το κτίριο είναι σε πηλιορείτικο στιλ, τα δωμάτια έχουν απλή, αλλά φωτεινή διακόσμηση. Ωραίος κοινόχρηστος χώρος με τζάκι, σε νεανικό ύφος. Στα συν το ασανσέρ.

ΜΟΥΡΕΣΙ

Agapitos Villas & Guesthouses (παραλία Παπά Νερό, 2426031005, 2421055657, www.pelion-agapitos.com) Προσεγμένη μονάδα σε αμφιθεατρική διάταξη, λίγο πιο ψηλά από την παραλία Παπά Νερό, με υπέροχη θέα σε αυτήν. Τα δίκλινα δωμάτια είναι πιο απλά (και σε οικονομικές τιμές). Ξεχωρίζουν οι βίλες με προσεγμένη επίπλωση και πλήρη εξοπλισμό. Στα συν και το γειτονικό εστιατόριο της ίδιας ιδιοκτησίας «Στάθης».

Αντίς Ονείρου (2426049948, 6948042230, www.adisoneirou.gr) Δύο παλιά κτίρια ανακαινίστηκαν δημιουργώντας ένα συμπαθέστατο ξενώνα με όμορφη αυλή και το Αιγαίο στο… πιάτο. Τα δωμάτια δεν είναι πολύ μεγάλα, αλλά είναι κουκλίστικα και πολύ προσεγμένα, ενώ διαθέτουν τζάκι. Στα περισσότερα μπάνια υπάρχει στήλη υδρομασάζ. Το πρωινό σερβίρεται στη μικρή ανοιχτή κουζίνα στο ισόγειο του ξενώνα.

Εινοσίφυλλον (2426048898, 6938282970, www.einosifyllon.com) Δύο πέτρινα σπίτια σε όμορφο κτήμα-«μπαλκόνι», σε ύψωμα πάνω από τον κεντρικό δρόμο, για value for money φυσιολατρικές αποδράσεις.

Μυρέσιον (2426049618, www.miression.gr) Συγκρότημα έξι δωματίων, σε πέτρινο κτίριο με μεγάλη αυλή και πισίνα, σε ύψωμα πάνω από τον κεντρικό δρόμο. Δωμάτια σε δύο ορόφους, επιπλωμένα σε σύγχρονο ύφος με ρομαντικές πινελιές και τζάκι. Φιλική εξυπηρέτηση από τους ιδιοκτήτες (μένουν στον ίδιο χώρο). Στα συν της διαμονής το σπιτικό πρωινό και η όμορφη θέα.

Πράσινο-Γαλάζιο (2426049987, www.prasino-galazio.gr) Όμορφος ξενώνας που βρίσκεται σε λόφο πάνω από το Μούρεσι και συνδυάζει την πηλιορείτικη αρχιτεκτονική με τη σύγχρονη διακόσμηση και τις παροχές. Τα δώδεκα δωμάτια έχουν θέα στο πέλαγος, είναι καλά εξοπλισμένα και διαθέτουν τζάκι, κουζινάκι και μπάνιο με στήλη υδρομασάζ.

Nine Lions (2426049500, 6976533976, www.pelionhotel.gr) Καινούργιο συγκρότημα, στο φρύδι μιας πλαγιάς. Εννιά διαμερίσματα, φτιαγμένα με τέτοιο τρόπο, ώστε να νιώθετε «σαν στο εξοχικό σας». Άνετα καθιστικά, μεγάλα υπνοδωμάτια με κρεβάτια με ουρανό και απλόχωρες βεράντες με θέα στην παραλία του Αϊ-Γιάννη.

Mountain’s Secret (2426048942, www.mountainsecret.gr) Νέος ξενώνας, στην καρδιά του χωριού, σε ανακαινισμένο αρχοντικό του 1831. Χωρίζεται σε τρία επίπεδα που επικοινωνούν μεταξύ τους με εσωτερική ξύλινη σκάλα. Το κάθε επίπεδο έχει το δικό του σαλόνι, με τηλεόραση, βιβλία και παιχνίδια. Έχει πέντε δωμάτια και είναι ιδανικός και για μεγάλες παρέες, ενώ υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση και στην πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα του.

ΠΙΝΑΚΑΤΕΣ

Αρχοντικό Σακαλή (2423086560-1, www.sakalihotel.gr) Το μεγάλο αρχοντικό –γνήσιο δείγμα πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα– ανακαινίστηκε και μεταμορφώθηκε σε ζεστό, πολυτελή και ατμοσφαιρικό ξενώνα. Μεγάλα και κομψά δωμάτια με εμφανή ξύλινη οροφή, βαριά χαλιά και αυθεντικά έπιπλα εποχής. Η θερμαινόμενη πισίνα είναι μία από τις ελάχιστες στο Πήλιο.

Τα Χελιδονάκια (2423086920, www.pinakates.com) Ο κ. Έντουαρντ αγάπησε τόσο πολύ το Πήλιο, που –αφού εγκαταστάθηκε με την οικογένειά του στις Πινακάτες– αναστύλωσε άριστα ένα αυθεντικό αρχοντικό και τα παράσπιτά του και το επίπλωσε με άποψη. Βαριά χειροποίητα έπιπλα και ανατολίτικα χαλιά δίνουν τον τόνο στο εσωτερικό.

ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Αρχοντικό Ναουμίδη (2428099470, www.naoumidishotel.gr) Ένα νεοκλασικό του 1893 και δύο νεόκτιστα κτίρια. Στο παλιό κτίριο έχει γίνει προσπάθεια να διατηρηθεί το ύφος εποχής, όχι όμως εις βάρος των ανέσεων. Τα κρεβάτια παραπέμπουν στο ρομαντισμό του ’30. Τα μπάνια μικρά, αλλά ποιοτικά. Το παράσπιτο φιλοξενεί την τζούνιορ countrystyle σουίτα με το τζάκι.

Δεσποτικό (2428099046, 2428099044, www.despotiko.gr) Αποτελείται από ένα τρίπατο αρχοντικό των μέσων του 19ου αιώνα, επιβλητικό και προσεκτικά συντηρημένο, με πολλά νεοκλασικά στοιχεία στην πρόσοψή του, από ένα μεγάλο παράσπιτο κι ένα νέο κτίριο σύγχρονων προδιαγραφών. Τα τετράκλινα και τα connecting δωμάτια καθιστούν τον ξενώνα ιδανικό και για οικογένειες.

Κρίτσα (2428099121, 2428090006, www.hotel-kritsa.gr) Νοικοκυρεμένο, αναπαλαιωμένο νεοκλασικό, με προσεγμένη αισθητική, στην άκρη της πλατείας με τα τεράστια πλατάνια. Τα δωμάτια, σχετικά μικρά, με γούστο, σπιτικού χαρακτήρα διακόσμηση και αντίστοιχου επιπέδου μπάνια. Πρωινό με σπιτικά προϊόντα στο χώρο του εστιατορίου ή στην πλατεία.

Μικρός Βοριάς (2428099911, 6948232566, www.mikrosvorias.com) Συγκρότημα τριών κτιρίων, με μεγάλο κήπο και πανέμορφες μοντέρνες σουίτες. Χαρακτηριστικά οι απαλοί χρωματισμοί και το αφαιρετικό και ξεκούραστο ντιζάιν. Η θέση του –στην άκρη λόφου δίπλα στη χαράδρα– του χαρίζει άπλετη θέα, ενώ διαθέτει κι εστιατόριο αξιώσεων.

Pelion Resort (2428099990, www.pelionresort.gr) Χτισμένο στο ύφος παραδοσιακού πηλιορείτικου χωριού, με κήπο και πλακόστρωτα, σε ήσυχη περιοχή με πυκνή βλάστηση, στο βορειοανατολικό άκρο της Πορταριάς. Δύο κεντρικά κτίρια στεγάζουν τους κοινόχρηστους χώρους με την υποδοχή, το bar, το εστιατόριο και μεγάλα καθιστικά με τζάκια. Τα διάφορων κατηγοριών δωμάτια είναι ευρύχωρα (τα περισσότερα κατάλληλα και για οικογένειες) και μοιράζονται σε τρία αυτόνομα κτίρια. Ορισμένα διαθέτουν τζάκι. Όμορφη η θέα τους προς τη Μακρυνίτσα.

Σπίτι της Άννας (6978556347, www.annashome.gr) Παραδοσιακός ξενώνας σε παραδοσιακό αρχοντικό, στο κέντρο του χωριού, ανακαινισμένο με σεβασμό στην πηλιορείτικη παράδοση. Αποτελείται από πέντε δωμάτια, μοιρασμένα σε δύο ορόφους, με ρομαντικές λεπτομέρειες και αντίκες. Ορισμένα διαθέτουν κουζίνα, καθιστικό και τζάκι. Όλα είναι καλαίσθητα και με καλές παροχές.

Valeni Boutique Hotel (11ο χλμ. Βόλου-Πορταριάς, 2428090206-7, www.valeni.gr) Πέντε πέτρινα κτίρια που επικοινωνούν εσωτερικά μεταξύ τους, στην είσοδο της Πορταριάς. Αύρα πολυτέλειας και θέα στη θάλασσα και τη Μακρυνίτσα. Αισθητική που ξεκουράζει με την απλότητα και τους χρωματισμούς της, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την ποιότητα των επιλογών και την ισορροπία στο ντιζάιν. Άνετα, πλήρως εξοπλισμένα δωμάτια, μεγάλα μπάνια με εξελιγμένο τεχνολογικό εξοπλισμό. Σε όλους τους χώρους υπάρχουν έργα Ελλήνων γνωστών καλλιτεχνών. Aτμοσφαιρικό spa, εξαιρετική κουζίνα στο «V Restaurant» και πρωινό σαν πλήρες γεύμα.

Xenia Palace Portaria (2428099980-3, www.xeniaportarias.gr) Πλήρως ανακαινισμένο, το παλιό «Ξενία Πορταριάς» αποτελεί πια από μόνο του προορισμό. Η γνωστή, λιτή αρχιτεκτονική γραμμή του Άρη Κωνσταντινίδη αναδεικνύεται εντυπωσιακά με την ιδιαίτερα προσεγμένη διακόσμηση του Σωτήρη Μπακόπουλου. Μεγάλοι, ιδιαίτερα χαλαρωτικοί κοινόχρηστοι χώροι, με εξαιρετική θέα στον Βόλο και στο βουνό. Τα δωμάτια είναι μεγάλα, εργονομικά και με ιδιαίτερα άνετα μπάνια. Καλύτερες οι σουίτες (κάποιες με τζάκι) και οι τζούνιορ σουίτες με άμεση πρόσβαση στη μεγάλη πισίνα. Ιδιαίτερα όμορφο το μικρό spa.

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 17
Πετράδι Hotel

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

12 Months Luxury Resort (2426048894-5, www.12hotel.gr) Από τα πιο αξιόλογα ορεινά resorts στο Πήλιο, σε πέτρινο συγκρότημα στο δάσος, έθεσε νέα δεδομένα στη φιλοξενία. Το κεντρικό κτίριο στεγάζει υποδοχή, wellness area, εστιατόριο, bar, cigar room κι αίθουσες συνεδρίων. Τα δωμάτια είναι ευρύχωρα και ποιοτικά, με αισθητική άποψη και μινιμαλιστική πολυτέλεια, άνετα μπάνια και πολλές παροχές.

Aglaida Hotel (Αγία Κυριακή, 2426049097, www.aglaida-apartments.gr) Ανεξάρτητα συγκροτήματα διαμερισμάτων πηλιορείτικου ύφους, χτισμένα σε απόμερη και δασώδη πλαγιά, με φροντισμένους κήπους, μεγάλη πισίνα και θέα στο πέλαγος. Καλόγουστοι κοινόχρηστοι χώροι κι ευρύχωρα, πολυτελή δωμάτια με όμορφη επίπλωση κι εξοπλισμένη κουζίνα. Πρωινό με τοπικά προϊόντα.

Αλέκα (2426049380, www.alekashouse.gr) Τα δωμάτια διαφέρουν ως προς το μέγεθος και τη διακόσμηση. Μπορούν να διακριθούν σε αυτά με τη ρομαντική ατμόσφαιρα (κρεβάτια με ουρανό) και στα πιο παραδοσιακά (ξύλινα έπιπλα). Το πρωινό είναι σπιτικό και το σέρβις πολύ προσωπικό. Λίγα σκαλιά πιο κάτω βρίσκεται η ομώνυμη και ξακουστή ταβέρνα.

Αμανίτα (Άγιος Γεώργιος, 2426049707, 6945878672, www.amanita.gr) Ιδιαίτερος ξενώνας, σε κτήμα λίγο έξω από τον κυρίως οικισμό, δίνει έμφαση σε θεματικά weekends με γαστρονομικό και φυσιολατρικό προσανατολισμό. Δύο πετρόχτιστα κτίρια με countrystyle ύφος και αναβίωση παλιών πηλιορείτικων στοιχείων.

Θαλλώ (2426049314, 6932396231) Στον κεντρικό δρόμο,

αλλά απομονωμένο εξαιτίας του φράχτη με τις θεόρατες ορτανσίες. Ένα παλιό πέτρινο οίκημα έχει διαμορφωθεί σε ξενώνα με σπιτίσια ατμόσφαιρα. Πολύ ωραία αυλή.

Ίρις (2426049370, 6948811262) Ρομαντικός ξενώνας με θέα στη θάλασσα. Δέκα δωμάτια με τζάκι, θέρμανση, κλιματισμό, τηλέφωνο, τηλεόραση, καφετιέρα, ψυγείο και μπάνιο με μπανιέρα ή ντους-υδρομασάζ και σάουνα.

Lost Unicorn (Στάικου 1, Πλ. Αγίας Παρασκευής, 2426049930, www.lostunicorn.gr) Πιο κοντά στο φημισμένο γιγάντιο πλάτανο της Τσαγκαράδας δεν μπορείτε να μείνετε. Ευχάριστα δωμάτια, σχετικά μικρά και πρόσφατα ανακαινισμένα, με μπαλκόνια και κεφαλάρια-αντίκες, το καθένα με τη δική του διακόσμηση. Δημιουργική η κουζίνα του μικρού εστιατορίου.

Μαΐστρα (στο δρόμο προς Μυλοπόταμο, 2426049094, 6938282970, www.maistra-pelion.gr) Ευρύχωρα δωμάτια με μπαλκόνι, τζάκι, εξοπλισμένη κουζίνα και μπάνιο με υδρομασάζ, μοιράζονται σε δύο πέτρινα κτίρια με περιποιημένο κήπο. Ευγενική φιλοξενία.

San Stefano (Άγιος Στέφανος, 2426049448, www.sanstefano.gr) Η ολική ανακαίνιση του παλιού ξενοδοχείου, που πέρασε στην οικογένεια των M Hotels, του χάρισε κομψότητα, φρεσκάδα και σύγχρονες παροχές. Τα τριάντα ευρύχωρα δωμάτια και οι δύο σουίτες έχουν μπαλκόνι με θέα σε βουνό ή θάλασσα και είναι ποιοτικά εξοπλισμένα (LCD τηλεόραση, υποαλλεργικά μαξιλάρια κ.ά.) σε ύφος city hotel. Όμορφο λόμπι, ευρυχωρία στους κοινόχρηστους χώρους, ξεχωριστά καθιστικά, μεγάλη τραπεζαρία αλλά και το πρώτο champagne bar της περιοχής.

Της Έλλης (2426049233, 6943294535) Ένα παλιό σπίτι ανακαινισμένο εκ βάθρων, με μεγάλη αυλή, πολύ κοντά στον κεντρικό δρόμο. Τα δωμάτια είναι διακοσμημένα σε ρομαντικό ύφος και κυριαρχούν τα παλ χρώματα. Όλα τα μπάνια έχουν υδρομασάζ. Στο ισόγειο υπάρχει ένα καθιστικό διακοσμημένο με παλιά έπιπλα.

Στίλβη (2426049726, 6944653805) Ένα σπίτι στην άκρη της πλαγιάς με θέα στη θάλασσα. Απλά δωμάτια, σπιτική φροντίδα και καθαριότητα. Κάποια από τα δωμάτια έχουν και τζάκι. Η μικρή αυλή με τις μεγάλες ορτανσίες είναι απόλαυση.

Πεντανέμι (2426049049, www.pentanemi.gr) Νέα πολύ αξιόλογη μονάδα, σε μαγική τοποθεσία, ένα μπαλκόνι που αγναντεύει όλο το φαράγγι του Μυλοπόταμου – από τις ψηλές κορυφές με τις οξιές και τις καστανιές μέχρι το πέλαγος και τα νησιά των Σποράδων. Οι εννιά σουίτες και η μία μεζονέτα είναι διακοσμημένες σε κλασικό στιλ, με παραδοσιακές πινελιές και ποιοτικά υλικά στον εξοπλισμό, ενώ η αρχιτεκτονική διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων δημιουργεί ατμόσφαιρα. Όλα τα διαμερίσματα έχουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, η οποία είναι εφοδιασμένη με όλα τα απαραίτητα.

ΧΑΝΙΑ

Πλειάδες (χιονοδρομικό κέντρο, 2428074211, 6945583131, www.pleiades-hotel.com) Χτισμένο στην καρδιά του χιονοδρομικού, με μεγάλο cafe-bar καθώς κι εστιατόριο, αποτελεί ιδανική λύση για τους σκιέρ.

ΠΟΥ ΝΑ ΦΑΤΕ

Πηλίου φαεινότερο! - εικόνα 18
Tης Έλλης

ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ

Δρυάδων Γεύσεις (2428096110) Ακόμη κι αν δεν μείνετε στον ξενώνα «Δρυάδες», αξίζει να τσεκάρετε το εστιατόριό του. Δοκιμάσαμε πραγματικά σπιτικό μπουμπάρι και πλούσιο κότσι με γλυκιά σάλτσα. Φυσικά, υπάρχει και τσίπουρο με τους μεζέδες του. Μερίδες γενναιόδωρες και πατάτες φρεσκοτηγανισμένες.

ΑΪ-ΓΙΑΝΝΗΣ

Ποσειδώνας (2426031222) Απλή, οικογενειακή ψαροταβέρνα με βεράντα στον παραλιακό δρόμο. Σπεσιαλιτέ η ψαρόσουπα – παραγγείλετε την εκ των προτέρων.

ΒΥΖΙΤΣΑ

Το Αρχοντικό της Άννας (6972194194) Στεγάζεται σε κτίριο του 1870, στην πλατεία του χωριού. Στη ζεστή σάλα με το τζάκι ή στη γραφική πλατεία θα απολαύσετε παραδοσιακή πηλιορείτικη μαγειρική με έμφαση στο κυνήγι. Σπεσιαλιτέ το αγριογούρουνο με κάστανα και δαμάσκηνα. Δοκιμάστε ακόμη λαγό από την περιοχή, χυλοπίτες της γιαγιάς και κρέατα από δική τους φάρμα.

ΒΟΛΟΣ

Η Εληά (Μ. Γρηγορίου 29-31, 2421030993) Ενδιαφέρον εστιατόριο με μενού ελληνικής και διεθνούς κουζίνας που καλύπτει αρκετά γούστα. Το στήσιμο, η χρωματική ισορροπία, οι φωτισμοί, η διακόσμηση, το απαλό μουσικό χαλί, η διακριτικότητα του σέρβις – όλα συνδράμουν στη γαλήνια ατμόσφαιρα.

Μονοσάνδαλος (Τσοποτού 1, 2421037525) Διάσημο μεζεδοπωλείο με τουριστικού επιπέδου εξυπηρέτηση και κουζίνα σε κομβική θέση της παραλίας, μπροστά στον Άγιο Κωνσταντίνο.

Οινοπωλείο (Φερρών 7, 2421030588) Σε θαυμάσιο πέτρινο βιομηχανικό χώρο πίσω από το σιδηροδρομικό σταθμό. Κουζίνα αρκετά βαριά, με σμυρναίικες επιρροές. Είναι εδώ και χρόνια το meeting point της περιοχής και είναι μονίμως γεμάτο.

Σκάρος (Μικρασιατών και Θουκυδίδου, 2421033355) Παλιά ψηλοτάβανη πέτρινη καπναποθήκη με το πατάρι της, κάτι μεταξύ τσιπουράδικου και ταβέρνας, αγαπημένο βολιώτικο στέκι.

Σκουτελικό (πολυχώρος Τσαλαπάτα, 2421031246) Εκτενές μενού, με έμφαση στην κρητική κουζίνα, λόγω της καταγωγής των ιδιοκτητών. Ζωντανή ατμόσφαιρα, ιδιαίτερα τα βράδια με τις μαντινάδες.

ΖΑΓΟΡΑ

Ο Πέτρος (2426023666) Απλό, ρουστίκ κουτούκι με ζεστή ατμόσφαιρα, στο καλντερίμι δεξιά από την κεντρική πλατεία.

ΚΙΣΣΟΣ

Τα Πέντε Φι («Ο Μάκης», 2426031266) Οικογενειακή ταβέρνα από το 1935, στην είσοδο του χωριού. Λαχανοντολμάδες σαν της γιαγιάς, λεμονάτα ψητά της κατσαρόλας, χοιρινό κρασάτο, τηγανιά και άλλες σπιτικές γεύσεις. Αξίζει να περάσετε έστω και για μια κολοκυθόπιτα στο χέρι.

ΜΗΛΙΕΣ

Παλιός Σταθμός (2423086425) Κλασικό στέκι, με πηλιορείτικες και άλλες γεύσεις, σε πετρόχτιστο κτίριο στην ειδυλλιακή τοποθεσία στην οποία καταλήγει το τρενάκι του Πηλίου.

Το Σαλκίμι (2423086010) Η χαρά του κρεατοφάγου, σε προσεγμένο, νεο-ρουστίκ περιβάλλον. Δοκιμάστε γαρδούμπα πλεχτή, χουνκιάρ, ζυγούρι στη λαδόκολλα και το ομώνυμο σαλκίμι (μοσχαράκι με λαχανικά και μπεσαμέλ στο πήλινο).

ΜΟΥΡΕΣΙ

Στάθης (παραλία Παπά Νερό, 2426031005, 2426031498, 2421055657) Το εστιατόριο του ξενώνα «Agapitos Villas & Guesthouses» ξεχωρίζει χάρη στην εμπειρία της κουζίνας, η οποία εκφράζεται από την παρουσία του βετεράνου σεφ Στάθη Αγαπητού. Το μενού, πέρα από τα κλασικά πηλιορείτικα πιάτα, έχει και μερικές προτάσεις κλασικής ελληνικής κουζίνας, όπως αρνάκι με αμπελόφυλλο, κότσι γκρατινέ.

Το Ταβερνάκι («Ο Βόντζος», 2426049416) Ρουστίκ περιβάλλον, με τζάκι και αναμμένη τηλεόραση στο Μούρεσι, στον επάνω δρόμο. Ζουμερό κοντοσούβλι, κουνέλι με χυλοπίτες, χορτοκεφτέδες, τυρόπιτα στο τηγάνι και κόκορας κρασάτος. Προμηθευθείτε μέλι παραγωγής τους.

ΠΟΡΤΑΡΙΑ

Γευσοκράτορας (2428099919) Από τα πιο ιδιαίτερα εστιατόρια στο Πήλιο. Ρομαντική ατμόσφαιρα σε δύο αναπαλαιωμένα μαγαζιά. Ελληνική και μεσογειακή κουζίνα, διαφοροποιείται από την επικρατούσα τοπική μαγειρική χάρη στη δημιουργική ανησυχία και την καλή τεχνική του σεφ/ιδιοκτήτη. Το μενού ανανεώνεται τακτικά.

Κρίτσα (2428099121) Η καλύτερη παραδοσιακή κουζίνα της περιοχής, στο ισόγειο του ομώνυμου ξενώνα που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία. Παραδοσιακά πιάτα της Μαγνησίας, μαγειρεμένα με μεράκι από τις αδερφές Καραΐσκου. Δοκιμάστε πεντανόστιμο γαρδουμπάκι, τραχανόσουπα, χόρτα με αβγά, μπουμπάρι εξαιρετικό. Αφήστε χώρο και για γλυκό του ταψιού.

La Veranda (ξεν. «Xenia Palace Portaria», 2428099110) Σε προνομιακό σημείο, με υπέροχη θέα στον Βόλο. Τα μεσημέρια του σαββατοκύριακου σερβίρει πιο ρουστίκ τοπικές γεύσεις, ενώ το βράδυ μετατρέπεται σε πολύ σικ ρεστοράν με άψογο σέρβις και γεύσεις εμπνευσμένες από τη μεσογειακή δημιουργική κουζίνα, με την παράδοση πάντα παρούσα.

V Restaurant (ξεν. «Valeni», 2428090206) Χώρος μοντέρνος, στο πνεύμα του boutique hotel όπου στεγάζεται, με τζαμαρίες ολόγυρα που εξασφαλίζουν πολύ ωραία θέα. Εκτενές μενού σύγχρονης διεθνούς κουζίνας. Η εκτέλεση των πιάτων φανερώνει σεφ έμπειρο και ανήσυχο.

ΤΣΑΓΚΑΡΑΔΑ

Αγνάντι (Πλ. Ταξιαρχών, 2426049210) Φροντισμένος χώρος με τζάκι, πάνω από την Πλατεία Ταξιαρχών. Η κουζίνα πρωτοτυπεί προτείνοντας, εκτός από τα κλασικά ψητά και λαδερά, πιάτα πιο ιδιαίτερα, π.χ. πατάτες με τη φλούδα και κρεμώδη σος σκόρδου, αγριογούρουνο με κάστανα, φασιανός στιφάδο κ.ά.

Αλέκα (2426049380) Φημίζεται για την προσωπικότητα και τη φιλοξενία της κ. Αλέκας και της κόρης της Λένας, η οποία την έχει διαδεχτεί πλέον (η Αλέκα εξακολουθεί να επιστατεί στην κουζίνα). Μεγάλη και προσεγμένη η σάλα. Σερβίρονται εμπνευσμένες τοπικές σπεσιαλιτέ, όπως ρεβιθάδες, σπεντζοφάι, τσιτσίραυλα με κάππαρη, θυμαρομυρισμένο κατσικάκι γάλακτος με χυλοπίτες κ.ά.

Χαμένος Μονόκερως (πλατεία Αγίας Παρασκευής, 2426049930) Ανανεωμένο βρήκαμε στην πρόσφατη επίσκεψή μας το εστιατόριο του ομώνυμου ξενώνα (το χειμώνα ανοίγει μόνο τις γιορτές και αργίες). Αριστοκρατικό περιβάλλον βικτωριανής εποχής και καλοφτιαγμένα πιάτα που ισορροπούν επιτυχημένα ανάμεσα στο κλασικό και το δημιουργικό.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.