Κοπεγχάγη

15 must στάσεις εκεί όπου χτυπά ο φθινοπωρινός παλμός της μητρόπολης του Scandinavian chic από τον Δημήτρη Μαχαιρίδη.

Κοπεγχάγη

15 must στάσεις εκεί όπου χτυπά ο φθινοπωρινός παλμός της μητρόπολης του Scandinavian chic από τον Δημήτρη Μαχαιρίδη.

Κοπεγχάγη - εικόνα 1
«Danhostel»

01 Βασιλικό sightseeing Ξεναγηθείτε στα παλιά χειμερινά ανάκτορα του Christiansborg. Θα θαυμάσετε την αίθουσα του θρόνου με τις τοιχογραφίες και την τραπεζαρία των επίσημων δείπνων. Τσεκάρετε τα ωράρια (www.ses.dk/christians-borg.dk) γιατί θα χάσετε την ξενάγηση. Συνεχίστε και με τα άλλα κάστρα και παλάτια γύρω από την Κοπεγχάγη (www.ses.dk/english).

02 Η καλύτερη θέα Δείτε τις παραμυθένιες στέγες της πόλης από το Rundetaarn, τον κυλινδρικό πύργο όπου πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής του ο σκοτεινός Δανός φιλόσοφος Κίρκεγκορ. Ωραία θέα έχετε και από το εστιατόριο του ξενοδοχείου «The Square» στην πλατεία Δημαρχείου, όπου

σερβίρεται και εξαιρετικό πρωινό – σημειώστε ότι είναι από τα πιο βολικά σημεία για να γνωρίσετε πεζοί την πόλη (όπως όλα τα ξενοδοχεία γύρω από το σιδηροδρομικό σταθμό).

03 Food for thought! Ένα εντυπωσιακό «Μαύρο Διαμάντι», φτιαγμένο εξ ολοκλήρου από γρανίτη της Ζιμπάμπουε, είναι η νέα επέκταση της Βασιλικής Βιβλιοθήκης, που σχεδίασαν οι Schmidt, Hammer και Lassen. Θαυμάστε την εντυπωσιακή είσοδο, ύψους 29 μ. με τη φωτεινή οροφή της και κλείστε τραπέζι στο μπιστρό της «Soren K» (booking @kb.dk) για να μυηθείτε στη δημιουργική δανέζικη κουζίνα σε λογικές τιμές.

04 Ξενοδοχεία-εμπειρία Το «Hotel d’ Angleterre» (www.dangleterre.com) είναι το σήμα κατατεθέν της φιλοξενίας στην Κοπεγχάγη. Υπέροχο κτίριο, μπαρόκ διάθεση με μίνιμαλ αναφορές. Εξαιρετικό το καφέ του ισογείου, με θέα στην πλατεία Kongens Nytorv και στο βάθος το παλιό λιμάνι Nyhavn. Διαφορετική αλλά εξίσου μοναδική πρόταση το ultra chic «Hotel Fox» (www.hotelfox.dk). Πρόκειται στην ουσία για ένα δια-καλλιτεχνικό project με 61 δωμάτια, φιλοτεχνημένα από 21 διαφορετικούς καλλιτέχνες, στην αιχμή του σύγχρονου ντιζάιν. Σημαντικά οικονομικότερο το κεντρικό «Dan Hostel», με πολύ όμορφους κοινόχρηστους χώρους και εξαιρετική θέα (www.danhostel.dk)

05 Δανέζικη μόδα Μετά την τελευταία μου επίσκεψη στην άρτια οργανωμένη καλοκαιρινή Εβδομάδα Μόδας της Κοπεγχάγης στοιχηματίζω ότι σύντομα οι Δανοί θα έχουν και δικό τους επώνυμο ρούχο. Liisa Vartiainen Lauenborg (Nur Rock), Anja Vang KraghElise Gug, Henrik Vibskov – σημειώστε μερικά ονόματα που μπορεί να ακούσετε στο μέλλον. Για να πάρετε μια ιδέα, επισκεφτείτε το Dansk Design Center.

Κοπεγχάγη - εικόνα 2

06 Προχριστουγεννιάτικο καρουζέλ Από τα παλαιότερα (άνοιξε το 1848) και ωραιότερα amusement parks στην Ευρώπη, το Τίβολι, σε ένα καταπράσινο περιβάλλον με υπεραιωνόβια δέντρα, λίμνες, φοβερά παιχνίδια, εστιατόρια, καταστήματα, συναυλίες. Το καρουζέλ ύψους 80 μ. θα σας κόψει την ανάσα. Αρχές Νοεμβρίου, με χιλιάδες λαμπιόνια και γιρλάντες, ξεκινά το μαγευτικό χριστουγεννιάτικο πανηγύρι του.

07 Μουσείο με... αφρό Ένα τεράστιο οικοδομικό τετράγωνο, με το αρχικό κτίριο φτιαγμένο το 1906 και την πιο πρόσφατη μοντέρνα επέκταση το 1996, φιλοξενεί την εξαιρετική συλλογή του Carl Jacobsen, ιδιοκτήτη της διάσημης δανέζικης μπίρας Carlsberg. Μοναδικά αρχαιολογικά ευρήματα από Αρχαία Ελλάδα, Ρώμη, Αίγυπτο, Μεσοποταμία, καθώς και πίνακες και γλυπτά διάσημων δημιουργών (Μανέ, Ντεγκά, Γκογκέν, Μοντιλιάνι, Πικάσο κ.ά.). Ο τροπικός κήπος στην είσοδο της Ny Garlsberg Glyptotek είναι η καλύτερη ξεκούραση μετά την περιήγηση.

08 Καινούργια design showrοoms Μια γνωριμία με το διάσημο σκανδιναβικό ντιζάιν είναι απαραίτητη. Ακόμα κι αν δεν ψωνίσετε, θα πάρετε ιδέες. Στο showroom «Cph Square», στην οδό Istedgade, στο Vesterbro, οι αδερφοί Flemming και Martin Lindholdt Madsen σχεδιάζουν πανέμορφες hi tech κουζίνες. Η καινούργια σειρά πορσελάνης Peacock της Magnor Glassverk συζητιέται πολύ, καθώς σχεδιάστηκε από τον Ari Behn, σύζυγο της Νορβηγίδας πριγκίπισσας Martha Louise. Tα φωτιστικά του Louis Poulsen παραμένουν πάντα εντυπωσιακά (www.louis-poulsen.dk). Βρήκα, όμως, πιο χαρούμενα και δημιουργικά τα φωτιστικά του Philip Bro Ludvigsen στο «Le Klint» (www.leklint.com).

09 Ζει η μικρή γοργόνα; Φανατικοί θαυμαστές την έχουν απαγάγει τουλάχιστον δύο φορές, αλλά εκείνη επιστρέφει στη θέση της στη βασιλική αποβάθρα του λιμανιού. Στην ξενάγηση με το καραβάκι, εκτός από τη

γοργόνα, θα έχετε και την καλύτερη… θέα και στον αρμονικό συνδυασμό μοντέρνας αρχιτεκτονικής (πανέμορ-φα τα καινούργια κτίρια της Όπερας και της Βιβλιοθήκης) και παλιών κτισμάτων που παραπέμπουν στα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν.

10 Νόστιμα spots για κάθε διάθεση Μακριά από τα τουριστικά εστιατόρια του Nyhavn, περάστε στο νησάκι Christianshavn για δημιουργική σκανδιναβική κουζίνα, βασισμένη σε θαλασσινά και ψάρια στο μοδάτο «Noma» (Strandgade 93). Για… spotting γαλαζοαίματων, επιλέξτε τη γαλλικής ατμόσφαιρας μπρασερί «Cafe Victor» (Ny Ostergade 8, www.cafevictor.dk). Αν πάλι οι τίτλοι σάς πέφτουν… βαριοί, στο κοντινό «Grill Bar» (Ny Ostergade 14, www.grill-bar.dk) θα δείτε κόσμο των media και της διαφήμισης. Το ζαχαροπλαστείο «La Glace» στο Konditorei (Georg Jensen) σερβίρει από το 1870 υπέροχο παγωτό.

Κοπεγχάγη - εικόνα 3

11 Shopping με στιλ Γνωστές αλυσίδες και πολυκαταστήματα θα βρείτε στον πεζόδρομο Stroget. Ξεχωρίζουν τα πολυώροφα καταστήματα Illum και Bodum αλλά και το μεγαλύτερο πολυκατάστημα της Σκανδιναβίας, το Magazin du Nord που βρίσκεται εκεί από το 1868. Μουράτες μπουτίκ θα βρείτε στη Ny Ostergade: «Bang Bang», «Munthe plus Simonsen» αλλά και τις μπουτίκ της Σουηδέζας Filippa K. και του Ivan Grundahl, του πιο προβεβλημένου δανέζικου ονόματος αυτή τη στιγμή στη γυναικεία μόδα (Niels Hemmingsens Gade 4). Πιο ενδιαφέρουσες είναι οι μικρές μπουτίκ και οι αντικερί στη Straede Laederstrede και στην Gronnegade. Το «Apartment 7» (Fiolstraede 7) διαθέτει ρούχα αλλά κι ένα άκρως εντυπωσιακό στήσιμο με είδη οικιακής χρήσεως. Στη μόλις οκτώ μηνών μπουτίκ «Lady Godiva» (Gronnegade 32), η Vibeke Valentin διαλέγει γυναικεία ρούχα από Βέλγιο, Ολλανδία, Αγγλία, ακόμη και από Ελλάδα. «Mokhaholik», «Fresh Connection» και «Cookie Factory» στη Sankt Peders Straede είναι οι πιο κουλ στάσεις για shopping break.

12 Christiania power Αν τα... στέμματα δεν είναι το καλύτερό σας, η ελεύθερη πόλη Christiania, στο νησί Christianhavn κρατά –για πόσο ακόμη;– το εναλλακτικό χρώμα της. Το 1971, περί τους 800 χίπις κατέλαβαν ένα πρώην στρατόπεδο και έκτοτε ζουν εδώ, άνοιξαν εστιατόρια, έκαναν παιδιά, μπήκαν κάπως στο σύστημα, αλλά αρνούνται τον έλεγχο του κράτους. Καθώς η περιοχή τους μάλλον περνά στα νύχια οικοπεδοφάγων, προλαβαίνετε να δείτε ένα μικρό παράδεισο ελευθερίας.

13 Hip nightlife H hip επώνυμη νεολαία της Κοπεγχάγης συγκεντρώνεται στο «Mono» (Ny Ostergade 24c) για ασιατικές γεύσεις, ποτό και lounge music. Στο «Rust» (Guldbergsgade 8), στο «Oil» (Esplanaden 8) και στο gay «Boiz» (Magstraede 12-14) το κοινό μιξάρεται και δεν έχει πόζα. Όλοι καταλήγουν στο after hours «Never Mind» (Norre Voldgade 2) στο μπιτ σπιντάτων DJ.

14 Στα βήματα του Άμλετ Ίσως ο Σαίξπηρ να μην πήγε ποτέ στη Δανία, αλλά ο Άμλετ διαδραματίζεται στο αναγεννησιακό κάστρο Kronborg στο Elsinore, που σώζεται άθικτο. Πάρτε το τρένο και κάντε στάση στο Humlebaek για το μουσείο μοντέρνας τέχνης Louisiana. Στο Elsinore, επισκεφτείτε τον πύργο με τη μόνιμη έκθεση για το έργο του Σαίξπηρ και ψάξτε για αντίκες στα μαγαζάκια της πόλης. Συνεχίστε με καράβι απέναντι, στο εξίσου όμορφο Helsingborg, στη Σουηδία, περπατήστε στα στενά και κάντε στάση για καφέ στο «Le fil du rasoir», στο ξενοδοχείο «Elite Mollberg». Παίρνοντας το τρένο για Μάλμε (στη Σουηδία), θ’ απολαύστε φαγητό ή μπίρα στην πλατεία Lilla Τorg και ο μύθος ότι οι Σουηδοί είναι κρύος λαός θα καταρριφθεί. Το τρένο, που λειτουργεί 24 ώρες, καταλήγει στην Κοπεγχάγη – κι όλο αυτό με ένα εισιτήριο.

15 Για… καφέ στη Σουηδία Με τη γέφυρα Oresund να ενώνει την Κοπεγχάγη με τη Σουηδία, το Μάλμε περιμένει να το ανακαλύψετε. Με το τρένο, σε 45΄ βρίσκεστε από τον κεντρικό σταθμό στην απέναντι ακτή. Εκτός από τα καφέ, μπαρ και εστιατόρια, το Μάλμε διαθέτει καλύτερο και φθηνότερο shopping από την Κοπεγχάγη, συγκεντρωμένο σ’ έναν τεράστιο πεζόδρομο.

Δημήτρης Μαχαιρίδης

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.