Σαμοθράκη

Πέντε χρόνια μετά τις καλύτερες διακοπές της ever, η Ιωάννα Γκομούζα επιστρέφει και φωτογραφίζει τη Σαμοθράκη για να επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά ότι είναι το αγαπημένο της νησί. Από τα πυκνά πλατανοδάση στο Βορρά έως τους μεσογειακούς ελαιώνες του Νότου, το νησί των Καβείρων καταφέρνει το φαινομενικά αδύνατο: να έχει χώρο για όλους, χωρίς να «βουλιάζει» από τον κόσμο και να παραμένει ανεπιτήδευτα cool, σοφιστικέ και ευχάριστα low budget.

Σαμοθράκη

Πέντε χρόνια μετά τις καλύτερες διακοπές της ever, η Ιωάννα Γκομούζα επιστρέφει και φωτογραφίζει τη Σαμοθράκη για να επιβεβαιώσει για μία ακόμα φορά ότι είναι το αγαπημένο της νησί. Από τα πυκνά πλατανοδάση στο Βορρά έως τους μεσογειακούς ελαιώνες του Νότου, το νησί των Καβείρων καταφέρνει το φαινομενικά αδύνατο: να έχει χώρο για όλους, χωρίς να «βουλιάζει» από τον κόσμο και να παραμένει ανεπιτήδευτα cool, σοφιστικέ και ευχάριστα low budget.

Σαμοθράκη - εικόνα 1
Βουτιές στην πρώτη βάθρα του Φονιά

Aναμνήσεις που δεν ξεθωριάζουν στο χρόνο Οι βουτιές στις βάθρες, τις φυσικές πισίνες που δημιουργούν στο κατέβασμά τους τα ποτάμια, μέσα σε κοιλότητες βράχων. Τα παρεΐστικα ξενύχτια με κουβεντούλα και κιθάρες κάτω από τ' αστέρια και τα τεράστια πλατάνια στην παραλία του Κάμπινγκ Φυσικής Διαβίωσης. Οι εξορμήσεις στην ατμοσφαιρική Χώρα, από το πρωί για σεργιάνι στα στενάκια και το βράδυ για φαγητό στην πλατεία και ποτό. Τα αιωνόβια πλατάνια και οι φουντωτές, σαν δέντρα, ορτανσίες που χρωματίζουν κάθε σου βήμα στα Θέρμα. Η ενέργεια που αναδίδει ο αρχαιολογικός χώρος του Ιερού των Μεγάλων Θεών στην Παλαιόπολη. Το απόλυτο φυσικό (και δωρεάν) spa: βραδινό μπάνιο στη θάλασσα και μετά βουτιά στην ανοιχτή στέρνα με τα ιαματικά νερά λίγο πιο πάνω από το υδροθεραπευτήριο στα Θέρμα, μαντεύοντας στον ορίζοντα τα φώτα της Αλεξανδρούπολης – αν είστε πρωινοί τύποι, υπάρχει και η cult εμπειρία μιας επίσκεψης στο οργανωμένο υδροθεραπευτήριο μαζί με ζευγαράκια της τρίτης ηλικίας.

Σαμοθράκη - εικόνα 2
Η Χώρα με το Κάστρο στο βάθος

Αγαπημένη μου βάθρα Στα δροσερά, κρυστάλλινα νερά τους «βαφτίζονται» χιλιάδες νέοι από κάθε γωνιά της Ευρώπης. Ψάχνουν στα βράχια το καλύτερο σημείο για μια θεαματική βουτιά (με προσοχή όμως!), χαζεύουν τις λιβελούλες που κάνουν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα νερά κι απολαμβάνουν το μοναδικό «μασάζ» κάτω από τους καταρράκτες. Οι πιο διάσημες είναι του Φονιά. Θα τις βρείτε περπατώντας μισή ώρα σε μια υπέροχη διαδρομή με σκιερά πλατάνια, πλάι στο ρέμα. Προσωπικά, μένω ευχάριστα στην πρώτη με τον εντυπωσιακό κρεμαστό καταρράκτη, αλλά αν την πετύχετε με πολύ κόσμο και αντέχετε την ανηφόρα, η μαγεία συνεχίζεται για αρκετές ακόμα βάθρες πιο πάνω. Αν μένετε στα Θέρμα-Λουτρά, φτάνετε με τα πόδια στη Γριά Βάθρα. Ποταμίσιες πισίνες, βέβαια, υπάρχουν κι αλλού, στον Άγγιστρο, στο Γιάλι, στο Βάτο, είναι όμως δύσκολα προσβάσιμες, αφού δεν φτάνει εκεί το οδικό δίκτυο. Στην τελευταία, πάντως, μπορείς να φτάσεις με τα τουριστικά καραβάκια που κάνουν το γύρο του νησιού.

Σαμοθράκη - εικόνα 3
Παχιά Άμμος εξ αριστερών - για να αποφύγετε τις ξαπλώστρες

Όταν βρεις το δρόμο για τη θάλασσα –γιατί οι βάθρες είναι σειρήνες που σε κρατούν κοντά τους– οι Κήποι, στο τέρμα του δρόμου από το λιμάνι της Καμαριώτισσας προς τη βόρεια ακτογραμμή, είναι ασυζητητί η καλύτερη επιλογή για ηρεμία. Απλόχωρη, βοτσαλωτή και με υπέροχα γαλανά νερά. Ενδιάμεσα, βέβαια, θα έχεις αρκετές ευκαιρίες ν’ απλώσεις την ψάθα σου (πάντα πάνω στα βότσαλα): στην Παλαιόπολη, τους Καρυώτες, τα Θέρμα, το Φονιά. Οι φανατικοί της αμμουδιάς ορκίζονται στο όνομα της Παχιάς Άμμου. Αν σε ενοχλούν η δυνατή μουσική από το μπαράκι και η οργανωμένη φάση (ξαπλώστρες, ομπρέλες, ταβέρνα κ.λπ.), υπάρχουν εκατοντάδες μέτρα για απομόνωση στην αριστερή πλευρά της. Στο δρόμο για την Παχιά Άμμο, υπάρχουν δύο ακόμα μεγάλες και ήσυχες παραλίες με κροκάλες: οι Μακρυλιές και το Λάκκωμα.

Σαμοθράκη - εικόνα 4
Παλαιόπολη, ατμοσφαιρική και γεμάτη ενέργεια

Τι τραβά η όρεξή σου; Ψάρι ή κατσικάκι, γιατί εδώ το δεύτερο κερδίζει και με διαφορά! Θα το ξεκοκαλίσεις στο «Εξοχικό Κέντρο Σωτήρος», μέσα σε μια καταπράσινη ρεματιά, κοντά στη Χώρα, μαζί με τσιγεροσαρμάδες και «αλανιάρικο» κοτόπουλο, αλλά και στον «Παράδεισο» στον Προφήτη Ηλία. Επίσης, στο «Περιβόλι τ' Ουρανού» και στη «Γριά Βάθρα» στα Θέρμα, που σερβίρουν και νοστιμότατα μαγειρευτά. Για φρέσκο ψάρι βουρ στην «Κληματαριά», στην Καμαριώτισσα, και μετά το μπάνιο στην Παχιά Άμμο οπωσδήποτε στο «Ακρογιάλι», στην παραλία στο Λάκκωμα. Στη Χώρα, το πρωί ξυπνάμε με χορταστικές στραπατσάδες και κρέπες στο «Στενάκι» και το βράδυ κλείνουμε με μαγειρευτά στο intellectuel «1900» στην πλατεία. «Πίσσα και πούπουλα» και άλλες γλυκές ιστορίες Παρά το παράδοξο όνομά του, είναι ο πιο γλυκός σοκολατένιος πειρασμός σε ολόκληρο το Αιγαίο, πασπαλισμένος με ψιλοκομμένο καραμελωμένο αμύγδαλο και παγωτό από τον Έβρο! Ζήτησέ το στο σοφιστικέ «Λευκό Πύργο» στη Χώρα, το παλιό καφενείο που κρατά ζωντανό κάθε καλοκαίρι ο Γιώργος, κι ας ξεχειμωνιάζει με τη γυναίκα του στο Μονπελιέ της Γαλλίας! Στο καφενεδάκι στο κάστρο δοκίμασε μυζήθρα με μέλι. Μόλις πατήσεις πόδι στην Καμαριώτισσα και περιμένοντας το πλοίο για την επιστροφή, ραντεβού στη «Μελίτη» για σπιτικό μπισκοτό, μελιτίνα με πορτοκάλι, λεμονόπιτα και μυρμηγκάτο. Στα Θέρμα, στο θρυλικό καφενείο, σερβίρουν γλυκά του κουταλιού, ενώ για τον τοπικό χασλαμά θ' ανέβεις στο «Ζαχαροπλαστείο της Ράνιας». Προμήθειες για το σπίτι σε γλυκά κουταλιού (πραούστι, καρυδάκι, κολοκύθι, σύκο), λικέρ και σπιτικά ζυμαρικά σηκώνεις από το Γυναικείο Αγροτοοικοτουριστικό Συνεταιρισμό «Αξιόκερσα» στην Καμαριώτισσα.

Πού θα μείνω; Μεγάλα και πολυτελή ξενοδοχεία δεν διαθέτει το νησί, θα βρείτε όμως απλά, καθαρά και οικονομικά δωμάτια και διαμερίσματα. Τα πιο περιποιημένα ξενοδοχεία, με υπέροχη θέα στη θάλασσα, βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Καμαριώτισσας: το σχετικά καινούργιο «Samothraki Village» (25510/42300), το υπό ανακαίνιση «Νίκη» (25510/41545) και το «Κάστρο» (25510/89400). Όσοι ψηφίζετε φύση και θέλετε να ξυπνάτε από τα τζιτζίκια και το τραγούδι των πουλιών μέσα σ' ένα δάσος με πλατάνια, θα μείνετε ασυζητητί στα Θέρμα, στα «Κάβειρος» (25510/98277), «Μαρίβα» (25510/98230) και «Αγνάντι» (25510/98307), ή τελείως φυσιολατρικά και προσκοπικά στα δύο παραθαλάσσια κάμπινγκ, στο Κάμπινγκ Φυσικής Διαβίωσης (25510/98244) και στο «Βαράδες» (25510/98291). Για οικογένειες και αναχωρητές καλή λύση είναι τα στούντιο «Υληέσσα» (25510/95111) και «Eroessa» (25510/95306), και τα δύο μέσα σε περιποιημένους κήπους, σε μοναχική τοποθεσία στην παραλία Μακρυλίων.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.