Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου

Λίγο έξω από την Καλαμάτα, στην Έξω Μάνη, στα ριζά του Ταΰγετου, βρίσκεται ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα μονοπάτια της Πελοποννήσου με πανοραμική θέα, προσεγγίσιμο κι από τους σχετικά αρχάριους περιπατητές, ακόμη και σε μονοήμερη εκδρομή.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 1
Το χωριό Σωτηριάνικα είναι η αφετηρία του μονοπατιού

Η ιδέα έπεσε από τον Ντίνο και τη Θέλξη, φίλους και έμπειρους πεζοπόρους. «Πάμε μονοήμερη στον Μπίλιοβο; Με το νέο δρόμο η Καλαμάτα είναι μόνο δυο ώρες...» Αν και το θεωρήσαμε πολύ αισιόδοξο σενάριο, όντως σε δυο ώρες αφήναμε πίσω μας την Καλαμάτα και 15 ελαφρώς φιδογυριστά χιλιόμετρα μακριά, με τον Μεσσηνιακό κόλπο στο φόντο, στην περιοχή της Αβίας, και συγκεκριμένα στο χωριό Σωτηριάνικα παρκάραμε το αυτοκίνητο και ξεκινήσαμε την πεζοπορία με λίγες προμήθειες για το δρόμο στο σακίδιο.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 2

Αφήνουμε πίσω μας τα Σωτηριάνικα, παραδοσιακό κεφαλοχώρι, στο οποίο υποσχόμαστε να επιστρέψουμε κάποια στιγμή για να επισκεφτούμε το φρουριακό συγκρότημα της οικογένειας των Καπετανάκηδων, κατασκευασμένο στα τέλη του 18ου αιώνα αλλά και τον καμαροσκέπαστο βυζαντινό ναό της Αγίας Κυριακής του 13ου αιώνα με εξαιρετικές τοιχογραφίες, σε ένα επιβλητικό ελαιώνα όπου κυριαρχεί ο πέτρινος όγκος του Ταΰγετου.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 3

Από τα Σωτηριάνικα ακολουθούμε τον χωματόδρομο που μας βγάζει στην αρχή του λιθόστρωτου μονοπατιού (θα δείτε ταμπέλα). Όπως διαβάζουμε σε ένα παλιό τεύχος του «Βήματος της Μάνης» που έχει φέρει μαζί ο Ντίνος η κατασκευή του ξεκίνησε το 1904 με τη συνεργασία πολιτικού μηχανικού, ντόπιων τεχνιτών της πέτρας και κατοίκων και προέβλεπε την σύνδεση του ορεινού και απομονωμένου οικισμού Αλτομιρά, με τα υπόλοιπα χωριά του κάμπου της Αβίας. Όπως μαρτυρά και μια επιγραφή σε πέτρα υπολογίζεται ότι τελείωσε το 1928.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 4

Το όνομά του προέρχεται από την σλάβικη λέξη bȉlo που σημαίνει βουνοκορφή και σύντομα θα διαπιστώσουμε γιατί. Ανεβαίνοντας τα 3 φιδογυριστά χιλιόμετρα με τις 83 στροφές που μας φέρνουν από τα 340 στα 850 μέτρα υψόμετρο, το μάτι μας εστιάζει μια στη μαστοριά της λαϊκής αρχιτεκτονικής και μια χάνεται στο υπέροχο ανοιξιάτικο πανόραμα προς κάμπο των Σωτηριάνικων και τον γαλήνιο Μεσσηνιακό κόλπο στο βάθος. Οι λαξεμένες με σφυρί και καλέμι πέτρες τόσο στις ξερολιθιές όσο και στο στρώσιμο του δρόμου κάνουν αίσθηση, όπως και το άφθονο πράσινο τριγύρω - σε ορισμένα σημεία μάλιστα χρειάζεται να κάνουμε και κάποιες ταρζανιές περνώντας κάτω από πεσμένα δέντρα που κόβουν το μονοπάτι.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 5

Αν εξαιρέσουμε το ότι είναι διαρκώς ανηφορικό το μονοπάτι δεν χρειάζεται έχει ιδιαίτερο βαθμό δυσκολίας και μας παίρνει περίπου 1 ώρα και ένα τέταρτο για να ανέβουμε στην κορυφή του, όπου διακόπτεται από χωματόδρομο. Αφού πάρουμε τις απαραίτητες ανάσες συνεχίζουμε προς τα δεξιά.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 6
Tα πετρόχτιστα Αλτομιρά, χαρακτηρισμένα ως διατηρητέος οικισμός

Σε λίγο αντικρίζουμε τα πετρόχτιστα Αλτομιρά και μετά από μερικά λεπτά συναντούμε τον ασφαλτόδρομο, τον οποίο διασχίζουμε κάθετα και κινούμαστε ελεύθερα με κατεύθυνση προς το χωριό, αναζητώντας τμήματα του παλιού λιθόστρωτου.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 7

Φτάνουμε στα Αλτομιρά σε περίπου 20-30 λεπτά από το τέλος του Μπίλιοβου. Το ανακαινισμένο χωριό, έρημο τέτοια εποχή (ζωντανεύει κυρίως το καλοκαίρι), είναι πανέμορφο.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 8

Περπατώντας στα σοκάκια του σταματάμε διαρκώς να θαυμάσουμε τα πετρόχτιστα σπίτια με επιγραφές που μας πάνε πίσω στα μέσα του 19ου αιώνα - ο οικισμός έχει κηρυχθεί διατηρητέος. Η ατμόσφαιρα είναι ειδυλλιακή, καθώς απολαμβάνουμε τα σνακ μας μόνοι στο κεφαλόσκαλο ενός αρχοντικού - παίρνοντας το δρόμο του γυρισμού οι μόνοι που συναντάμε είναι μια παρέα ηλικιωμένων Άγγλων που έχουν στρώσει ένα τσιμπούσι σε ένα πλάτωμα. Η σκηνή έχει κάτι από Ντάρελ.

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 9

Πίνουμε νερό στη βρύση στο έβγα του χωριού, χαζεύουμε τις πέτρινες ποτίστρες και πιάνουμε την κατηφόρα με το μεσημεριανό ήλιο που μπαινοβγαίνει στα σύννεφα να μας κάνει την ιδανική παρέα. Προλαβαίνουμε να κάνουμε το πρώτο μπάνιο ή να πάμε κατευθείαν για ψαράκι;

Η πυξίδα του μονοπατιού

Περπατήσαμε στο Μπίλιοβο, το ομορφότερο λιθόκτιστο μονοπάτι της Πελοποννήσου - εικόνα 10

Διαδρομή: Σωτηριάνικα-Αλτομιρά
Υψομετρική διαφορά: 510 μ.
Μήκος: 3 χιλιόμετρα λιθόστρωτο μονοπάτι.
Διάρκεια 1ώρα και 35λ περίπου
Σήμανση: πινακίδα στο ξεκίνημα
Προτεινόμενος χάρτης: Ανάβαση
Ωδική πρόσβαση: Εθνική Οδό Αθήνας - Καλαμάτας. Από την Καλαμάτα ακολουθείτε την επαρχιακή οδό Καλαμάτας - Αρεόπολης και βλέπετε ταμπέλα για τα Σωτηριάνικα (15 χλ. Από Καλαμάτα).

After trekking

Βουτιά
Οι κολπίσκοι της Βέργας και του Αλμυρού, η αγαπημένη της νεολαίας Σάντοβα και βέβαια η κεντρική παραλία της Καλαμάτας συνδυάζουν βουτιές και beach bars, ενώ προς τις Κιτριές, θα βρείτε πιο ήσυχους κολπίσκους με βοτσαλάκι, καθαρά νερά, αλμυρίκια, ελιές και θέα στην Καλαμάτα και στον Μεσσηνιακό Κόλπο.

Διαμονή
Αν μείνετε το βράδυ στην Καλαμάτα το Elite City Resort συνδυάζει resort ατμόσφαιρα και εύκολη πρόσβαση στην πόλη και τη θάλασσα. Εκτός πόλης, το Mantinia Bay (2721058446, από €75) στην Μικρή Μαντίνεια έχει χαλαρή ατμόσφαιρα δίπλα στη θάλασσα. Περισσότερα ξενοδοχεία στην Καλαμάτα αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Φαγητό

Στην Καλαμάτα μοντέρνους μεζέδες στο «Οινοπαντοπωλείο Χρυσομάλλη» και μοντέρνα ελληνική κουζίνα στο «Yiamas Gastro Bar» στο ξενοδοχείο « Elite City Resort» Για ατμόσφαιρα νησιού, ψάρι αλλά και μαγειρευτά στον κλασικό Μίμη στις Κιτριές.

Περισσότερα εστιατόρια στην Καλαμάτα αξιολογημένα από τον Alpha Guide εδώ

Φωτό Ντίνος Κόγιας

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ένα λεύκωμα αφιερωμένο στη γυναίκα και στην Ελλάδα για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση

Το "Ταξίδι πολιτισμού και ιστορίας στην Ελλάδα μέσα από τις γυναικείες παραδοσιακές φορεσιές" είναι μια πρωτοβουλία της Ελληνικής Ένωσης Γυναικών στον Πολιτισμό και τον Τουρισμό/HAWCT.

24/03/2023

Η Αρχαία Ολυμπία υποδέχεται το 1ο L’ Étape Greece by Tour de France

Σε έναν τόπο με ιδιαίτερο συμβολισμό, εκεί όπου η αρχαία ιστορία και η μαγευτική φύση της Δυτικής Πελοποννήσου συναντούν τις διαχρονικές αξίες του αθλητισμού, θα πραγματοποιηθεί μια μυθική ποδηλατική διαδρομή, κατά τα πρότυπα του κορυφαίου Tour de France.

Αναζητούνται σομελιέ! Σε ποιες θέσεις υπάρχουν μεγαλύτερες ελλείψεις εργατικού δυναμικού στα ελληνικά ξενοδοχεία σύμφωνα με την έρευνα του ΙΝΣΕΤΕ

Τα συμπεράσματα της μελέτης του Ινστιτούτου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) σχετικά με τις ελλείψεις ανά ειδικότητα στα ελληνικά ξενοδοχεία.

Με ποιο αφήγημα και με ποιες υποδομές ετοιμαζόμαστε για την τουριστική άνοιξη;

Είναι επείγον να βρεθεί τόσο ο στόχος όσο και οι απαραίτητες γενναίες κινήσεις που θα εξασφαλίσουν τη στιβαρότητα της τουριστικής υποδομής σε αρμονία με το περιβάλλον.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια στους πιο αγαπημένους πασχαλινούς προορισμούς

Συγκεντρώσαμε μερικές από τις πιο ιδιαίτερες προτάσεις για κάθε budget και στυλ ταξιδιώτη σε μερικούς από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς.

"Avenue Modern Cuisine": Μοντέρνα γαστρονομία με θέα τον Θερμαϊκό

Μεσογειακές γεύσεις, ιδιότυπα κοκτέιλ και η εντυπωσιακή βίστα του Θερμαϊκού συνθέτουν τη νέα άφιξη στη Λεωφόρο Μεγάλου Αλεξάνδρου.