Μήλος

Τώρα που τα πλήθη του Αυγούστου αναχώρησαν, θα υποκλιθείτε με την άνεσή σας στην πιο ιντριγκαδόρικη ακτογραμμή των Κυκλάδων. Γι’ αυτό σας ετοιμάσαμε ένα αλφαβητάρι για σαφάρι!

Μήλος

Τώρα που τα πλήθη του Αυγούστου αναχώρησαν, θα υποκλιθείτε με την άνεσή σας στην πιο ιντριγκαδόρικη ακτογραμμή των Κυκλάδων. Γι’ αυτό σας ετοιμάσαμε ένα αλφαβητάρι για σαφάρι!

Μήλος - εικόνα 1

Αγία Κυριακή Aπλόχωρη, με beach bar, οπότε και δημοφιλής. Ωστόσο, όταν αρχίσει να πέφτει ο ήλιος, τη χαίρεστε στα καλύτερά της, καθώς το μπλε της θάλασσας –όσο βαθαίνει– αποκτά και διαφορετική απόχρωση. Bούδια Λίγοι το ξέρουν και ακόμη πιο λίγοι φτάνουν σε αυτό το ακρωτήρι στα βορειοανατολικά. Άλλωστε, εδώ δεν έρχεστε για μπάνιο, αλλά για να χαζέψετε το industrial σκηνικό που συνθέτουν η παραλία με τα εκτυφλωτικά τιρκουάζ νερά και το μεγάλο εργοστάσιο περλίτη και μπενονίτη. Συνδυάστε τη διαδρομή με μια επίσκεψη στο εντυπωσιακό ορυχείο της Αγγεριάς. Γέρακας ή Γέροντας; Σύνηθες το μπέρδεμα για τους νεοαφιχθέντες, άλλωστε και οι δύο βρίσκονται στα νότια. Στον πρώτο ελάτε το απόγευμα, με το καΐκι από την Αγία Κυριακή, για μοναχικές βουτιές και δεν θα χορταίνετε τα γαλανά νερά και τις τεράστιες «τσουλήθρες» άμμου που κατρακυλούν σε μια λευκή αμμουδερή λωρίδα. Στο δεύτερο φτάνετε είτε με πλοιάριο από τον Κήπο είτε από χωματόδρομο (αλλά στη συνέχεια θέλει και περπάτημα) – είναι εντυπωσιακή η βραχώδης αψίδα που σχηματίζεται στη μια άκρη της θάλασσας. Δείξε μου το δρόμο Θέλετε να φτάσετε σε «κρυφές» ακτές χωρίς να χαθείτε στους χωματόδρομους, να κατεβείτε στο Κλέφτικο και στη Συκιά με τα πόδια, να κάνετε ένα παραλιακό πεζοπορικό σαφάρι βουτιάς από τη Φυλακωπή μέχρι το Σαρακήνικο; Τότε μάλλον θα χρειαστείτε «ξεναγό», τον ντόπιο ορειβάτη Γιώργο Μάλλη (6978585487). Εμείς κι εμείς χωράμε στην Αλογόμαντρα, μια αμμουδιά τόση δα, σαν σφιχτή αγκαλιά, περίκλειστη σε βράχους γλυμμένους από το κύμα. Τη βρίσκετε στο δρόμο για τα Πολλώνια, μετά τον Άγιο Κωνσταντίνο. Ζεστά ηφαιστειακά νερά Μην απορείτε με τους παππούδες που πλατσουρίζουν στην Κάναβα, μπροστά από τη ΔΕΗ, κάνουν τα… λουτρά τους δωρεάν. Εμείς πάλι προτιμάμε τα θερμά ρυάκια στη μικρή παραλία του beach bar «Deep Blue», στο Παλαιοχώρι, αλλά και τα Θειωρυχεία. Θειωρυχεία Από τα πιο ιδιαίτερα «κάδρα» για βουτιές η μοναχική αμμουδιά-ρεματιά, όπου το ελληνικό κράτος έδωσε την πρώτη άδεια εξόρυξης μεταλλεύματος το 1862! Οι κλίβανοι όπου έλιωναν το θείο, το βαγονέτο και η σκάλα εκφόρτωσης δεν χρησιμοποιούνται από το 1957, αλλά τα κουφάρια τους στέκουν μάρτυρες αυτού του παρελθόντος. Τέρμα αριστερά δε, κάτω από τα χρωματιστά βράχια, αναβλύζουν ζεστά νερά! Θα έρθετε από τη Ζεφυρία, ακολουθώντας το χωματόδρομο. Ιππεύοντας, θα σεργιανίσετε στις Αλυκές, κοντά στο αεροδρόμιο. Με τα άλογα του Ιππικού Κέντρου Αμαζόνες (6949614133) και κατά προτίμηση την ώρα που πέφτει ο ήλιος στη θάλασσα. Κλέφτικο και μας κλέβει πραγματικά την καρδιά! Τις πιο… διάσημες βουτιές στη Μήλο δεν τις κάνετε σε παραλία, αλλά σε μια δαντελένια ακτογραμμή γεμάτη με σπηλιές και υδάτινους διαδρόμους ανάμεσα σε βράχια. Έρχεστε με καραβάκι (ρωτήστε αν οργανώνουν tour και στη θαλασσινή σπηλιά της Συκιάς). Οι αθλητικοί τύποι σημειώστε και τις περιηγήσεις με τα κανό του Sea Kayak Milos (2287023597).

Μήλος - εικόνα 2

Οικογένειες και βουτιές με αδαμιαία περιβολή δεν πάνε, βεβαίως, μαζί. Οι μεν προτιμούν τα διάφανα νερά σε Προβατά, Άγιο Σώστη και Χιβαδόλιμνη, οι δε την τελευταία στη σειρά βοτσαλάδα στο Παλαιοχώρι. Παπάφραγκας Όταν έχει βοριά, ούτε να τον σκέφτεστε. Με καλοσύνη όμως (και αρκετό θάρρος για να κατηφορίσετε τα λαξεμένα στο βράχο σκαλοπάτια), θα βουτήξετε σε ένα στενό φιόρδ και θα φτάσετε κολυμπώντας στη διπλανή σπηλιά. Για πιο εύκολη πρόσβαση, πάντως, κι εξίσου «γλυπτό» σκηνικό, ψηφίζουμε ασυζητητί Κάπρο, μια πανέμορφη γειτονική στενή παραλία με βράχια κι ένα πέτρινο φυσικό «γεφύρι»-ταμάμ για βουτιές! Δίξε μου σύρμα! Όπου «σύρμα» στη Μήλο εννοούμε τα σπίτια για τις βάρκες που «χρωματίζουν» ψαροχώρια, όπως τα κουκλίστικα Κλήμα, Φουρκοβούνι, Αρετή, Φυροπόταμο. Αφού τα φωτογραφίσετε, μπορείτε με το ηλιοβασίλεμα να πεταχτείτε για βουτιές στη χαλαρή Πλάθιενα. Σαρακήνικο Διάσημο και πολυφωτογραφημένο, όταν μαζεύει λαό δεν θα σας ενθουσιάσουν τα νερά. Τι τοπίο, όμως, για ηλιοθεραπεία! Ολόλευκα «γλυπτά» βράχια που «κέρδισε» το κύμα, σκάβοντας βαθιές θαλασσινές στενωπούς και ασύλληπτους σχηματισμούς. Μας άρεσε ιδιαίτερα και η βόλτα στις στοές πίσω από την παραλία. Tσιγκράδο Από τις παραλίες-εμπειρία της Μήλου, με τιρκουάζ νερά και βραχώδη «πλάτη». Έχει, βέβαια, ζόρικη κατάβαση. Υπάρχει σκοινί για να πιαστείτε, ενώ πρέπει να φορέσετε γυαλιά για να μην μπουν στα μάτια σας κόκκοι περλίτη.

υριπλάκα Στη γειτονιά του Τσιγκράδου και με σαφώς πιο εύκολη πρόσβαση, έχει σουξέ αυτή η στενή αμμουδιά, καθώς διαθέτει κι εξαιρετικό φόντο (κατακόρυφα χρωματιστά βράχια), και beach bar. Προσωπικά προτιμώ το δεύτερο, το βοτσαλωτό κομμάτι, μετά το παραλιακό «μενίρ»: είναι πιο ήσυχα και τα βράχια πίσω μας βγάζουν πιο εντυπωσιακές αποχρώσεις.

Xάλακας σημαίνει σαφάρι σε χωματόδρομους, στο δυτικό τμήμα της Μήλου. Μοναχικές καταστάσεις δηλαδή, στις αμμουδιές σε Αγκάθια, Τριάδες, Αμμουδαράκι, Αϊ-Γιάννη. Στο κεντρικό Αμμουδαράκι, μάλιστα, έγιναν τον Ιούνιο γυρίσματα για τη νέα ταινία «Νικόστρατος ο πελεκάνος», με πρωταγωνιστή τον Εμίρ Κουστουρίτσα, ενώ μάθαμε ότι γνωστός ξενοδοχειακός όμιλος σκοπεύει να κατασκευάσει εδώ ένα πολυτελές resort. Οπότε προλάβετε!

Διαμονή

Στον Αδάμαντα, στα παραδοσιακού στιλ διαμερίσματα «Santa Maria Village» (2287021949) και στο καλόγουστο, αφαιρετικού ντιζάιν «Alba Studios» (2287023239). Στα Πολλώνια, ειδυλλιακά ηλιοβασιλέματα και περιβάλλον διακριτικής πολυτέλειας προσφέρει το «Melian Hotel & Spa» (2887028200) και το καινούργιο «Καπετάν Τάσος» (2287041287) minimal αισθητική. Στο Σαρακήνικο, κουκλίστικα τα σπιτάκια «Limeri Apartments» (2287022439), για παρέες ο «Μύλος του Μαρκέτου» (2287022147) και απόλυτο relax στο «Golden Milos Beach» (2287031307), στον Προβατά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.