Mediterranean blue

Ξενώνες και βίλες σε αγροτόσπιτα με φόντο τους ελαιώνες και τους πορτοκαλεώνες, γκουρμέ trips με μαθήματα μεσογειακής μαγειρικής, οργανωμένοι περίπατοι στο βουνό προς αναζήτηση θυμαριού και σπάνιων βοτάνων, δροσιστικά spa treatments που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι. Η Μεσόγειος είναι μόδα και οι ταξιδιώτες της νέας χιλιετίας ξανανακαλύπτουν νοσταλγικά την οικεία ομορφιά του ασημόχρυσου της ελιάς και του mediterranean blue μέσα από destination trips και tailor-made ταξίδια εμπειρίας.

Mediterranean blue

Η Μεσόγειος είναι μόδα

Ξενώνες και βίλες σε αγροτόσπιτα με φόντο τους ελαιώνες και τους πορτοκαλεώνες, γκουρμέ trips με μαθήματα μεσογειακής μαγειρικής, οργανωμένοι περίπατοι στο βουνό προς αναζήτηση θυμαριού και σπάνιων βοτάνων, δροσιστικά spa treatments που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι. Η Μεσόγειος είναι μόδα και οι ταξιδιώτες της νέας χιλιετίας ξανανακαλύπτουν νοσταλγικά την οικεία ομορφιά του ασημόχρυσου της ελιάς και του mediterranean blue μέσα από destination trips και tailor-made ταξίδια εμπειρίας.

Mediterranean blue - εικόνα 1
Η παραλία της Πέτρας του Ρωμιού στην Κύπρο

Πέτρινες αυλές με μπουκαμβίλιες και γεράνια, πεύκα που καταλήγουν σε βοτσαλωτά λιμανάκια, χωριά στα χρώματα του ασβέστη, της ώχρας και του λουλακιού, φιδογυριστοί παραθαλάσσιοι δρόμοι με ελιές και κυπαρίσσια. Ένα χρόνο μετά το πιο Greek chic καλοκαίρι, οι εικόνες των ελληνικών νησιών μονοπωλούν τις ταξιδιωτικές σελίδες των διεθνών περιοδικών, μαζί βέβαια με την Κροατία, το Κάπρι, την Προβηγκία και την Τυνησία, ενώ τα κλαδιά ελιάς παραμένουν ένα από τα αγαπημένα αξεσουάρ των editorial μόδας. Πέτρινα αγροτόσπιτα μέσα σε ελαιώνες και πορτοκαλεώνες πλασάρονται ως το απόλυτο trend, τα μεγάλα ταξιδιωτικά περιοδικά καθιερώνουν το ένα μετά το άλλο στήλες real estate που συμβουλεύουν τους στερημένους από ήλιο Βρετανούς να αγοράσουν ένα σπίτι στη Μεσόγειο, ενώ προϊόντα ταυτισμένα με το μεσογειακό τοπίο, όπως η ελιά, το θυμάρι και τα εσπεριδοειδή, φιγουράρουν στις ετικέτες όλο και περισσότερων καλλυντικών.

Το comeback της Μεσογείου δεν έχει να κάνει απλώς με την τάση των πρακτόρων και των περιοδικών να ανακυκλώνουν κάθε τόσο προορισμούς πλασάροντάς τους ως νέες τάσεις. Ο μετα-τσουνάμι φόβος κάνει τους Αμερικανούς και τους Βορειοευρωπαίους τουρίστες να επιστρέφουν μαζικά στην οικεία, ασφαλή αγκαλιά της Μεσογείου, γυρίζοντας την πλάτη στην Ασία και στους εξωτικούς προορισμούς γενικότερα. Οι επιχειρηματίες της Σαντορίνης περιμένουν ένα από τα καλύτερα καλοκαίρια των τελευταίων χρόνων, αφού οι πληροφορίες τους μιλάνε για αναβίωση της κρουαζιέρας στη Μεσόγειο, και φαίνεται ότι οι δυσεύρετοι μέχρι πρότινος Αμερικανοί τουρίστες θα ξαναπάρουν τα γαϊδουράκια για την Gold Street των Φηρών. Πέρα όμως από τη διεθνή συγκυρία αλλά και τη νεο-μποέμ μόδα, που ξαναφέρνει στην επικαιρότητα την Κυανή Ακτή της Μπριζίτ Μπαρντό, το Μαρόκο του Γκίνσμπεργκ ή τη Νότια Γαλλία του Χεμινγουέι, η επιστροφή στη Μεσόγειο έχει να κάνει με την προσωπική νοσταλγία του καθένα μας ξεχωριστά για το οικείο, το «αυθεντικό», το αγνό. Αφού αφήσαμε το σπίτι στο χωριό να ερημώσει και το κτήμα να χορταριάσει και πέσαμε με τα μούτρα στα resorts, το σούσι και τις μητροπόλεις του κόσμου, η νέα εποχή της αθωότητας επιτάσσει μια back to the basics φιλοσοφία. Δεν είναι τυχαίο ότι τα τελευταία χρόνια η ελληνική κουζίνα κάνει δυναμικό comeback στα εστιατόρια της πόλης, ότι οι τοπικές –και κυρίως οι κρητικές– γεύσεις γνωρίζουν δόξες σε μεταμοντέρνες ταβέρνες και ότι ακόμη και ο ντάκος βρήκε τη θέση του στα όχι και τόσο πλούσια μενού των delivery που φτάνουν στα γραφεία μας! Η μυρωδιά από το σαπούνι της γιαγιάς επιστρέφει στο μπάνιο σε μοντέρνες συσκευασίες, τα γιατροσόφια της πακετάρονται σε μίνιμαλ μπουκαλάκια και οι μνήμες από το κτήμα ενεργοποιούνται με τη μορφή μιας βίλας-αγροτόσπιτου μέσα στις ελιές ή ενός πέτρινου ξενώνα που περιβάλλεται από πορτοκαλεώνες. Ακόμη και σε καινούργια πολυτελή ξενοδοχεία όπως το L’Andana, που βρίσκεται μέσα σ’ ένα κτήμα με ελιές και αμπέλια στην περιοχή Maremma, μια από τις ανερχόμενες οινοπαραγωγικές ζώνες της Τοσκάνης με το σεφ Alain Ducasse να φιγουράρει ανάμεσα στα ονόματα του team, το ζητούμενο feeling είναι αυτό ενός αγροτόσπιτου, όπου οι επισκέπτες μπορούν να συμμετέχουν στον τρύγο και στο μάζεμα της ελιάς και να απολαμβάνουν παραδοσιακές γεύσεις της περιοχής με εποχικά υλικά.

Φυσικά, ο ταξιδιώτης της νέας χιλιετίας δεν αρκείται σε ένα πακέτο τύπου «Κλασική Ισπανία», αλλά αναζητά νέους τρόπους να ξανα-ανακαλύψει τη Μεσόγειο μέσα από ταξίδια-εμπειρία με βάση συγκεκριμένους προορισμούς. Ένα γκουρμέ ταξίδι στην περιφέρεια της Καταλονίας στην ισπανική εξοχή, ένα hamam trip στο Μποντρούμ ή στην Τυνησία, μια tailor-made εκδρομή στους art δρόμους της Προβηγκίας, ένα boutique hotel ή μια βίλα στην Ταγγέρη ή τη Λίνδο, μια πεζοπορία στα Πυρηναία είναι μερικά ενδεικτικά παραδείγματα που μπορούν να κινητοποιήσουν ένα ταξίδι-μεσογειακή εμπειρία. Ή απλά μια αυτοκινητάδα στη Μυτιλήνη, με τους ελαιώνες της Γέρας που έχουν εμπνεύσει τον Θεόφιλο και τον Ελύτη να αστράφτουν στη φεγγαρόφωτη νύχτα, ένας μεσημεριανός ύπνος κάτω από τα πεύκα στους κολπίσκους μεταξύ Αλμυρού και Κιτριών στο Μεσσηνιακό Κόλπο, η γεύση ενός αυθεντικού ντάκου αργά το απόγευμα μετά από μια βουτιά στο Λιβυκό στη Νότια Κρήτη, μια γουλιά από το λικέρ με τα εννιά βότανα στον «Μαυρίκο» της Λίνδου που κλείνει μέσα του όλες τις μυρωδιές των νησιώτικων βουνών. Τα υπόλοιπα συμπληρώστε τα εσείς…

Ξενώνες με φόντο τους ελαιώνες

Mediterranean blue - εικόνα 2
Ελαιώνας στη Μυτιλήνη

Πρωινό ξύπνημα με τον ήλιο να παίζει παιχνίδια με τις ασημόχρυσες ελιές, περίπατος με την πετσέτα στον ώμο ανάμεσα στο κτήμα με τις πορτοκαλιές που καταλήγει στη θάλασσα, σιέστα στη σκιά των πεύκων. Σας προτείνουμε πέτρινα σπίτια, ξενώνες και βιλίτσες με φόντο ελαιώνες, αλλά και αμπελώνες ή πορτοκαλεώνες που προσφέρουν τη χαλαρωτική, casual αίσθηση ενός μεσογειακού εξοχικού.

Πελοπόννησος Ελιές, Καρδαμύλη

Την πρώτη φορά που βρεθήκαμε στην ταβέρνα «Ελιές», μέσα σε ένα ελιόφυτο κτήμα πάνω στην παραλία των Ριτσιών στην Καρδαμύλη της Μάνης, δεν μπορούσαμε να ξεκολλήσουμε. Η χαλαρότητα του περιβάλλοντος, το χαλίκι που ανασύρει παιδικές μνήμες –όταν ψάχναμε για καπάκια αναψυκτικών–, η παραλία στα δυο βήματα σε έκαναν να θέλεις να μείνεις εδώ για μέρες μην κάνοντας σχεδόν τίποτε. Τα στούντιο που προστέθηκαν τα επόμενα χρόνια έλυσαν το πρόβλημα: απλά, χαρούμενα, καλαίσθητα, όπως περίπου θα έφτιαχνες το εξοχικό σου. Φέτος που επτά νέες ανεξάρτητες κατοικίες θα είναι έτοιμες τον Ιούλιο, λέμε να κλείσουμε οπωσδήποτε ένα μίνι εξοχικό μες στις ελιές.Ριτσιά, 27210/73140.

Green Village, Ξυλόκαστρο

Οι υπέροχοι κήποι με τα λουλούδια, τις πορτοκαλιές και τις λεμονιές σε παρασύρουν τόσο με τις μυρωδιές τους που δεν θες να πας καν για μπάνιο, παρότι η θάλασσα βρίσκεται στα 100 μέτρα. Μέσα στο πράσινο περιβάλλον με τα πλακόστρωτα δρομάκια εντάσσονται αρμονικά 20 καλαίσθητες κατοικίες παραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Μεγάλες (δίχωρες ή μεζονέτες), με εσωτερική διακόσμηση που συνδυάζει αρμονικά το όμορφο με το λειτουργικό. Οικογενειακή ατμόσφαιρα.

Πάροδος Αθανασοπούλου, 27430/25358, 27430/23263, Ξυλόκαστρο, www.GreenVillage.gr.

Το αρχοντικό του Γεροφώτη, Αίγιο

Η απίστευτη (εντελώς Τοσκάνη!) θέα στους αμπελώνες και στις ελιές που καταλήγουν στον Κορινθιακό είναι το δυνατό χαρτί του όμορφου παλιού αρχοντικού του 1892 σε ύψωμα πάνω από ένα χωριό χωρίς τουριστική υποδομή, 20 περίπου λεπτά έξω από το Αίγιο. Τα δωμάτια διαφέρουν σε μέγεθος και επίπλωση, με γοητευτικές λεπτομέρειες του παλιού κτιρίου (περίτεχνα κουρτινόξυλα, πόρτες με σύρτες κ.λπ.), ενώ το πρωινό είναι σπιτικό.

Λάκκα Συμπολιτείας, 26910/25126, 6977295847, 6974366394.

Καλαμίτσι, Καρδαμύλη

Η προνομιακή θέση του μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό κτήμα με ελιές και κυπαρίσσια που καταλήγει στην παραλία είναι το μεγαλύτερο ατού του ξενοδοχείου. Προσφέρεται για όσους θέλουν αίσθηση κτήματος απολαμβάνοντας τις κλασικές ξενοδοχειακές παροχές. Τα δωμάτια μοιράζονται σε κεντρικό πέτρινο κτίριο και μπανγκαλόους. Ένα μονοπάτι και μερικά σκαλάκια οδηγούν μέσα από το κτήμα στον όμορφο κολπίσκο ακριβώς από κάτω. 27210/73131-3.

Kotronas Bay Bungalows, Κότρωνας Μάνης

Δώδεκα διαμερίσματα μέσα σε κτήμα έξι στρεμμάτων με εσπεριδοειδή, ελιές, μπουκαμβίλιες και πολλά φυτά προσφέρονται για χαλαρές οικογενειακές διακοπές. Όλα διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, ενώ λειτουργεί και ταβέρνα με τοπικές γεύσεις. Στο μέρος του κτήματος που καταλήγει στη βοτσαλωτή παραλία υπάρχουν ομπρέλες με ξαπλώστρες. 27330/21340-3, 210/6544710, www.kotronasbay.gr.

Νότος, Καρδαμύλη

Δεν είναι μέσα σε κτήμα, όμως σου δημιουργεί την αίσθηση του εξοχικού και μάλιστα με την απόλυτη μεσογειακή θέα, το τυπικό κοντράστ της Καρδαμύλης ανάμεσα στο πράσινο και το γαλάζιο, σε μια πλαγιά πάνω από την παραλία των Ριτσών. Τα δωμάτια είναι άνετα, όλα με πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα (σαν στο σπίτι σας) και μπαλκονάκι ή βεράντα.

Καρδαμύλη, 27210/73991, 27210/73730.

Ελαιών, Ελληνικό Αρκαδίας

Κρυμμένος μέσα στα δέντρα πίσω από τον κεντρικό δρόμο του χωριού, με τα κακαρίσματα από το κοτέτσι να σε καλωσορίζουν, ο ξενώνας Ελαιών σου δίνει την αίσθηση ότι έχεις πάει διακοπές στο κτήμα στο χωριό. Πρόκειται βέβαια για έναν αρκούντως ραφιναρισμένο ξενώνα – ο αρχιτέκτονας και ιδιοκτήτης Δημήτρης Λυκογιάννης έχει αναπαλαιώσει με άποψη το παλιό πέτρινο σπίτι του 1886. Ποδήλατα και άλογα είναι στη διάθεση των φιλοξενουμένων για εξορμήσεις στη φύση. Αβγά από το κοτέτσι και λαχανικά από το μποστάνι δίνουν άλλη γεύση στο πρωινό και στα γεύματα (κατόπιν παραγγελίας), που σερβίρονται στη φωτεινή country-style σάλα. 27910/31400, 6976704706.

Εύβοια

Ελαιώνας, Ροβιές Εύβοιας

Ξεχωριστή πρόταση όνομα και πράγμα, μέσα σ’ έναν απέραντο ελαιώνα λίγο έξω από το χωριό. Οι πέντε μεζονέτες του είναι μεγάλες, με διαφορετικό χρωματικό χαρακτήρα η καθεμία και πλήρως εξοπλισμένες. Οι φίλοι του αγροτουρισμού και των εναλλακτικών διακοπών μπορούν να γνωρίσουν τον κύκλο καλλιέργειας της ελιάς, να μάθουν παραδοσιακό αργαλειό, να επιδοθούν σε ποδήλατο βουνού ή απλώς να εξορμήσουν στα μονοπάτια που διατρέχουν τα 500 στρέμματα ελαιώνα και πευκοδάσους του αγροκτήματος.

22270/71619, www.eleonashotel.com.

Βατερή, Βατερή Εύβοιας

Ένα ειδυλλιακό κτήμα με αμπέλια, κηπευτικά και ελαιόδεντρα περιβάλλει τη μικρή αυτή αγροτουριστική μονάδα. Βασικό ατού η εκπληκτική θέα προς το βόρειο Ευβοϊκό κόλπο και η οικογενειακή ατμόσφαιρα που προσφέρει το ζευγάρι των ιδιοκτητών, ο Γιάννης και η Κατερίνα Μπλουκίδη. Θα κάνουμε εκδρομή όλοι μαζί με ποδήλατα βουνού, θα απολαύσουμε τη θέα στη θάλασσα από το χαγιάτι των μεγάλων δωματίων, θα γευτούμε ντόπια προϊόντα και φρούτα από το κτήμα στο πρωινό μας 22270/32493-4.

Επτάνησα

Mediterranean blue - εικόνα 3
Κορσική

Pavezzo, Λευκάδα

Μυρτιά, Δάφνη, Λυγαριά... Και μόνο τα ονόματα των διαμερισμάτων του συγκροτήματος μυρίζουν μεσογειακό καλοκαίρι. Οι ελαιώνες θα σας συντροφεύσουν στην ανάβασή σας στο ορεινό χωριό της Κατούνας, ενώ το ντόπιο κρασί, οι ελιές, το χωριάτικο ψωμί με μέλι και τα φρέσκα φρούτα που σε περιμένουν ως δώρο υποδοχής συμπληρώνουν το ραφιναρισμένο τοπικό χρώμα.

Κατούνα, 26450/71782, www.pavezzo.gr.

Villa Aresti, Ζάκυνθος

Η θέα στις ελιές και τις πορτοκαλιές που απολαμβάνεις καθώς σερβίρεσαι τον απογευματινό σου καφέ σε πορσελάνινα σερβίτσια στον κήπο της βίλας σε μεταφέρει σε εξοχική μεσογειακή έπαυλη άλλων εποχών. Η πολυτελής εκδοχή του μεσογειακού κτήματος σε οκτώ αυτόνομες βίλες χτισμένες σε αγρόκτημα 40 περίπου στρεμμάτων (με ελιές, πορτοκαλιές, κυπαρίσσια και κήπους με λουλούδια), στη θέση παλιού ζακυνθινού αρχοντικού που καταστράφηκε από το σεισμό του 1953. Πέτρινες όλες, διώροφες, με δικό τους κήπο και πισίνα, απολαμβάνουν πανοραμική θέα, ενώ τα καλοδιαλεγμένα έπιπλα και υφάσματα και ο διάχυτος ρομαντισμός συμπληρώνουν την εικόνα.

Άγιος Δημήτριος, 26950/28522, 26950/61535, www.aresti.gr.

Liuba Holidays Houses, Ζάκυνθος

Ένα συγκρότημα που χαρίζει αίσθηση εναλλακτικών διακοπών, σε θαυμάσιο κτήμα πενήντα στρεμμάτων με δέντρα και λουλούδια μέσα στην προστατευόμενη περιοχή της χελώνας καρέτα-καρέτα. Ιδανικό για όσους αποζητούν την ηρεμία και τη χαλάρωση στη φύση. Τα πέτρινα σπίτια, σκορπισμένα μέσα στο κτήμα, είναι άνετα, άρτια εξοπλισμένα και εξασφαλίζουν απομόνωση, ενώ τα μεγάλα διαμερίσματα προσφέρονται για οικογένειες.

Βασιλικός, 26950/35372, www.liuba-houses.gr.

Κτήμα Λογοθέτη, Ζάκυνθος

Έντεκα νέες κατοικίες, χτισμένες πάνω στα ερείπια παλιών αγροτόσπιτων, απομονωμένες και ανεξάρτητες, μέσα στο οικογενειακό κτήμα (ελαιώνες, χωράφια, πευκώνες) στη χερσόνησο του Βασιλικού. Είναι διαφορετικές μεταξύ τους, ωστόσο αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά παραμένουν όλες πιστές στα ζακυνθινά αγροτικά πρότυπα. Είναι λειτουργικές, διαθέτουν πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα, δικό τους κήπο και χώρους για ριλάξ και είναι αρκετά μεγάλες, ώστε να φιλοξενούν άνετα από δύο έως και επτά (η μεγαλύτερη) άτομα. Σπέσιαλ ατού: τα άλογα και τα mountain bikes της φάρμας, με τα οποία έχετε τη δυνατότητα να κάνετε αξέχαστες βόλτες στην πανέμορφη ζακυνθινή φύση. Μην ξεχάσετε να προμηθευτείτε προϊόντα του κτήματος, και κυρίως ελαιόλαδο – οικογενειακή παραγωγή εδώ και τρεις αιώνες.

Βασιλικός, 26950/35106, 6972218176.

Revera Villas, Ζάκυνθος

Τέσσερις πετρόχτιστες κατοικίες στη δυτική εσχατιά του νησιού, μέσα σε ελαιώνα στην άκρη ενός πευκοδάσους, οι οποίες, παρότι νεόχτιστες, ακολουθούν δομικά, αρχιτεκτονικά και διακοσμητικά την ντόπια παράδοση. Συμπαθέστατες, καλοφτιαγμένες, με αύρα ρομαντισμού στη διακόσμηση, οι κατοικίες διαθέτουν έως και τρία υπνοδωμάτια, καθιστικό με τζάκι, ξύλινες οροφές, μπαλκόνια και βεράντες με γαλήνια θέα, και πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα. Οι σοφίτες με το χτιστό jacuzzi στο υπνοδωμάτιο κερδίζουν τις εντυπώσεις και την προτίμηση των... ζευγαριών.

Κερί, 26950/27524.

Leeda’s Village, Ζάκυνθος

Περιβάλλον καταπράσινο, με αιωνόβια ελαιόδεντρα και λουλούδια, ευχάριστο και χαλαρωτικό, που αποπνέει μεράκι και οικολογικές ευαισθησίες. Διακόσια μέτρα από τη θάλασσα, νότια του Λαγανά, απέναντι από το Μαραθονήσι, πέντε όμορφες πέτρινες βίλες και αυτόνομα διαμερίσματα συνδυάζουν παράδοση, σύγχρονες ανέσεις και γνήσια φιλοξενία.

Λαγανάς, 26950/51305.

Paliokaliva Village, Ζάκυνθος

Δέκα γλυκύτατα πέτρινα σπιτάκια, βγαλμένα λες από παραμύθι, όμως αρμονικά ενταγμένα στο φυσικό τους περιβάλλον: έναν ελαιώνα σε λοφοπλαγιά με θέα στον κάμπο και στη θάλασσα λίγο πιο πέρα. Ένας πηγαίος country ρομαντισμός επικρατεί στην επίπλωση, τη διακόσμηση και την απλότητα των λουλουδιασμένων κήπων, λειτουργώντας καταλυτικά στη δημιουργία μιας ανάλαφρης ατμόσφαιρας. Τα περισσότερα σπίτια διαθέτουν δύο υπνοδωμάτια.

Τσιλιβός, 26950/63770.

Pelekas Country Club, Κέρκυρα

Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο δρασκελίζει την πύλη του κτήματος της οικογένειας Βελλιανίτη νιώθεις ότι παίζεις σε ταινία εποχής. 250 στρέμματα με αιωνόβιες ελιές και κυπαρίσσια σε προσκαλούν για ατέλειωτους περίπατους ανάμεσα στα παλιά αυτοκίνητα και στα μηχανήματα που βρίσκονται σπαρμένα στο κτήμα. Ο Νίκος Βελλιανίτης μετασκεύασε τους στάβλους, το ελαιοτριβείο, τα υποστατικά και τα κελάρια γύρω από το αρχοντικό του 18ου αιώνα, σε λειτουργικά στούντιο και σουίτες. Το καθένα με το δικό του ύφος, όλα επιπλωμένα με αγγλικές και ρώσικες αντίκες που ανήκαν στην οικογένεια. Υπάρχει μάλιστα και στάβλος για όσους θέλουν να φέρουν το άλογό τους.

8ο χλμ. οδού Κέρκυρας-Πέλεκα, 26610/52239, www.country-club.gr.

Grantzaos Villas, Ζάκυνθος

Δύο ατμοσφαιρικές πέτρινες βίλες μέσα σε έναν κατάφυτο ελαιώνα και καταπράσινους κήπους στον Άγιο Σώστη, ανάμεσα στα θέρετρα του Λαγανά και της Λίμνης του Κεριού. Διαθέτουν από δύο διαμερίσματα το καθένα, με πλήρη εξοπλισμό, ενώ στους εξωτερικούς χώρους θα βρείτε πέτρινη ψησταριά αλλά και ειδικά διαμορφωμένο χώρο για τους ζωόφιλους που δεν μπορούν να αποχωριστούν τα κατοικίδιά τους. Άγιος Σώστης, 26950/53456, www.grantzaos-villas.com.

Korali, Κέρκυρα

Έξι μεζονέτες, μέσα σ’ έναν υπέροχο κήπο 8 στρεμμάτων, προσφέρονται για χαλαρωτικές διακοπές σαν στο σπίτι σας. Η ιδιοκτήτρια Ειρήνη Αρβανιτάκη επιβλέπει προσωπικά τα πάντα. Η διάταξη των δωματίων και η επίπλωση σε κάποια από τα σπίτια είναι κάπως ιδιόρρυθμη, αλλά όλα είναι πλήρως εξοπλισμένα. Η αμμουδιά είναι ακριβώς δίπλα, ενώ στα καθιστικά γύρω από την πισίνα σερβίρεται και φαγητό – μπορείτε να ζητήσετε από πριν να σας ετοιμάσουν ό,τι θέλετε.

Απράος, 26630/98098.

Σπίτια Βασίλη, Κύθηρα

Ο ελαιώνας που περιβάλλει το συγκρότημα των ολόλευκων σπιτιών κοντά στη θάλασσα σε συνδυασμό με την υπέροχη θέα στον κόλπο του Καψαλιού φτιάχνουν ιδανικό μεσογειακό κάδρο. Περιποιημένος κήπος και ξύλινη ράμπα με σεζλόνγκ για αγνάντεμα στη θάλασσα και στο κάστρο. Τα δωμάτια είναι άνετα, με απλά έπιπλα και ποπ χρωματισμούς. Διαθέτουν όλα κουζίνα και βεράντα.

Καψάλι, 27360/31125, 27260/31356, www.kythirabungalowsvasili.gr.

Αιγαίο

Mediterranean blue - εικόνα 4
Γιάλτρα, Βόρεια Εύβοια

Κατοικιές, Λέρος

Ένα μεγάλο περιβόλι γεμάτο ελιές, αμπέλια και πορτοκαλιές περιβάλλει τις επτά όμορφες κατοικίες χτισμένες σε νησιώτικο στυλ, με αναφορές στη δωδεκανησιακή αρχιτεκτονική, και προσεγμένες λεπτομέρειες, όπως τα πανέμορφα ενσωματωμένα πλακάκια από παλιά σπίτια του νησιού. Τα σπίτια είναι πλήρως εξοπλισμένα, με κουζίνα και δεν απέχουν παρά τρία λεπτά από τη θάλασσα.

Λακκί, 22470/24645, 22470/23624.

Περλέας, Χίος

Αν μείνετε στο βορειοδυτικό σπιτάκι χωμένο κυριολεκτικά μέσα στα δέντρα, θα σας τυλίξουν οι μυρωδιές των πορτοκαλιών. Στο αναπαλαιωμένο αρχοντικό, σ’ ένα μεγάλο κτήμα με εσπεριδοειδή βιολογικής καλλιέργειας, θα σας προσφέρουν φρέσκα φρούτα, χυμούς και σπιτικές μαρμελάδες. Εξαιρετικές οι αυλές, τόσο για το απόγευμα όσο και για το πρωί. Μοναδικά κομμάτια όπως ένας παλιός φούρνος με πορσελάνινα συρτάρια, ένα διθέσιο ποδήλατο και δύο παλιές κινηματογραφικές μηχανές δίνουν ελαφρώς «κουλτουριάρικο» αέρα σ’ αυτό το γενοβέζικο αρχοντικό.

Οδός Βιτιάδου, Κάμπος, 22710/32217, 22710/32962, www.perleas.gr.

Αστρακιά, Χίος

Ένα περιβόλι 15 στρεμμάτων με προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας, αυλή με στέρνες και μάγκανο, πρωινό σπιτικό με καλούδια από το κτήμα της οικοδέσποινας. Καλόγουστος ξενώνας, όμορφο δείγμα αρχιτεκτονικής της περιοχής του Κάμπου σε δύο αναπαλαιωμένα κτίσματα, τμήματα ενός χαμηλού πύργου ηλικίας 400 ετών. Τα δωμάτια είναι μεγάλα και λιτά διακοσμημένα με διαφορετικό το καθένα ύφος. Κυριαρχεί το ξύλο και η τοπική θυμιανούσικη πέτρα.

Οδός Ειρήνης Παϊδούση, Κάμπος, 22710/31609, 6972187630.

Μαυροκορδάτικο, Χίος

Υπέροχη εμπειρία τα καλοκαιρινά βράδια σ’ αυτή την αυλή μέσα στην καρδιά του Κάμπου. Ένα από τα περίφημα αρχοντικά του Κάμπου (χτισμένο το 1763) με θαυμάσια βοτσαλωτή αυλή με το μάγκανο, τη στέρνα και την παλιά αυλόπορτα. Πιο τυπικά τα ανακαινισμένα δωμάτια.

Ι. Μηταράκη, Κάμπος, 22710/32900, www.mavrokordatiko.com.

Arion Samos, Σάμος

Αν και δεν πρόκειται για πετρόχτιστο ξενώνα, αλλά για ξενοδοχείο, τα τζιτζίκια σε νανουρίζουν, τα δέντρα και τα λουλούδια σε ηρεμούν και όσο ψηλότερα πηγαίνεις τόσο εντυπωσιακότερη είναι η θέα στους ελαιώνες και στη θάλασσα. Για πιο εξοχική ατμόσφαιρα προτιμήστε τα μπανγκαλόους. Τοπικές σπεσιαλιτέ (ρεβιθοκεφτέδες, ντοματοκεφτέδες κ.ά.) σερβίρονται στην ελληνική βραδιά.

Κοκκάρι, 22730/92020, www.arion-hotel.com.

Olive Press, Λέσβος

Και μόνο η αίσθηση ότι το studio όπου κοιμάσαι βρίσκεται σε παλιό ελαιοτριβείο είναι ικανή να σε ταξιδέψει σε άλλες εποχές. Το κτίριο με την πανύψηλη καμινάδα δεσπόζει ακριβώς πάνω στη θάλασσα, τα μπαλκονάκια βρέχονται από το κύμα, το μάτι σου χορταίνει πράσινο πριν καταλήξει στην υπέροχη θέα του παραδοσιακού οικισμού του Μόλυβου πάνω στο λόφο.

Μόλυβος, 22530/71205.

Κρήτη

Mediterranean blue - εικόνα 5
Paliokaliva Village, Ζάκυνθος

Elia, Άνω Βούβες, Χανιά

Όταν μπαίνεις μέσα στον κήπο των 100 στρεμμάτων που περιβάλλουν τον ξενώνα Elia είναι σαν να κρύβεσαι προστατευμένος πίσω από δεκάδες ελιές, πανύψηλα οπωροφόρα δέντρα και ολάνθιστα πολύχρωμα λουλούδια. Το τέλειο σκηνικό, με τα τζιτζίκια να τραγουδούν όλη μέρα πάνω από την αιώρα όπου λικνίζεσαι και το μάτι σου να χάνεται στη θέα του καταπράσινου κάμπου και να φτάνει μέχρι τη θάλασσα. Το βράδυ ύπνος σε σιδερένια κρεβάτια-αντίκες στο αναπαλαιωμένο κτίσμα (200 ετών) και καθημερινή απόλαυση με αρωματοθεραπείες, λασποθεραπείες κ.ά.

28240/83056, www.elia-crete.com.gr.

Spilia Village, Σπηλιά Κισσάμου, Χανιά

Το πετρόχτιστο αυτό συγκρότημα βρίσκεται στη θέση ενός παλιού ελαιοτριβείου, μέρη του οποίου διακοσμούν σήμερα το ατμοσφαιρικό lobby. Στην καρδιά του χωριού Σπηλιά, μέσα σε έναν κάμπο από ελαιόδεντρα και εσπεριδοειδή, τα δεκαεννιά δωμάτια συνδυάζουν τη γοητεία της λαξευτής πέτρας και του ξύλου και αποτελούν ιδανική βάση διακοπών για όσους θέλουν να απολαύσουν τις υπέροχες παραλίες της δυτικής Κρήτης.

28240/83300, www.spiliavillage.gr.

Καμάρες, Μαχαιροί Αποκορώνου, Χανιά

Μια από τις ωραιότερες αυλές που έχουμε δει σε παραδοσιακό ξενώνα στην Κρήτη: μπανανιές, ορτανσίες, γιασεμιά και μπιγκόνιες γύρω από κρητοβενετσιάνικες καμάρες γαργαλούν τη μύτη με το άρωμά τους όσο εμείς κολυμπάμε στην πισίνα χαζεύοντας απέναντι τη θάλασσα και τους λόφους με τα κυπαρίσσια και τις ελιές. Πέτρα και ξύλο από κυπαρίσσι και ελιά χρησιμοποιήθηκαν στην αναστήλωση που έγινε στο μετόχι, αναβιώνοντας παλιά σχέδια και τεχνικές.

28250/41077, www.kamares-houses.gr.

Μετόχι Κινδελή, Περιβόλια, Χανιά

Καλά κρυμμένο μέσα στο απέραντο αγρόκτημα, το εντυπωσιακό μετόχι της ύστερης ενετοκρατίας σε μεταφέρει σε άλλες εποχές με το που περνάς το κατώφλι του, αφήνοντας μια αίσθηση από Τοσκάνη. Επιβλητικός ο ξενώνας Δανάη με πέτρινους τοίχους, ξύλινες οροφές και βαριές πόρτες διαθέτει το δικό του καταπράσινο κήπο με πισίνα, πιο μίνιμαλ αισθητικής ο ξενώνας Κύνθια ξεχωρίζει για τον αποκλειστικά δικό του υπαίθριο πλακόστρωτο χώρο με τις τριανταφυλλιές. 28210/41321,

www.metohi-kindelis.gr.

Avdou Villas, Αβδού Πεδιάδος, Ηράκλειο

Από τη μια οι αρχές του feng shui στην αρχιτεκτονική και τη διαρρύθμιση των διαμερισμάτων και των studio σε ανεξάρτητα διώροφα σπίτια κι από την άλλη τα 23 στρέμματα με ελιές, μανταρινιές, πορτοκαλιές, βερικοκιές και λαχανόκηπο. Απόλυτη αίσθηση ηρεμίας και αγαλλίασης στα υπέροχα μπαλκόνια με εκπληκτική θέα στο όρος Δίκτη, μονοπάτια για περιήγηση στο κτήμα και προγράμματα βιοκαλλιέργειας για τους ανήσυχους φυσιολάτρες. 28970/51606, www.maris.gr.

Αγιόκλημα, Πετροκέφαλο Ηρακλείου

Η θέα και μόνο στον Ψηλορείτη σου κόβει την ανάσα. Βρισκόμαστε σε υψόμετρο 340 μ. σε κτίριο του 19ου αιώνα όπου διατηρήθηκαν οι ξύλινοι οντάδες και η σαμαρωτή σκεπή. Τρία σπίτια που εξασφαλίζουν την αίσθηση διακοπών «σαν στο σπίτι» με ποικιλία κρητικών αρωματικών φυτών στους κήπους που τους περιβάλλουν λιόφυτα και αμπελώνες. Στο μπάνιο μάλιστα μας περιμένουν οικολογικά προϊόντα κατασκευασμένα από αγνό ελαιόλαδο.

2810/223861.

Βιγλάτορας, Σάρχος Ηρακλείου

Αίσθηση γνήσιου κρητικού παραδοσιακού σπιτιού με οντά, χτιστούς καναπέδες, κιλίμια, κρεβάτια με ουρανό στις πέντε μεζονέτες, αλλά και καφενείο, ταβέρνα και μπαρ με πιάνο κι αργαλειό στο κεντρικό κτίριο. Όλα αυτά στην καρδιά μιας κατάφυτης έκτασης 30 στρεμμάτων που απολαμβάνουν ονειρεμένη θέα στον Ψηλορείτη. Κάθε πρωί ένας πλούσιος μπουφές με παραδοσιακά κρητικά σκευάσματα περιμένει τους ενοίκους. 2810/711332.

Νύμφες, Αγία Πελαγία Ηρακλείου

Περισσότερα από είκοσι είδη ενδημικών φυτών και οπωροφόρα δέντρα υμνούν το μεσογειακό κλίμα στο συγκρότημα πολυτελών διαμερισμάτων Νύμφες που απλώνεται αμφιθεατρικά σε μια έκταση 5.000 τ.μ. πάνω σε μαγευτικό λόφο στην Αγία Πελαγία. Υπέροχη θέα στη θάλασσα και απόλυτη αίσθηση ηρεμίας. 2810/371605.

Άσπρος Ποταμός, Μακρύγιαλος Λασιθίου

Επιστροφή στη φύση για τους λάτρεις του εναλλακτικού τουρισμού. Δέκα πετρόχτιστα σπιτάκια του εποχικού οικισμού των ελαιοπαραγωγών του 19ου αιώνα, αναστηλωμένα από την Αλέκα Χαλκιά. Η θέση τους και μόνο στις παρυφές του φαραγγιού των Πεύκων σου φτιάχνει τη διάθεση και ξυπνά το φυσιολάτρη που κρύβεται μέσα σου. 28430/51694, 6945867516.

Μετόχι, Μακρύγιαλος Λασιθίου

Ανεμοκρούστες και τσάι από βότανα σας υποδέχονται στην ολάνθιστη αυλή του συγκροτήματος παραδοσιακών σπιτιών του Λεωνίδα Γραμμάτικα, όπου η αίσθηση φιλοξενίας είναι διάχυτη παντού. Οι ήχοι από το φαράγγι των Πεύκων φτιάχνουν το καλύτερο soundtrack, ενώ οι γνώσεις του κυρίου Γραμμάτικα στη βοτανολογία, την κρητική κουζίνα, αλλά και τη βυζαντινή τέχνη και τις πεζοπορικές διαδρομές θα σας δώσουν ιδέες για δημιουργικές διακοπές. 28430/51020.

White River Cottages, Μακρύγιαλος Λασιθίου

Τζιτζίκια που τραγουδούν όλη μέρα, ηλιοθεραπεία στην πισίνα και απογευματινό διάβασμα, ονειρεμένοι ύπνοι στα περιποιημένα κουκλίστικα διαμερίσματα που σε γυρίζουν σε άλλες εποχές και αποτελούν μοναδικά ησυχαστήρια: χαμηλοτάβανα, με χτιστά κρεβάτια, ξύλινες οροφές και θέα στο εκπληκτικό φαράγγι των Πεύκων. Από τη στιγμή που ανηφορίζεις το πέτρινο μονοπάτι που σε βγάζει στα cottages γίνεσαι άλλος άνθρωπος... 28430/51120.

Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα

Mediterranean blue - εικόνα 6
Η ταβέρνα Ελιές στην Καρδαμύλη

Ενετικό, Πάργα

Ο ελαιώνας που περιβάλλει το ξενοδοχείο σε προκαλεί να τον περπατήσεις, ενώ οι μικρές στοές με τις καμάρες και τα φανάρια που θυμίζουν μεσαιωνικά σοκάκια, με το μάτι να χάνεται στο Ιόνιο, κλέβουν την παράσταση. Το ξενοδοχείο Ενετικό, χτισμένο σε έναν ελαιώνα με υπέροχη θέα, διαθέτει διαμερίσματα και σουίτες διαφόρων τύπων, πισίνα, σάουνα, χαμάμ, υδρομασάζ, ενώ οι φιλόξενοι ιδιοκτήτες Σταυρούλα Τζαβάρα και Αχιλλέας Δημάκος θα σας δώσουν πληροφορίες για φυσιολατρικές δραστηριότητες στην περιοχή.

26840/32900, www.pargadanai.com.

Skites, Ουρανούπολη

Ένα υπέροχο ησυχαστήριο, μέσα σε ωραιότατους κήπους 6 στρεμμάτων, με απόλυτα οικολογικό concept, αφού η ιδιοκτήτρια και κινητήρια δύναμη της μονάδας Pola Bohn δεν ανέχεται το τσιμέντο ούτε για δείγμα. Μικρό ξενοδοχείο με 21 δωμάτια και 4 δίχωρες σουίτες σε μπανγκαλόους. Συμπαθητικά δωμάτια με κομψά έπιπλα και αυθεντικούς πίνακες διαθέτουν μπάνια με ντουσιέρες και βεράντες με θέα στους κήπους ή/και στη θάλασσα. 23770/71140-41, www.skites.gr.

Villa Romantica, Καβάλα

Μικρό ξενοδοχείο, ιδανικό ησυχαστήριο, σ’ ένα κτήμα με πεύκα και κωνσταντινουπολίτικες ακακίες, πάνω στη θάλασσα. Οι έξι μεγάλες σουίτες, ευρύχωρες, ευάερες και ευήλιες, βλέπουν στη θάλασσα και στο δάσος. Όλες τους κομψά επιπλωμένες έχουν σαλόνι, εξοπλισμένη κουζίνα, στερεοφωνικό συγκρότημα και μερικές βίντεο. Από τον εξωτερικό χώρο με το μπαρ υπάρχει άμεση πρόσβαση σε μικρή ιδιωτική παραλία με βραχάκια και στη διπλανή μεγάλη αμμουδιά.

Παληό Καβάλας, 2510/441902, 2510/441201, www.sevenseas.gr.

Spa με μεσογειακά προϊόντα

Mediterranean blue - εικόνα 7
Σίγρι, Λέσβος

Κάθε φορά που βάζω ενυδατική κρέμα με αγγούρι από τα λονδρέζικα Boots στο πρόσωπό μου αναπολώ τη Μικρασιάτισσα γιαγιά μου που όταν καθάριζε αγγουράκια για το τζατζίκι έβαζε τις φλούδες εν είδει μάσκας στο μέτωπό της, ενώ το εκπληκτικό after sun body lotion του Κορρέ συναγωνίζεται την καταπραϋντική ενέργεια του κλασικού «γιαουρτώματος» που μας επέβαλε η μαμά μετά το κάψιμο από τον ήλιο. Μετά το τζίντζερ και την παπάγια, όλο και περισσότερα spa ανακαλύπτουν την ευεργετική δράση του ελαιόλαδου, του θυμαριού, του γιαουρτιού, του αγγουριού, προτείνοντάς μας wraps που μυρίζουν μεσογειακό καλοκαίρι.

Olea Cocoon Spa: Τα καλλυντικά οφέλη της ελιάς

Ίσως το πιο μεσογειακό spa του καλοκαιριού είναι το καινούργιο «αδελφάκι» του γνωστού αθηναϊκού το «Cocoon Urban Spa» στο ξενοδοχείο Elies στη Σίφνο. Στο Olea Spa, όπως ονομάστηκε προς τιμήν της ελιάς για την οποία φημίζεται η Σίφνος, μπορείτε να μυηθείτε στα καλλυντικά οφέλη της ελιάς με τη θεραπεία Olive Press, σχεδιασμένη ειδικά για το «Olea Spa». Η θεραπεία περιλαμβάνει κουκούλι από θεραπευτικά φύλλα ελιάς, scrub με πολτό κουκουτσιών, μασάζ στο σώμα και μια μάσκα μαλλιών από ζεστό παρθένο ελαιόλαδο αρωματισμένο με τοπικά βότανα. Το πορτοκάλι και το αγγούρι είναι δύο ακόμη μεσογειακά προϊόντα που πρωταγωνιστούν στις θεραπείες, όπως το Orange Blossom Facial που φρεσκάρει την επιδερμίδα του προσώπου και το Cucumber Cool Aid, μια δροσιστική επάλειψη με γιαούρτι, αγγούρι, λεβάντα, φύλλα τσαγιού και έλαια χαμομηλιού – ό,τι πρέπει για μετά την ηλιοθεραπεία. Φυσικά, προσφέρονται κι άλλες θεραπείες που εμπνέονται από τη φύση του Αιγαίου παντρεύοντας τα τοπικά προϊόντα με τη σοφία της Ανατολής.

Βαθύ Σίφνου, 22840/34000, www.eliesresort.com.

Vedema Resort: Δροσιά με γιαούρτι και αγγούρι

Η θεραπεία Cocoon Cooler που δροσίζει το ηλιοκαμένο σας σώμα με wrap γιαουρτιού, φύλλων μέντας και φρεσκοαλεσμένου αγγουριού στην αρχή, και επάλειψη αλόης με έλαια χαμομηλιού, μέντας και λεβάντας, και μάσκα μελιού και αγγουριού για το πρόσωπο είναι μια από τις πιο «μεσογειακές» περιποιήσεις του μενού του Cocoon Spa στο πολυτελές resort στο Μεγαλοχώρι της Σαντορίνης, από την ομάδα που υπογράφει το πρωτοπόρο, διάσημο πλέον, Cocoon Urban spa της Αθήνας. Μήπως να το συνδυάσουμε με ένα πεντικιούρ μέντας;

Μεγαλοχώρι Σαντορίνης, 22860/81796, www.vedema.gr.

Lindian Village: Αναζωογόνηση με θυμάρι, ελιά και μέλι

Το καινούργιο spa που μόλις άνοιξε στο resort της Νότιας Ρόδου δίνει έμφαση σε αγωγές που βασίζονται σε φυσικά ελληνικά προϊόντα: ελαιόλαδο, λεβάντα, θυμάρι, πηλός και μέλι είναι μόνο μερικά από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να παρασκευαστούν αλοιφές, κρέμες και προϊόντα μασάζ. Ο χώρος είναι πολύ όμορφος, σε απόσταση αναπνοής από την παραλία, και διαθέτει ένα εντυπωσιακό τιρκουάζ χαμάμ, σάουνα, θερμαινόμενη πισίνα και jacuzzi ανατολίτικου στυλ.

Λάρδος, Ρόδος, 22440/47361, www.lindianvillage.gr.

Grecotel Kos Imperial Thalasso: Προϊόντα ελληνικής προέλευσης

Όλα τα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στα προγράμματα του κέντρου θαλασσοθεραπείας Elixir παρασκευάζονται 100% από φυτά κυρίως ελληνικής προέλευσης. Εκτός από μάσκες σώματος με φύκια ή θαλάσσια λάσπη, θα βρείτε και με φρέσκο γιαούρτι. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα και πολυτελέστερα Elixir Thalasso Spa της Ελλάδας.

Κως, 22420/58000, www.grecotel.gr.

Grecotel Daphnila Bay Thalasso: Αρωματοθεραπεία με ελληνικά άνθη

Στο εντυπωσιακό Κέντρο Θαλασσοθεραπείας και Αρωματοθεραπείας Elixir Thalasso Spa μπορείτε μεταξύ άλλων να επιλέξετε μια φυσική αρωματοθεραπεία βασισμένη σε βότανα και άνθη της ελληνικής γης.

Δαφνίλα, Κέρκυρα, 26610/90321-4, www.grecotel.gr.

Θέρμαι Σύλλα Spa Wellness Hotel: Εισπνεύστε χαμομήλι

Βαθιά ενυδάτωση με λάδι και πολτό ελιάς είναι μια από τις θεραπείες με μεσογειακό χρώμα στο φημισμένο ιαματικό spa. Εκχυλίσματα ευκαλύπτου, χαμομηλιού και άλλων μεσογειακών φυτών είναι μερικά από τα αρωματικά βότανα που προστίθενται στους υδρατμούς ιονισμένου νερού που απελευθερώνονται στους χώρους εισπνοθεραπείας του γνωστού spa της Αιδηψού. Στα εστιατόρια του Thermae Sylla Spa Wellness Hotel όλα τα πιάτα μαγειρεύονται με φρέσκες πρώτες ύλες και αγνό ελαιόλαδο από το κτήμα τους

Αιδηψός, 22260/60100, 210/2110601, www.thermaesylla.gr.

Aldemar Olympian Village: Χαμάμ ευκαλύπτου

Πέρα από την ευεργετική επίδραση του θαλασσινού νερού, το Oriental hamam σε έναν υπέροχο χώρο στο καινούργιο Royal Olympian Spa & Thalasso, στο πολυτελές resort της Aldemar, με στιλπνό μάρμαρο και ψηφίδες στα χρώματα του τιρκουάζ και του γαλάζιου, καλυμμένο από μια ομίχλη αρωματισμένη με ευκάλυπτο, αποτελεί από μόνο του εμπειρία με άρωμα Μεσογείου.

Σκαφιδιά Ηλείας, 26210/82000, www.aldemarhotels.com.

Aldemar Royal Mare Village & Thalasso: Αλάτι και κρητική κουζίνα

Εδώ το βάρος πέφτει φυσικά στη θαλασσοθεραπεία, αφού μιλάμε για ένα από τα κορυφαία κέντρα του είδους στην Ελλάδα. Στο εστιατόριο Harmonia θα απολαύσετε κρητική κουζίνα, το συνώνυμο της υγείας και της μακροζωίας, ή θα ακολουθήσετε ειδική διαιτητική διατροφή συνδυασμένη με τα προγράμματα θαλασσοθεραπείας.

Ανισσαράς, 28970/25025, www.aldemarhotels.com.

Candia Maris Thalasso: Ευκάλυπτος και μεσογειακή διατροφή

Το χαμάμ με άρωμα ευκαλύπτου είναι μία μόνο από τις δεκάδες παροχές του υπερσύγχρονου spa που μυρίζει Mεσόγειο. Η περίφημη κρητική-μεσογειακή διατροφή εκπροσωπείται επάξια στο μενού του πλούσιου πρωινού που ενισχύεται με τοπικά παραδοσιακά προϊόντα, όπως οι ελιές, τα σύκα, τα ρόδια, η σταφίδα, ενώ μία φορά την εβδομάδα στα εστιατόρια του ξενοδοχείου σερβίρεται παραδοσιακή κρητική κουζίνα.

Γάζι, 2,5 χλμ. από το Ηράκλειο, 2810/377000, www.maris.gr.

Galini Wellness Spa & Resort

Το νέο spa των Mitsis Hotels στα Καμένα Βούρλα, με το πλεονέκτημα των ιαματικών νερών δεν χρειάζεται συστάσεις. Να σας πούμε όμως για δύο «μεσογειακού» τύπου θεραπείες. Θεραπεία προσώπου με φρέσκα σταφύλια και θεραπεία σώματος με ελαιόλαδο.

Καμένα Βούρλα, 22350/80501.

Τα καλλυντικά της Μεσογείου

Mediterranean blue - εικόνα 8
1 Μαυροκορδάτικο, Χίος

Πολύφερνη η Μεσόγειος! Γεμάτη μυστικά ομορφιάς, φρούτα και λουλούδια και φυσικά το κυρίαρχο ελαιόλαδο που από τα πανάρχαια χρόνια αποτελεί μυστικό νιότης και ομορφιάς για τις γυναίκες της Μεσογείου. Πέρσι, με τo άρωμα Sicily των D&G, η παγκόσμια αγορά μέθυσε με τα μεσογειακά λουλούδια και φρούτα, και ασφαλώς με τα πύρινα μάτια της Μόνικας Μπελούτσι που το λάνσαρε, αλλά και φέτος ο Armani εμπνεύστηκε από το μανταρινάκι της Σικελίας το καλοκαιρινό άρωμά του… Όσο για τα αντίστοιχα καλλυντικά, πληθαίνουν και κατακτούν την παγκόσμια αγορά.

Το ελαιόλαδο

Όλο και περισσότερα καλλυντικά βασίζονται πια στο ελαιόλαδο – την πρώτη ύλη της μεσογειακής διατροφής που, όσο κι αν αναλύουν οι ειδικοί, κρύβει ακόμα καλά τα ευεργετικά μυστικά της. Οι κοσμετολόγοι υπολογίζουν ότι μέσα στο ελαιόλαδο υπάρχουν ακόμη περίπου 200 ευεργετικά συστατικά για την υγεία και την ομορφιά που δεν έχουν ακόμα ανακαλυφθεί.

Πρώτοι οι Γάλλοι έφτιαξαν μια εκπληκτική σειρά καλλυντικών από ελαιόλαδο, τα γνωστά μας πια L’Occitane. Πρόκειται πραγματικά για ένα δώρο που μας κάνει η γαλλική εξοχή, στέλνοντας τις χάρες και τις μυρωδιές της μέσα σ’ αυτές τις υπέροχες πρακτικές συσκευασίες που θυμίζουν άλλοτε ρετρό δοχεία λαδιού κι άλλοτε παλιά φαρμακευτικά μπουκάλια. Προϊόντα για το μπάνιο, για το πρόσωπο, για τον άνδρα και τη γυναίκα, φτιάχνονται από 1976 και σέβονται στο ακέραιο τους παραδοσιακούς κανόνες παρασκευής των σπιτικών καλλυντικών. Είναι 100% φυτικά και βρίσκονται σ’ ένα χώρο φτιαγμένο από Γάλλους αρχιτέκτονες για να ταιριάζει απόλυτα με τη φιλοσοφία της εταιρείας. Θα τα βρείτε αποκλειστικά στο Notos Galleries Λαμπρόπουλος, Αιόλου 99, Αθήνα, 210/3245811.

Έπειτα, κι εδώ στην Ελλάδα έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες προσπάθειες. Όπως τα Benostan, τα καλλυντικά που έφτιαξε η οικογένεια Τυμπανίδου –μια οικογένεια γιατρών και φαρμακοποιών– που λατρεύει την ελιά και πιστεύει σ’ αυτήν. Πρόκειται για μια μικρή σειρά για το πρόσωπο και το σώμα, που βασίζεται στο παρθένο ελαιόλαδο και στα εκχυλίσματα από ελληνικά βότανα. Οι τιμές είναι από τις χαμηλότερες της αγοράς. Θα τα βρείτε στο φαρμακείο της Χρύσας Τυμπανίδου (Κισσάβου & Δίρφυς, Βριλήσσια, 210/8101288) ή θα τα παραγγείλετε στο φαρμακοποιό της γειτονιάς σας. Κεντρική Διάθεση: Πάριδος 11, Βριλήσσια, 210/8047590.

Στην ελιά και στο ελαιόλαδο όμως είναι βασισμένα και τα προϊόντα περιποίησης προσώπου και οι μάσκες Nature Lab (Ερμού 39, Μαρούσι, 210/6123203), που βρήκαμε στο ομώνυμο κατάστημα, καθώς και τα μοναδικά σαπούνια του. Ζητήστε ειδικά την αναπλαστική κρέμα νύχτας από λάδι ελιάς και πρωτεΐνες σταριού.

Ένα επίσης πολύ ενδιαφέρον προϊόν είναι η κρέμα Age Fitness Power 2 της Biotherm. Τέσσερα χρόνια μετά την πρώτη εμφάνιση της Age Fitness, από λάδι και φύλλα ελιάς, η Biotherm λανσάρει μια ακόμα πιο ενισχυμένη φόρμουλα, με εκχυλίσματα καρπού ελιάς, που την κάνει ακόμα πιο αποτελεσματική. Οι πωλήσεις της συγκεκριμένης κρέμας δείχνουν ότι η ομορφιά περνά ξεκάθαρα «την εποχή της ελιάς». Θα τη βρείτε στα πολυκαταστήματα καλλυντικών.

Από λάδι ελιάς είναι φτιαγμένα και τα Flax. Η νέα σειρά olive cleanskin face είναι εμπλουτισμένη μάλιστα με βότανα της Μεσογείου όπως δενδρολίβανο, ηλίανθο, αμυγδαλέλαιο, φοινικέλαιο και μέλι. Κεντρική διάθεση: 2109766596.

Η μαστίχα

Στη μαστίχα Χίου είναι βασισμένα τα φυτικά προϊόντα Mastic Spa. Εκατόν πενήντα και πλέον συνθέσεις μαστίχας με ιαματικά νερά, αγριολούλουδα, παρθένα βότανα και φυτά γλυκύτατης ευωδιάς, από τα βουνά και τους κάμπους της Χίου δίνουν μοναδικές, πρωτοποριακές λύσεις ομορφιάς βασισμένες σε συνταγές παλιές και σύγχρονες.

Τα προϊόντα έρχονται από τη Χίο φτιαγμένα στο εργαστήριο της οικογένειας Σόδη, μια οικογένειας φαρμακοποιών που είναι γνωστή για τις έρευνές της επάνω στη μαστίχα, το μαστιχέλαιο και το μαστιχόνερο και είχε ως τώρα κυκλοφορήσει την ουλοθεραπευτική οδοντόκρεμα Masticdent. Ηρακλείτου 1 & Σόλωνος, Κολωνάκι, 2103603413, αλλά και σε κάθε κεντρική γειτονιά. Κεντρική διάθεση: 210/9373163-4.

Το σταφύλι

Τα κουκούτσια των σταφυλιών περιέχουν πολυφαινόλες, ουσίες με μεγάλη αντιοξειδωτική δράση, μεγαλύτερη και από αυτή των βιταμινών C και E. Έτσι καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, οι οποίες είναι υπεύθυνες κατά 80% για την πρόωρη γήρανση της επιδερμίδας. Οι ιδιοκτήτες του αμπελώνα Chateau Smith Haut Lafitte, Ματίλντ και Μπερτράν Τομάς, δημιούργησαν πρώτοι τα Caudalie, μια πολυτελή σειρά ομορφιάς που βασίζεται στο σταφύλι. Έπειτα, η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες καλλυντικών στράφηκαν στο σταφύλι. Η σειρά Vinefit της Lancome, οι κρέμες Draine up Lifteur της Biotherm, η Idealist της Estee Lauder, η Lift Minceur της Clarins και η σειρά Uvantita, που κυκλοφορεί προς το παρόν μόνο στις ΗΠΑ, βασίστηκαν στο σταφύλι και οι γυναίκες τις λάτρεψαν και τους είναι πιστές. Θα τις βρείτε στα πολυκαταστήματα καλλυντικών.

Φυτικά Καλλυντικά Κορρέ

Όλοι παρακολουθήσαμε τη θαυμάσια πορεία των προϊόντων Κορρέ που, αφού κατέκτησαν την ελληνική αγορά, διαπρέπουν τώρα με καλοσχεδιασμένες μπουτίκ στις μεγάλες μητροπόλεις της Ευρώπης. Τα καλλυντικά Κορρέ είναι 100% φυτικά, όλα φτιαγμένα από λουλούδια και φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Κίτρο, κέδρος, πικραμύγδαλο, πράσινο τσάι, basil lemon, κορίανδρος, μοσχοκάρυδο, βανίλια, κανέλα, τριαντάφυλλο, γκρέιπφρουτ, λεμόνι, ευφράζια, νυχτολούλουδο, φασκόμηλο, καρύδι, σιτάρι και μέλι συμπράττουν δημιουργώντας προϊόντα για το δέρμα, τα μαλλιά και το σώμα σας, με ελκυστικές μοντέρνες συσκευασίες και εκπληκτικά αρώματα. Φαίνεται πως η ελληνική φύση βρήκε τον εκπρόσωπο και το αμπαλάζ που της αξίζει. Μόλις άνοιξε και μια αποκλειστική μπουτίκ με προϊόντα Κορρέ στο Attica Center και στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα. Κεντρική διάθεση: 210/7565800.

Apivita

Άλλο ένα φαρμακείο από το οποίο γεννήθηκε μια υπέροχη ελληνική σειρά. Τα Apivita έχουν το δικό τους χαρακτήρα, τη δική τους μοναδική καμπάνια με το υπέροχο καρτούν Μαρί Σεσίλ και, φυσικά, φυτικά συστατικά από τον τόπο μας. Αίσθηση έκαναν οι υπέροχες μάσκες express με λαχανικά (καρότο, ντομάτα, ελιά και αγγούρι) που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, τα αντηλιακά, μια εκπληκτική λευκαντική κρέμα για τις πανάδες, οι ελαφρές υπέροχα αρωματισμένες κρέμες προσώπου και ματιών με ελιά και σταφύλι και το σαμπουάν με μέλι και δημητριακά. Θα τα βρείτε σε επιλεγμένα φαρμακεία. Κεντρική διάθεση: 210/2856350.

Η Σουλτάνα του Σαβά

Η μυθική βασίλισσα του Μαρόκου μας άφησε σε πάπυρους μια πολύτιμη κληρονομιά, τα μυστικά της ομορφιάς της. Αυτά τα κληροδοτημένα μυστικά, όπως εμφανίστηκαν με το φιλιγκράν επάνω στους πάπυρους, πέρασαν από μια μαροκινή ερευνήτρια σε μια… γαλλική εταιρεία. Έτσι, γεννήθηκαν τα La Sultane de Saba. Οι εσάνς, τα αποστάγματα, τα έλαια για το σώμα με τις μεθυστικές μυρωδιές, το βούτυρο καριτέ που λιώνει απαλά ενυδατώνοντας το σώμα, τα άλατα απολέπισης, οι μάσκες μελιού και το L’Arer, το αρχαίο, κόκκινο φυσικό (από θειικό ψευδάργυρο) κραγιόν, που δίνει φυσικό ρόδινο χρώμα στα μάγουλα και στα χείλη, κάνουν αυτή τη σειρά πραγματικά πολύτιμη. Θα τα βρείτε αποκλειστικά στο One Look Studio, Δημ. Σούτσου 10, 210/6440227.

Με άρωμα Ιταλίας

Αρώματα, πούδρες, φάρμακα, πομάδες και θαυμαστά λικέρ (όπως το λικέρ των Μεδίκων), ένα αιθέριο ροδόνερο που το λένε «νερό της βασίλισσας», αλλά και ένα από τα καλύτερα σαπούνια της Ευρώπης, το Vellutina Crema di Sapone, στις παλιές τους ρομαντικές συσκευασίες κατασκεύαζαν οι καλόγριες του μοναστηριού Σάντα Μαρία Νοβέλα. Σήμερα φτιάχνονται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο και πωλούνται σε παραδοσιακό φαρμακείο στην Ιταλία. Στην Ελλάδα θα τα βρείτε μόνο στο εξαιρετικό παραδοσιακό φαρμακείο της Ειρήνης Πρίφτη (Λεβίδου 11 & Παπαδιαμάντη 7, Κηφισιά, 210/6232360).

H Ιταλία όμως μας στέλνει κι άλλα μεθυστικά αρώματα μέσα από τα καλλυντικά Aqua Di Parma. Υπέροχες σειρές για το μπάνιο και για το σώμα θα σας ταξιδέψουν στους γαλάζιους βυθούς της Μεσογείου και θα ευεργετήσουν βαθιά το δέρμα σας. Θα τα βρείτε στα καταστήματα Lakis Gavalas (πληροφορίες: 210/8084731).

Costa costa στη Μεσόγειο

Mediterranean blue - εικόνα 9
Grecotel Kos Imperial Thalasso

Η Μεσόγειος δεν είναι μόνο μια θάλασσα. Είναι μια λίμνη κοινών αισθήσεων που ενώνει λαούς και τόπους με διαφορετικό πολιτισμό, θρησκεία και ιστορία. Από τα γραφικά ψαροχώρια στις ακτές της Τυνησίας μέχρι την κοσμική γοητεία της Γαλλικής Ριβιέρας κι από τα αιωνόβια ελαιόδεντρα της Κορσικής μέχρι τη γεμάτη μυστήριο ατμόσφαιρα της Αλεξάνδρειας, οι καλύτεροι σταθμοί σε ένα οδοιπορικό στις ακτές της Μεσογείου.

Αρχαιολογικό σαφάρι στα παράλια της Τουρκίας

Από τα παράλια της Χίου βλέπεις τα φώτα του Τσεσμέ να λαμπυρίζουν. Δυο ώρες διαρκεί το θαλάσσιο ταξίδι – ίσα που προλαβαίνεις να μελετήσεις οδηγούς και χάρτες, να επιλέξεις διαδρομές. Μια σύντομη στάση στη Σμύρνη κι αμέσως μετά περιήγηση στην Έφεσο. Μνημεία και αγάλματα απλώνονται στις άκρες του λιθόστρωτου δρόμου, που ήταν πάντα ο κεντρικός δρόμος της πόλης. Λίγα χιλιόμετρα βορειότερα η Πέργαμος. Στην έξοδο της μικρής κωμόπολης με τα χαμηλά σπίτια και το χαριτωμένο παζάρι, το εντυπωσιακό θέατρο και οι επιβλητικές κολόνες του Ασκληπιείου, ενός από τα σημαντικότερα «ιατρικά κέντρα» της αρχαιότητας. Και η περιπλάνηση συνεχίζεται στο δρόμο για το Νότο. Μποντρούμ (ή αλλιώς Αλικαρνασσός), Μαρμαράς και κόλπος της Αττάλειας. Κι εδώ τα μνημεία της αρχαιότητας περισσεύουν, ενώ τα άνετα ξενοδοχεία και οι ήρεμες παραλίες συμπληρώνουν το παζλ των ξεκούραστων διακοπών.

Κύπρος, το χαμογελαστό πρόσωπο της Μεσογείου

Ατέλειωτο ριλάξ σε παραλίες, αλλά και γύρω από τις πισίνες πολυτελών ξενοδοχείων, οικολογικές διαδρομές στο Εθνικό Πάρκο του Ακάμα, δροσερές πεζοπορίες στα μονοπάτια και τα χωριά του Τρόοδου. Τα τοπία της Κύπρου θυμίζουν έντονα Μέση Ανατολή, αλλά η υψηλή ποιότητα των τουριστικών υπηρεσιών την κατατάσσει ανάμεσα στους κορυφαίους πολυτελείς προορισμούς του πλανήτη. Εκτός των άλλων, εδώ θα ανακαλύψετε ένα γαστρονομικό παράδεισο. Συνδυάζοντας τις μεσογειακές γεύσεις με αρώματα και συνταγές της Μέσης Ανατολής, η κυπριακή κουζίνα δεν αφήνει κανέναν ασυγκίνητο. Δοκιμάστε τα απλά ταβερνάκια των μικρών χωριών, όπου το φαγητό ψήνεται ακόμα σε τεράστιους ξυλόφουρνους, αλλά και τα γκουρμέ εστιατόρια της Λευκωσίας για να διαπιστώσετε πως η ποιότητα των γεύσεων είναι παντού εξαιρετική. Εξίσου εξαιρετικά είναι και τα ντόπια κρασιά που παράγονται στα κρασοχώρια γύρω από τη Λεμεσό, αλλά και το τοπικό τσίπουρο (ζηβανία στην τοπική διάλεκτο).

Από τη γοητεία της Αλεξάνδρειας στα κοράλλια της Ερυθράς Θάλασσας

Πόλη του εμπορίου, αλλά και των απολαύσεων, κοσμοπολίτικο λιμάνι που ενέπνευσε μεγάλους συγγραφείς: μπορεί η σημερινή Αλεξάνδρεια ελάχιστα να θυμίζει την πόλη που λάτρεψε ο Καβάφης και ο Έντουαρντ Φόρστερ, ωστόσο οι εγκαταλειμμένες γειτονιές με τα μισοερειπωμένα αρχοντικά των Ευρωπαίων κρύβουν ακόμα γωνιές νοσταλγικής γοητείας. Φυσικά, ο σημαντικότερος λόγος για να επισκεφθεί κανείς σήμερα την πάλαι ποτέ πριγκίπισσα της Μεσογείου είναι η Νέα Βιβλιοθήκη, το φιλόδοξο δημιούργημα που εγκαινιάστηκε πριν από λίγα χρόνια και, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες, αναπαράγει το «ναό της γνώσης» που ήταν κάποτε ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου. Αλλά η εξερεύνηση της Αιγύπτου δεν περιορίζεται στα βόρεια παράλια. Περιτριγυρισμένες από το εξωπραγματικό σκηνικό της ερήμου, οι ακτές της Ερυθράς Θάλασσας διαθέτουν υπέροχες αμμουδιές, σπηλιές και κοραλλιογενείς υφάλους. Τα τελευταία χρόνια η τουριστική ανάπτυξη της περιοχής είναι εντυπωσιακή: πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα εξασφαλίζουν στους ταξιδιώτες, εκτός από τη συγκλονιστική εμπειρία των καταδύσεων, άνετη διαμονή και διασκέδαση. Τα κέντρα των δραστηριοτήτων είναι η Ουργκάντα και το Σαρμ Ελ Σέιχ. Γύρω τους απλώνονται τεράστιες παραλίες όπου εκτός από τις καταδύσεις μπορεί κανείς να ασχοληθεί με πολλά θαλάσσια σπορ. Για να περιηγηθείτε τον εξαιρετικό βυθό, όμως, δεν είναι απαραίτητο να καταδυθείτε. Αρκεί να επιβιβαστείτε στα τουριστικά πλοιάρια με το γυάλινο δάπεδο και να παρατηρήσετε τον υποθαλάσσιο πλούτο που περνά κάτω από τα πόδια σας.

Mediterranean blue - εικόνα 10
Προϊόντα της L’Occitane με βάση το ελαιόλαδο

Τυνησία, ιστορία και ριλάξ

Πύλη της Σαχάρας στη Μεσόγειο, η Τυνησία είναι η μοναδική αραβική χώρα που διεκδίκησε τον κοσμικό της χαρακτήρα. Στα μεσογειακά παράλια της χώρας, λίγα μόλις χιλιόμετρα μακριά από την Τύνιδα, οι ταξιδιώτες ανακαλύπτουν με έκπληξη ένα χωριό που θυμίζει… Κυκλάδες. Στο Σίντι Μπου Σάιντ, «το χωριό των αγίων και των ποιητών», το λευκό κυριαρχεί στους τοίχους των σπιτιών, ενώ οι ξύλινες πόρτες και τα περίτεχνα καφασωτά που καλύπτουν τα παράθυρα έχουν το έντονο γαλάζιο της Μεσογείου. Μπουκαμβίλιες και γιασεμιά σκαρφαλώνουν στους τοίχους κάνοντας ακόμα πιο έντονο το κυκλαδίτικο σκηνικό. Απαραίτητη η στάση στο ιστορικό Cafe΄ Des Nattes. Αν και υποδέχεται καθημερινά πλήθη τουριστών, διατηρεί την αυθεντική ατμόσφαιρα και σερβίρει το ωραιότερο τσάι μέντας με κουκουνάρια. Η ιστορία μυθικών πολιτισμών κρύβεται στα μνημεία που απλώνονται κι αυτά δίπλα στο κύμα. Όπως η εντυπωσιακή Καρχηδόνα, η πόλη της πριγκίπισσας Διδώς, που είναι ένας από τους ωραιότερους αρχαιολογικούς χώρους της Τυνησίας.

Ταγγέρη, το πέρασμα από την Αφρική στην Ευρώπη

Χτισμένη στο στρατηγικό σημείο που χωρίζει Ευρώπη από Αφρική και Ατλαντικό από Μεσόγειο, η Ταγγέρη είναι η πλέον μυθική από τις πόλεις του Μαρόκου. Στα 2.500 χρόνια της ιστορίας της φιλοξένησε φυλές, πολιτισμούς και κατακτητές που άφησαν το στίγμα τους δίνοντας στην πόλη έναν πολυεθνικό χαρακτήρα. Ανήσυχοι διανοούμενοι του προηγούμενου αιώνα, όπως ο Μπάροουζ, ο Γκίνσμπεργκ και ο Μπόουλς, γοητεύτηκαν από το φιλόξενο και παρακμιακό κλίμα της πόλης και την έκαναν στέκι τους προσθέτοντας μια πινελιά νουάρ γοητείας που διατηρείται αναλλοίωτη μέχρι σήμερα. Πίσω από τις μικρές πλατείες με τα παραδοσιακά καφενεία κρύβονται παλάτια σουλτάνων με ανδαλουσιανούς κήπους, η απαραίτητη μεδίνα με μικρομάγαζα που εμπορεύονται χρυσό αλλά και χριστιανικές εκκλησίες στην καρδιά της εβραϊκής γειτονιάς.

Ισπανικές ακτές: από τους ελαιώνες της Μάλαγας μέχρι τη Βαρκελώνη

Αν και κομμάτι της Ανδαλουσίας η Μάλαγα, δεν απολαμβάνει τη φήμη της Σεβίλλης ή της Γρανάδας. Ωστόσο η πόλη διαθέτει τη δική της μαυριτανική ακρόπολη, γνωστή ως Alcazaba, ενώ τα γειτονικά ψαροχώρια El Palo και Pedregalejo ξεχωρίζουν για τις θαυμάσιες ακρογιαλιές και τις εξαιρετικές ψαροταβέρνες. Συνεχίζοντας προς τα βόρεια θα φτάσετε στην «πατρίδα της παέγια», που δεν είναι άλλη από τη Βαλένθια. Μια από τις ωραιότερες ισπανικές πόλεις, η Βαλένθια θα σας χαρίσει εκτός από… γαστρονομικές απολαύσεις και δυνατές πολιτιστικές συγκινήσεις. Στο Museo de Bellas Artes, ένα από τα μεγαλύτερα της χώρας, εκτίθενται μεταξύ άλλων έργα των Ελ Γκρέκο, Γκόγια και Βελάσκεθ. Στο τέλος της «μεσογειακής διαδρομής» της Ισπανίας σας περιμένει η Βαρκελώνη, η ωραιότερη ίσως μεγαλούπολη της Μεσογείου. Μητρόπολη του ντιζάιν, της πρωτοποριακής αρχιτεκτονικής, αλλά και με μοναδική νυχτερινή ζωή, η Βαρκελώνη είναι η πόλη που συνδυάζει αρμονικά τις καταλανικές παραδόσεις με τη μεσογειακή αύρα.

Κορσική, η… Μάνη της Γαλλίας.

Άγριο και ατίθασο, το νησί του Ναπολέοντα προσφέρει την αυθεντική ομορφιά των άγριων τοπίων και της ανοιχτής θάλασσας. Ορεινή και κακοτράχαλη, με βουνά που φθάνουν τα 2.700 μ. ύψος, η κορσικανική ενδοχώρα είναι ένα άσπιλο κομμάτι γης, πλούσιο σε εναλλαγές και προκλήσεις για το φυσιολάτρη πεζοπόρο. Στα παράλιά της, αντίθετα, όπου συνωστίζεται ο μεγαλύτερος όγκος του πληθυσμού, η τουριστική δραστηριότητα είναι έντονη και η κοσμική κίνηση ζωηρή. Στην πρωτεύουσα Αγιάτσο και στο παραλιακό Κάλβι θα απολαύσετε τη διαμονή σας σε παλιά αρχοντικά που έχουν μετατραπεί σε ατμοσφαιρικά ξενοδοχεία και θα δοκιμάσετε εξαιρετικές γεύσεις από την ντόπια κουζίνα – ολόφρεσκα ψάρια και θαλασσινά, πατέ αγριογούρουνου και λικέρ με γεύση κέδρου. Ως Έλληνες όμως οφείλετε να επισκεφθείτε οπωσδήποτε το Καργκέζε, το χωριό όπου εγκαταστάθηκαν οι Μανιάτες το 18ο αιώνα και διατηρεί ακόμα ελληνικά ονόματα στους δρόμους, αλλά και την ορθόδοξη εκκλησία του Αγίου Σπυρίδωνα.

Γαλλική Ριβιέρα, το κοσμοπολίτικο πρόσωπο της Μεσογείου

Οι Εγγλέζοι αριστοκράτες των αρχών του αιώνα, οι εστεμμένοι του Μεσοπολέμου και οι σταρ του Χόλιγουντ που συνέρεαν τη δεκαετία του ’50 άφησαν ανεξίτηλα τα ίχνη τους στη διασημότερη ακτή του κόσμου. Μια οδική περιπλάνηση στην Κυανή Ακτή, στις Κάννες, στο Μονακό και στη Νίκαια θα σας μεταφέρει σ’ ένα περιβάλλον χλιδής και πολυτέλειας, που προσπαθεί να διατηρήσει την αίγλη του αγνοώντας τις ραγδαίες εξελίξεις του πλανήτη. Σίγουρα η Κυανή Ακτή δεν είναι πια το σημείο συγκέντρωσης των γαλαζοαίματων και των θρυλικών μεγιστάνων. Ωστόσο, τα ανακτορικής εμφάνισης κτίρια με τις περίτεχνες γύψινες διακοσμήσεις συμπληρώνουν το, εξαιρετικού φυσικού κάλλους, τοπίο, ενώ το εκτυφλωτικό γαλάζιο της Μεσογείου με τις εκτεταμένες πλαζ και τους μικρούς κολπίσκους ολοκληρώνει το πλάνο. Μια βόλτα στην παραλιακή λεωφόρο των Καννών με τους φοίνικες και τα διεθνούς φήμης εστιατόρια αρκεί για να σας βάλει στο κλίμα. Αφιερώστε περισσότερο χρόνο στη Νίκαια, πρωτεύουσα της Γαλλικής Ριβιέρας, για να περιηγηθείτε σε αξιοθέατα και να απολαύσετε εξαιρετικό φαγητό και έντονη νυχτερινή ζωή.

Εν κατακλείδι

Η θάλασσα της Μεσογείου είναι από τις πιο «φιλικές» του κόσμου και ο ταξιδιώτης νιώθει ασφάλεια και ελευθερία. Άνετα λοιπόν μπορείτε να ταξιδέψετε μόνος.

Τα περισσότερα όμως ταξιδιωτικά γραφεία προτείνουν πακέτα εκδρομών με ξεναγήσεις, κλεισμένα ξενοδοχεία, κρουαζιέρες.

Κάντε την επιλογή σας, και...καλό καλοκαίρι!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.