Τα σπορ της άνοιξης

Έχετε ανάγκη για ένα δυνατό stress out από την καθημερινότητα, ν’ αποκαταστήσετε τη χαμένη αρμονία του σώματος και ως αναχωρητές να απαρνηθείτε –έστω για λίγο– τον αστικό πολιτισμό και να γευτείτε τους καρπούς του κήπου της Εδέμ, της ελληνικής φύσης; Βρήκαμε για σας τον ιδανικότερο τρόπο: τα εναλλακτικά σπορ στο ύπαιθρο. Τα δοκιμάσαμε και τα προτείνουμε ακόμα και στους λιγότερο extreme τύπους.

Τα σπορ της άνοιξης

Τα δοκιμάσαμε και σας προτείνουμε

Έχετε ανάγκη για ένα δυνατό stress out από την καθημερινότητα, ν’ αποκαταστήσετε τη χαμένη αρμονία του σώματος και ως αναχωρητές να απαρνηθείτε –έστω για λίγο– τον αστικό πολιτισμό και να γευτείτε τους καρπούς του κήπου της Εδέμ, της ελληνικής φύσης; Βρήκαμε για σας τον ιδανικότερο τρόπο: τα εναλλακτικά σπορ στο ύπαιθρο. Τα δοκιμάσαμε και τα προτείνουμε ακόμα και στους λιγότερο extreme τύπους.

Τα σπορ της άνοιξης - εικόνα 1

Tαξιδευτές του αράγματος ή ταξιδευτές της δράσης; Ψηφίζουμε το δεύτερο, γιατί είναι άλλη αίσθηση να γίνεσαι κομμάτι της φύσης κι άλλη να τη βλέπεις από απόσταση, από τους ταξιδιωτικούς οδηγούς ή τις διηγήσεις φίλων που τόλμησαν να ξεπεράσουν τους όποιους φόβους τους, αλλά και τις προκαταλήψεις για τη μοδάτη πλευρά των εναλλακτικών δραστηριοτήτων (ράφτινγκ, trekking, αναρρίχηση κ.ά.) και να χαρούν τη φύση με άμεσο τρόπο. Γιατί ούτε η πιο καλπάζουσα φαντασία δεν μπορεί να συλλάβει το πανηγύρι των μυρωδιών στα περτουλιώτικα λιβάδια, την εικόνα ενός οροπεδίου τριγυρισμένου από έλατα στην αγκαλιά του Κόζιακα, την απίστευτη αίσθηση να γλιστράς στη λίμνη Πλαστήρα ή στα αφρισμένα νερά του Αράχθου… Εικόνες και αισθήσεις που πριν από κάποια χρόνια μπορούσαν να γευτούν μόνο λίγοι εξοικειωμένοι με τέτοιες δραστηριότητες – συνήθως μέλη ορειβατικών και φυσιολατρικών συλλόγων. Και μπορεί στην Αμερική οι «εκδρομές περιπέτειας» (εκδρομές στο ύπαιθρο που συνδύαζαν και δραστηριότητες) να ξεκίνησαν το 1948 και να εξαπλώθηκαν γρήγορα στην Ευρώπη, όμως στην Ελλάδα οι πρώτες τέτοιου είδους δραστηριότητες ξεκίνησαν οργανωμένα και έξω από τη λογική των συλλόγων το 1985-86 από την Trekking Hellas. Στην πορεία του χρόνου, το 1993-94, είδαμε τις «εκδρομές περιπέτειας» να μπαίνουν στη ζωή μας ως χόμπι, που ενισχύθηκε από τη διαφήμιση διαφόρων προϊόντων (ρούχων, τσιγάρων, ποτών), και να γίνονται γρήγορα τάση και στη συνέχεια μόδα. Η κορύφωση όμως της πορείας αυτής ήρθε το 1996 με 1998, με τη δημιουργία πολλών εταιρειών εναλλακτικού τουρισμού. Μετά την κρίση του 2000-2003, σήμερα, με την ανάπτυξη του ορεινού τουρισμού με νέους ξενώνες και παροχές, οι εναλλακτικές δραστηριότητες βρέθηκαν και πάλι στην πρώτη γραμμή επιλογής των εκδρομέων, με πρώτο και βασικό ζητούμενο την απόλαυση. Όλοι ταξιδεύουμε για να περάσουμε καλά και, μ’ έναν καλό προγραμματισμό, να απολαύσουμε τις μοναδικές εμπειρίες που προσφέρει ο συνδυασμός δράσης στη φύση και άνετης διαμονής σε υπέροχους ξενώνες.

Για να μην ξεκινήσετε αδιάβαστοι, σας ενημερώνουμε για τις πιο δημοφιλείς δραστηριότητες και, ενδεικτικά, για τις εταιρείες που σας δίνουν την ευκαιρία να ασχοληθείτε με αυτές. Όσο για την αμηχανία του αρχαρίου, θα σας φύγει εύκολα με το πρώτο γλίστρημα της βάρκας, με την κατάκτηση μιας κορυφής, με την αίσθηση της ελευθερίας, που είναι διάχυτη παντού στη φύση.

Γλωσσάρι δραστηριοτήτων

Τα σπορ της άνοιξης - εικόνα 2
Αναρρίχηση στα Μετέωρα

Trekking Βάζετε άνετα παπούτσια και ρούχα, φοράτε καπέλο, γυαλιά ηλίου και εξοπλίζετε το σακίδιό σας με παγούρι, αδιάβροχο και ελαφριά τροφή και είστε έτοιμοι για πεζοπορία σε σηματοδοτημένα ορεινά μονοπάτια. Η πεζοπορία, αν και εύκολη εκ πρώτης όψεως, μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη και επικίνδυνη, αν δεν γνωρίζετε καλά την περιοχή. Μερικές από τις πιο όμορφες και δημοφιλείς πεζοπορικές διαδρομές ανά την Ελλάδα είναι: το φαράγγι του Λούσιου στην Αρκαδία, το φαράγγι του Ρίντομου στον Ταΰγετο, το φαράγγι του Βουραϊκού στα Καλάβρυτα, τα Άγραφα στην Ευρυτανία, η διαδρομή Σιράκο-Καλαρίτες στα Τζουμέρκα, το φαράγγι της Σαμαριάς και οι νότιες ακτές του Ν. Χανίων από Αγ. Ρουμέλη έως Σφακιά στην Κρήτη, το φαράγγι του Βίκου και η Σκάλα του Βραδέτου στα Ζαγοροχώρια, η Δρακόλιμνη στο όρος Γκαμήλα, η Βάλια Κάλντα και οι λίμνες Φλέγκας στα Γρεβενά, η λίμνη Κορισίων στην Κέρκυρα, οι Καταρράκτες στο Ν. Καστοριάς, ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στο Ν. Ξάνθης, τα στενά του Νέστου, το φαράγγι του Δημοσάρη στην Εύβοια, τα μονοπάτια στην περιοχή της Τσαγκαράδας Πηλίου και, στις Κυκλάδες, τα μονοπάτια της Τήνου και της Άνδρου. River trekking είναι η πεζοπορία στις όχθες και, σε ορισμένα σημεία, μέσα στις κοίτες ποταμών. Για τους λάτρεις του βουνού είναι μια πολύ δροσιστική καλοκαιρινή (Μάιο με Σεπτέμβριο) δραστηριότητα. Καλό είναι να φοράτε μαγιό μέσα από τα ρούχα (κάποια στιγμή θα αναγκαστείτε να κολυμπήσετε στο ποτάμι ή να περάσετε μέσα από κάποιον καταρράκτη), ορειβατικά σανδάλια ή αθλητικά παπούτσια. Από τα ποτάμια που έχουμε περπατήσει μας άρεσε πολύ το παραμυθένιο Πάντα Βρέχει (Ευρυτανία), η Νέδα (Μεσσηνία), το φαράγγι του Ενιπέα στον Όλυμπο, το φαράγγι Ράμνο Μπορ (Λουτρά Πόζαρ) και το φαράγγι Γεροποτάμου (στο όρος Καϊμακτσαλάν) στο Ν. Πέλλας, καθώς και οι ποταμοί Αγραφιώτης και Τρικεριώτης στην Ευρυτανία.

Τα σπορ της άνοιξης - εικόνα 3
Tην άνοιξη το ράφτινγκ είναι πραγματική απόλαυση σε όλα τα ποτάμια της Ελλάδας

Ράφτινγκ είναι η κατάβαση ποταμού με φουσκωτές βάρκες. Το πλήρωμα αποτελείται από 6-8 κωπηλάτες που ξέρουν κολύμπι κι έναν επαγγελματία οδηγό ποταμού. Το ποτάμι έχει ομορφιά, αλλά και ορμή, γι’ αυτό και οι ειδικοί ακολουθούν συγκεκριμένους τρόπους κατάβασης με τη βοήθεια ειδικών παραγγελμάτων, που οι επιβαίνοντες πρέπει να εκτελούν πιστά, ώστε η βάρκα να κινείται με ασφάλεια. Τα ποτάμια διακρίνονται με βάση το βαθμό δυσκολίας τους, κι εσείς μπορείτε να συμμετέχετε σε καταβάσεις ποταμών ανάλογα με την πείρα σας. Τα γραφεία σάς παρέχουν τον απαραίτητο εξοπλισμό. Αγαπημένα μας ποτάμια: ο πανέμορφος Αχελώος, που περνά από φαράγγια, ανοιχτά λιβάδια και παλιά γεφύρια διασχίζοντας ένα πολύ μεγάλο τμήμα της Δυτικής Ελλάδας. ο Ταυρωπός (Ν. Πίνδος), κατάλληλος τόσο για αρχαρίους όσο και για προχωρημένους, που διασχίζει καταπράσινα τοπία και προς τα τέλη Μαΐου προσφέρεται για καταβάσεις με παιδιά, αλλά και για μπάνιο στα κρυστάλλινα νερά του. ο γεμάτος εναλλαγές Βενέτικος (Γρεβενά). το πανέμορφο δεύτερο κομμάτι του Πηνειού, που είναι ιδανικό για αρχαρίους, καθώς διασχίζει την καταπράσινη κοιλάδα των Τεμπών. ο Λούσιος, που περνά μέσα από ένα στενό φαράγγι της ορεινής Αρκαδίας, σπαρμένο με ιστορικά μοναστήρια. ο Άραχθος (Ήπειρος), που διασχίζει ένα φαράγγι με πανύψηλα τοιχώματα και περνά κάτω από τοξωτά πέτρινα γεφύρια. και ο Τρικεριώτης (Ευρυτανία), που έχει δύσκολα περάσματα και ανεβάζει την αδρεναλίνη των προχωρημένων ράφτερ. Μονοράφτ Είναι καταπληκτική η εμπειρία κατάβασης του ποταμού με μονοθέσιες φουσκωτές βάρκες, μόνο που θα πρέπει να έχετε αξιόλογη πείρα από καταβάσεις ράφτινγκ και να μη φοβάστε τις ανατροπές. Μονοράφτ μπορείτε να κάνετε σε όσα ποτάμια οργανώνονται και δραστηριότητες ράφτινγκ. Κανό-καγιάκ Υπέροχες βόλτες σε λίμνες, όλο το χρόνο, με μακρόστενα διθέσια σκάφη, ακόμα και γι’ αυτούς που δεν έχουν προηγούμενη εμπειρία. Φροντίστε να έχετε μαγιό, δεύτερο ζευγάρι παπούτσια, μπλουζάκι και πετσέτα. Τον απαραίτητο εξοπλισμό θα σας τον δώσουν οι συνοδοί. Δοκιμάστε κανό-καγιάκ στην Κερκίνη, στη λίμνη Πλαστήρα (Θεσσαλία), στη λίμνη Καστοριάς, στη λίμνη Κρεμαστών (Ευρυτανία), στη λίμνη Αώου (Ιωάννινα), στη λίμνη Κουρνά (Κρήτη) και στη Βιστωνίδα (Θράκη). Αναρρίχηση Άνθρωποι-αράχνες προσπαθούν με νύχια και με δόντια να γαντζωθούν από τον κατακόρυφο βράχο, ψηλά πάνω από το έδαφος! Ακόμα και παιδιά από 8 ετών και άνω μπορούν να σκαρφαλώσουν σε βράχους και αναρριχητικά πεδία, πάντα υπό την καθοδήγηση έμπειρων συνοδών. Τα πιο δημοφιλή αναρριχητικά πεδία είναι στη Βαρυμπόμπη, στου Φιλοπάππου και στην Πεντέλη, στα Μετέωρα, στα Βαρδούσια, στην Γκιώνα, στην Αστράκα, στα Τέμπη, στην Κάλυμνο και στην Ανάφη.

Τα σπορ της άνοιξης - εικόνα 4
Το river trekking στο Πάντα Βρέχει της Ευρυτανίας καταλήγει σε έναν πανέμορφο καταρράκτη

Rappel ή –ελληνιστί– καταρρίχηση. Αν το ύψος σάς γοητεύει, δοκιμάστε την κατάβαση από ένα σταθερό σημείο (βράχο, γέφυρα) με αρκετό ύψος. Χρησιμοποιείται αναρριχητικός εξοπλισμός και επαγγελματίας συνοδός. Πολύ εντυπωσιακά σημεία για rappel υπάρχουν στα Μετέωρα, στην Πέλλα, στο Πήλιο, στα Τζουμέρκα, στα Γρεβενά, κ.α. Το rappel χρησιμοποιείται πολύ στη δραστηριότητα του canyoning. Canyoning σε μέρη απάτητα. Αυτή κι αν είναι εμπειρία: να διασχίζεις φαράγγια χρησιμοποιώντας κατάλληλο εξοπλισμό καταρρίχησης σε μικρούς καταρράκτες. Αρκεί, βέβαια, να μην πάσχεις από υψοφοβία. Canyoning μπορείτε να κάνετε στην Γκούρα (Πάρνηθα), στο Μέγα Ρέμα Μουζακίου (Ν. Καρδίτσας), στο Μυλοπόταμο και στην Καλυψώ (Πήλιο), στο Σπήλαιο Γρεβενών, στη Βίνιανη και στο Βόθωνα (Ευρυτανία), στο Βικάκι (στην περιοχή του φαραγγιού του Βίκου), στο φαράγγι της Φόνισσας (Μεσσηνία), καθώς και σε πολλά φαράγγια της Κρήτης. Mountain bike Ποδηλασία σε ορεινές διαδρομές με ποδήλατα εξοπλισμένα με ανάρτηση και 21 ταχύτητες μπορούν να κάνουν όλες οι ηλικίες από 8 ετών και άνω. Θα χρειαστείτε αθλητικά παπούτσια ή μποτάκια, φόρμα, καπέλο, γάντια, αντιανεμικό, μικρό σακίδιο, παγούρι με νερό και κράνος. Διαλέξαμε την εύκολη διαδρομή στην Πάρνηθα και στην περιοχή του Μαινάλου, δοκιμάσαμε τις αντοχές μας στο στενό φαράγγι του Λούσιου και στο δασωμένο Ταΰγετο, ρομαντζάραμε στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα και απολαύσαμε τις ομορφιές της φύσης στην περιοχή της Οίτης και στο δάσος της Δαδιάς. Orienteering Χάρτης, πυξίδα και πολύ κέφι για μια «έξυπνη» δραστηριότητα στο ύπαιθρο. Επιλέξτε την κατάλληλη για τις δυνατότητές σας διαδρομή, προσανατολιστείτε και βρείτε τα κρυμμένα σημεία. Πολύ συχνά μπορεί να συνδυαστεί με άλλες δραστηριότητες, που ανεβάζουν το επίπεδο διασκέδασης ή δυσκολίας.

ΓΡΑΦΕΙΑ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Αδρεναλίνη Σόλωνος 20, Καλλιθέα, 210/9401616, www.adrenaline.gr.

Αλπική Ζώνη Χιονοδρομικό Κέντρο Βασιλίτσας, Δίστρατο Κόνιτσας, 26550/24822. Χρυσ. Σμύρνης 1, Ιωάννινα, 26510/23222, www.alpinezone.gr.

Alpin Club Αγγελοπούλου 9, Ν. Ψυχικό, 210/6753514-5, www.alpinclub.gr.

Ανά-δραση Δημοσθένους 16, Νέα Ιωνία, 210/2524388.

Γραφείο Οικοτουρισμού Βόρειας Πίνδου - Overland Γρεβενά, 24620/85032.

Ευ Ζην Εθνικής Αντιστάσεως 103, Ν. Ψυχικό, 210/6754300, www.ezjourneys.gr.

Eco Action Αγ. Αναργύρων 16, Ψυρρή, 2103317866-7.

Eco Explorer 694 00 Mαρώνεια N. Ροδόπης, 25330/21501, 25330/41591, www.ecoexplorer.gr.

Forestland Χατζησταύρου 8, Ξάνθη, 25410/62488, www.forest.gr.

Μετάβαση Χάνι Μπανιά, Ναύπακτος 210/3303738, 6944656029.

Βάση Ευήνου, 26340/24556. www.metavasi.com.

No Limits Πλ. Κόνιτσας 26550/23777.

Βάση Καρύταινας, 27910/31450. www.nolimits.com.gr.

Olympos Trek Λάρισα, 2410/9212244, oltrek@otenet.gr

Olympic Wings Νέος Παντελεήμονας Πιερίας, 23520/41741, www.olympicwings.gr.

Οικοπεριηγητής Κερκίνη Σερρών, 23270/41450, 6944437995.

Scoutway Πτολεμαίων 1, Αθήνα, 210/7299111, www.scoutway.gr.

Trekking Hellas Φιλελλήνων 7, Αθήνα, 210/3310323-6. Πληροφορίες για τα γραφεία του oμίλου (Ιωάννινα, Γρεβενά, Ευρυτανία, Θεσσαλία, Αχαΐα, Θεσσαλονίκη) στο site www.trekking.gr.

Via natura Τηλ./φαξ: 26850/31200, 697222357.

Wild Nature Outdoor Activities Σπήλια, Ηράκλειο Κρήτης, 2810/323080, www.wildnature.gr.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
17/04/2024

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.

Η Modus & Amplio ανακοινώνει τη συνεργασία της με το ανανεωμένο "Bratsera Hotel"

Το "Bratsera" εισέρχεται σε μία νέα εποχή, με ανανεωμένο λογότυπο, νέα ιστοσελίδα και ένα καινούριο γαστρονομικό concept με την υπογραφή δύο κορυφαίων Ελλήνων Chef.

Πώς θα είναι φέτος τα καλοκαιρινά ταξίδια στην Ευρώπη; Σύμφωνα με το "Conde Nast Traveler" όχι και πολύ αισιόδοξα για την Ελλάδα και τη Μεσόγειο

Η κλιματική αλλαγή και ο υπερτουρισμός αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε το καλοκαίρι, θέτοντας νέα δεδομένα και ως προς τη βιωσιμότητα.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στη Μακεδονία

Έθιμα με ρίζες πίσω στο χρόνο και φύση στον υπερθετικό.

Το "Eagles Resort" ανανεώνεται με 20 ανασχεδιασμένες σουίτες και συνεργασία με τον βραβευμένο σεφ Αλέξανδρο Τσιοτίνη

Το πολυτελές καταφύγιο της οικογένειας Τορνιβούκα ξεκινά ένα πρόγραμμα ανασχεδιασμού που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια.