Νότια Κρήτη

Η Βένια Βέργου απολαμβάνει κάθε στροφή ενός drive με ιδιαίτερη ενεργειακή δύναμη στις πιο φευγάτες γωνιές του Νότου σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Νότια Κρήτη

Η Βένια Βέργου απολαμβάνει κάθε στροφή ενός drive με ιδιαίτερη ενεργειακή δύναμη στις πιο φευγάτες γωνιές του Νότου σε Ρέθυμνο και Χανιά.

Νότια Κρήτη - εικόνα 1
Ετοιμαστείτε για ζιγκ-ζαγκ μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι στους δρόμους της Νότιας Κρήτης

Tα πόδια που βουλιάζουν ηδονικά μέσα στους γιγάντιους δίδυμους αμμόλοφους των μυστικών παραλιών του Άγιου Παύλου. Η απλωμένη πετσέτα που χάνεται μέσα στην απεραντοσύνη της Τριόπετρας. Τα ενεργειακά trips στο φοινικόδασος της Λίμνης Πρέβελη. Η μέθεξη μέσα στο φαράγγι της Σαμαριάς. Οι πολύωρες αυτοκινητάδες κάτω από φυσικές αψίδες οργιώδους βλάστησης, που σε φέρνουν «με κομμένη την ανάσα» μπροστά στο άπειρο του Λιβυκού πελάγους. Σε κάθε στροφή αυτού του great drive τα πάντα συνωμοτούν για ένα ηχηρό «welcome!» στις πιο φευγάτες γωνιές του ωραιότερου νησιού της Ελλάδας.

Κλείσε τα μάτια. Φαντάσου την εικόνα που συνοψίζει για σένα το ελληνικό καλοκαίρι. Αν στο πλάνο σου κυριαρχούν η θάλασσα, το κύμα, η άμμος, ο ήλιος που στραφταλίζει πάνω στο βαθύ μπλε, τότε με το σωστό μοντάζ εμπειριών και εικόνων στον άφθαρτο ακόμη από το μαζικό τουρισμό Νότο της Κρήτης θα περάσεις χάρμα. Προτού αρχίσουμε τις βουτιές, ας κάνουμε τις απαραίτητες διευκρινίσεις. Αυτό το great drive απευθύνεται σε όσους μπορούν να θυσιάσουν τα υψηλά στάνταρ διαμονής (ελάχιστες προτάσεις ξεφεύγουν από τα απλά ξενοδοχειακά συγκροτήματα και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια), την υψηλή γαστρονομία (ακόμη και τις top διευθύνσεις κρητικής κουζίνας), το nightlife και τις hot εμφανίσεις για χάρη μιας απέραντης έκτασης με τέλειες παραλίες. Θα αιχμαλωτίσει όσους διψούν για εμπειρίες πέρα από κάθε περιγραφή και θα δελεάσει εκείνους που στις διακοπές θέλουν να τα ξεχάσουν όλα. Ξέχνα το «πατείς με πατώ σε» και τους ενοχλητικούς αθλητικούς τύπους με τις ρακέτες που χαλάνε την καλοκαιρινή σου νιρβάνα (όπως, δυστυχώς, έχουν καταντήσει οι ορδές των τουριστών τη Φαλάσαρνα, την τελευταία μέχρι πρότινος κούκλα παραλία του Βορρά). Οι λέξεις-κλειδιά σ’ αυτό το great drive είναι… ανοιχτός ορίζοντας.

Ενώ, λοιπόν, ο Βορράς της Κρήτης είναι απασχολημένος με το να προλαβαίνει τις τελευταίες εξελίξεις στο σύγχρονο hoteling και όσο η ενδοχώρα εκφράζει δυναμικά τον παραδοσιακό ορεινό τουρισμό υπό το πρίσμα της κρητικής ιδιαιτερότητας, ο Νότος δεν έχει ανάγκη να προσπαθήσει για τίποτα. Σε αφήνει να χορτάσεις το μεγαλείο του. Βέβαια, στο μεγαλύτερο νησί της χώρας, με έκταση 8.335 τ.χλμ. και ακτογραμμή 1.046 χλμ., ο Νότος είναι απέραντος. Εγώ θα σε ταξιδέψω στα νότια παράλια των νομών Ρεθύμνου και Χανίων – που είναι και τα ενδιαφέροντα του νησιού. Και μην ξαφνιαστείς αν κάποια στιγμή ανηφορίσω προς τα βουνά και τρυπώσουμε παρέα σε κάποιο ορεινό χωριό. Θα έχω σοβαρό λόγο να σε πάω μέχρις εκεί.

Το πλοίο πιάνει Ρέθυμνο

Νότια Κρήτη - εικόνα 2
Το πιο… jungle fever ποτάμι της Κρήτης, ο Κουρταλιώτης, με το φοινικόδασος και τις φυσικές πισίνες του είναι το μεγάλο δώρο πίσω από την παραλία στη Λίμνη Πρέβελη.

Φτάνεις καταμεσήμερο στο λιμάνι του Ρεθύμνου υπό τη σκέπη της Φορτέτζας, του κάστρου που χρονολογείται στον 16ο αιώνα. Μια βόλτα στον πυρήνα της βενετσιάνικης πόλης αρκεί για το πρώτο καλωσόρισμα στην Κρήτη, με την απαραίτητη δροσερή στάση στην Κρήνη Ριμόντι. Μην αργείς όμως, γιατί η δροσιά του Λιβυκού πελάγους είναι άλλο πράμα. Τα 25 χιλιόμετρα μέχρι το Σπήλι, το κεφαλοχώρι στην ενδοχώρα του Ρεθύμνου, φεύγουν σφαίρα στο κοντέρ του αυτοκινήτου. Στον Νότο του Ρεθύμνου, ο Πλακιάς και η Αγία Γαλήνη, τα δύο πιο τουριστικά θέρετρα της περιοχής (πιο μαζικός ο Πλακιάς στα δυτικά και πιο μικρής εμβέλειας η Αγία Γαλήνη στα ανατολικά), διαθέτουν ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφέ και bars με ιδιαίτερη απήχηση στους τουρίστες. Αντίθετα, οι πιο εναλλακτικοί, κατηφορίζοντας από Σπήλι, θα ακολουθήσουν τις στροφές γύρω από το όρος Ασιδέρωτας και θα αφεθούν να χαζεύουν το ιδιόμορφο πρασινωπό πέτρωμά του, που συνδιαλέγεται με το βαθύ μπλε του Λιβυκού, καθώς θα οδεύουν προς Άγιο Παύλο ή Τριόπετρα. Οι λάτρεις της γιόγκα καταλήγουν εδώ χρόνια τώρα, σε μια περιοχή με ιδιαίτερη ενεργειακή δύναμη την οποία εκτίμησαν Ευρωπαίοι δάσκαλοι κάνοντας τον Άγιο Παύλο βάση τους (εδώ ακόμη και οι κοπέλες που σου σερβίρουν στις ταβέρνες έχουν τις πιο «περήφανες» πλάτες που έχεις δει ποτέ…). Οι πιο απαιτητικοί ως προς τη διαμονή καταλύουν στο «Pegasus Resort», στον παραδοσιακό οικισμό της Αγίας Παρασκευής, σε απόσταση αναπνοής από αυτές τις συναρπαστικές παραλίες. Δεσπόζει στην καρδιά του οικισμού που αναπαλαιώνεται σταδιακά με απόλυτο σεβασμό στην παλιά αρχιτεκτονική του και βρίσκεται σε στρατηγική θέση ώστε να απολαμβάνεις τη ζεν θέα προς τους βράχους της Τριόπετρας, όπου αναπόφευκτα θα καταλήγεις κάθε μέρα για μπάνιο. Ο ιδιοκτήτης Κυριάκος Διγενής δεν διάλεξε τυχαία αυτό το όνομα. είναι ο ιδιοκτήτης του θρυλικού club «Πήγασος» στην Ίο, οπότε μην ξαφνιαστείς αν το βράδυ στήσει rock ’n’ roll ποτοποσία μπροστά στην πισίνα του ξενώνα. Στην ημερήσια διαδρομή προς τη θάλασσα το αυτοκίνητο γλιστράει στους στριφογυριστούς ασφαλτόδρομους, όπου τούφες από θάμνους με βότανα και κρητικά αγριόχορτα ξεπηδάνε πάνω στην ξεραΐλα των λόφων. Οι ακτίνες του ήλιου χρυσίζουν πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας στο βάθος κάνοντάς σε να αδημονείς. Κι αν χαθείς στους δρόμους που βγάζουν προς τις παραλίες, πράγμα σύνηθες στην Κρήτη με την ελλιπή σηματοδότηση, το πιθανότερο είναι να πετύχεις κάποιον Γερμανό jogger που μπορεί να σε κατευθύνει καλύτερα κι απ’ τους ντόπιους.

Το προφίλ των παραλιών του Ρεθύμνου

Νότια Κρήτη - εικόνα 3
Χαρακτηριστικό δείγμα της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νομού Χανίων.

Τριόπετρα Απέραντη, στρωμένη με γκρίζα ψιλή άμμο, σε μια έκταση που –ενώ χωράει ακόμη και 10.000 άτομα– δεν συγκεντρώνει ποτέ πάνω από 100! Οι τρεις θεόρατοι βράχοι στη μια άκρη της σκέτο χάρμα οφθαλμών. Δεν χορταίνεις να βλέπεις πάνω τους τις φωτοσκιάσεις του ήλιου σε όλη τη διάρκεια της μέρας. Ακόμη και οι δυνατοί αέρηδες που τη μαστίζουν συχνά πυκνά δεν μπορούν να επισκιάσουν το φευγάτο φαρ ουέστ vibe που σε κατακλύζει από παντού. Πάνω από τους βράχους βρίσκονται οι δύο καλές ταβέρνες της παραλίας «Αποθήκη» και «Γυρογιάλι», ενώ το αυτοσχέδιο beach bar είναι από τις ελάχιστες επιλογές της περιοχής για ποτό το βράδυ. Πολύ καλή είναι και η παραλία στο πίσω μέρος των τριών βράχων της Τριόπετρας (γνωστή ως μικρή Τριόπετρα), που αξίζει να την ανακαλύψετε παρότι συγκεντρώνει περισσότερες οικογένειες. Τα σκαμμένα βράχια στο πίσω μέρος δημιουργούν ένα σεληνιακό τοπίο που θυμίζει κάτι από Βλυχάδα Σαντορίνης, ενώ στην ταβέρνα «Απανεμιά» σάς περιμένει μετά πολύ καλό ψάρι. Το βράδυ, αν έχει φεγγάρι, περπατήστε κατά μήκος της παραλίας ή αράξτε στις ξαπλώστρες της Τριόπετρας – τέτοια αίσθηση «στο πουθενά» σπάνια συναντάς αλλού. Ακριβώς δίπλα στην Τριόπετρα, προς τα δυτικά, η παραλία Λίγκρες έχει τη δική της γοητεία, μια άγρια ομορφιά που θα σε συγκινήσει ακόμη περισσότερο αν θέλεις να μη σε βρει κανείς, μα κανείς. Στην Τριόπετρα για εναλλακτικές διακοπές σημειώστε το Triopetra Yoga Retreat (www.astanga.gr), όπου καταφθάνουν δεκάδες ξένοι και Έλληνες. Άγιος Παύλος Από τους πρώτους προορισμούς των astanga yogis στην Ελλάδα. Το καλοκαίρι κλείνουν όλο το «Agios Pavlos Hotel» και απολαμβάνουν τον μοναδικό ενεργειακό παράδεισο αυτής της γωνιάς της Κρήτης. Η έννοια του ευ ζην είναι τόσο κυρίαρχη εδώ ώστε το σούπερ mini market του Αγίου Παύλου είναι ίσως το μόνο στη νότια Κρήτη όπου θα βρεις μέχρι και Ecomilk Almond Hazelnut organic 100% στο ενημερωμένο με bio προϊόντα stand του. Εδώ θα μάθεις πληροφορίες και για τα μαθήματα γιόγκα (ashtanga και vinyasa) που παραδίδει η Πηνελόπη Γρηγοράκη (aktiagpavlos@yahoo.com). Ο μικρός κόλπος του οικισμού μπορεί να μη σε ενθουσιάσει – στο πίσω μέρος στέκει το συμπαθητικό beach bar «Socas», ενώ σηματοδοτημένο μονοπάτι οδηγεί σ’ ένα κατατοπιστικό μίνι γεωλογικό μουσείο πάνω στο λόφο. Πάνω στους λόφους του Αγίου Παύλου, αν ακολουθήσεις τις ξύλινες πινακίδες προς τις παραλίες με τους αμμόλοφους, είναι σαν να γυρίζεις πίσω στην παιδική σου ηλικία. Στην κορυφή δύο απότομων, κατακόρυφων δίδυμων αμμόλοφων σε περιμένουν τεράστια σκοινιά για να κατρακυλήσεις μαζί τους στις πιο adventure και καλά κρυμμένες παραλίες της περιοχής. Μην τις φοβηθείς. Το κολύμπι με τη δύση του ήλιου εδώ αξίζει τον κόπο.

Αγία Φωτεινή Μια σταλιά βοτσαλένια παραλία (θα τη βρείτε ερχόμενοι από το χωριό Κεραμές) με κρυστάλλινα νερά, σ’ έναν κολπίσκο που μοιάζει με αγκαλιά, με ένα χαρακτηριστικό στρογγυλό βράχο στη μέση. Μετά το μπάνιο αράζεις για φρέσκο ψαράκι και μυζηθροπιτάκια στην ταβέρνα «Αγία Φωτιά» μαζί με Γάλλους και Βέλγους οδοιπόρους που έρχονται χρόνια εδώ.

Νότια Κρήτη - εικόνα 4
Τρεις βράχοι χίλιες λέξεις στην Τριόπετρα.

Λίμνη Πρέβελη Ξέχνα τη μικρή πασίγνωστη παραλία όπου απλώνεις την πετσέτα σου κολλητά στον διπλανό τουρίστα. Προχώρησε πάνω από τους τεράστιους κέδρους, πιες μια ρακή από το stand των ρασταφάριαν ξεχασμένων χίπις (οιωνός της Γκόα κατάστασης που έχουν στήσει εδώ οι campers) και βρες το μονοπάτι (ξεκινάει πλάι από το εκκλησάκι) για να χωθείς στο δρομάκι κατά μήκος της όχθης του Κουρταλιώτη ποταμού μέσα στο ομώνυμο φαράγγι. Πα-ρά-δει-σος. Γιγάντιοι πολύκορμοι και πανύψηλοι φοίνικες σχηματίζουν ένα ονειρεμένο φυσικό τούνελ, με τα κλαδιά τους να δημιουργούν τις πιο περίεργες φωτοσκιάσεις. Περπατάς πάνω στην άμμο του μονοπατιού, παίζεις με τη σκιά σου και νιώθεις τον Ταρζάν να ξυπνάει μέσα σου. Μπες στο φυσικό ρυθμό αυτού του θεσπέσιου μέρους μέσα στις φυσικές πισίνες που σχηματίζονται στους μικρούς καταρράκτες στο βάθος του ποταμού. Ένας πιο περιπετειώδης αλλά και πολύ ωραιότερος τρόπος για να φτάσεις στη Λίμνη Πρέβελη είναι ακολουθώντας το χωματόδρομο (2,5 χλμ.) στο βουνό Κορυφή, που συνδέει την Αγία Ειρήνη με το Αμμούδι. Η θέα από εδώ προς το Λιβυκό είναι ασύλληπτη. Αφήνεις το αυτοκίνητο στο Αμμούδι, προμηθεύεσαι νερό, καπέλο κι άνετα παπούτσια και ακολουθείς το καλοσχεδιασμένο ανηφορικό μονοπάτι που θα σε βγάλει στην παραλία. Αν έχεις όρεξη να συνεχίσεις δυτικά, προς το νομό Χανίων, παίρνεις το χωματόδρομο μπροστά από το mini market στο Αμμούδι και ύστερα από 5-6 χλμ. στρίβεις αριστερά προς Πλακιά. Σε μια στροφή το δρόμου θα δεις τον ήλιο να ετοιμάζεται για τρελές βουτιές πίσω από βουνά-πυραμίδες, ενώ τζιτζίκια και κουδουνάκια από αγριοκάτσικα φτιάχνουν τις δικές τους παρτιτούρες. Λίγο αργότερα θα τρίβες τα μάτια σου μπροστά σε μια εκπληκτική βυζαντινή γέφυρα.

Πλακιάς Αμμουδερή παραλία που κατακλύζεται κυρίως από Ευρωπαίους τουρίστες που ανακάλυψαν τον Πλακιά στα ’70s. Αν ανηφορίσεις όμως μέχρι το χωριό Μύρθιος, το μπαλκόνι του Πλακιά, θα απολαύσεις υπέροχη κρητική κουζίνα στην ταβέρνα «Πλατεία» και θέα «αετοφωλιάς» στον κόλπο του Πλακιά. Προσπέρασε την πολυκοσμία και προτίμησε τη διαδρομή Πλακιάς-Ροδάκινο με full-screen view στο Λιβυκό και κατάληξη στην όμορφη παραλία Πολύριζος του Ροδάκινου. Εδώ θα βρεις και τη συμπαθητική ταβέρνα «Άννα και Νίκος», ακριβώς εκεί όπου σκάει το κύμα. Αγία Γαλήνη Μπορεί κάποτε να θύμιζε Κάπρι, σήμερα όμως είναι ένας οικισμός που απλώς θυμάται περασμένα μεγαλεία. Σκαρφαλωμένος σε λόφο που καταλήγει σ’ ένα γραφικό λιμανάκι, προσφέρει βόλτες στον κεντρικό πεζόδρομο με ενοικιαζόμενα δωμάτια άλλης εποχής, cafe΄s με μπαμπού καρέκλες, εστιατόρια, κοσμηματοπωλεία και jazz bars. Αξίζει όμως να επισκεφθεί κανείς τις γειτονικές ερημικές παραλίες στις οποίες εφορμούν τα καραβάκια που προτείνουν οργανωμένες θαλάσσιες εκδρομές.

Highlight στην ενδοχώρα

Ανώγεια Αν και ορεινό χωριό (710-790 μ.), τα Ανώγεια παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον και το καλοκαίρι. Έχουν φανατικούς νεαρούς επισκέπτες που έρχονται για το Φεστιβάλ Υακίνθεια κι αξίζει να τα επισκεφθείς εκείνες τις μέρες του Ιουλίου και να μπερδευτείς με τους μαυροπουκαμισάδες Κρητικούς και τους new age φοιτητές κάτω από τα πλατάνια στα τέσσερα καφενεία της πλατείας Μεϊντάνι. Must είναι το φαγητό στην ταβέρνα «Αετός», οι ρακές στο καφενείο-εμπειρία του μπαρμπα-Μίχαλου στην πλατεία Λιβάδι και το shopping στο φημισμένο υαλοτεχνείο Tarrha Glass (www.tarrhaglass.com).

Περνώντας τα σύνορα

Νότια Κρήτη - εικόνα 5
Ο χαρακτηριστικός βράχος σε καλωσορίζει στη Λίμνη Πρέβελη.

Η καταπράσινη διαδρομή που γλείφει τις βουνοπλαγιές ξεκινώντας από το πανέμορφο χωριό Σελλιά (πάνω από τον Πλακιά) είναι η καλύτερη προετοιμασία για το πέρασμα στον Νότο του νομού Χανίων. Στα 17 χλμ. μετά το Κάτω Ροδακιό, «προσγειώνεσαι» στο Φραγκοκάστελο, σ’ αυτό το μυθικό κάστρο που οι τεράστιοι πέτρινοι όγκοι του μοιάζουν να ξεπήδησαν πάνω από την άμμο. Περπάτησέ το, μάθε για τους Δροσουλίτες, τις μυθικές μαύρες σκιές που εμφανίζονται εδώ αρχές Ιουνίου, και αγνόησε τις πολύβουες οικογένειες που συνωστίζονται στην κατά τ’ άλλα πανέμορφη παραλία του. Η Χώρα Σφακίων, 15 χλμ. πιο δυτικά, προσφέρεται για στάση, καθώς από δω θ’ ανηφορίσεις προς τα ορεινά χωριά των Σφακίων (Κομιτάδες, Ίμπρος, Πετρές, Ασκύφου, Καρές) και θα πάρεις μια τζούρα από κρητική λεβεντιά στα καφενεία. Δίπλα στη Χώρα Σφακίων, μπορείς να κολυμπήσεις στο γλυκύτατο βοτσαλένιο κολπίσκο του Ίλιγγα με τα τιρκουάζ νερά. Αν είσαι λάτρης της αδρεναλίνης, αξίζει επίσης να πάρεις το δρόμο προς Αράδαινα και να συντονιστείς με τους τολμηρούς τύπους που κάνουν bungee jumping στο περίφημο γεφύρι της (www.bungy.gr). Από τη Χώρα Σφακίων θα πάρεις και το καραβάκι που κάνει beach hopping στις πιο γνωστές παραλίες του Νότου: το κυκλαδίτικο Λουτρό, την οικογενειακή Αγία Ρουμέλη, όπου καταλήγει το Φαράγγι της Σαμαριάς, την campers favourite Σούγια και τη new age Παλιόχωρα. Σ’ αυτή τη νότια πόλη –αγαπημένη των κουλτουριάρηδων Χανιωτών που πέρασαν εδώ όλα τα νεανικά, μεθυστικά καλοκαίρια τους– βρίσκονται οι περισσότερες επιλογές στη διαμονή. Από την Παλιόχωρα θα πεταχτείς με το καραβάκι και στη Γαύδο, κυρίως για να βρεθείς στην breathtaking παραλία του Αϊ-Γιάννη (όσο πιο off season τόσο το καλύτερο). Αν μείνεις στην Παλιόχωρα, σε κάποιο από τα ’70s cult ξενοδοχεία της, θα χορτάσεις beach volley στην ψιλή αμμουδιά της Παχιάς Άμμου, θα κολυμπήσεις σε κρυστάλλινα νερά στις βοτσαλένιες παραλίες Κριός, Χαλίκια, Κουντούρα προς τα δυτικά ή θα παίρνεις κάθε μέρα το δρόμο ανατολικά προς το camping Paleochora Club για να βγεις στο Γιαλισκάρι, τη μαγευτική δίδυμη παραλία των Ανύδρων. Την ώρα που θα διασχίζεις τo χωματόδρομο μέχρι την παραλία, αναζήτησε με το μάτι τις ζεν στήλες με πέτρες που κάποιοι μερακλήδες έχουν στήσει πάνω στα θεόρατα βράχια της θάλασσας.

Από τις δύο παραλίες στο Γιαλισκάρι, η Sandy Beach έχει ένα τέλειο beach bar με ξύλινους πάγκους, όπου θα βρεις μέχρι και spa treatment, ενώ η πρώτη παραλία με τα μεγάλα βότσαλα είναι πιο ήσυχη. Πείνασες; Σου έχω κάτι τέλειο για κλείσιμο. Γυρίζεις πίσω στον κεντρικό δρόμο και στρίβεις δεξιά προς Ανύδρους. Ο φιδίσια διαδρομή μέσα από το φαράγγι των Ανύδρων είναι χάρμα. Φτάνεις στο μικροσκοπικό χωριό των Ανύδρων, πιάνεις τραπέζι στην αυλή του μεζεδοπωλείου «Σχολείο» και δεν ξέρεις τι να πρωτοκοιτάξεις: το μαυροπίνακα που κρέμεται απ’ την ελιά και υπόσχεται άπαιχτους κολοκυθανθούς και σουτζουκάκια με ντόπιες χυλοπίτες ή τη θέα προς το φαράγγι που φτάνει μέχρι κάτω στο Λιβυκό... Φάε, κλείσε με το θεσπέσιο cheesecake κι ετοιμάσου γι’ άλλους παραδείσους. Δυστυχώς, ο δρόμος που συνδέει την Παλιόχωρα με το so popular Ελαφονήσι έχει ένα πολύ πολύ δύσκολο κομμάτι χωματόδρομου (15 χλμ. πάνω στα κατσάβραχα, άσ’ το σου λέω, κι εγώ παρέβλεψα τις συμβουλές και βρέθηκα χαμένη στην κορυφή άγνωστου βουνού να σώζω από βέβαιο θάνατο ένα κατσικάκι παγιδευμένο σε φράχτη). Οπότε φεύγεις από τον κεντρικό δρόμο προς Κάντανο, στρίβεις αριστερά στα Πλεμενιανά προς Έλος και μένεις μ’ ανοιχτό το στόμα: καστανιές, ελιές και πλατάνια με τις φυλλωσιές τους ν’ αγκαλιάζονται γλυκά και να φτιάχνουν φυσικές πύλες δροσιάς για να περάσεις. Στην κοιλάδα που συνδέει τα χωριά Δρυς-Ψαριανά-Αλιγοί-Στροβλές θα δεις όλες τις αποχρώσεις του πράσινου και δεν θα το πιστεύεις. Από το κεφαλοχώρι Έλος κατηφόρισε προς Ελαφονήσι (είναι τόσο τουριστικό που η σήμανση θα σε κατευθύνει εύκολα). Εκεί σε στέλνω όχι γιατί θα κάνεις το πιο συγκλονιστικό μπάνιο της ζωής σου, αλλά γιατί πρέπει να το ζήσεις έστω και μία φορά. Μια α-πέ-ρα-ντη έκταση στρωμένη με γκρίζα άμμο, που καταλήγει σε διαδοχικούς κολπίσκους με διάφανα τιρκουάζ νερά και μια νησίδα απέναντι που σε κάνει να νομίζεις ότι βρίσκεσαι σε ατόλη του Ειρηνικού. Μόνο που ακριβώς αυτό νομίζουν και οι χιλιάδες (κυριολεκτώ) λουόμενοι που καταφθάνουν εδώ καθημερινά (από νεοέλληνες με φραπεδιά και τάβλι στην ξαπλώστρα μέχρι Γερμανούς surfers). Φεύγοντας από Ελαφονήσι, ακολουθείς το χωματόδρομο μέσα στα θερμοκήπια (4-5 χλμ.) και παρκάρεις στο αυτοσχέδιο πάρκιν. Κατηφορίζεις το μονοπάτι και... το κερασάκι στο κράτησα για το τέλος. Κεδρόδασος. Εδώ επίτρεψέ μου να τελειώσω το άρθρο χωρίς κανόνες συντακτικού. Τεράστιοι ηλιοψημένοι κορμοί κέδρων υψώνονται σαν αφρικάνικα γλυπτά μέσα από την άμμο-πούδρα. Πολύχρωμες σκηνές των campers κάτω απ’ τα κλαδιά τους. Μια απόκοσμη, αλλά όχι φοβιστική ησυχία. Είναι ωραία να είσαι ναυαγός εδώ. Τα νερά, τα πιο διάφανα, τα πιο κρυστάλλινα (ενίοτε και τα πιο κρύα…) και τα πιο ζεν σε ολόκληρη την Κρήτη. Το βράδυ, την ώρα που κάναμε τρελό τσιμπούσι σε μια σκηνή φίλων, αχνοφαίνονταν οι καπνοί απ’ τις φωτιές των άλλων σκηνών και είπαμε πως είναι σαν να είμαστε σε ινδιάνικο χωριό. Την άλλη μέρα, στ’ ορκίζομαι, ένα ζευγαράκι κατέβηκε στην παραλία με ινδιάνικα φτερά στο κεφάλι... Καλές βουτιές!

Νότια Κρήτη

Νότια Κρήτη - εικόνα 6
Η παραλία του Ίλιγγα, δίπλα στη Χώρα Σφακίων.

Know How

Tο προφίλ της διαδρομής

Ο Νότος Ρεθύμνου και Χανίων μπορεί να σε εμπνεύσει για δεκάδες διαδρομές. Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη πορεία και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος για διαδρομές-γρίφοι πάνω στα βουνά, προκειμένου να φτάσεις στον προορισμό του. Για να χαρείς αυτό το great drive, απαιτούνται οπωσδήποτε δεκαπέντε μέρες με αυτοκίνητο ή μηχανή. Το on the road είναι εφικτό μόνο κατά μήκος του Νότου του Ρεθύμνου, ενώ στα νότια των Χανίων θα κάνεις beach hopping με καραβάκι, καθώς δεν υπάρχει οδικός άξονας που να συνδέει τις παραλίες. Προτείνουμε τον ειδικό χάρτη «Δυτική Κρήτη» (εκδόσεις Road) και τον ολοκαίνουργιο Οδικό & Περιηγητικό Άτλαντα για την Κρήτη, με 130 χάρτες, αναλυτικά ευρετήρια και απεικόνιση ολόκληρου του ευρωπαϊκού μονοπατιού Ε4

(εκδόσεις Ανάβαση).

Πού θα μείνετε

Αγία Παρασκευή (47 χλμ. από το Ρέθυμνο) Άνεση και σούπερ θέα στην Τριόπετρα στο «Pegasus Resort» (2832071241, www.pegasusresort.gr).

Άγιος Παύλος Πολύ απλά δωμάτια και γιόγκα στο «Agios Pavlos Hotel» (2832071104, www.agiospavloshotel.gr).

Πλακιάς Απλά δωμάτια στο φημισμένο για το diving center του «Kalypso Holidays Village» (28320

31296, www.kalypsohotels.com).

Ρουσοσπίτι (6 χλμ. από το Ρέθυμνο) Δύο πλήρως εξοπλισμένες βίλες, οι «Θημωνιές», για όσους θέλουν να εξερευνήσουν την ενδοχώρα του Ρεθύμνου (2831057010, www.thimonies-homes.gr).

Ανώγεια Ευρύχωρα δωμάτια και υπέροχη θέα στον Ψηλορείτη στο «Marina Hotel» (28340 31817, www.marinahotelanogia.gr).

Βλάτος (55 χλμ. από τα Χανιά) Η απόλυτη πρόταση οικολογικών διακοπών στα αναπαλαιωμένα σπίτια του οικισμού Μηλιά. Το συγκρότημα χρησιμοποιεί μόνο φωτοβολταϊκό ρεύμα, ενώ τα προϊόντα του εξαιρετικού εστιατορίου του είναι από δικές τους βιολογικές καλλιέργειες (2822051569, www.milia.gr).

Χώρα Σφακίων Ευχάριστο περιβάλλον με δωμάτια σε κεντρικό κτίριο και μπανγκαλόους στο «Vritomartis Hotel & Bungalows», ιδιαίτερα γνωστό στους γυμνιστές (2825091112, www.naturism-

crete.com).

Κολυμπάρι Για όσους θέλουν να χαρίσουν στον εαυτό τους άνεση, πολυτέλεια και χαλάρωση μετά τις εναλλακτικές διακοπές στον Νότο των Χανίων, το ολοκαίνουργιο «Cavo Spada Luxury Resort & Spa» (28240

22121,www.cavospada.gr).

Έλος Κισσάμου Άνεση και ιδιωτικότητα στα δύο «Αρχοντικά» με δική του πισίνα το καθένα (28220 24211,

6976698837).

Κεφαλάς Αποκορώνου Αίσθηση παραδοσιακής κρητικής φιλοξενίας στη «Villa Filitsa» (6947892432, www.villafilitsa.com).

Πού θα φάτε

Στην Αγία Παρασκευή, στο εστιατόριο του «Pegasus Resort» ή την ταβέρνα «Η Παράδοση» στην πλατεία του οικισμού.

Στην Τριόπετρα, μαγειρευτά και κρητικά πιάτα στην «Αποθήκη» και το «Γυρογιάλι», φρέσκο ψάρι και χοχλιούς μπουμπουριστούς στην «Απανεμιά».

Στην Αγία Φωτεινή μυζηθροπιτάκια, μαρίδα και πατάτες τηγανητές στην οικογενειακή ταβέρνα «Αγία Φωτιά».

Στον Μύρθιο, αυθεντική κρητική κουζίνα στην «Πλατεία».

Στα Ανώγεια, must η ανωγειανή μακαρονάδα και το αρνί οφτό στον «Αετό» και παραδοσιακή κρητική κουζίνα στον «Αροδαμό».

Στους Ανύδρους, έξω από την Παλιόχωρα, πιάτα παραδοσιακής κρητικής κουζίνας και ονειρεμένη θέα στο φαράγγι από τα τραπεζάκια του «Σχολείου».

Στο χωριό Ίμπρος (15 χλμ. από τη Χώρα Σφακίων), άπαιχτη κρητική κουζίνα (σταμναγκάθι, απάκι, σύγκλινο κ.λπ.) στο «Ποροφάραγγο». Στα Χανιά, γεύσεις καντονέζικης κουζίνας στο «Suki Yaki», στην παλιά πόλη.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.