Παρίσι

Νεο-bistrot, all time classic παριζιάνικα στέκια και εμβληματικές νέες αφίξεις. Ο Διονύσης Κούκης επιλέγει τσεκαρισμένες γευστικές προτάσεις σε απόσταση αναπνοής από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τους εμπορικούς δρόμους του Παρισιού σε ένα value for money gourmet trip.

Παρίσι

Νεο-bistrot, all time classic παριζιάνικα στέκια και εμβληματικές νέες αφίξεις. Ο Διονύσης Κούκης επιλέγει τσεκαρισμένες γευστικές προτάσεις σε απόσταση αναπνοής από τα σημαντικότερα αξιοθέατα και τους εμπορικούς δρόμους του Παρισιού σε ένα value for money gourmet trip.

Παρίσι - εικόνα 1
Ο πολύς Alain Ducasse εκτοξεύει τη γαλλική κουζίνα 125 μ. πάνω από τη γη στο «Le Jules Verne» του Πύργου του Άιφελ.

Mονίμως παλλόμενο, με χιλιάδες κύτταρα πολιτισμού και ιστορίας, το Παρίσι κάνει τον επισκέπτη να αισθάνεται σαν μικρό παιδί σ’ ένα μεγάλο ζαχαροπλαστείο: θέλει να τα δοκιμάσει όλα και δεν μπορεί, δεν προλαβαίνει. Κι όλα αυτά ισχύουν βέβαια και σε γαστρονομικό επίπεδο. Ο επισκέπτης της πόλης μάλλον αισθάνεται ότι είναι δίπλα (μέσα θα έλεγα) σε μια τεράστια γαστρονομική χύτρα. Όλοι μιλάνε γι’ αυτήν, αλλά αυτός συχνά δεν ξέρει πού να «βάλει το κουτάλι» για ν’ απολαύσει το μύθο που ακούει στο όνομα «γαλλική μαγειρική τέχνη».

Πολλοί λένε ότι το Παρίσι έχει πλέον παραδώσει τα σκήπτρα της γεύσης. Άλλοι τα θέλουν να βρίσκονται στην Ισπανία και τις μοριακές κατσαρόλες, άλλοι θαυμάζουν τις επιδόσεις της Νέας Υόρκης, μερικοί βρίσκουν ότι πέρασαν τη Μάγχη και φυλάσσονται στον Πύργο του Λονδίνου. Δεν θα το σχολιάσω. Θα πω μόνο τούτο: η γεύση ενός τόπου και η μοναδική απόλαυση που προσφέρει δεν είναι απλώς θέμα αστεριών και νεωτεριστικών αντιλήψεων μιας ομάδας ευφυών δημιουργών. Είναι πάνω απ’ όλα –κι εδώ ακριβώς βρίσκεται το όφελος για τον μέσο, πλην ανήσυχο και με απαιτήσεις ταξιδιώτη– θέμα γονιδίων, κουλτούρας και άποψης. Οι Γάλλοι τα έχουν και τα τρία. Περισσότερο μάλιστα από κάθε άλλον. Κι αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στα πιάτα των παρισινών εστιατορίων. Το βρίσκουμε στα αστεράτα και συχνά δυσπρόσιτα «μεγάλα ονόματα», όπως επίσης και στα κλασικά

bistrots-εμβλήματα και αξιοθέατα του παρισινού τοπίου.

Tο εγχείρημα της επιλογής του τραπεζιού που θα κρατήσει τη μαγική εικόνα ζωντανή και θα φέρει γεύση, παράδοση και σύγχρονους παλμούς στο πιάτο δεν είναι εύκολο. Γι’ αυτό κι εμείς πήραμε το χάρτη με τα παρισινά αξιοθέατα, προσπαθήσαμε να φανταστούμε τις προτεραιότητές σας και κάναμε μια γευστική ανίχνευση.

Σας προτείνουμε οκτώ εστιατόρια διαφορετικού στιλ στο πλαίσιο των διαδρομών που θα κάνετε στην πόλη δίπλα στα μεγάλα τουριστικά αξιοθέατα και τους πιο δημοφιλείς εμπορικούς δρόμους. Τα επιλέξαμε για να βάλουν το στίγμα του υπερθετικού στην απόλαυση του ταξιδιού.

Le Jules Verne

Παρίσι - εικόνα 2
Modernite τόσο στις εκθέσεις όσο και στις γεύσεις στο Centre Pompidou.

Υψηλή γαστρονομία στον Πύργο του ΑΪφελ

Στα 125 μ. πάνω από το έδαφος, με το Παρίσι στα πόδια σας και σύγχρονη με κλασικές αναφορές κουζίνα signe΄e Alain Ducasse. Ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης γαστρονομίας ίσως στο μέγιστο αξιοθέατο της πόλης. Μοναδική δυσκολία είναι το ότι πρέπει να κάνετε κράτηση τουλάχιστον δύο μήνες πριν – η ζήτηση ξεπερνά κάθε φαντασία και όχι μόνο από τουρίστες. Ζητήστε τραπέζι με θέα στο Τροκαντερό και το ποτάμι.

Το μενού με € 190 το άτομο είναι η καλύτερη λύση. Παρά τον τεράστιο αριθμό κουβέρ (τρεις βραδινές βάρδιες για πάνω από πεντακόσια άτομα συνολικά), θα έχετε μια καλή εικόνα της υψηλής γαστρονομίας a` la francaise. Το ταλέντο Ducasse αφήνει το άρωμά του στο πιάτο, και το νυχτερινό φωτισμένο Παρίσι είναι απλώς ένα όνειρο που θα το πάρετε μαζί σας για πάντα. Η κουζίνα αλλάζει ανάλογα με τη σεζόν, αλλά, για την ιστορία, τα tournedos με φουαγκρά και μήλα σουφλέ είναι άψογα. Ο νεαρός σεφ Pascal Feraud στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και κάνει μια κάθε άλλο παρά τουριστική πρόταση. Πολύ καλή λίστα κρασιών.

Κοντινά αξιοθέατα Φυσικά ο πύργος του Άιφελ, το μουσείο στην Quai Branly (εξαιρετικό), η πλατεία του Trocadero, το Maison de Tokyo (σπουδαίο για τις εκθέσεις σύγχρονης τέχνης).

INFO Πύργος του Άιφελ, νότιος πυλώνας/ιδιωτικός ανελκυστήρας, +33145556144, www.lejulesverne-paris.com

Le Salut du Loup

Παρίσι - εικόνα 3
Χαλαρός καφές στη σκιά της Παναγίας των Παρισίων.

Πειραγμένη Γαλλία στο Μουσείο διακοσμητικών Τεχνών

Το εστιατόριο του Μουσείου Διακοσμητικών Τεχνών στέκεται στο ύψος του χώρου που το φιλοξενεί. Design εσωτερική σάλα σε τόνους του λευκού, του γκρι και του μαύρου με πολυθρόνες σε γεωμετρικές γραμμές και λαμπερά υλικά. Από τα παράθυρα απολαμβάνετε την πυραμίδα του Λούβρου, το Carroussel και στο βάθος τον Πύργο του Άιφελ. Κι όταν έχει ήλιο, όλα «μεταφέρονται» σε ένα καταπράσινο περιβάλλον που θυμίζει εξοχή. Στο πιάτο σάς περιμένει μια «πειραγμένη» Γαλλία. Έμπνευση από την κλασική παράδοση με εξωτικές πινελιές που δεν σε κάνουν να ξεχνάς ότι βρίσκεσαι στο Παρίσι – και πώς θα μπορούσες άραγε; Τα χτένια με αφράτη πατάτα κι ένα άγγιγμα αφρού βανίλιας είναι ένα καλό παράδειγμα – και είναι πεντανόστιμα. Το ίδιο... νόστιμες (σκεφτείτε πού είστε) είναι και οι τιμές. Για παράδειγμα, μια ενδιαφέρουσα σούπα ντομάτας με sorbet avocat κι ένα πολύ καλό φιλέτο λαβράκι με πουρέ αρωματισμένο με ουασάμπι για € 35-40 μάλλον καλά ακούγεται. Δεν συμφωνείτε;

Κοντινά αξιοθέατα Προφανώς το μουσείο όπου στεγάζεται αλλά και ολόκληρο το Λούβρο. Για μια βόλτα στη φύση, ο Κήπος του Κεραμεικού είναι στα πόδια σας και στα 100 μ. η Rue de Rivoli με την Όπερα στο φόντο.

INFO Rue de Rivoli 107, +33142254955, www.lesautduloup.com

Spoon

Παρίσι - εικόνα 4
Εξερευνήστε τα πολύβουα δρομάκια του Quartier Latin και δοκιμάστε κλασικές bistrot γεύσεις στο «Polidor».

Νεο-bistrot signee Ducasse

Η σύγχρονη εκδοχή του bistrot, χωρίς ίσως τα ζεστά χαρακτηριστικά της παράδοσης, αλλά για μία ακόμα φορά με την υπογραφή Alain Ducasse σ’ ένα concept που «ενοφθαλμίζει» τη γαλλική γαστρονομική κουλτούρα σε πιάτα από την παγκόσμια κουζίνα. Απόλυτα σύγχρονη ατμόσφαιρα με design περιβάλλον που φιλοξενεί καλό κόσμο της Av. Montaigne, εραστές των Ηλυσίων Πεδίων και πελάτες των μεγάλων οίκων μόδας ή του ακριβού pret-a-porter. Η κουζίνα αλλάζει ανάλογα με την εποχή και τις διαθέσεις. Ανακατεύει γεύσεις από τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα με μια πρέζα μπαχαρικά και άρωμα Γαλλίας. Το ίδιο και η wine list. Δοκιμάστε το a` la carte μενού για κάτι ελαφρύ αν βρίσκεστε στην περιοχή για ψώνια. Υπολογίστε περίπου € 80 το άτομο.

Κοντινά αξιοθέατα Τα προαναφερθέντα αλλά και η Αψίδα του Θριάμβου, το Grand Palais (εξαιρετικές εκθέσεις), η Place de la Concorde.

INFO Rue de Marignan 14, +33140763444, www.spoon.tm.fr

Les Bouquinistes

Παρίσι - εικόνα 5
Το πολυφωτογραφημένο σιντριβάνι του Centre Pompidou.

All time classic στην Οχθη του Σηκουάνα

Κάνατε βόλτες δίπλα στο Σηκουάνα ψάχνοντας για κάποια παλιά αφίσα ή για καρτ ποστάλ του... περασμένου αιώνα και κουραστήκατε. Οι... bouquinistes έχουν κρατήσει τραπέζι για σας. Bistrot (λίγο πολυτελείας), με ατμόσφαιρα από τα παλιά και υπογραφή Guy Savoy είναι ακριβώς αυτό που σας χρειάζεται για αυθεντική παριζιάνικη ατμόσφαιρα. Πάνω στην Quai des Grands Augustins, με το ποτάμι να κυλάει νωχελικά απέναντι, είναι η καλύτερη επιλογή, με εξαίρετη θέα από τις τζαμαρίες της πρόσοψης. Το service είναι υποδειγματικό. Οι προτάσεις στο πιάτο έχουν τη σφραγίδα ενός μεγάλου ονόματος της υψηλής γαλλικής γαστρονομίας και η παράδοση, με μικρές εκσυγχρονιστικές εκπλήξεις, είναι παρούσα. Δοκιμάστε (αν υπάρχει στο μενού) μια κρέμα από topinambour, ένα από τα ξεχασμένα λαχανικά του παλιού καλού καιρού, με pain d’ e΄pices και θα καταλάβετε. Τι θα σας στοιχίσει; Υπολογίστε € 50-60.

Κοντινά αξιοθέατα Καταρχήν, το Καρτιέ Λατέν. Από μόνο του ή σε συνδυασμό με τον Σηκουάνα φτάνουν.

Πιο δίπλα η Παναγία των Παρισίων και η Sainte Chapelle συμπληρώνουν το

ντεκόρ.

INFO Quai des Grands Augustins 53, +33143254594, www.guysavoy.com

Le Polidor

Παρίσι - εικόνα 6
«Spoon», ένα νεο-bistrot με την υπογραφή του Alain Ducasse.

Αυθεντικό λαϊκό bistrot στο Καρτιέ Λατέν

Είστε στην καρδιά του Καρτιέ Λατέν και το «Polidor» είναι το κατεξοχήν λαϊκό μπιστρό. Μια εικόνα από τα παλιά που επιμένει να παραμένει ζωντανή – και με το παραπάνω θα έλεγα. Στα περισσότερα από 150 χρόνια ύπαρξής του τα τραπέζια του (πάγκοι για την ακρίβεια) φιλοξένησαν διασημότητες όπως οι Βερλέν, Ριμπό, Χέιμνγουεϊ, Αντρέ Ζιντ, Μαξ Ερνστ, Μπορίς Βιάν και πολλοί άλλοι. Το περιβάλλον του, χωρίς καμιά modernite΄ αλλά και χωρίς δήθεν παραδοσιακά στοιχεία, το καθιστά ένα από τα λίγα γνήσια bistrots που συνεχίζουν στο μοτίβο που ξεκίνησαν πριν από πολλά χρόνια. Στο «Polidor» θα πάτε για την παράδοση και τη γνησιότητα της ατμόσφαιρας. Θα παραγγείλετε μια κρέμα από φακές με φουαγκρά κι ένα μοσχάρι μπουργκινιόν με σπιτικό πουρέ. Θα πληρώσετε € 20-30 και θα δείτε τι σημαίνει μη τουριστικό Παρίσι.

Κοντινά αξιοθέατα Μα το Καρτιέ, το Πάνθεον, οι κήποι του Λουξεμβούργου και η Bοulevard Saint Germain. Δεν είναι και λίγα...

INFO Rue M. Le Prince 41, +33143269534, www.restaurantpolidor.com

Le Louchebem

Παρίσι - εικόνα 7
Υψηλές δημιουγίες signee Alain Ducasse στο επίσης υψηλό «Le Jules Verne».

Μοντερνο... χασάπικο στιΣ Halles

Γαλλομαθείς κρατηθείτε. Η... γαλλική λέξη louchebem (αργκό της κρεαταγοράς του Παρισιού) σημαίνει... χασάπης. Και πράγματι, το «Louchebem» κάποτε ήταν χασάπικο. Αν βρεθείτε άλλωστε στο Forum des Halles κι αποφασίσετε να καθίσετε σε κάποιο από τα τραπέζια του, θα δείτε παλιές φωτογραφίες του μαγαζιού, όταν ήταν ακόμα γεμάτο τσιγκέλια με κρέατα. Σήμερα είναι ένα εξαιρετικό bistrot, με περιβάλλον που έχει εκσυγχρονιστεί μεν, αλλά διατηρεί με σεβασμό την παράδοση, φτιάχνοντας έτσι μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Προφανώς, θα δοκιμάσετε κάποιες σπεσιαλιτέ όπως η κλασική κρεμμυδόσουπα ή τα αβγά σε στιλ... γαϊδουρινών αμελέτητών. Πάνω απ’ όλα όμως, θα πάτε για κρέας. Καταρχήν για την assiette de rotisseur. Πληρώνετε € 20,90 και τρώτε όσο αντέχει το στομάχι σας από μια ποικιλία τριών κρεατικών.

Κοντινά αξιοθέατα Forum des Halles, Centre Pompidou, πλατεία Chatelet, Δημαρχείο και άλλα πολλά που θ’ ανακαλύψετε τριγυρνώντας στο Μαρέ.

INFO Rue de Berger 31, +33142331299, www.le-louchebem.fr

Georges

Παρίσι - εικόνα 8
«Le Saut du Loup»

Hip θέα στο Pompidou

Μια περιπλάνηση που ξεκίνησε από τα... υψίπεδα του Πύργου του Άιφελ θα ήταν άδικο να μην επιλέξει στο τέλος του γαστρονομικού ταξιδιού κάποια άλλα, ανάλογα υψίπεδα. Στα υψίπεδα της ταράτσας του Centre Pompidou οικοδεσπότης μας είναι ο δαιμόνιος μεγαλοξενοδόχος Georges Costes. Έχουμε κρατήσει ένα τραπέζι κάτω από τις λευκές τέντες κι απολαμβάνουμε τις παρισινές σκεπές με τον χρυσό τρούλο των Invalides και τον Πύργο του Άιφελ στο βάθος. Έχω μια μικρή ελπίδα ότι η Σάρον Στόουν θα είναι στο Παρίσι και θα έρθει, όπως συνηθίζει, να σταυρώσει τα πόδια της στο άδειο τραπεζάκι απέναντι. Δύσκολα φαντάζεται κάποιος καλύτερο open air σημείο στο Παρίσι. Σε κάποιον οδηγό διαβάσαμε ότι «Το μωσαϊκό των ανθρώπων που συνθέτουν την πελατεία του “Georges” είναι άπαιχτο». Θα συμφωνήσω και δεν θα πολυψάξω το ενδιαφέρον και διεθνίζον μενού. Μου αρκεί το γεγονός ότι είμαι στο Παρίσι. Υπόσχομαι στον εαυτό μου να επιστρέψω. Έστω και για ένα φευγάτο κοκτέιλ σ’ αυτή την ταράτσα.

Κοντινά αξιοθέατα Ανάλογα με αυτά στο «Louchebem».

INFO Place Georges Pompidou, +33144781233, www.centrepompidou.fr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.