Rio de Janeiro

Οι μουσικές, τα βεγγαλικά, οι σαμπάνιες. Είναι τα μόνα τρία πράγματα στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας που υπαινίσσονται ότι είσαι σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Όλα, μα όλα, τα υπόλοιπα μιλούν για ένα beach party απερίγραπτου διονυσιασμού.

Rio de Janeiro

πρωτοχρονιά στην παραλία...

Οι μουσικές, τα βεγγαλικά, οι σαμπάνιες. Είναι τα μόνα τρία πράγματα στην πρωτεύουσα της Βραζιλίας που υπαινίσσονται ότι είσαι σε πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Όλα, μα όλα, τα υπόλοιπα μιλούν για ένα beach party απερίγραπτου διονυσιασμού.

Rio de Janeiro - εικόνα 1

Είναι η τελευταία μέρα του Δεκεμβρίου και όλοι οι Cariocas ετοιμάζονται να υποδεχτούν την καινούρια χρονιά στην παραλία Copacabana. Μαζί τους και πολυάριθμοι party-lovers από όλη την υφήλιο καταφθάνουν για το πιο μονόχρωμο event στον πλανήτη, μια που η καλή τύχη, σύμφωνα με την παράδοση, επιβάλλει τη λευκή ενδυμασία. Έχοντας φτάσει στο αεροδρόμιο, ξεντύνομαι αστραπιαία και κλείνω τη βαρυχειμωνιά στις αποσκευές μου. Επιτέλους, Brazil, σιγοτραγουδάω και νεύω στον πρώτο ηλιοκαμένο ταξιτζή.

Ζέστη, υγρασία, το δάσος της βροχής ολόγυρα κομματιασμένο σε άμορφους σχηματισμούς από αυτοκινητόδρομους, διάσπαρτα κτίσματα της συμφοράς, τρελοί οδηγοί ολόγυρα, μπόσα νόβα στη διαπασών και φτάνουμε στην παραλιακή ζώνη της πόλης. Βινίσιους ντε Μοράες, η προσωρινή μου διεύθυνση, και ακριβώς από κάτω η Ipanema να σφύζει από κόσμο και καλοκαιρινή ομορφιά. Πολύχρωμες ομπρέλες, καρεκλάκια βυθισμένα στην άμμο, μαύρα κορμιά, λευκά κορμιά, μικροπωλητές να σαρώνουν την παραλία και να διαλαλούν την πραμάτεια τους, παρέες νεολαίων να παίζουν ποδόσφαιρο ή βόλεϊ, σουλατσαδόροι, ποδηλάτες, λωποδύτες από τις φαβέλες, ανενόχλητες παρέες να φουμάρουν χασίσι, μεθυσμένοι, γυναικάδες, μελλόνυμφες που αναζητούν αλλοδαπούς, επιδειξίες, glamorous παρουσίες, κορίτσια του αγοραίου έρωτα, καιροσκόποι, δαιμόνια πιτσιρίκια, η νέα μου γειτονιά.

Rio de Janeiro - εικόνα 2

Ο Πάολο, ο ευγενέστατος ρεσεψιονίστ του ξενοδοχείου μου, με την πρώτη μας γνωριμία έσπευσε να με ενημερώσει για τους πιθανούς κινδύνους σε αυτήν την πόλη και με όλη τη δύναμη της ψυχής του μου ευχήθηκε καλή τύχη! Πήρα τις συμβουλές του τοις μετρητοίς και σε συνδυασμό με το ευλογημένο κάρμα μου, με κλέβανε μόνο με το σεις και με το σας, αναβαθμίζοντας τις τιμές στην ειδική κατηγορία «αποκλειστικά για τουρίστες».

Πλησιάζοντας τα μεσάνυχτα, για να γιορτάσουμε το ξεκίνημα της νέας χρονιάς, γεμάτη χαρά αλλά και άγχος για την τύχη του φωτογραφικού μου εξοπλισμού, βρίσκομαι στο πανδαιμόνιο της θαλασσινής πριγκίπισσας, όπως αποκαλούν την Copacabana. Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένο στην αμμουδιά, στα πλακόστρωτα, στα μπαλκόνια των ξενοδοχείων, απολαμβάνοντας κάθε λογής γαστριμαργικές απολαύσεις που προμηθεύονται από τα πάμπολλα κιόσκια που είχαν στηθεί ειδικά για τούτο το βράδυ. Άφθονη μπίρα, caipirinha, σαμπάνιες, κοκτέιλ, χυμοί καρύδας, γκουαρανά, μαρακουζά, οτιδήποτε αρωματικό, δροσιστικό, καταλυτικό, μεθυστικό... Κέφι και αναμονή για τα δρώμενα της βραζιλιάνικης Πρωτοχρονιάς. Μουσικές σκηνές κατά μήκος της παραλίας, φολκλόρ συγκροτήματα, λουλούδια έτοιμα να προσφερθούν στη θεά της θάλασσας, την Ιεματζά, κεριά αναμμένα και χωμένα στην άμμο, άνθρωποι να κοντοστέκονται μέσα στη φουσκοθαλασσιά και να ραίνουν τα κύματα,

με προσευχές και ελπίδες για ένα καλύτερο αύριο.

Και άξαφνα, ακούω να μετράνε τα τελευταία δευτερόλεπτα του παλιού χρόνου και όλα τα κεφάλια στρέφονται μεμιάς στο βάθος του κόλπου Γκουαναμπάρα. Ο ουρανός γεμίζει λάμψεις, χρώματα, αστέρια, κύκλους, μύριους φωτεινούς σχηματισμούς, από τα βεγγαλικά που εκσφενδονίζουν τα πολεμικά πλοία. Ο κόσμος ζητωκραυγάζει, παραληρεί κάτω από μια μαγική πολυχρωμία, που όμοια της δεν έχω ξαναδεί. Οι live παραστάσεις ξεκινούν και το ξεφάντωμα διαρκεί μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

Rio de Janeiro - εικόνα 3

Από εκείνο το βράδυ και κάθε μέρα που περνούσε, το μυαλό μου γέμιζε θαλασσινές εικόνες, γαλάζια νερά, τιρκουάζ, αφρισμένα, θολά, επικίνδυνα, ευεργετικά. Και ανθρώπους, ένα μωσαϊκό παράδοξο, καθένας με το γολγοθά του, πλάι στη θάλασσα, δώρο σε όλους. Αν κάτι με κούρασε αφόρητα, είναι η εμμονή των Βραζιλιάνων με τα χρήματα. Και αν κάτι μου έλειψε παράφορα ήταν η αίσθηση της ασφάλειας, αναπόσπαστο κομμάτι της ελευθερίας.

Έμεινα συνολικά δεκαπέντε μέρες, στην πόλη που τόσες φορές είχα ονειρευτεί για τις αντιθέσεις της και για την γκάμα εμπειριών που διαθέτει, άξια να αιχμαλωτίσει το ενδιαφέρον κάθε ανθρώπου που άγεται από τη μαγεία της περιπλάνησης. Η θάλασσα και η πόλη, οι κοσμοπολίτικες παραλίες και οι απόκοσμες αμμουδιές, ο παράδεισος των τουριστών και ενίοτε η καλοστημένη κόλαση των ντόπιων, όλα ένα χαρμάνι στην αλμυρή αγκαλιά του Ατλαντικού.

Info

Όσοι επιθυμούν να περάσουν το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς στο Rio de Janeiro, είναι αναγκαίο να προβούν σε κρατήσεις.

Χρήσιμες ιστοσελίδες

www.riodejaneiroguide. com: γενική περιπλάνηση στην πόλη και επιμέρους αφιερώματα, σε συνδυασμό με χρήσιμα links.

www.travelocity.com: για κρατήσεις σε ξενοδοχεία στην avenida Atlantica, κατά μήκος της Copacabana.

ξενοδοχεία

www.copacabana palace. com.br: πολυτέλεια, στο πιο ιστορικό ξενοδοχείο της πόλης.

www.meridien-br.com/rio: το alternative της πολυτέλειας στην Copacabana.

www.hoteis-othon. com.br: για μικρότερο budget, σε εξίσου προνομιακή τοποθεσία.

Μαρία Κουμιώτη

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.