Α - Ω

Φυσιολατρικά activities, city breaks σε ανερχόμενους προορισμούς, low budget trips-αστραπή, ανακαλύψεις στην ορεινή φύση. Η Ελένη Κούκη επιλέγει 24 ιδέες για ανοιξιάτικα και πασχαλινά ταξίδια για κάθε στιλ και budget.

Α - Ω

Φυσιολατρικά activities, city breaks σε ανερχόμενους προορισμούς, low budget trips-αστραπή, ανακαλύψεις στην ορεινή φύση. Η Ελένη Κούκη επιλέγει 24 ιδέες για ανοιξιάτικα και πασχαλινά ταξίδια για κάθε στιλ και budget.

Αποκάλυψη Κιλκίς

Α - Ω - εικόνα 1

Η Γουμένισσα και το δασωμένο Πάικο, η γαλάζια λίμνη (φωτό) μεταξύ Σκρα και Κούπας, τα Χίλια Δέντρα με την πυκνή παραλίμνια βλάστηση στη Δοϊράνη, η τεχνητή λίμνη Μεταλλείου... Το Κιλκίς είναι μια πραγματική αποκάλυψη. Κάποιες έξυπνες δράσεις, όπως αυτή της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να κυκλοφορήσει μια πολύ κατατοπιστική έκδοση για διαδρομές με ποδήλατο στο νομό, μας βάζουν ακόμη περισσότερες ιδέες για εξερευνήσεις. Ελπίζουμε μόνο μέχρι τον Μάιο, που θα έχουν όλα ανθίσει, να έχουν διακανονιστεί και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ο Βαλκανικός Βοτανικός Κήπος Κρουσσίων. Εδώ μένουμε στο ξενοδοχείο «Κρούσσια» (6976672767, € 60, www.kroussia-hotel.gr) στην Ποντοκερασιά, στο «Dimitra Palace Hotel» (2341031334, € 130 το σπίτι των έξι ατόμων, www.dimitrapalace.gr), ένα συγκρότημα 20 ξύλινων μπανγκαλόους κοντά στη Δοϊράνη, και, φυσικά, στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Dimosthenis» στη Γουμένισσα (2343041302, € 70, www.dimoshotel.gr).

Βόρεια ή νότια Εύβοια

Είτε για μονοήμερη στα Στύρα για ολόφρεσκο ψάρι είτε για ένα γεμάτο σαββατοκύριακο στα βόρεια του νησιού, η Εύβοια επιφυλάσσει άπειρες εναλλακτικές διαδρομές. Αν προτιμήσετε τη δεύτερη εκδοχή, αφιερώστε ένα πρωινό για να εξερευνήσετε τα ημιορεινά χωριά Βουτάς, Κοκκινομηλιά, Κρυομερίτης και τελικά τις Μηλιές, απ’ όπου κατηφορίζει ένας υπέροχος δρόμος κατά μήκος του χειμάρρου Ξηριά. Πιο κλασική, αλλά πάντα πράσινη είναι η διαδρομή που μας κατεβάζει από την Αιδηψό στις Ροβιές (με μικρή παράκαμψη για Λίμνη) και από κει για Δάφνη-Στροφυλιά-Μαντούδι-Προκόπι, κατά τη διάρκεια της οποίας κάνουμε ράλι γεύσεων σε ταβερνάκια μέσα στο πράσινο, όπως ο «Παράδεισος» στη Δάφνη ή το «Άστρον» στη Λίμνη. Η τελευταία ξενοδοχειακή διεύθυνση που σημειώσαμε στην περιοχή είναι το «Ρόδι» (2227071666, € 80, www.torodihotel), ένας μικρός, περιποιημένος ξενώνας στις Ροβιές.

Γιούλια για τη βασίλισσα

Α - Ω - εικόνα 2

Υπό την αιγίδα της Βασιλικής (όχι παίζουμε) Φυτοκομικής Εταιρείας, το ετήσιο Flower Show (φέτος από 25 έως 28/5) στο Τσέλσι του Λονδίνου είναι μάλλον το απόλυτο event παγκοσμίως για την κηποτεχνική και την ανθοκομία. Και μην πάει το μυαλό σας μόνο σε κυρίες με ταγέρ και καπελάκια τύπου «υπερήλιξ βασιλομήτωρ». Αν και υπάρχουν και αυτά, το σόου έχει εξαιρετικά περίπτερα με fusion προτάσεις, τις οποίες κάποια χρόνια αργότερα θα τις δούμε να φτάνουν και στους κήπους της Εκάλης. Το επίκεντρο της έκθεσης είναι το Great Pavillion με τις πιο ευφάνταστες δημιουργίες, ενώ –πέρα από λουλούδια– στο χώρο λειτουργεί, μεταξύ άλλων, champagne bar αλλά και γωνία γρήγορου φαγητού με θέα στον Τάμεση.

Δυο πτήσεις για τη Σμύρνη

Α - Ω - εικόνα 3

Νέα δρομολόγια από δύο low cost αεροπορικές εταιρείες αναδεικνύουν σε προορισμό για city break την τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας, τη Σμύρνη. Η Σμύρνη είναι μια πυκνοδομημένη σύγχρονη πόλη, η οποία προσφέρει όμως ωραίες βόλτες στην περιοχή γύρω από την κεντρική πλατεία του ρολογιού και στο Κεμεράλτι, το παραδοσιακό αχανές παζάρι της πόλης. Και, φυσικά, μπορείτε να πεταχτείτε και στον Τσεσμέ, ο οποίος, σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο των «New York Times», εξελίσσεται σε hip καλοκαιρινό θέρετρο. Απευθείας πτήσεις για την πόλη έχουν η Pegasus (www.flypgs.com/en/) και η Sun Express (www.sunexpress.com) – η τελευταία, μάλιστα, με δρομολόγια που έχουν σχεδιαστεί ειδικά για weekenders και προσφορές που ξεκινούν από € 69 με φόρους.

Eκπνοή, εισπνοή...

Α - Ω - εικόνα 4

Χρόνια τώρα οι άνθρωποι που ασχολούνται με την εναλλακτική γυμναστική (yoga, tai chi κ.λπ.) είχαν τα δικά τους σημεία ραντεβού, κυρίως για τις καλοκαιρινές τους διακοπές, όπως το Astanga Vinyasa Yoga Retreat (www.yogaholidays.gr) στην εκπληκτική παραλία της Τριόπετρας, στον Νότο του Ρεθύμνου. Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, όλο και περισσότερα στούντιο της Αθήνας διοργανώνουν σύντομα breaks για τα σαββατοκύριακα, όπως τo Studio Prana Yoga (www.pranayoga.gr, 2106897070) και το Studio Υγείας & Ευεξίας Μαρίνα Κάτσικα (2108814075, 6932125942, www.evexiapilates.com). Το τελευταίο χρησιμοποιεί ως βάση ένα συγκρότημα από αυτόνομα σπιτάκια στο Διακοφτό. Το πιο συστηματικό πρόγραμμα new age αποδράσεων, βέβαια, το έχει το Ελληνικό Ταό (6944555696, www.hellenictao.com) με εκδρομές καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, από τα Τζίντζινα στην Αμφίκλεια και από τα Φιδάκια Ευρυτανίας στο αγρόκτημα Κοκκόρου στον Ταΰγετο. Από τον Απρίλιο μέχρι τον Οκτώβριο, εξάλλου, το Ελληνικό Ταό προσφέρει κι εβδομαδιαία προγράμματα στη Νάξο. Είναι ενδεικτικό ότι ενώ αυτά αρχικά ήταν σχεδιασμένα για ξένους από το 2009 ελληνοποιήθηκαν! Τέλος, σε κάποιες από τις παραπάνω εκδρομές μπορείτε να επιλέξετε χορτοφαγικό φαγητό, ενώ σε κάποιες άλλες το μενού είναι αποκλειστικά χορτοφαγικό.

Zωή γλυκιά στην Ερμούπολη

Α - Ω - εικόνα 5

Τα Βαπόρια, η παλιά συνοικία των εφοπλιστών, έχει πάντα μερίδιο στις περιπλανήσεις μας όταν βρισκόμαστε στην Ερμούπολη της Σύρου, όμως δύο νέες αφίξεις κεντρίζουν ακόμη περισσότερο το ενδιαφέρον μας. Καταρχάς, βιαζόμαστε να κλείσουμε δωμάτιο στο «Villa Selena» (2281086007, € 130, www.villaselena.eu) με τη σικ ρετρό διακόσμηση και τις ψαγμένες λεπτομέρειες (για παράδειγμα, το φωτισμό του κτιρίου έχει επιμεληθεί η Ελευθερία Ντεκώ). Ακριβώς απέναντι από το ξενοδοχείο βρίσκεται κι ένα καινούργιο εστιατόριο, το «Όνειρο», με γκουρμέ πινελιές στο μενού και συναρπαστική θέα στη θάλασσα τόσο από τη σάλα όσο και από την αυλή του. Νέα άφιξη, βέβαια, είναι και το «Like Home» (2281087838), στην περιοχή της παραλίας. Πρόκειται για ένα νεανικό all day χώρο διαμορφωμένο για να δίνει την αίσθηση ότι βρισκόμαστε στο σπίτι «μας», με μεγάλους καναπέδες και βιβλιοθήκες. Φυσικά, στην Ερμούπολη δεν ερχόμαστε μόνο για τα νέα αλλά και για τα παλιά: ένας καφές στο υπέροχο αίθριο του «Μεγάρου» (φωτό), στον εμπορικό δρόμο πίσω από το λιμάνι, είναι από μόνος του λόγος για να σαλπάρεις για το νησί.

H παρέα και το rafting

Α - Ω - εικόνα 6

Πάντα είναι ωραίο να βρίσκεσαι σε μια μεγάλη βάρκα στο ποτάμι, αλλά όταν η ομάδα ράφτιγκ αποτελείται μόνο από μέλη της ίδιας παρέας, τότε ο χαβαλές απογειώνεται. Τελευταία, μάλιστα, είδαμε εταιρείες, όπως η Trekking, να κάνουν εκπτώσεις στις μεγάλες παρέες (στον Λούσιο Αρκαδίας, αν συμπληρώσετε τουλάχιστον 7 άτομα, ο όγδοος είναι free). Επιλογές υπάρχουν πολλές: οι «δυνατοί» ανεβαίνουν Άραχθο, όσοι θέλουν να έχουν multiple choice ποταμών κατευθύνονται προς Καρπενήσι και Ζαγοροχώρια-Κόνιτσα, χαλαρές επιλογές είναι ο Λάδωνας και ο Εύηνος, ενώ ο Πηνειός μας επιφυλάσσει μια απαιτητική διαδρομή στην είσοδο των στενών στα Τέμπη (περιοχή Βερνέζι). Ενημερωθείτε από τους ειδικούς. Ενδεικτικά αναφέρουμε: www.trekking.gr, www.nolimits.com.gr, www.alpinclub.gr και www.ecoaction.gr.

Θέλω Ναύπλιο

Α - Ω - εικόνα 7

Στις περισσότερες πόλεις προσπαθούμε να ανακαλύπτουμε τις καινούργιες εξελίξεις, όμως εδώ μας τραβούν τα αγαπημένα στέκια και τα ιστορικά σημεία γύρω κι επί της Πλατείας Συντάγματος. Με οδηγό το διαδραστικό χάρτη της πόλης (www.nafplio-tour.gr, από τους πιο εύχρηστους και καλοσχεδιασμένους) αναζητάμε τα ιστορικά κτίρια, περνάμε από το πρόσφατα ανακαινισμένο Αρχαιολογικό Μουσείο ή ρίχνουμε μια ματιά στις νομισματικές συλλογές της Alpha Bank. Χαζεύουμε την κίνηση στην οδό Σταϊκοπούλου και τα μαγαζιά στον κεντρικό πλακόστρωτο δρόμο, ο οποίος ξεκινάει από την πλατεία. Κυρίως, όμως, απολαμβάνουμε ένα παγωτό χωνάκι από την Antica Gelateria di Roma ή ένα πιάτο all time classic λαχανοντολμάδες στο εστιατόριο «Ελλάς», το παλιότερο από γενέσεως του ελληνικού κράτους. Το απόγευμα θα πιούμε καφέ στο μικρό και πολύ χαριτωμένο στέκι του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος. Θα μείνουμε ένα βήμα από την πλατεία στον αρτίστικο ξενώνα «Αδιάντη» (2752022073, € 95 www.hotel-adiandi.com) και στην πανέμορφη σουίτα του, με θέα στο Παλαμήδι, ή εναλλακτικά στο αδελφό «Αμυμώνη» (2752099477, € 90, www.amymone.gr, φωτό), στο δρομάκι της Όθωνος, με τα θεματικά δωμάτια που ξαφνιάζουν. Ποιος είπε ότι οι ξενώνες της Παλιάς Πόλης δεν μπορούν να έχουν νεανικό feeling;

Iερά βράχια και... θέα

Α - Ω - εικόνα 8

Το Καστράκι είναι το χωριό στα ριζά των βράχων των Μετεώρων, το οποίο πάντα προσπερνούσατε καθώς ανεβαίνατε για τα μοναστήρια. Αυτήν τη φορά, όμως, σας προτείνουμε να σταματήσετε. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί ενδιαφέροντες ξενώνες στο πάνω και πιο παλιό κομμάτι του οικισμού, όπως το «Archontiko Mesohori» (2432077125, € 75, www.archontikomesohori.com), το οποίο στεγάζεται σε αρχοντικό του 19ου αιώνα, και το νεο-παραδοσιακό «Πύργος Αδράχτι» (2432022275, € 80, www.hotel-adrachti.gr). Το καλύτερο «μπαλκόνι» προς τα βράχια, βέβαια, είναι το «Hotel Meteora» (2432078180, www.meteorahotels.com), μια μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα με ευχάριστους κοινόχρηστους χώρους και απλά, επαρκώς εξοπλισμένα δωμάτια, σχεδόν όλα με μπαλκόνι και ανεπανάληπτη θέα.

Kρήτη Βενετσιάνα

Α - Ω - εικόνα 9

Μέχρι πρόσφατα, όσοι ήθελαν να απολαύσουν το βενετσιάνικο άρωμα της Κρήτης έκλειναν δωμάτιο σε κάποια από τα ανακαινισμένα αρχοντικά τα οποία λειτουργούν στην Παλιά Πόλη των Χανίων και του Ρεθύμνου, πλέον όμως υπάρχουν δύο πολύ φροντισμένα ξενοδοχεία και στην ενδοχώρα. Οι «Σουίτες Θόλος» (2831081104, € 80, www.arcusvillas.gr) αξιοποίησαν μια ολόκληρη γειτονιά από βενετσιάνικα αρχοντικά του 14ου και του 15ου αιώνα στην παλιά συνοικία Κιντάνα, στην Αργυρούπολη Ρεθύμνου. Τα «Καψαλιανά» (2831083400, € 110, www.kapsalianavillage.gr, φωτό), πάλι, παλιό μετόχι της Μονής Αρκαδίου, μετατράπηκαν σε μονάδα με 12 ανεξάρτητες κατοικίες. Πρόκειται για έναν οικισμό που συνδυάζει στοιχεία της κρητικής λαϊκής αρχιτεκτονικής και της ύστερης ενετοκρατίας και βρίσκεται στην καρδιά του μεγαλύτερου ελαιώνα της Κρήτης. Τι καλύτερο για μια ρομαντική απόδραση με θέμα «Ερωτόκριτος και Αρετούσα»!

Lιψία η πολιτιστική

Το 2010 συμπίπτει με τα 325α γενέθλια του Μπαχ και τα 200ά του Σούμαν και η πάλαι ποτέ βιομηχανική πόλη της Ανατολικής Γερμανίας έχει καταρτίσει πλήρες πρόγραμμα κονσέρτων και φεστιβάλ. Παράλληλα, το Bach Museum ξανανοίγει ανακαινισμένο (www.bach-leipzig.de, στο site θα βρείτε ακόμη πλήρες πρόγραμμα των συναυλιών κλασικής μουσικής, δυστυχώς όμως μόνο στα γερμανικά). Ευκαιρία για ένα πολιτιστικό σαββατοκύριακο πλημμυρισμένο από τις υποβλητικές καντάτες του Μπαχ – και μάλιστα στο «φυσικό» τους χώρο. Οι τιμές των εισιτηρίων ξεκινούν από € 10. Ωστόσο, τα πολιτιστικά γεγονότα δεν περιορίζονται στην κλασική μουσική. Το ενδιαφέρον προσελκύει και η αναδρομική έκθεση του ιδιόμορφου σύγχρονου καλλιτέχνη Neo Rauch στο Museum der Bildenden Kunste. Θα μείνουμε στη νέα πανσιόν «Meisterzimmer» (www.meisterzimmer.de), η οποία προσφέρει ευρύχωρα δωμάτια με loft διακόσμηση και τιμές σκανδαλωδώς χαμηλές (από € 50).

Μπουμ ξενοδοχείων στο Ζαγόρι

Σαν τις παπαρούνες ανθίζουν οι ξενώνες στο Ζαγόρι, με πρωταθλητές τους Κήπους, όπου άνοιξαν επτά αξιόλογοι ξενώνες. Ξεχωρίζουμε το «Μπάγια» (2653071112, € 80, www.mpagia.gr) όχι μόνο για τη θέα στη χαράδρα Βικάκι, αλλά και για τις κομψές λεπτομέρειες (όπως τα λευκά είδη Cocomat και τα καλλυντικά L’Occitane). Στα Άνω Πεδινά, πάλι, καλωσορίζουμε ανακαινισμένο το αγαπημένο από δεκαετίες «Σπίτι του Ορέστη» (2653071202, € 80, www.orestishouse.gr) και ανυπομονούμε να τεστάρουμε τις τέσσερις μεζονέτες του chic & luxury «Πρίμουλα» (2653071133, οι δίκλινες κοστίζουν € 165 και οι τετράκλινες € 225, www.primoula.gr). Πάνω απ’ όλα, όμως, θα θέλαμε να περάσουμε ένα weekend στο «Amaryllis Luxury Guest House» (2653071132, € 130 για δωμάτιο με τζάκι, www.amaryllishouse.gr, φωτό), όπου η a la provencial διακόσμηση ταιριάζει γάντι με την ανοιξιάτικη διάθεσή μας.

Nωρίς στο Βραχάτι

Το Βραχάτι Κορινθίας το φτάνεις σχεδόν με όλα τα μέσα (I.X., λεωφορείο, προαστιακός). Αφήνεις πίσω τη βουή της εθνικής οδού και αμέσως βρίσκεσαι στην παραλιακή ζώνη. Περνάς τα περιβόλια με τα εσπεριδοειδή και τελικά φτάνεις στη θάλασσα. Ο Κορινθιακός ανοίγεται μπροστά σου διάφανος και στο βάθος διαγράφονται οι ορεινή όγκοι της Στερεάς Ελλάδας. Όχι, για να βρεθείς σ’ ένα ήρεμο τοπίο που θα σβήσει την ανάμνηση της πόλης, δεν χρειάζεται να διανύσεις ατελείωτα χιλιόμετρα. Το δυνατό χαρτί του οικισμού είναι το γνωστό από παλιά «Alkyon Resort» (2741052010, € 104, www.alkyonhotel.gr), το οποίο όμως από πέρυσι βρίσκεται σε πλήρη μετασχηματισμό μέσα από ένα φιλόδοξο πρόγραμμα κτιριακών επεμβάσεων· ό,τι πρέπει για ένα χαλαρό σαββατοκύριακο ατενίζοντας τη θάλασσα... Εκτός κι αν θέλετε να προσθέσετε λίγη περιπλάνηση στο πρόγραμμα, οπότε τα ορεινά της Ζήριας και του Χελμού σάς περιμένουν για ατελείωτα drives σε άσφαλτο ή σε διαδρομές 4x4. Εναλλακτικά μπορείτε να κανονίσετε μια βόλτα με το σκάφος του ξενοδοχείου στον Κορινθιακό ή ακόμη και μια μάχη paintball, αν έχετε έρθει με μεγάλη παρέα.

Ξανά στη Βυρητό

Α - Ω - εικόνα 10

Η δυναμική αυτής της διαχρονικά κοσμοπολίτικης πρωτεύουσας της Μέσης Ανατολής είναι ακατανίκητη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η αλυσίδα Four Season (www.fourseasons.com/beirut) μόλις άνοιξε το καινούργιο της ξενοδοχείο εδώ, ανεβάζοντας και άλλο τις μετοχές της πόλης στο χρηματιστήριο του τουρισμού. Για clubbing, παραδοσιακό sight seeing ή γαστρονομικές περιηγήσεις (η Βηρυτός είναι αναμφισβήτητα ένας γαστρονομικός παράδεισος για όσους αγαπούν τις Middle East γεύσεις) περάστε από το... ναό «Abd el Wahab» (Rue Abdel Wahab el Ingeezee) και θα μας θυμηθείτε. Εξάλλου, αυτή η πόλη ξέρει να προσφέρει κάτι σε όλους τους επισκέπτες της.

Οδηγώντας στα ωραιότερα ανοιξιάτικα τοπία

Α - Ω - εικόνα 11

Περνώντας έξω από τη Σπάρτη, οι ανθισμένοι πορτοκαλεώνες ευωδιάζουν. Δεν χρειάζεται να οργανώσετε μακρινά ταξίδια σε δύσβατα μέρη, η άνοιξη μεταμορφώνει σε υπέροχες ταξιδιωτικές εμπειρίες ακόμη και τις πιο συμβατικές διαδρομές. Κλασική επιλογή για όσους αγαπούν τα ορεινά drives η Παλαιά Εθνική Οδός, η οποία οδηγεί από τον αρχαιολογικό χώρο της Ολυμπίας στα Λαγκάδια Αρκαδίας (μάλιστα, στο πρώτο κομμάτι της διαδρομής ο δρόμος έχει βελτιωθεί). Άλλη εξίσου κλασική διαδρομή εκείνη που ενώνει τη Βοιωτία με τη Ναύπακτο. Η συγκεκριμένη προσφέρει κιόλας δύο εναλλακτικές, είτε παραλιακά (οπότε στάση στο Γαλαξίδι για μύδια στη Μαρίτσα) ή από τον Μόρνο. Αν, πάλι, βρεθείτε στη Βορειοδυτική Μακεδονία, πάρτε οπωσδήποτε το δρόμο από την Έδεσσα για τα λουτρά Πόζαρ: ατελείωτα χωράφια με ροζ και φούξια ανθισμένες κερασιές και στο βάθος ο ορεινός όγκος του Καϊμάκ (όπως το αποκαλούν χαϊδευτικά οι ορειβάτες) με τις τελευταίες λωρίδες χιονιού να αυλακώνουν τις πλαγιές του.

Πικνίκ στον Πόρο

Ίσως το πιο όμορφο πικνίκ της άνοιξης: μόνοι στο Δασκαλειό, το μικροσκοπικό ακατοίκητο νησάκι που βρίσκεται δίπλα στον Πόρο, να απλώνουμε τα καλούδια από το καλάθι μας μπροστά από το ερημικό εκκλησάκι, το μοναδικό κτίσμα στη νησίδα. Αυτήν την εκδρομή την έχει σχεδιάσει ο ξενώνας «Το Ρολόι» για τους πελάτες του – και όχι μόνο. Η βαρκάδα, εκτός από το Δασκαλειό, μπορεί να περιλαμβάνει και αλλά σημεία που έχουν μόνο θαλασσινή πρόσβαση, όπως το οχυρωμένο νησί Εϋδέκ (κοστίζει € 50-70 και διαρκεί περίπου τρεις ώρες. Το πανέρι του πικνίκ γεμίζεται κατόπιν ξεχωριστής παραγγελίας). Στον Πόρο μένουμε στα ατμοσφαιρικά σπίτια τού «Στο Ρολόι» (2298025808, 6932427267, www.storoloi-poros.gr) ή εναλλακτικά στο «Sirene Blue Resort», την παλιά εμβληματική μονάδα του νησιού, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ανακαίνισης (2298022741, www.sireneblueresort.gr, € 125 για deluxe δίκλινο, πλήρως ανακαινισμένο από τις 5/4 μέχρι τις 20/5).

Rυάκια και καταρράκτες

Α - Ω - εικόνα 12

Υπάρχει κάτι που συμβολίζει περισσότερο την άνοιξη από την εικόνα ενός ορμητικού καταρράκτη πλημμυρισμένου από τα χιόνια που λιώνουν; Η περιοχή που προσφέρεται για σαφάρι... καταρρακτών είναι αναμφισβήτητα τα ορεινά της Δράμας, και ιδιαίτερα πάνω από το Παρανέστι, όπου θα βρείτε (μεταξύ πολλών άλλων) τους καταρράκτες της Αγίας Βαρβάρας να πέφτουν σε μια μικρή λίμνη και του Λεπίδα σε δάσος από οξιές.Ο βασιλιάς, όμως, είναι ο καταρράκτης του Τραχωνίου (ή Λειβαδίτη), ο οποίος πέφτει με πάταγο από ύψος 40 μ. Ιδιαίτερη εμπειρία οι διαδρομές στην περίμετρο του Φρακτού, της τελευταίας νησίδας παρθένου δάσους στην Ελλάδα, όπου βρίσκεται μια σειρά από καταρράκτες. Κι αν οι περιοχές που αναφέραμε θέλουν το σχετικό περπάτημα ή απαιτούν οδήγηση σε χωμάτινες διαδρομές, έχουμε να σας προτείνουμε καταρράκτη που τον απολαμβάνεις άκοπα, και μάλιστα διπλό, στα Τζουμέρκα της Ηπείρου, ακριβώς πάνω από το ομώνυμο χωριό Καταρράκτης. Εδώ μένουμε στο «Δασικό Χωριό Κέδρος» (2685031791, € 85, www.guesthousekedros.gr), με τα 20 ξύλινα σπιτάκια που απλώνονται σε μια έκταση 45 στρ. και αγναντεύουν –έστω από μακριά– τις υδατοπτώσεις.

Στρίψε για Μυρίκη

Η πετρόκτιστη Μυρίκη, ένας οικισμός μέσα στα έλατα, σε υψόμετρο πάνω από 1.000 μ., με εντελώς «μεταξύ μας» ατμόσφαιρα, αλλά ταυτόχρονα πολύ κοντά στο Καρπενήσι, είναι η τελευταία μας αγάπη στην Ευρυτανία. Στην πιο πρόσφατη επίσκεψή μας διαπιστώσαμε ότι πολλά από τα παλιά σπίτια ανακαινίζονται, σημάδι ότι σύντομα η ησυχία θα είναι παρελθόν. Προς στιγμήν, πάντως, στον κεντρικό δρόμο θα βρείτε μόνο μία ταβέρνα και αυτήν όχι πάντα ανοιχτή. Λίγο έξω από τον οικισμό, όμως, σε σημείο με συναρπαστική θέα στην κοιλάδα του Καρπενησίου και στις κορυφογραμμές του Βελουχίου, έχουν ανοίξει δύο συμπαθέστατα ξενοδοχεία: το «Κέδρος Village» (2237021221, € 150, www.kedrosvillage.gr), ένα συγκρότημα με πέντε ξύλινα σπιτάκια, το οποίο φέτος πρόσθεσε στις εγκαταστάσεις του ένα ατμοσφαιρικό cafe με σούπερ θέα, και το «Πάνδοκος Γη» (2237022000, € 90, www.pandokosgi.gr), που άνοιξε πολύ πρόσφατα και διαθέτει μεγάλα δωμάτια με λιτή σύγχρονη διακόσμηση, ενώ η σάλα στην οποία σερβίρεται το πρωινό προσφέρει πραγματικά... αεροπλανική θέα.

Tρίτωνες και αλπικά λιβάδια

Α - Ω - εικόνα 13

Ο νάρκισσος των ποιητών σκορπάει το έντονο άρωμά του και ο κόκκινος κρίνος δίνει ένταση στην ειδυλλιακή εικόνα των υποαλπικών λιβαδιών της Οίτης. Κάθε άνοιξη τα χιόνια που λιώνουν δημιουργούν εφήμερες μικρές λίμνες, μοναδικούς βιότοπους με περισσότερα από 1.800 είδη λουλουδιών στους οποίους ζουν κιτρινόμαυροι τρίτωνες, όπως για παράδειγμα στο οροπέδιο Λειβαδιές, όπου στα νερά της λίμνης καθρεφτίζεται η κορυφή Γρεβενό. Η πιο κοντινή επιλογή διαμονής, και μάλιστα low budget, είναι η ορεινή Παύλιανη, με απλούς ξενώνες όπως η «Κατερίνα» (2231083009, € 70, www.hotelkaterina.gr) και το «Πέτρινο» (2231083111, € 70, www.petrinohotel.gr. Διαθέτει και δωμάτια με τζάκι). Για κάτι πιο upgrade κλείστε δωμάτιο στο «Θέρμαι Πλατυστόμου Resort & Spa» (2236022510, € 154, www.platistomo.gr) και συνδυάστε τις ορειβατικές αναζητήσεις με spa seance ή επιλέξτε κάποιο από τα καλά ξενοδοχεία της πίσω πλευράς του Παρνασσού, που απέχει ελάχιστα από την Οίτη, όπως το «Δαδί Αρχοντικό Παρνασσού» στην Αμφίκλεια (2234029040, € 110, www.xenonasdadi.gr. Ιδιαίτερα ατμοσφαιρικές είναι οι σοφίτες).

Yπό τη σκιά του κάστρου

Α - Ω - εικόνα 14

Η ριζική ανακαίνιση του ιστορικού ξενοδοχείου της Καβάλας «Lucy Hotel» (2510600060, € 112 για δωμάτιο με θέα στη θάλασσα, www.lucyhotel.gr) μας έδωσε αφορμή για να εξερευνήσουμε τις ανηφοριές της πιο παλιάς του γειτονιάς, της Παναγίας, η οποία στεφανώνεται από το οθωμανικό κάστρο (οι τεμπέληδες της παρέας μπορούν, φυσικά, να πάρουν το τρενάκι που φεύγει σχεδόν κάθε μία ώρα από την κεντρική πλατεία Ελευθερίας). Θαυμάσαμε τους τρούλους του «Ιμαρέτ», καθίσαμε για ψαράκι στις ταβέρνες της οδού Θεοδώρου Πουλίδου και καταλήξαμε στο «Μπρίκι», δίπλα στο σπίτι του Μεχμέτ Αλή, ένα cafe με πανοραμική θέα στην πόλη. Την επόμενη φορά λέμε να κινηθούμε κι εκτός εξερευνώντας τα χωριά του Παγγαίου, τα οποία απέχουν λίγα χιλιόμετρα από την πόλη. Εκεί θα μείνουμε στο καλοφτιαγμένο «Κλαδί Ελιάς» στη Μεσορόπη (2592093293, € 65 για junior suite, www.kladielias.gr).

Φιλιά από τη Βαρκελώνη

Α - Ω - εικόνα 15

Κάποια στιγμή η ημέρα πέφτει και η περιήγηση στα τρελά κτίρια του Gaudi και στην κεντρική στεγασμένη αγορά τελειώνει. Ώρα για nightlife. Το πρώτο Martini θα πιούμε στο «Dry Martini» (C. Aribau 162-166), σε μια αίθουσα με παλιά ξύλινη επένδυση. Θα συνεχίσουμε μ’ ένα ποτήρι κρασί και θέα στη γοτθική εκκλησία της Santa Maria del Mar, στο «La Vinya del Senyor» (Placa De Santa Maria 5), και θα πάρουμε το δρόμο για το «Dostrece» (C. Carme 40) για να ακούσουμε φλαμένκο και τζαζ. Το τελευταίο ποτό θα πιούμε στο industrial dark σκηνικό του «Moog» (Arc Del Theatre 3). Θα επιστρέψουμε στο δωμάτιο του «Barcelo Raval» (www.barceloraval.com, φωτό), ενός νέου deisgn τετράστερου ξενοδοχείου, το οποίο κλέβει τις εντυπώσεις ήδη από την αρχή με το ιδιόμορφο ολοστρόγγυλο σχήμα που εξασφαλίζει εξαιρετική θέα απ’ όλα τα δωμάτια.

Xαλαρά στην Πορταριά

Τα καινούργια ξενοδοχεία της Πορταριάς στο Πήλιο δεν διευρύνουν απλώς τις επιλογές μας στη διαμονή αλλά και γενικότερα στην ψυχαγωγία μας, ακόμη κι αν δεν καταφέρουμε να κλείσουμε δωμάτιο σε αυτά. Για παράδειγμα, ο all suites «Μικρός Βοριάς» (2428099911, € 120 τιμή σουίτας, http://mikrosvorias.com), στο επάνω μέρος του οικισμού, λειτουργεί ένα πολύ προσεγμένο εστιατόριο με πανοραμική θέα στον Βόλο. Προτιμήστε να το επισκεφθείτε το βράδυ, όταν τα φωτάκια της πόλης προσφέρουν μια space εικόνα. Στο σαν-πηλιορείτικο-χωριό «Pelion Resort» (2428099990, € 90 τιμή δίκλινου, www.pelionresort.gr), πάλι, που παρατάσσει τα κτίρια με τις πέτρινες στέγες στην είσοδο του χωριού, λειτουργεί ένα συμπαθέστατο μπαρ με μεγάλη λίστα κρασιών. Το «Valeni» (2428090206, € 140 τιμή δίκλινου, www.valeni.gr), τέλος, μας καλεί να γνωρίσουμε το spa με το οθωμανικό χαμάμ, την εσωτερική πισίνα και το θερμαινόμενο πάγκο για μασάζ.

Ψηλά αγναντεύουμε τη λίμνη

Α - Ω - εικόνα 16

Στη λίμνη Πλαστήρα αναζητάμε το δωμάτιο με την ωραιότερη θέα στα φιόρδ. Το χωριό-παρατηρητήριο στην περιοχή είναι το Νεοχώρι. Κλείστε δωμάτιο στο «Ζακόνι» (2441093433, € 85 με τζάκι, www.zakonihotel.gr), στις «Ναϊάδες» (2441093333, € 115, www.naiades.gr), στο «Νεβρός» (2441093201, € 100, www.nevros.gr) ή στο «Πανδίων Mountain Resort» (2441093440, € 98, www.pandion.gr) και απολαύστε πανοραμική θέα. Πάντως, ακόμη και σε πιο χαμηλά σημεία της λίμνης μπορείτε να εξασφαλίσετε μερικά αξέχαστα κάδρα. Τα family friendly ανεξάρτητα διαμερίσματα «Τ’ ασπρολίθια» στη Φυλακτή, για παράδειγμα, μόνο λίγα λεπτά από τα Καλύβια Πεζούλας, βρίσκονται σε χαμηλό λόφο μέσα στις βελανιδιές, αλλά από τις μισές μεζονέτες μπορείτε να απολαύσετε τη θέα, όπως και μέσα από το καθιστικό του ισογείου (2441092350, € 95 με τζάκι, www.tasprolithia.gr)! Αντίστοιχα, για φαγητό με θέα πιάνουμε τραπέζι σε δύο ταβέρνες στο Νεοχώρι, στο κλασικό «Αγνάντι», όπου παραγγέλνουμε νόστιμες σπιτικές πίτες, και στο «Μανιτάρι», λίγο έξω από τον οικισμό. Ακούσαμε, τέλος, καλά λόγια και για το μεζεδοπωλείο «903» στην Πεζούλα

Ως την άκρη της στεριάς

Α - Ω - εικόνα 17

Η Ελλάδα διαθέτει δεκάδες φάρους, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ηλικία περίπου δύο αιώνων: γοητευτικά κτίρια, που ανακαλύπτοντάς τα γνωρίζεις απόμερα αλλά και οικεία θαλασσινά τοπία. Κτίρια που τα έχουμε προσπεράσει χιλιάδες φορές στα ταξίδια μας, αλλά που αν κάνουμε τον κόπο να τα πλησιάσουμε, θα ανακαλύψουμε την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους γοητεία. Σήμερα σώζονται μόνο είκοσι από αυτούς σε σχετικά καλή κατάσταση. Ευτυχώς, πρόσφατα το ιδιωτικό ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη (www.laskaridou.gr) ανέλαβε την αποκατάσταση κάποιων από αυτά τα μνημεία της θαλασσινής μας ιστορίας. Έτσι, έχουν ξεκινήσει οι εργασίες για το φάρο στο ακρωτήριο Μαλέας. Η αρχή, ωστόσο, έγινε με το φάρο στο Ταίναρο της Μάνης, οι εργασίες του οποίου έχουν πλέον ολοκληρωθεί. Είναι πραγματική μαγεία το εικοσάλεπτο περπάτημα, με το πέλαγος να απλώνεται στα αριστερά σου, που σε οδηγεί στο ακρότατο νότιο σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας, μέσα από έναν ευωδιαστό θαμνότοπο, όπου την άνοιξη ανθίζουν ορχιδέες. Κι αφού θα είμαστε στη Μάνη, ανυπομονούμε να μείνουμε στο πρόσφατα ανακαινισμένο «Κυρίμαι» (2733054288, € 85, www.kyrimai.gr) στον Γερολιμένα, που απέχει το πολύ 20 λεπτά από τη μύτη του Ταίναρου, και στον αυθεντικό καστρόπυργο του «Παππουδικού» (2733051050, www.topappoudiko.gr) λίγο έξω από την Αρεόπολη.

* Για την επιβεβαίωση των τιμών στα καταλύματα της Ελλάδας έγινε τηλεφωνικό ρεπορτάζ και ζητήθηκαν τιμές για σαββατοκύριακο στα μέσα Μαρτίου σε standard δίκλινο με πρωινό. Όταν η τιμή αναφέρεται σε κάτι άλλο, αυτό αναφέρεται στο κείμενο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/04/2024

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.