Γιάννενα

Πρόσφατες ανακαλύψεις στα Ιωάννινα: τρεις κατοικίες από το παρελθόν, ένας gourmet chef κι… ένα σαράι.

Γιάννενα

Πρόσφατες ανακαλύψεις στα Ιωάννινα: τρεις κατοικίες από το παρελθόν, ένας gourmet chef κι… ένα σαράι.

Μόλις επιστρέψαμε από τα Γιάννενα, έχοντας στην ατζέντα μας όλες τις νέες ταξιδιωτικές εξελίξεις της πόλης. Το μεγάλο γεγονός της χρονιάς που τελειώνει είναι η λειτουργία του «Grand Serai», στη θέση του παλιού «Ξενία», επί της Λεωφόρου Δωδώνης. Παράλληλα όμως, καταγράψαμε και πιο low profile διευθύνσεις: έναν ξενώνα εντός του κάστρου και άλλους δύο στην πολύ ενδιαφέρουσα περιοχή που βρίσκεται κοντά στα τείχη, σε απόσταση αναπνοής από τη λίμνη. Τέλος, καταγράψαμε τις πιο ενδιαφέρουσες γευστικές εξελίξεις στην πόλη. Δοκιμάστε τις!

New hotels on the block

Γιάννενα - εικόνα 1
Περιμένοντας το καραβάκι για το νησί των Ιωαννίνων

Grand Serai, το Ξενία που έγινε παλάτι Στον κεντρικό δρόμο των Ιωαννίνων, ύστερα από ριζική ανακατασκευή, το παλιό «Ξενία» λειτουργεί πλέον ως μέλος των Mitsis Hotels. Για τη διακόσμηση μόνο ένας χαρακτηρισμός υπάρχει: maximal! Πρόκειται για ένα μείγμα ανατολίτικου, ηπειρώτικου και δυτικού στοιχείου, τόσο όσον αφορά τα αρχιτεκτονικά στοιχεία όσο και την επίπλωση. Ξύλο και μάρμαρο παντού, πορτρέτα εποχής στους τοίχους, βαριά χαλιά, έπιπλα τύπου νεο-μπαρόκ και ανάλογες κουρτίνες. Οι χρωματικοί συνδυασμοί ακολουθούν την ίδια total λογική, μαύρο, χρυσό, πορφυρό, ενώ οι κρυφοί φωτισμοί ενισχύουν την αίσθηση της θεατρικότητας. Το ξενοδοχείο διαθέτει περισσότερα από διακόσια μεγάλα δωμάτια, τρία εστιατόρια, cafe, spa, γυμναστήριο, πισίνα. Δωδώνης 33, 2651042884, www.mitsishotels.com Ξενώνας Μάτσα, cosy αισθητική δίπλα στο Κάστρο Μία από τις πιο παλιές γειτονιές των Ιωαννίνων. Εδώ όλα είναι ήσυχα και γραφικά. Μικροί, στενοί δρόμοι, μαγαζάκια και χαμηλά κτίσματα προσφέρουν τη γοητευτική διαφορετικότητα που διακρίνει τις ιστορικές γειτονιές των Ιωαννίνων. Σε μια πάροδο, λοιπόν, της Γιοσέφ Ελιγυά βρίσκεται το αναπαλαιωμένο σπίτι σε ροζ-σομόν αποχρώσεις. Ανοίγοντας την εξώπορτα, η μικρή αυλή με το πηγάδι προϊδεάζει αμέσως για το εσωτερικό. Η cosy αισθητική στα τέσσερα δωμάτια του ξενώνα στηρίζεται στην απλή, αλλά elegant διακόσμηση και την επίπλωση από «σπίτι πατρικό». Ένας λιλιπούτειος ξενώνας, που σε κάνει να νιώθεις οικεία από την πρώτη στιγμή. Ψαλίδα 5, 2651022431, 6934891752, www.xenonas-matsa.gr Αρχονταρίκι, σαν στο Μέτσοβο! Διώροφος ξενώνας, στην ίδια ιστορική γειτονιά με τον «Ξενώνα Μάτσα», αλλά διαφορετικού μεγέθους, αρχιτεκτονικής κι αισθητικής άποψης. Εδώ κυριαρχεί η αίσθηση μετσοβίτικου αρχοντικού. Ψηλοτάβανα δωμάτια (εκτός από τη μία σοφίτα), περίτεχνες ξύλινες οροφές, τζάκια, μπάσια, βελούδα και βαριά επίπλωση. Δυο βήματα από το Κάστρο και τη λίμνη, δίπλα στην καρδιά της παλιάς αγοράς. Διαθέτει και πάρκιν. Σημειώστε ότι ακολουθεί non smoking πολιτική. Ζαλοκώστα 50, 2651078010, www.hotel-archontariki.com Δάφνη... το αδελφάκι της Φιλύρας Οι ιδιοκτήτες του γνωστού ξενώνα «Φιλύρα» που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο δημιούργησαν μία ακόμα μικρή μονάδα τεσσάρων δωματίων ανακαινίζοντας ένα παλιό πέτρινο σπίτι σ’ ένα από τα πιο ήσυχα μέρη του κάστρου, δίπλα στα τείχη. Οι χώροι είναι ζεστοί και λειτουργικοί, ενώ ο ξενώνας διαθέτει και μικρό πάρκιν – ουσιαστική πολυτέλεια δεδομένης της «στενότητας» που επικρατεί στην παλιά καστροπολιτεία. Ιουστινιανού 12, 2651083560, 6932601240 www.hotelfilyra.gr

Γκουρμέ μπουκιές

Γιάννενα - εικόνα 2

1900 Με νέο σεφ, το ήδη πολύ καλό και άκρως ατμοσφαιρικό εστιατόριο «1900» βάζει πλώρη για σημαντικές επιδόσεις. Ο Νίκος Βενέτης, γνωστός μας από τη θητεία του στο «Castello» της Πάργας, ανέλαβε πρόσφατα την κουζίνα και κρίνοντας από τα πιάτα που δοκιμάσαμε, ο γαστρονομικός πήχης των Ιωαννίνων ανεβαίνει σε «αθηναϊκά» επίπεδα. Νεοπτολέμου 9, 2651073012 Όμιλος Άνετος, μοντέρνος χώρος σε περιβάλλον lounge-bar, κυριολεκτικά πάνω στην όχθη της λίμνης, περιτριγυρισμένος από πλατάνια και κουζίνα τολμηρή, που συνταιριάζει το διεθνές με το τοπικό. Και με αρκετές μπίρες ελληνικής μικροζυθοποιίας. Κανάρη 10, Ακτή Ναυτικού Ομίλου, 2651077924 Ευ Κουζήν Πρώτης τάξεως μαγειρευτά, ζυμαρικά από βιοτεχνία, πιάτα με προσωπικές πινελιές, τυριά από διάφορες περιοχές της Ελλάδας και μερικές συνταγές από «κάτω από τ’ αυλάκι» καθορίζουν τη γευστική ταυτότητα του μικρού εστιατορίου στον παραλιακό της λίμνης. Γαριβάλδη 33, 2651034745

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.