Γαύδος

Χαλάρωση, ηρεμία, ατέλειωτες παραλίες, ρυθμοί που σε κάνουν να ξεχνάς το χρόνο. Σύμφωνα με τον Όμηρο, η Γαύδος (Ωγυγία) είναι το νησί όπου η Καλυψώ κράτησε αιχμάλωτο τον Οδυσσέα για επτά χρόνια. Έτσι και οι φανατικοί του νησιού επιστρέφουν ξανά και ξανά κάθε καλοκαίρι εδώ, «αιχμάλωτοι» της απλότητας και της ομορφιάς του. Βρίσκεται στο νοτιότερο άκρο της χώρας, είναι σπαρμένη με μονοπάτια και οι κέδροι φτάνουν ως τη θάλασσα. Κατοικήθηκε ήδη την 3η χιλιετία π.Χ., θεωρείται ότι στις ακτές της ναυάγησε ο Απόστολος Παύλος, γνώρισε άνθηση κατά τους βυζαντινούς χρόνους, λεηλατήθηκε από Σαρακηνούς και πειρατές και τη δεκαετία του 1930 έγινε τόπος εξορίας των κομμουνιστών. Εδώ και χρόνια είναι ταυτισμένη με το ελεύθερο κάμπινγκ (τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ελάχιστα), ενώ επιτρέπεται ο γυμνισμός. Οι μόνιμοι κάτοικοι είναι λίγοι και το νησί ηλεκτροδοτείται αξιοποιώντας την ηλιακή ενέργεια. Στον Καραβέ βρίσκεται το λιμάνι του νησιού. Θα βρείτε ακόμα πέντε οικισμούς: το Καστρί, όπου λειτουργούν αγροτικό ιατρείο και σχολείο, το Σαρακήνικο, με τη βασική τουριστική υποδομή του νησιού, δωμάτια και ταβέρνες, τον Αϊ-Γιάννη, την Άμπελο και τα Βατσιανά. Τα τελευταία χρόνια υπάρχουν ενοικιαζόμενα δωμάτια και στην παραλία του Κόρφου. Μαζί με τη γειτονική Γαυδοπούλα, αποτελεί σταθμό μεταναστευτικών πουλιών, καθώς και καταφύγιο για τα απειλούμενα είδη της μεσογειακής φώκιας και της χελώνας Caretta caretta. Στη Γαύδο μπορείτε να φτάσετε από την Παλαιόχωρα, τη Σούγια, τον Πλακιά και τη Χώρα Σφακίων. Τα δρομολόγια δεν είναι σταθερά, αλλά μπορείτε να ενημερωθείτε γι’ αυτά από τα λιμεναρχεία Σφακίων (2825091292) και Παλαιόχωρας (2823041214) ή από τις ιστοσελίδες των δύο τοπικών ακτοπλοϊκών εταιρειών, www.anedyk.gr και www.gavdoslines.gr.

Πότε να πάτε : Το νησί «ανοίγει» τους καλοκαιρινούς μήνες.

Τι μαγειρεύουν στην Κρήτη;

Η Άρτεμις Τζίτζη ξετυλίγει το μίτο της πιο αγαπημένης τοπικής κουζίνας στην Ελλάδα, μας συστήνει τους σεφ που ανανεώνουν το μύθο της, αποκαλύπτει τα καφενεία όπου δοξάζεται η αυθεντική κρητική κουζίνα και ακολουθεί τους (συχνά άγνωστους) δρόμους που οδηγούν στις καλύτερες ταβέρνες του νησιού.

ΚΡΗΤΗ

Αν σαλπάρετε για Κρήτη, ελάτε μαζί μας σε ένα πρώτο ταξίδι σε Χανιά και Ρέθυμνο, δύο από τις ωραιότερες παλιές πόλεις της Ελλάδας.