Ένα απόκοσμο κομμάτι Καππαδοκικής γης στην Κρήτη

Περίπου 35 χλμ. δυτικά των Χανίων, ανάμεσα σε καταπράσινες κοιλάδες, ξεπροβάλλει ένα εξωπραγματικό σύμπλεγμα λοφίσκων, ένα εντυπωσιακό έργο τέχνης της φύσης, χάρμα οφθαλμών που έχει αποτελέσει πεδίο πολλαπλών ερευνών.

komolithoi

Οδηγώντας επί του δρόμου Καλουδιανών-Χρυσοσκαλίτισσας για να φτάσουμε στο μαγικό Ελαφονήσι Χανίων, την προσοχή μας τραβά ένα τοπίο με λόφους σαν πυραμίδες, ασυνήθιστο για τα ελληνικά δεδομένα, που μας ταξιδεύει νοερά στην Καππαδοκία. Μπαίνουμε στο χωριό Ποταμίδα Κισάμου, στην κοιλάδα του πολύ ορμητικού ποταμού Τυφλού που παρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του (γι’ αυτό ονομάζεται Τυφλός) και αυτές οι "καμινάδες των νεράιδων" όπως αποκαλούνται και οι φυσικές πυραμίδες της Καππαδοκίας, μας οδηγούν κοντά τους.  

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Περνάμε από την εκκλησία της Αγίας Άννας, δίπλα στην οποία λειτουργούσε το σχολείο του χωριού, από το 1928 που χτίστηκε μέχρι το 1994, όταν αποφασίστηκε τα παιδιά να παρακολουθούν το εξατάξιο σχολείο του Δραπανιά. Σήμερα το κτήριο λειτουργεί ως Μουσείο Σχολικής Ζωής, με εκθέματα από μια άλλη μαθητική εποχή με πλούσιο αρχειακό υλικό και μια αυλή που έχει διαμορφωθεί σε παιδική χαρά. Η πρόσβαση είναι εύκολη για να προσεγγίσουμε αυτές τις φυσικές πυραμίδες που στην κρητική διάλεκτο ονομάζονται "Κωμόλιθοι".

Μπροστά μας απλώνεται μια αλάνα, ένα μεγάλο οικόπεδο σκεπασμένο με σανό. Περήφανα άλογα βόσκουν με φόντο αυτούς τους άγονους λόφους, εντελώς γυμνοί στη βάση και στα πλάγια, με μικρές τούφες βλάστησης μόνο στις κορυφές τους. Το φαινόμενο είναι ακόμη πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστούμε πως το γειτόνεμα του χωριού με το ποτάμι χαρίζει πλούσια βλάστηση στα χωράφια και τα βουνά όλες τις εποχές του χρόνου.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Σκαρφαλώνουμε σ’ αυτές τις γεωπυραμίδες που αποτελούνται από αργιλικά πετρώματα που με την πάροδο του χρόνου και τη διάβρωση από τον άνεμο και το νερό, έχουν σμιλευτεί σε αυτά τα κωνικά σχήματα, που έχουν στεγανοποιηθεί αριστοτεχνικά. Έχοντας αυτή την ιδιότητα, πριν την εποχή του τσιμέντου, οι κάτοικοι των γύρω περιοχών έσπευδαν στους λόφους για να χρησιμοποιήσουν αυτό το ιδιαίτερο "κοίτασμά" για τη στεγανοποίηση των στεγών των σπιτιών τους.

Μιλάμε βέβαια, για ένα "κοίτασμα φυσικής ομορφιάς” που η αξία του έγκειται στη διατήρηση του. Οι Κωμόλιθοι συνοδεύονται από μια πληθώρα επιστημονικών στοιχείων που τους χαρίζουν, δικαίως, το χρίσμα του διατηρητέου μνημείου της φύσης.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Ολλανδοί επιστήμονες ήδη από την δεκαετία του 70′ ανακάλυψαν ότι ο σχηματισμός αυτός σχετίζεται με την εξέλιξη του κλίματος σε όλη την Μεσόγειο και τοποθέτησαν τον αρχικό σχηματισμό των κοιτασμάτων στο όριο της Τορτόνιας και Μεσσήνιας χρονικής βαθμίδας, δηλαδή πριν 7,2 εκατομμύρια χρόνια.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Επιπλέον, Γερμανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τη δεκαετία του 90′ πολλά θαλάσσια απολιθώματα και κυρίως αρκετά είδη καρχαρία της Τορτονίου περιόδου μήκους πάνω από 15 μέτρα, γεγονός που συνηγορεί πως πρόκειται για υπολείμματα αρχαίου βυθού.  Το πανεπιστήμιο Κρήτης σε έρευνες που πραγματοποιήσε στα εργαστήρια του τμήματος ορυκτών πόρων, κατέδειξε ότι τα ομοιόμορφα ιζήματα από τα οποία αποτελούνται οι Κωμόλιθοι, που ονομάζονται ιλυόλιθοι, με μέγεθος από 1 ως 20 χιλιοστά του χιλιοστού και με κύριο συστατικό το μοντμοριλλονίτη, που έχει την ιδιότητα όταν λαμβάνει νερό στην δομή του να διογκώνεται, εκτός από σιδηροπυρίτη περιέχουν και ίχνη χρυσού.

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Περπατήσαμε για λίγη ώρα ανάμεσα στους Κωμόλιθους, χαζεύοντας τα χρώματα του ηλιοβασιλέματος που έβαφαν εκείνη την ώρα τον ουρανό σε ροζ αποχρώσεις, εδώ που σε ηλικία 13 χρόνων έπαιξε για πρώτη φορά θέατρο ο Μάνος Κατράκης, σύμφωνα με μια δικιά του ομολογία στο λυκειάρχη Γεώργιο Κωνσταντουλάκη. Ο  γνωστός ηθοποιός που έζησε τα παιδικά του χρόνια στο διπλανό συνοικισμό Παπαδιανά (εκεί υπάρχουν και τα ερείπια του πατρικού του σπιτιού) ανακηρύχτηκε από τους Ποταμιδιανούς επίτιμος δημότης της κοινότητάς τους κατά το 1981 και επίτιμο μέλος του μορφωτικού συλλόγου της Ποταμίδας "Αναγέννηση".

komolithoi
©Πωλίνα Παρασκευοπούλου

Η σαγήνη των Κωμόλιθων θα σας παρασύρει χωρίς αμφιβολία. Μια εικόνα που το 2016 η NASA δημοσίευσε ως φωτογραφία της ημέρας (Earth Science Picture of the Day) στην ιστοσελίδα της αλλά εμείς μπορούμε να απολαύσουμε από κοντά και να βιώσουμε την ενέργεια αυτών των δημιουργημάτων της φύσης με τη χαρακτηριστική γεωδομή.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.