Τα κάστρα της Ελλάδας ενώνονται

Η νεοσύστατη Ένωση Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα μάς δίνει ελπίδες για το μέλλον και μας βάζει ιδέες για φθινοπωρινές βόλτες στα πανέμορφα αυτή την εποχή κάστρα της Ελλάδας.

Τα κάστρα της Ελλάδας ενώνονται

Η νεοσύστατη Ένωση Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα μάς δίνει ελπίδες για το μέλλον και μας βάζει ιδέες για φθινοπωρινές βόλτες στα πανέμορφα αυτή την εποχή κάστρα της Ελλάδας.

Τα κάστρα της Ελλάδας ενώνονται - εικόνα 1

Πόσες φορές δεν έχουμε ζηλέψει τις θεματικές μεσαιωνικές διαδρομές και τους χάρτες περιήγησης σε κάστρα του εξωτερικού; Ή δεν έχουμε αγανακτήσει ψάχνοντας ένα έρημο κάστρο στην Πελοπόννησο ή την Κέρκυρα με μόνο οδηγό τις καφέ πινακίδες; Κάτι φαίνεται ν' αλλάζει με τον ερχομό της Ένωσης Πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα, η οποία αναμένεται να συγκροτηθεί σε σώμα, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μέσα στον Οκτώβριο.

Ο θεσμός, βέβαια, δεν είναι ελληνικός. Σε χώρες όπως η Γερμανία, λειτουργούν αντίστοιχοι οργανισμοί ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα. Η ελληνική ιστορία ξεκίνησε από το «ψώνιο» κάποιων ανθρώπων και μια συνάντηση του σκηνοθέτη και προέδρου του Ινστιτούτου Μεσαιωνικών Σπουδών Νίκου Δεληβοριά με τον πρώην δήμαρχο Μυστρά Νίκο Βασαδιώλο.

Ο εμπνευστής της ιδέας Νίκος Δεληβοριάς μας δίνει τις λεπτομέρειες: «Συζητούσαμε για κάποιες κινηματογραφικές απεικονίσεις του Μυστρά, αλλά καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι για την προστασία και την ανάδειξη των μεσαιωνικών κάστρων χρειάζεται να ενωθούν όλες οι πόλεις με μεσαιωνικά κάστρα σ' έναν ενιαίο ιστό. Και κάτι ακόμα. Τον Μυστρά τον επισκέπτονται –πόσοι;– 300.000 άνθρωποι ετησίως; Κάθονται τρεις ώρες και φεύγουν, χωρίς να έρχονται σε επαφή με τον τόπο, τους ανθρώπους. Σκεφτήκαμε ότι θα έπρεπε να δημιουργήσουμε έναν οργανισμό που να στρέψει τον τουρισμό και σε ενδιαφέρουσες περιοχές της ενδοχώρας, οι οποίες όμως δεν έχουν τύχει αναγνώρισης, όπως αυτές με αρχαιοελληνικά μνημεία. Ιδρύθηκε έτσι το Ινστιτούτο Μεσαιωνικών Σπουδών τον Νοέμβριο του 2005 και έπειτα από προτροπή της 10ης Διεύθυνσης Πολιτιστικών Υποθέσεων της Κομισιόν αποφασίσαμε να οργανώσουμε ένα δίκτυο πόλεων για να παίρνουμε μέρος στα ευρωπαϊκά πολιτιστικά προγράμματα αλλά και για να αντιμετωπίζουν οι πόλεις μαζί κάποια κοινά προβλήματα».

Τα κάστρα της Ελλάδας ενώνονται - εικόνα 2

«Τι θέλουμε μ' αυτό; Καταρχήν, να κάνουμε τον πολίτη να ενδιαφερθεί για κάτι ξεχασμένο, όπως τα μεσαιωνικά κάστρα. Να τα βγάλουμε από την αφάνεια με τη βοήθεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Να γίνει χαρτογράφηση των κάστρων αλλά και των μαχών που έγιναν εκεί. Να σχεδιαστούν μονοπάτια που να οδηγούν από το ένα κάστρο στο άλλο, και επίσης δρόμοι, χωρίς φυσικά να τα τσιμεντοποιήσουμε. Να ηλεκτροφωτιστούν, να γίνουν εργασίες αποκατάστασης, να τα αναδείξουμε για να μπορούμε να τα χαιρόμαστε. Είναι ήδη πάνω από τριάντα οι πόλεις που έχουν δηλώσει ενδιαφέρον, αλλά περιμένουμε γύρω στα 60 με 100 μέλη». INSIDER'S BEST

Ο Νίκος Δεληβοριάς μας προτείνει τις καλύτερες φθινοπωρινές διαδρομές σε κάστρα.

  • Μυστράς, Γεράκι, Μονεμβασιά στη Λακωνία.
  • Μεθώνη, Κορώνη, Πύλος στη Μεσσηνία.
  • Άμφισσα, Αγγελόκαστρο, Βόνιτσα, στη Στερεά Ελλάδα.
  • Σέρβια Κοζάνης και Πλαταμώνας στη Μακεδονία.
  • Και από νησιά, στα κάστρα της Χίου, της Ρόδου και της Μυτιλήνης.
  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
    18/04/2024

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

    Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

    Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

    Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

    To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

    Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.