Kinsterna Hotel

Η Έλλη Μπουμπουρή ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο αιωνόβιο κτίριο της Μονεμβασιάς που στεγάζει πια το «Kinsterna Hotel», μία από τις ξενοδοχειακές εκπλήξεις της χρονιάς. Φωτό: Cathy Cunliffe

Kinsterna Hotel

Η Έλλη Μπουμπουρή ήταν από τους πρώτους που μπήκαν στο αιωνόβιο κτίριο της Μονεμβασιάς που στεγάζει πια το «Kinsterna Hotel», μία από τις ξενοδοχειακές εκπλήξεις της χρονιάς. Φωτό: Cathy Cunliffe

Kinsterna Hotel - εικόνα 1
Η πισίνα «ποταμός», σχεδιασμένη από τον Νικόλα Τραβασάρο

Στέκομαι ώρα στο παράθυρο της σουίτας μου και αγναντεύω μία το πέλαγος, μία την καστροπολιτεία της Μονεμβασιάς και μία το αλά Τοσκάνη τοπίο. Και δεν μπορώ να το χωνέψω. Ο ενθουσιασμός μου δεν οφείλεται στο ότι έχουμε πια ένα πεντάστερο ξενοδοχείο στη Μονεμβασιά, αλλά ότι η αυτή η ιδιαίτερη πρόταση φιλοξενίας κρύβει πίσω της ένα όραμα για το πώς μπορεί η πολιτιστική μας κληρονομιά να απογειώσει ένα τουριστικό προϊόν. Δεν θυμάμαι να έχω νιώσει άλλοτε έτσι σε ξενοδοχείο, εκτός από την περίπτωση του «Ιμαρέτ» στην Καβάλα. Εμείς οι δημοσιογράφοι γράφουμε συχνά ότι «η αποκατάσταση έχει γίνει με σεβασμό στην ιστορία του κτιρίου κ.λπ.», αλλά σ’ αυτήν την περίπτωση νομίζω ότι θα ακουστεί κοινότοπο. Αποφεύγω να το πω και για έναν άλλο λόγο. Δεν γνωρίζω την πρότερη κατάσταση του 500 ετών κτιρίου, άρα δεν ξέρω από πού άρχισαν και πού σταμάτησαν οι επεμβάσεις. Αυτό όμως που «διαβάζω» σε κάθε γωνιά του ξενοδοχείου είναι ότι η ιστορία είναι πανταχού παρούσα. Τα αυθεντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενώ παραπέμπουν στις βυζαντινές, οθωμανικές και νεοελληνικές περιόδους του κτιρίου, συνομιλούν αρμονικά με το σήμερα, με τα σύγχρονα υλικά, λειτουργικά και διακοσμητικά. Το τοπίο, κυπαρίσσια, ελιές, ευκάλυπτοι και πορτοκαλιές, «αγκαλιάζει» με μοναδική δύναμη το κτίριο. Η πηγή των 500 χρόνων, απαραίτητη στους πρώτους κατοίκους του αρχοντικού, γίνεται στη νέα του ζωή στοιχείο φετίχ. Η παλιά βρύση σε υποδέχεται ακριβώς έξω από τη ρεσεψιόν. Το νερό της χάνεται στο ίδιο παλιό αυλάκι (καλυμμένο τώρα από γυαλί) και γεμίζει τη στέρνα της αυλής που γύρω της και πάνω σε πλατφόρμες σερβίρεται το πρωινό (όταν ο καιρός είναι καλός) και το δείπνο υπό το φως των κεριών. Ετούτη η βυζαντινή στέρνα έδωσε και το όνομά της στο ξενοδοχείο. Γιατί κινστέρνα ήταν η στεγασμένη στέρνα. Από εδώ το νερό κυλάει δίπλα στα πόδια του επισκέπτη, στην άκρη της σκάλας που θα τον οδηγήσει στην πισίνα. Η Μονεμβασιά διακρίνεται στο βάθος – τη φέρνεις πιο κοντά με το τηλεσκόπιο της αυλής

Kinsterna Hotel - εικόνα 2
Δωμάτιο με... θόλο

Στο εσωτερικό των κτιρίων η μία έκπληξη διαδέχεται την άλλη. Κανένα από τα 27 δωμάτια δεν είναι ίδιο με το άλλο. Οι σουίτες του «Kinsterna» είναι τα πιο ειδυλλιακά δωμάτια, δίχωρα, με σαλόνι και τραπεζαρία. Οι deluxe δίχωρες βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο προσφέροντας θέα προς το κάστρο, οι βυζαντινές ξεχωρίζουν για τα θολωτά τους ταβάνια, στοιχεία της αυθεντικής αρχιτεκτονικής τους, ενώ οι junior διαθέτουν κομψό και άνετο καθιστικό. Από τα δίκλινα το πιο ιδιαίτερο δωμάτιο είναι αυτό που κάποτε εκτελούσε χρέη... κρατητήριου. Κοινό τους χαρακτηριστικό η εργονομία, τα εκπληκτικά μαρμάρινα μπάνια, οι ιδιαίτερα ευρηματικές ιδέες διακόσμησης που ενισχύουν την αίσθηση της ιστορικότητας. Τόσο η αναπαλαίωση όσο και η διακόσμηση φέρουν την υπογραφή του γραφείου Divercity του Νικόλα Τραβασάρου, ο οποίος μας δηλώνει πως στόχος του ήταν «η δημιουργία συνθηκών οικειοποίησης του χώρου από τον επισκέπτη, μέσα από στοιχεία που λειτουργούν συμπληρωματικά και ενισχυτικά στην ταυτότητα του αρχοντικού, χωρίς μιμητικές, αναχρονιστικές αναφορές. Ο επισκέπτης καλείται να εξερευνήσει το χώρο, μέσα από την προσωπική του εμπλοκή, με οδηγό το στοιχείο του νερού, τη θέα και την οργάνωση της φύσης». Η αρχιτεκτονική μελέτη έγινε από τη Μαρία Νικολακοπούλου, ενώ η μελέτη των εσωτερικών και του περιβάλλοντος χώρου έχουν την υπογραφή της νεαρής και ταλαντούχας Σοφίας Βανταράκη.

Kinsterna Hotel - εικόνα 3
Το μεγαλείο της μεσογειακής φύσης

Το στοίχημα των υπηρεσιών και του σέρβις είναι πάρα πολύ σημαντικό για ένα ξενοδοχείο τέτοιων προδιαγραφών και όλα δείχνουν πως έχουν ήδη κάνει τον περισσότερο δρόμο. Θα το αντιληφθείτε από τις λεπτομέρειες στο δωμάτιο (δύο φορές την ημέρα housekeeping) από το σωστά εκπαιδευμένο προσωπικό, από τις επιλογές στο εστιατόριο (εμφανής και στο πολύ πλούσιο και ιδιαίτερο πρωινό) αλλά και στο δείπνο που επιμελείται ο νεαρός σεφ Γιώργος Χάψας, ο οποίος έχει θητεύσει σε γνωστά εστιατόρια της Αθήνας («Milos», «Premiere»). Στα συν του «Kinsterna» περιλαμβάνεται και το πολύ ατμοσφαιρικό του spa. Μελανό σημείο ενός τέτοιου ξενοδοχείου είναι δυστυχώς η διαδρομή μέχρι εδώ. Και δεν εννοώ το χωματόδρομο από το χωριό Άγιος Στέφανος (αυτό είναι ακόμα ένα στοιχείο γοητείας) την άναρχη και τις περισσότερες φορές κιτς δόμηση που έχει αναπτυχθεί έξω από το κάστρο της Μονεμβασιάς και μοιάζει να μην ενοχλεί κανέναν. Μπράβο, πάντως, σ’ αυτούς που τόλμησαν, γιατί η Μονεμβασία το αξίζει ένα τέτοιο ξενοδοχείο. INFO

Kinsterna Hotel, Άγιος Στέφανος (7 χλμ. από τη Μονεμβασιά), 2732066300, www.kinsternahotel.gr. Οι τιμές των δωματίων διαφέρουν ανάλογα το δωμάτιο και την περίοδο και ξεκινούν από € 250 το δίκλινο.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ξεπροβάλλει ένα μνημείο της φύσης, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες. Ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
16/05/2024

Ο Όμιλος Mitsis πραγματοποίησε εξαγορά 4* ξενοδοχειακού θερέτρου και υπέγραψε 10ετή συμφωνία διαχείρισης 3* ξενοδοχείου στην Κέρκυρα

Πρόκειται για την τρίτη εξαγορά ξενοδοχείου που έχει ολοκληρώσει ο Όμιλος την τελευταία διετία κατόπιν των εξαγορών δύο μονάδων στην Κρήτη το 2022 και την πέμπτη συμφωνία διαχείρισης ακινήτου τον τελευταίο χρόνο κατόπιν συμφωνιών επέκτασής του στην Κρήτη, Σαντορίνη και Χαλκιδική.

Αυτές είναι οι ωραιότερες διαδρομές με αυτοκίνητο στην Πελοπόννησο για καλοκαιρινά drives

Η καλοκαιρινή Πελοπόννησος είναι όπως και κάθε χρόνο ψηλά στην ατζέντα μας.

Η Everty απέκτησε δύο ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί της Κέας

Το "Ydor Hotel & Spa" και το "Porto Kea Suites Hotel & Spa", τα οποία πλέον ανήκουν στην Everty και είναι υπό τη διαχείριση της Sandglass Hotels & Villas είναι προς το παρόν τα μοναδικά εν λειτουργία ξενοδοχεία πέντε αστέρων στο νησί.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Λέρος: Αναδεικνύονται και συντηρούνται βυζαντινά μνημεία του νησιού

Πρόκειται για την αρχιτεκτονική μελέτη αποκατάστασης και ανάδειξης της Εκκλησίας του Αγίου Πέτρου στον Δρυμώνα, του ζωγραφικού διακόσμου της Εκκλησίας της Αγίας Κιουράς στο Παρθένι και της Εκκλησίας του Αγίου Ζαχαρία, στη Μερικιά.

Drumsheds: Πώς ένα club σ' ένα παλιό ΙΚΕΑ στο Λονδίνο θέλει να αναβιώσει τη νυχτερινή ζωή της αγγλικής πρωτεύουσας

Το φιλόδοξο Drumsheds, το μεγαλύτερο, πλέον, club venue του Ηνωμένου Βασιλείου δανείζεται τη rough αισθητική του ΙΚΕΑ και μετατρέπεται σ’ ένα μουσικό παράδεισο γι’ αυτούς που προτιμούν να ιδρώνουν πάνω στην πίστα, από το να ξεποδαριάζονται στους διαδρόμους του, ψάχνοντας τον πιο βολικό καναπέ.