Αίγινα

Η Άρτεμις Τζίτζη επισκέφθηκε το νησί του σαββατοκύριακου, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Φιστικιού, και διαπίστωσε ότι στα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία της Αίγινας ο διάσημος καρπός αρχίζει να εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό σε πρώτη ύλη ευφάνταστων πειραματισμών.

Αίγινα

Η Άρτεμις Τζίτζη επισκέφθηκε το νησί του σαββατοκύριακου, με αφορμή το 2ο Φεστιβάλ Φιστικιού, και διαπίστωσε ότι στα εστιατόρια και τα ζαχαροπλαστεία της Αίγινας ο διάσημος καρπός αρχίζει να εξελίσσεται τον τελευταίο καιρό σε πρώτη ύλη ευφάνταστων πειραματισμών.

Αίγινα - εικόνα 1

Μπορεί η Αίγινα να ξαναβρήκε τους συνηθισμένους ρυθμούς με το τέλος του 2ου Φεστιβάλ Φιστικιού, όμως στον απόηχό του συντελείται εκεί χρόνο με χρόνο μια πολιτιστική και γαστρονομική αναγέννηση. Η μεγάλη εμπορική έκθεση που έγινε στην παραλιακή λεωφόρο, με επίκεντρο τα προϊόντα φιστικιού, έφερε στο προσκήνιο στοιχεία της αιγινήτικης κουλτούρας τα οποία έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα πίσω από το γνωστό τρίπτυχο ουζάκι στην ψαραγορά-μπανάκι στο βραχάκι-φιστικάκι για το ουισκάκι. Σε ολόκληρο το νησί έγιναν εκθέσεις ζωγραφικής και κεραμικής, σεμινάρια για την καλλιέργεια της φιστικιάς, ειδικές εκδηλώσεις για να μάθουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι την αξία του υπέροχου προϊόντος του τόπου τους καθώς και ωραίες συναυλίες. Η παραδοσιακή κεραμική με τα περίφημα λαγήνια βρήκε τη θέση της, ενώ το κοπανέλι, μια πολύ δύσκολη τεχνική με την οποία η κεντήστρα δημιουργεί μια απίστευτα φινετσάτη δαντέλα, έδειξε όλη την ομορφιά της.

Ήταν μια μεγάλη γιορτή και όπως σε όλες τις γιορτές το φαγητό έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Το φιστίκι πρωταγωνιστούσε, με εκατοντάδες γαστρονομικές λιχουδιές από ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία αλλά και γκουρμέ δημιουργίες a la minute από τους σεφ Δημήτρη Κάππο και Κωνσταντίνο Γαβρίλο στη «Γαστρονομική Γωνιά», στο Πάρκο Παναγίτσας.

Αίγινα - εικόνα 2

Ακόμα πιο σημαντικό, πάντως, είναι ότι σχεδόν σε όλες τις ταβέρνες και τα εστιατόρια της Αίγινας προσφέρονται φαγητά με φιστίκι. Οι Αιγινήτες μάγειρες, σεφ, αρτοποιοί και ζαχαροπλάστες ανεβαίνουν επίπεδο, δεν περιορίζονται στα παραδοσιακά γλυκά με φιστίκι (που είναι ωραιότατα), αλλά πειραματίζονται και δημιουργούν καινούργιες συνταγές. Πέρα από αυτό, μάλιστα, κάνουν σαφή στροφή προς τα δικά τους ντόπια κηπευτικά προϊόντα, τα ιδιαίτερα χόρτα (όπως οι καρδαμίδες), τα δικά τους ψάρια (όπως οι κατσούλες) κ.λπ.

Φαίνονται αποφασισμένοι να ακολουθήσουν και αυτοί το δρόμο της Σαντορίνης, η οποία, κάνοντας σημαία τα τοπικά προϊόντα, ανέπτυξε σταδιακά μια γαστρονομική οικονομία υψηλού επιπέδου, ενώ πιο πρόσφατο παράδειγμα αποτελεί η Ίος, την οποία οι συνεταιρισμένοι τυροκόμοι της έβαλαν δυνατά στην αγορά των delicatessen.

Αν και πρωτόλεια, τα σημάδια μιας φρέσκιας αιγινήτικης κουζίνας που υπόσχονται να κάνουν το νησί σοβαρό γαστρονομικό προορισμό είναι παντού ορατά.

Fistiki spots

Αίγινα - εικόνα 3

Κρεοπωλείο Τζώνης (στην παραλία προς την Παναγίτσα, 2297022287): Παραγγείλετε λουκάνικα με φιστίκι – τα στέλνουν και στην Αθήνα.

Αρτοποιείο Τρίμης (στον Μαραθώνα, στο δρόμο προς την Πέρδικα, 2297023474): Δοκιμάστε κουλούρι με φιστίκι, φιστικόπιτα και ψωμί με φιστίκι. Εστιατόριο «Κάππος έτσι...» (Πλατεία Κυψέλης, 2297027219): Εκτός όλων των άλλων ωραίων, δοκιμάσαμε μια φοβερή μελιτζανοσαλάτα με φιστίκι κι ένα έξοχο αλμυρόγλυκο παρασκεύασμα με φέτα ψητή σε κρούστα από σουσάμι και φιστίκι περιχυμένη με μέλι. Εστιατόριο «Αιγινήτισσα» (στο δρόμο για την Πέρδικα, 2297061546): Ωραιότατο ριζότο με γαρίδες, μύδια και σαφράν, φρεσκότατα ψάρια, γλυκύτατες σουπιές με σταφίδα και κουκουνάρι. Ταβέρνα «Σκοτάδης» (στην παραλία της Αίγινας, 2297024014): Καταπληκτικές κατσούλες τηγανισμένες με βούτυρο, συνοδεία σάλτσας ντομάτας, κι εξαιρετικός μπακλαβάς με φιστίκι.

Αγοράστε σάλτσα πέστο φιστικιού (θα τη λατρέψετε) και γλυκόξινη σάλτσα με φιστίκι. Τηλεφωνήστε στην κ. Τέτα Γρίζου (2297052896, 6934606205) και μπορεί να σας τις στείλει.

Το καλύτερο γλυκό φιστίκι το βρίσκετε στο Αιάκειο (παραλία Αίγινας, 2297022249).

Αν ενδιαφέρεστε για το κοπανέλι, η κ. Άννα Μοίρα παραδίδει μαθήματα στον Μορφωτικό Σύλλογο Αίγινας «Ο Καποδίστριας» (2297023587).

Διαμονή

Αίγινα - εικόνα 4
Το ξενοδοχείο «Ραστώνη»

Το ξενοδοχείο «Ραστώνη» (στην πόλη της Αίγινας, 2297027039) είναι μακράν η πιο ατμοσφαιρική και φινετσάτη διαμονή, όπου τα παλιά μεγάλα δέντρα του κήπου κρύβουν δωμάτια διακοσμημένα κι επιπλωμένα με μινιμαλιστική ιαπωνική αισθητική.

Αν προτιμήσετε την ήσυχη και πανέμορφη Πέρδικα, τα πέτρινα κεραμποσκεπή διαμερίσματα του ξενώνα «Αngie Studios» (Πέρδικα, 2297032233), σε υπέροχη σέπια και ώχρα, προσφέρουν δωμάτια με ρομαντικά σιδερένια κρεβάτια και όμορφο καθιστικό με θέα στη θάλασσα και την πισίνα.

Στα διαμερίσματα της ολοκαίνουργιας μονάδας «Fistikies Holiday Apartments» (στις παρυφές της πόλης, 2297023783), με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, υψηλής ποιότητας υλικά σε όλους τους χώρους, δωμάτια με θέα στη Μονή και στο Αγκίστρι και πισίνα με υδρομασάζ. Το πρωινό σερβίρεται σε μια αίθουσα με βαθιές πολυθρόνες και βιβλιοθήκη – κάτι σαν πριβέ λέσχη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.