Καζαβiτι Θάσου

Σε αυτό το χωριό μπορεί να αγναντεύεις το πέλαγος, αλλά καθώς φτάνεις στην πέτρινη πλατεία του, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στη μακεδονική ενδοχώρα.

Καζαβiτι Θάσου

Σε αυτό το χωριό μπορεί να αγναντεύεις το πέλαγος, αλλά καθώς φτάνεις στην πέτρινη πλατεία του, νιώθεις σαν να βρίσκεσαι στη μακεδονική ενδοχώρα.

Καζαβiτι Θάσου - εικόνα 1

Όσοι γνωρίζουν τη Θάσο ξέρουν καλά ότι τα πιο ενδιαφέροντα χωριά της είναι στα ορεινά. Το Καζαβίτι είναι αναμφίβολα ένα από τα ομορφότερα. Βρίσκεται σε μια πλαγιά στα 350 μ. υψόμετρο και χωρίζεται σε δύο βασικούς συνοικισμούς, το μεγάλο και το μικρό. Η –σαν σκηνικό– πέτρινη πλατεία του και οι συμπαθητικές της ταβέρνες το έχουν αναδείξει από παλιά σε must βόλτα για όσους βρίσκονται στο νησί. Τα τελευταία δυο-τρία χρόνια, όμως, έχει αναπτύξει συμπαθητική ξενοδοχειακή υποδομή, η οποία το κάνει ιδανική επιλογή για νησιωτικές διακοπές που συνδυάζουν βουνό και θάλασσα.

Στο χωριό υπάρχουν μονοπάτια που καταλήγουν στη θάλασσα μέσα από ελαιόφυτες διαδρομές, όπως αυτό πάνω στο δρόμο που οδηγεί προς το «Hotel Tsigoura». Αν θέλετε, πάντως, να γνωρίσετε άκοπα την ομορφιά του βουνού, αναζητήστε τον καινούργιο δρόμο που οδηγεί στο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα, σε υψόμετρο περίπου 1.000 μέτρων. Ο δρόμος ξεκινά λίγο πιο πάνω από τον ξενώνα «La Casa Rossa» και είναι καινούργιος – αν και οι κλίσεις του δεν μας φάνηκαν πολύ καλοσχεδιασμένες, οπότε προσοχή στις φουρκέτες. Το δάσος έχει άγρια ομορφιά, καθώς από κάποια στιγμή και μετά εμφανίζονται ρόμπολα και δασική πεύκη, μια βλάστηση δηλαδή την οποία έχουμε συνδέσει μόνο με την ηπειρωτική Ελλάδα. Στο δεξί μας χέρι, ωστόσο, υπάρχει πάντα θάλασσα. Το ίδιο το μοναστήρι, το οποίο κάηκε στη μεγάλη φωτιά του ’85, δεν παρουσιάζει κάποιο αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Στο ίδιο το χωριό κάνουμε χαλαρές βόλτες εξερευνώντας καλντερίμια και παλιές πετρόκτιστες εκκλησίες, όπως αυτή των Δώδεκα Αποστόλων του 1804. Καταλήγουμε πεινασμένοι στην ψησταριά του Αντρέα για κολοκυθολούλουδα γεμιστά, φρέσκες τηγανητές πατάτες και κότσι στη γάστρα.

Διαμονή

  • La Casa Rossa (2593071787, fax: 2593071723, www.lacasarossa.gr, € 80) Στην άκρη του χωριού, ένα μεγάλο σπίτι από κοκκινωπή ώχρα προβάλλει μέσα από την πυκνή βλάστηση. Τα δωμάτια έχουν λιτά ξύλινα έπιπλα με λευκή πατίνα. Κάποια μπάνια είναι μικρά.
  • Hotel Tsigoura (2593071668, 6949463762, € 50) Σύγχρονο ξενοδοχείο σε προνομιακή θέση με ωραία θέα. Το κτίριο ενσωματώνει με ωραίο τρόπο παραδοσιακά στοιχεία (π.χ. λιθοδομές). Όλα τα δωμάτια βλέπουν μπροστά κι έχουν μπαλκόνι. Φιλοξενούν έως τέσσερα άτομα, χωρίζονται σε δίχωρα με τζάκι και σε μονόχωρα και είναι απλά επιπλωμένα, εξοπλισμένα με μικρή κουζίνα. Τα μπάνια μάς φανήκαν κάπως μικρά. Τους καλοκαιρινούς μήνες λειτουργεί πισίνα.
  • Καστανιές (2593072161, www.thassos-kastanies.gr, € 70) Σε κατάφυτη τοποθεσία με καστανιές και πλατάνια στο Μικρό Καζαβίτι, ένα προσεγμένο νεο-παραδοσιακό κτίριο προσφέρει αυτόνομα οροφοδιαμερίσματα με πλήρη εξοπλισμό. (κουζίνα, σαλόνι κ.λπ.).
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η νέα influencer ταξιδιών της Γερμανίας είναι ένα AI Chatbot: Οι αντιδράσεις του κοινού

    Το Γερμανικό Εθνικό Συμβούλιο Τουρισμού εγκαινιάζει ένα καινοτόμο έργο AI, παρουσιάζοντας την Emma, την πρώτη AI ταξιδιωτική influencer που μιλά 20 γλώσσες, με στόχο την προώθηση της Γερμανίας ως κορυφαίου ταξιδιωτικού προορισμού.

    ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
    21/10/2024

    9 τοποθεσίες γυρισμάτων ταινιών τρόμου για αυθεντική Halloween εμπειρία

    Από το Βερμόντ έως την Ιαπωνία, αυτές οι τοποθεσίες προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία για τους λάτρεις του είδους.

    Εγκαινιάστηκε η έκθεση "Από τους Ιωαννίτες στους Ιππότες της Μάλτας" στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου στη Ρόδο

    Το αφιέρωμα παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση πέντε αιώνων της ιστορίας των Ιπποτών στο νησί.

    Το φεστιβάλ των φώτων "Diwali" γίνεται νέο αγοραστικό trend στις ΗΠΑ

    Μεγάλες αλυσίδες καταστημάτων υιοθετούν τη γιορτινή ατμόσφαιρα του φεστιβάλ, αξιοποιώντας το εμπορικό δυναμικό της γιορτής, ενώ, φέτος, η σύμπτωση του "Diwali" με το Halloween δημιουργεί νέες ευκαιρίες για εμπορική δραστηριότητα και εορταστικές προωθητικές ενέργειες.

    "Σουβάλες" στην Ίο: Αναβίωση παραδοσιακών πρακτικών διαχείρισης νερού

    Η Ίος ξανασυνδέεται με την παράδοσή της και προωθεί βιώσιμες λύσεις διαχείρισης του νερού, προσφέροντας ταυτόχρονα μια μαθησιακή εμπειρία στους συμμετέχοντες.

    Οι καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί της Ελλάδας: Μέτσοβο

    Ο οδηγός μας περιλαμβάνει επιλογές για πολλούς χειμερινούς προορισμούς, με το Μέτσοβο να ξεχωρίζει ως ένας γραφικός ορεινός οικισμός στην καρδιά της Πίνδου, που συνδυάζει την αυθεντική παραδοσιακή ατμόσφαιρα με πληθώρα δραστηριοτήτων για τους επισκέπτες.

    Λίμνη Τσιβλού: Μονήμερη εκδρομή με κρυστάλλινα νερά κοντά στην Αθήνα

    Γνωστή για τα κρυστάλλινα νερά της και το γραφικό περιβάλλον που την περιβάλλει, η λίμνη προσφέρει μια απαλή ηρεμία και ποικιλία δραστηριοτήτων που θα ικανοποιήσουν κάθε φυσιολάτρη.