London now!

H Νταϊάνα Σαλεβουράκη γίνεται ρεπόρτερ στη γειτονιά της και μας δίνει must και «μυστικές» γωνιές. Μην αργείτε. Εδώ οι τάσεις του σήμερα είναι ήδη passe.

London now!

H Νταϊάνα Σαλεβουράκη γίνεται ρεπόρτερ στη γειτονιά της και μας δίνει must και «μυστικές» γωνιές. Μην αργείτε. Εδώ οι τάσεις του σήμερα είναι ήδη passe.

London now! - εικόνα 1

Kανείς δεν μπορεί να πει ότι γνωρίζει το Λονδίνο καλά. Και σας το λέω εγώ που είμαι μισή Αγγλίδα, ζω εδώ πάνω από 30 χρόνια και η καταγραφή των τάσεων είναι μέρος της δουλειάς μου. Συμβαίνουν τόσα πράγματα... Αδύνατον να τα ξέρεις όλα! Ιδιαίτερα τελευταία, η πόλη αλλάζει φυσιογνωμικά και κοινωνικά με τέτοια ταχύτητα που ακόμα κι αν λείψεις λίγους μήνες, χρειάζεται να ενημερωθείς. Εστιατόρια, bars και clubs ανοίγουν και κλείνουν με ταχύτητα φωτός, η πόλη μεταβάλλεται και διαμορφώνεται καθημερινά, έχοντας πάντα τη δυνατότητα να σε ξαφνιάσει και να σ’ εντυπωσιάσει. Γι’ αυτό και τη λατρεύω. Για το σκοπό του update αυτού ρεπορτάζ, έβαλα τον εαυτό μου στο ρόλο της ταξιδιωτικής συντάκτριας στην ίδια μου την πόλη αλλά και της οικοδέσποινας για ένα φίλο που έρχεται από την Ελλάδα και θέλει να μυηθεί σε ό,τι καινούργιο κυκλοφορεί, φιλτραρισμένο όμως μέσα από το μάτι ενός local που δεν παραμυθιάζεται με τα δήθεν trends. Ξεκινάω από το East End, το Ανατολικό Λονδίνο, που είναι αυτήν τη στιγμή η πιο μοδάτη –πάλαι ποτέ εναλλακτική– γειτονιά, όπου θα νιώσεις για τα καλά στο κέντρο των τάσεων. Δεν παραλείπω όμως νέες αξιόλογες διευθύνσεις αλλά και κρυμμένα μυστικά για shopping, γεύση, ποτό στις πιο κλασικές γειτονιές της πόλης. East End Η πιο trendy γειτονια

Το Ανατολικό Λονδίνο είναι διαφορετικό. Ακόμα κι οι ίδιοι οι Λονδρέζοι αισθάνονται σαν τουρίστες σ’ αυτή την περίεργη «πόλη μες στην πόλη», με τα μαγαζιά που πουλάνε χέλια και χυλούς, τους ζόρικους καταστηματάρχες και τους «νονούς» του οργανωμένου εγκλήματος. Το East End, που περιγράφει επαινετικά το BBC στην εκπομπή του «Eastenders», ήταν το καταφύγιο του Τζακ του Αντεροβγάλτη, των δίδυμων γκάνγκστερ Krays και των αναρίθμητων pit bull terriers (τα αγαπημένα μου σκυλάκια). Είναι, όπως ισχυρίζονται οι κάτοικοί του, η καρδιά και η ψυχή της πρωτεύουσας. Από πού ξεκινάει όμως το Ανατολικό Λονδίνο και πού καταλήγει; Το East End είναι η περιοχή που βρίσκεται ανατολικά του μεσαιωνικού οχυρωμένου Λονδίνου. Στην ελισαβετιανή εποχή, το East End ήταν το πρώτο εκτός των τειχών κέντρο της πόλης. Η περίοδος όμως που διαμορφώνει το προφίλ του είναι τα τέλη του 19ου αιώνα και οι αρχές του 20ού, όταν οι έμποροι αρχίζουν να χτίζουν τις πρώτες αποθήκες στις όχθες του Τάμεση και το East End μεταβάλλεται σε εμπορικό κέντρο της πόλης. Όμως, εξαιτίας της παντελούς έλλειψης υγιεινής, στην περιοχή παραμένει κυρίως η εργατική τάξη, δημιουργώντας μια εξαιρετικά κλειστή κοινωνία με δικούς της νόμους, γλωσσικό ιδίωμα (Cockney) αλλά και πολυεθνική κουλτούρα. Πρώτοι καταφθάνουν οι Εβραίοι, διωγμένοι από τη Ρωσία, και μετά οι μετανάστες από τις αγγλικές αποικίες, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή. Η απότομη αύξηση των τιμών των ακινήτων φέρνει το ’90 στο East End πολλούς καλλιτέχνες αλλά και γιάπις που βρίσκουν τη γειτνίασή του με το City ιδιαίτερα βολική. Εκεί που κάποτε έβρισκες μόνο αποθήκες καπνού, αποβάθρες και pubs, σήμερα βλέπεις ουρανοξύστες και υπερπολυτελή διαμερίσματα (όπως το Canary Wharf), φουτουριστικούς σταθμούς τρένων και λεωφορείων (όπως το Stratford, που θ’ αποτελέσει κέντρο των Ολυμπιακών Αγώνων 2012) αλλά και γκαλερί (Whitechapel, White Cube κ.ά.), προχωρημένα καταστήματα, trendy εστιατόρια, καλοσχεδιασμένα bars και νυχτερινά κέντρα που έχουν μεταμορφώσει την περιοχή σε hot spot.

London now! - εικόνα 2
Το «Great Eastern Hotel» άνοιξε το δρόμο του hoteling στο East End.

Ακόμα και τώρα όμως, πολλές γωνιές της Brick Lane, μιας από τις κεντρικές οδούς του East End, θυμίζουν πιο πολύ Δελχί παρά Λονδίνο και τα σαββατοκύριακα στη διάσημη αγορά αντικών και ρούχων συναντάς κάθε καρυδιάς καρύδι. Λίγο πιο κάτω, στο Bethnal Green Road, απολαύστε το γνήσιο μεξικάνικο φαγητό του bar-restaurant «Green & Red» που σερβίρει τεκίλες άριστης ποιότητας – κοστίζουν από € 7 το ποτήρι έως € 880 το μπουκάλι. Στον ίδιο δρόμο, το hot εστιατόριο «Les Trois Garcons» είναι ένας από τους πιο σημαντικούς λόγους που φέρνει τους Λονδρέζους στο East End. Το πολυβραβευμένο μπαρ-εστιατόριο «Loungelover» στο Shoreditch προσφέρει style and substance με τη συναρπαστική εσωτερική διακόσμησή του (αντικείμενα τέχνης, funky σκουπίδια, μπαρόκ καρέκλες, vintage φωτιστικά και βαλσαμωμένα ζώα), που συνδυάζεται με την υψηλή μαγειρική της Γιαπωνέζας σεφ Yuka Aoyama. Εδώ τρώνε ο Alexander McQueen, ο Mario Testino, η Donatella Versace, ο Philip Treacy και η Madonna (που έκανε εδώ το περσινό πάρτι γενεθλίων της). Στην περιοχή του Clerkenwell, μια παλιά τετραώροφη αποθήκη τροφίμων μετατράπηκε σε πενταώροφο ξενοδοχείο: το «Zetter» στεγάζει 59 εντυπωσιακά δωμάτια, ένα φανταστικό μπαρ κι ένα εστιατόριο με σούπερ φαγητό. Κοντά στο «Zetter» βρίσκεται και το εστιατόριο-ίδρυμα του Jamie Oliver, το «Fifteen». Ένα ακόμη καινούργιο boutique hotel στην περιοχή, το «Hoxton Urban Lodge», προσφέρει άνετα δωμάτια με € 117 το δίκλινο –φοβερή τιμή για Λονδίνο–, ενώ το 5άστερο «Great Eastern», σχεδιασμένο από τον Terence Conran, είναι μια κλασική επιλογή διαμονής.

Η βόλτα στην τεράστια σκεπαστή αγορά Spitalfields Market, με τις παλιές αποθήκες διανομής κρέατος που έχουν δώσει τη θέση τους σε trendy μαγαζιά και εστιατόρια, θα σας χορτάσει εικόνες και μυρωδιές, ενώ στο «Bread & Wine» θα φάτε τέλειο πρωινό (bacon and eggs) και ντόπιες σπεσιαλιτέ.

Νεα και hot spots off-East End NIGHTLIFE

Χρυσό, glitter, νέον, δέρματα φιδιών, εξωφρενικούς πολυέλαιους, απίστευτους καθρέφτες και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε θα το βρείτε στο «Annex3», το trendiest bar του Λονδίνου, σύμφωνα με το «Wallpaper». Με πιο κοσμοπολίτικο ύφος και διεθνή πελατεία, το «Blue Bar» στο 5άστερο ξενοδοχείο «Berkeley» είναι σχεδιασμένο από τον διάσημο για το δραματικό του στιλ David Collins. Σερβίρει πάνω από 50 είδη ουίσκι και κλασικά κοκτέιλ – δοκιμάστε το Ginger Cosmopolitan, το Sex & the City και το Italian Job. Το «Le Salon Bar», στον τρίτο όροφο του γαλλικού γαστρονομικού εστιατορίου «L’Atelier de Robuchon», έχει σχεδιαστεί από το γνωστό διακοσμητή Pierre Yves Rochon (βλ. «Le George V» στο Παρίσι). Εδώ, η σπεσιαλιτέ είναι σκέτη βότκα που σερβίρεται με παγωμένα κρύσταλλα σαμπάνιας. Τέλος, για το απόλυτο... chill out, επισκεφτείτε το «Below Zero Absolut Icebar».

RESTOS

Tο «Gaucho Piccadilly», το νεότερο απόκτημα της αργεντίνικης αλυσίδας Gaucho Group, έβαλε κάτω από την ίδια στέγη μπαρ, εστιατόρια, μια boutique κρασιών κι ένα super lounge με live λατινοαμερικάνικη μουσική για tango μέχρι τα ξημερώματα. Τα εστιατόρια του Gaucho είναι ο παράδεισος του κρεατοφάγου – τα καλύτερα φιλέτα της πόλης.

Το «Brunello», απ’ την άλλη, είναι τόσο διάσημο που δεν έχει ούτε πινακίδα! Θα χρειαστεί να ψάξετε για να το βρείτε, αλλά αξίζει τον κόπο. Μαύροι καθρέφτες από τη Βενετία, μαύροι γυάλινοι πολυέλαιοι, πολύς χρυσός και βελούδο, κεριά και γυαλιστερά πατώματα δίνουν στο χώρο τη μεγαλοπρέπεια για την οποία φημίζεται. Πέρα από την ατμόσφαιρα όμως, το φαγητό του είναι φανταστικό και σε σχετικά προσιτές τιμές. Δοκιμάστε το carpaccio μπακαλιάρου με ρόκα και citrus vinaigrette ή τα ravioli με γέμιση θαλασσινών. Το «Paradise» του σεφ Tim Payne άνοιξε τον Σεπτέμβριο και σερβίρει απλό, καλομαγειρεμένο φαγητό σε πολύ προσιτές τιμές – έχει και live μουσική. Δοκιμάστε τον αστακό με chips από τα «Scilly Isles». Για fun και bowling the American Way επισκεφτείτε το «All Star Lanes» με κλασικά burgers, Louisiana crab cakes και ’50s κοκτέιλ.

London now! - εικόνα 3
Shopping στο West End.

SHOPPING

Στην Bond Street, που μαζί με τη Sloane Street συγκεντρώνουν τους μεγαλύτερους οίκους, εγκαινίασαν το πρώτο τους κατάστημα οι Dolce & Gabbana, ενώ στο κομψό Mayfair άνοιξε την μπουτίκ του και ο Marc Jacobs. Για μένα, όμως, ισχύει το «When in Rome, do as the Romans». Σας προτείνω λοιπόν δύο Άγγλους σχεδιαστές. Τον Matthew Williamson και το ready-to-wear κατάστημά του στην Bruton Street, με γυναικεία ρούχα, τσάντες, παπούτσια, μια σειρά αρωματικών κεριών και πελατολόγιο που περιλαμβάνει τις Erin O’ Connor, Jasmine Guinness, Tamara Beckwith, Yasmin Le Bon και Rachel Weisz. Αν προτιμάτε τις εκκεντρικές τσάντες, θα γνωρίζετε σίγουρα το όνομα της Αγγλίδας σχεδιάστριας αξεσουάρ και οικιακών ειδών Lulu Guinness. Οι τσάντες της είναι τόσο πρωτότυπες που έχουν γίνει ήδη συλλεκτικές και συχνά εκτίθενται στο Victoria & Albert Museum. Διάσημες πελάτισσές της η Helena Bonham Carter, η Keira Knightley και η Scarlett Johannson. Αν πάλι προτιμάτε την ευκολία των πολυκαταστημάτων, επισκεφτείτε το Selfridges, το μεγαλύτερο κατάστημα της Oxford Street, όπου στο Designer Room θα βρείτε ρούχα των Fendi, Balmain, Givenchy και Dries Van Noten, καθώς και το νέο mozzarella bar «Obika» που σερβίρει –τι άλλο;– πιάτα με mozzarella. Στο ισόγειο, το νέο Wonder Room είναι ένας χώρος αποκλειστικά για προτάσεις δώρων (ρολόγια, κοσμήματα, βιβλία, κεριά, CDs και ό,τι άλλο μπορείτε να φανταστείτε). Κι ένα tip για τις fans των παπουτσιών: διαλέξτε ένα ζευγάρι που φτιάχνεται στα μέτρα σας στο κατάστημα Caroline Groves.

BOUTIQUE HOTELS ΝεΑΣ ΓΕΝΙαΣ

Στη φιλοξενία, η τάση είναι τα boutique hotels με έμφαση στη λειτουργικότητα, παρά στην υπερβολική πολυτέλεια, τη φιλική ατμόσφαιρα –εδώ όχι μόνο ξέρουν το όνομά σας αλλά και πώς πίνετε τον καφέ σας– και τα λίγα, καλοσχεδιασμένα δωμάτια. Περιτριγυρισμένο από κομψές μπουτίκ και organic food καταστήματα, το «High Road House» στο Chiswick είναι το αγαπημένο μου: σύγχρονη πολυτέλεια και καινοτομικό ντιζάιν, σε μια μη τουριστική περιοχή. Highlight η εκκεντρική διακόσμηση των 14 ολόλευκων δωματίων του: country style, με ειδικά κρεβάτια και Frette σεντόνια, παλαιομοδίτικα Bush ραδιόφωνα, Tetley τσαγιέρες και θερμοφόρες από λευκό καουτσούκ, δωρεάν προφυλακτικά και φανταστικά ντους (από € 224). Ιδανικό για επισκέψεις στα θέατρα και τα μουσεία στην καρδιά της πόλης, το «Haymarket Hotel». Τα 50 δωμάτιά του είναι μοντέρνα αλλά και κλασικά, το καθένα με διαφορετικό σχεδιασμό, με έντονα χρώματα. Εκτός από το bar-restaurant «Brumus», διαθέτει

βιβλιοθήκη, γυμναστήριο με πισίνα αλλά και μια ιδιωτική αίθουσα προβολής ταινιών (από € 343).

LONDON INFO

London now! - εικόνα 4
Το λόμπι του must «Great Eastern».

EAST END

Green&Red 020 77499670.

Les Trois Garcons 020 76131924, www.lestroisgarcons.com.

Loungelover 020 70121234, www.loungelover.co.uk.

Zetter Hotel 020 73244444, www.zetter.com.

Fifteen 087 13301515, www.fifteenrestaurant.com.

The Hoxton Urban Lodge 020 7550100, www.hoxtonhotels.com.

Great Eastern Hotel 020 76185000.

Bread & Wine 020 72510848, www.stjohnbreadandwine.com.

NIGHTLIFE

Annex3 020 76310700.

The Blue Bar at Berkeley 020 72356000, www.the-berkeley.com.

Le Salon Bar at L’Atelier de Robuchon 020 70108600.

Below Zero Absolut Icebar 020 74788910, www.belowzerolondon.com.

RESTOS

Gaucho

Piccadilly 020 77341076, www.gaucho-grill.com.

Brunello (Baglioni Hotel) 020 76857000.

Paradise 020 89690098, www.theparadise.co.uk.

All Star Lanes at Whitleys 020 73138363.

SHOPPING

Matthew Williamson 020 76296200. Lulu Guinness 020 78234828.

D&G Store 020 74959250.

Marc Jacobs www.marcjacobs.com.

Selfridges www.selfridges.com.

Caroline Groves 020 79352329, www.carolinegroves.co.uk.

HOTELS

High Road House 020 87421717, www.highroadhouse.co.uk.

Haymarket Hotel 020 74704000, www.haymarkethotel.com.

Νταϊάνα Σαλεβουράκη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
29/04/2024

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.