Ιορδανία

Λέμε Ιορδανία και σκεφτόμαστε Πέτρα. Κι όμως, η χώρα επιφυλάσσει μια εναλλαγή από υπέροχα στιγμιότυπα από τις ρωμαϊκές πόλεις του Βορρά ως την πολύχρωμη έρημο του Νότου. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδανική περίοδος για να τη γνωρίσετε, καθώς επικρατεί καλοκαιρινή ζέστη, όχι όμως κι εξοντωτικές θερμοκρασίες.

Ιορδανία

Λέμε Ιορδανία και σκεφτόμαστε Πέτρα. Κι όμως, η χώρα επιφυλάσσει μια εναλλαγή από υπέροχα στιγμιότυπα από τις ρωμαϊκές πόλεις του Βορρά ως την πολύχρωμη έρημο του Νότου. Οι επόμενοι δύο μήνες είναι ιδανική περίοδος για να τη γνωρίσετε, καθώς επικρατεί καλοκαιρινή ζέστη, όχι όμως κι εξοντωτικές θερμοκρασίες.

Ιορδανία - εικόνα 1

Spa στη Νεκρά Θάλασσα

Ας ξεκινήσουμε χαλαρά, ας αλειφτούμε με βιβλική λάσπη κι ας ξαπλώσουμε πάνω στη λαδένια επιφάνεια της Νεκράς Θάλασσας, που αναπτύσσεται σταθερά τα τελευταία χρόνια, με έμφαση στον spa τουρισμό. Το αλάτι στο νερό δημιουργεί ειδικές συνθήκες άνωσης (ίσα που μισοβυθίζεται το σώμα), ενώ το τοπίο με τα βράχια από αλάτι και τα άνυδρα βουνά τριγύρω είναι εντυπωσιακό. Τα τρία κορυφαία ξενοδοχεία βρίσκονται το ένα δίπλα στο άλλο. Το πιο ακριβό και το πιο καινούργιο είναι το «Kempiski Hotel Ishtar» (www.kempinski-deadsea.com). Εμείς μείναμε στο «Marriott» (www.marriott-middleeast.com), ένα συγκρότημα 251 δωματίων σε δύο πτέρυγες, που φτάνουν σχεδόν ως τις όχθες της Νεκράς Θάλασσας. Κήποι και πισίνες ξεδιπλώνονται στην εσωτερική αυλή, όπου βρίσκεται και το spa με την εσωτερική πισίνα.

Στην έρημο του Γουάντι Ραμ

Στον Νότο της Ιορδανίας απλώνεται η έρημος του Γουάντι Ραμ, λίκνο της αραβικής επανάστασης του 1916. Αυτό είναι το τοπίο που μάγεψε τον Λόρενς της Αραβίας και έγραψε το διάσημο «Οι επτά στύλοι της σοφίας». Στο καλοφτιαγμένο Κέντρο Υποδοχής Επισκεπτών θα βρείτε πληροφοριακό υλικό για την περιοχή, σουβενίρ αλλά κι ένα απλό εστιατόριο με νόστιμο φαγητό σε μια αυλή-πανόραμα της ερήμου. Ο πιο κλασικός τρόπος για να επισκεφθείτε το φαράγγι είναι το αυτοκίνητο (συνήθως κάτι επεισοδιακά αγροτικά, με καρότσα διαμορφωμένη ως «καθιστικό»), αλλά αν έχετε χρόνο, αξίζει να ανέβετε σε καμήλα, αερόστατο ή να κλείσετε μια διαδρομή trekking. Ύψιστη εμπειρία η διαμονή τη νύχτα στην έρημο σε βεδουίνικες σκηνές (www.wadirum.jo).

Ιορδανία - εικόνα 2

Εμπειρία Πέτρα

Η χαμένη πόλη των Ναβαταίων ανήκει δικαιολογημένα στους πιο προβεβλημένους αρχαιολογικούς χώρους του πλανήτη. Πρόκειται για ένα φαράγγι μήκους περίπου 4 χλμ., που στις ορθοπλαγιές του είναι σκαλισμένοι εντυπωσιακοί βασιλικοί τάφοι, ναοί και άλλα δημόσια οικήματα. Όσοι δεν αντέχετε το περπάτημα κατά μήκος του φαραγγιού θα βρείτε γαϊδουράκια, άλογα, άμαξες, καμήλες – όλα σε «αλμυρές» τιμές. Κάποιες μέρες γίνονται και νυχτερινές επισκέψεις στο φαράγγι, το οποίο φωταγωγείται μόνο με κεριά.

Αμάν, project in progress

Η πρωτεύουσα της Ιορδανίας είναι μια σχετικά καινούργια πόλη, χωρίς την παράδοση των μεγάλων αραβικών μητροπόλεων, όπως το Κάιρο ή η Δαμασκός. Αρχικό κύτταρό της η ακρόπολη, στην κορυφή της οποίας στέκουν οι κολόνες του ναού του Ηρακλή, ένα παλάτι της εποχής των Ομεϊάδων. Εδώ βρίσκεται και το αρχαιολογικό μουσείο. Highlight η αίθουσα με τα χειρόγραφα της Νεκράς Θάλασσας. Γύρω από το λόφο απλώνεται το πιο παλιό κομμάτι της πόλης, με μικρομάγαζα και πυκνοκατοικημένες περιοχές. Προς τα δυτικά απλώνεται η νέα πόλη, με νεόκτιστες βίλες και πάρκα. Όπου και να κοιτάξεις βλέπεις γερανούς. το Αμάν βρίσκεται σε φάση εντατικής ανοικοδόμησης.

Συμπέρασμα;

Μια πρώτη μικρή εκδρομή στην Ιορδανία απλώς ανοίγει την όρεξη: να γνωρίσεις τα κάστρα της ερήμου, να περπατήσεις στις καλοδιατηρημένες ρωμαϊκές πόλεις του Βορρά. Να δεις βιβλικές τοποθεσίες, όπως η πόλη Γάδαρα, πάνω από τη λίμνη της Γαλιλαίας. Να περπατήσεις στα βυζαντινά μνημεία και –φυσικά!– να βουτήξεις στον κοραλλένιο βυθό της Άκαμπας…

Ευχαριστούμε για την εκδρομή τη Nikon, τον Ιορδανικό Οργανισμό Τουρισμού και τις αερογραμμές Royal Jordanian.

Ιορδανία - εικόνα 3

Γεύσεις ταμάμ!

>Πρωτότυπο το Kitchen project στον νέο οικισμό της Πέτρας: σάλα του εστιατορίου είναι η ίδια η κουζίνα, όπου μαζί με τους σεφ μαθαίνεις τα μυστικά του αυθεντικού ταμπουλέ ή πώς ν’ ανοίγεις φύλλο για πιτάκια (www.petrakitchen.com). >Σούπερ λιβανέζικη κουζίνα θα δοκιμάσετε στο «Lebanon House» στη Γέρασα («Jerash Debeen», +96226351301). >To «Tawaheen Al-Hawa« Θεωρείται ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του Αμάν. Δεκάδες παραδοσιακές νοστιμιές συνοδεύονται από βεδουίνικο ψωμί, που φτιάχνεται εκείνη τη στιγμή (www.tawaheenalhawa.com.jo). >Ξετρελαθήκαμε από τους ευφάνταστους χυμούς. Κορυφαία η φρέσκια λεμονάδα με δυόσμο. Σαν mojito χωρίς αλκοόλ.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.