Ο Θάνος Λαμπρόπουλος μόλις επέστρεψε από το χιονισμένο (και κλασικά πανέμορφο) βουνό των Κενταύρων με τις καλύτερες καινούργιες και τις πιο αγαπημένες παλιές διευθύνσεις για τα χειμωνιάτικα weekends μας.
Ετοιμάστε βαλίτσα…
Η Τσαγκαράδα ανεβαίνει
Σας το έχουμε επισημάνει καιρό τώρα, αλλά το γνωστό κεφαλοχώρι μόλις απέκτησε και το πρώτο του resort. Το «12 Month Luxury Resort» (2426048894-95, www.12hotel.gr) απλώνεται μέσα στο δάσος σε τρία αυτόνομα πέτρινα κτίρια, και είναι ιδανικό για σας που θέλετε κάτι περισσότερο από ένα όμορφο δωμάτιο με θέα, αφού διαθέτει γήπεδα τένις, πισίνα, cigar room, αίθουσες συνεδριάσεων, μπαρ, εστιατόριο, wellness area, κελάρι και άνετα πολυτελή δωμάτια.
Nέος σεφ, νέες γεύσειςΤο «Lost Unicorn» (6941587304), στην Πλατεία Αγίας Παρασκευής στην Τσαγκαράδα, άλλαξε χέρια και ο νέος σεφ-ιδιοκτήτης –με λονδρέζικο βιογραφικό– μας ξάφνιασε με πιάτα όπως μοσχαράκι μπουργκινιόν, ψαρονέφρι με σάλτσα μπίρας και μελιού, σαλάτα με αβοκάντο και καπνιστό σολομό. Δεν ξεχνάμε βέβαια και το γκουρμέ δίπολο της περιοχής: τα «Κρίτσα» (2428099121) και «Γευσοκράτορας» (2428099919) στην Πορταριά.
Τι καινούργιο μαγειρεύει η «Αλέκα»;Αν περάσετε από την Τσαγκαράδα, κάντε μια στάση στην «Αλέκα» (2426049380) και μην αφήσετε να σας ξεφύγει το κοκκινιστό κατσικάκι με χυλοπίτες, το νέο τους πιάτο. Η Λένα, η υπερδραστήρια κόρη της κυρίας Αλέκας, μας αποκάλυψε ότι πρέπει να είναι γάλακτος, ότι το τσιγαρίζουν ελαφρά με σκόρδο, αρωματίζεται με φρεσκοτριμμένο θυμάρι και ότι οι μικρούλες χυλοπίτες είναι σπιτικές, από την Αρκαδία, και τις στέλνει η πεθερά της. Εσείς διαθέτετε πεθερά στην Αρκαδία; Αν ναι, τα υπόλοιπα τα βρίσκετε εύκολα.
Αγαπημένο μου δωμάτιοΑν είστε roomie και οπαδοί της Μακρινίτσας, φροντίστε οπωσδήποτε να ξανακλείσετε τη σουίτα Άλκηστη, σε τρία επίπεδα με σκαλιστά ταβάνια και θέα στον Παγασητικό, στο αυθεντικό «Αρχοντικό Πανδώρα» (2428090113, www.pandoramansion.gr). Οι λάτρεις της γαλήνης δοκιμάστε τον ατμοσφαιρικό ξενώνα. «Ανωβολιός» (2428086893, www.anovolios.gr) στον ανερχόμενο Άγιο Γεώργιο Νηλείας. Στο δωμάτιο με τη βεράντα πάνω από την καταπράσινη ρεματιά σε νανουρίζουν ο απόλυτα feng shui ήχος από το ρυάκι και οι ήχοι του δάσους.
Πιάτο αξέχαστο
Απίστευτο το «βυτούλι με μελιτζάνες στο φούρνο» στην «Απόλαυση» (24280/90085), δίπλα στην πλατεία της Μακρινίτσας. Αν η κυρία Μαρία συνεχίσει να μαγειρεύει φαγητά τέτοιου επιπέδου, το μαγαζί σίγουρα θ' αφήσει εποχή. Μας αρέσει η βεράντα για τη θέα, αλλά όταν δεν αντέχουμε το κρύο, πιάνουμε τραπέζι δίπλα στο παράθυρο στη ζεστή σάλα. Άφησε χώρο και για τους λουκουμάδες!
Μίλα μου για μέλιΧάρμα, με έντονη τη μεστή μυρωδιά της ανθισμένης καστανιάς, το μέλι του Γιώργου και της Κλεοπάτρας Βόντζου (6973213045, 2426049416) στο Μούρεσι. Θα τους βρείτε απέναντι από το γνωστό «Ταβερνάκι» – όπου, παρεμπιπτόντως, το αρνάκι λεμονάτο… θα σας απογειώσει. Επί τη ευκαιρία, πάρτε και προμήθειες βασιλικού πολτού και ανακαλύψτε τη «θαυματουργή» επουλωτική αλοιφή με κερί-ελαιόλαδο-μαστίχα-πρόπολη, που βασίζεται σε μια παλιά συνταγή και είναι ό,τι πρέπει για εκδορές, εγκαύματα και σκασμένα χείλη. Τα στέλνουν και με αντικαταβολή.
Καφές, τσίπουρα και παραμύθιαΑπό τον Βόλο έρχομαι…
Πάντα σταματάμε στον δημοφιλή βιομηχανικό Πολυχώρο Τσαλαπάτα, τουλάχιστον για κρητική γευσιγνωσία στο «Σκουτελικό». Πρόσφατα, οι ιδιοκτήτες του άνοιξαν εδώ και ένα τσιπουράδικο έξω από τα καθιερωμένα, το «Θαλασσώματα για δύο» (2421031246). Ο χώρος είναι υπεράνετος, φωτεινός, πολύχρωμος, με ευρηματικό διάκοσμο και η κουζίνα του ξεχωρίζει. Στην ίδια γειτονιά, πάμε στην τρατορία «Reginella» (2421024001) για πολλές επιλογές σε ναπολιτάνικες γεύσεις, ψαγμένες πρώτες ύλες, άξια κουζίνα και ιταλικά κρασιά σε πολύ καλές τιμές.
Άνεση και πολυτέλειαΕκτός από τους δεκάδες ξενώνες, ο Βόλος και το Πήλιο έχουν πια και τρία «δυνατά» ξενοδοχεία στα οποία περισσεύουν η πολυτέλεια και το υψηλό σέρβις. Σημειώστε: «Xenia Palace Πορταριάς» (2428099980-83, www.xeniaportarias.gr), «Volos Palace», (2421076501-6, www.volospalace.gr), και «Xenia Volou», (2421092700, www.domotel.gr).