Ostalgia

Από το trekking στο Σιδηρούν Παραπέτασμα μέχρι τα «σπαρτιάτικα» ξενοδοχεία της Μόσχας που διαφημίζουν Νύχτες Ψυχρού Πολέμου κι από το κυνήγι κτιρίων σοσιαλιστικού κιτς στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι τις διαδρομές στα ίχνη του Μάο στην Κίνα, o Κόκκινος Τουρισμός είναι μόδα.

Ostalgia

Ταξιδιώτες όλου του κόσμου ενωθείτε!

Από το trekking στο Σιδηρούν Παραπέτασμα μέχρι τα «σπαρτιάτικα» ξενοδοχεία της Μόσχας που διαφημίζουν Νύχτες Ψυχρού Πολέμου κι από το κυνήγι κτιρίων σοσιαλιστικού κιτς στο Ανατολικό Βερολίνο μέχρι τις διαδρομές στα ίχνη του Μάο στην Κίνα, o Κόκκινος Τουρισμός είναι μόδα.

Ostalgia - εικόνα 1

Tο πρώτο κύμα της «ostalgia» (η νοσταλγία για την πρώην Ανατολική Γερμανία εκ του ost που σημαίνει Ανατολή) μάς ήρθε πριν λίγα χρόνια από το Βερολίνο. Η επιτυχία της ταινίας «Good-bye Lenin» κατέγραψε μια υπαρκτή νοσταλγία των κατοίκων του Βερολίνου για το παρελθόν και σηματοδότησε μια νέα ταξιδιωτική μανία για τους επισκέπτες της πόλης. Η Karl Marx Allee, η λεωφόρος με τα πιο τρανταχτά μνημεία του «communist kitch», απέκτησε πινακίδες με αναλυτικές πληροφορίες για κάθε κτίριο από την «Εταιρεία φίλων της Karl Marx Allee», ενώ ξεχασμένα cult σημεία της πόλης, όπως το Cafe Moskau, το club της καλής κοινωνίας (κι όμως υπήρχε!) της πρώην ανατολικής πλευράς, στην οροφή του οποίου φιγουράρει ένα αντίγραφο Sputnik, ξανάνοιξε φιλοξενώντας dance parties. Μέχρι και οργανωμένα τουρ στην «Άγρια Ανατολή» της πόλης σχεδιάστηκαν και μάλιστα με παλιομοδίτικα αυτοκίνητα με εμφανείς τις γραμμές του σοσιαλιστικού σχεδιασμού (www.trabi-safari.de). Κι ενώ ένα από τα κτίρια-αρχέτυπα του ανατολικού παρελθόντος, το Παλάτι του Λαού (θα το αναγνωρίσετε σίγουρα από τη χρυσή πρόσοψη κομμουνιστικού κιτς), όπου στεγαζόταν η βουλή της Ανατολικής Γερμανίας, πρόκειται τελικά να κατεδαφιστεί για να χτιστεί στη θέση του το πρωσικό παλάτι που προϋπήρχε εκεί (!), το κύμα της «ostalgia» επεκτείνεται και εκτός Βερολίνου. Στη Ρωσία το αποκαλούν «Σύνδρομο Γέλτσιν», αφού όλα όσα πετάχτηκαν την εποχή του επιστρέφουν στη μόδα. Προτομές του Λένιν και του Στάλιν κοσμούν μίνιμαλ εστιατόρια, όπου, αντί για διεθνή κουζίνα, απολαμβάνεις ξεχασμένες ρωσικές γεύσεις όπως βραστά αυγά με μαγιονέζα και κριθαρόσουπα και τα τραπέζια στρώνονται με σελίδες από περιοδικά αντί για χαρτοπετσέτες και φτηνά μαχαιροπίρουνα από αλουμίνιο! Πορτιέρηδες ξενοδοχείων ντύνονται με στρατιωτικές στολές που θυμίζουν παλιές ταινίες, ενώ παρηκμασμένα ξενοδοχεία με ξεφτισμένους στόκους ξαναγίνονται in, διαφημίζοντας αυθεντικές νύχτες Ψυχρού Πολέμου. Την ίδια ώρα, το Σιδηρούν Παραπέτασμα, ένα από τα σύμβολα του Ψυχρού Πολέμου, ετοιμάζεται να μεταμορφωθεί σε μονοπάτι αναψυχής. Η Ευρωπαϊκή Ένωση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός δικτύου μονοπατιών για πεζοπορία και ποδηλασία κατά μήκος του πάλαι ποτέ συνόρου ανάμεσα στη Δύση και το κομμουνιστικό μπλοκ, το οποίο θα ξεκινάει από τη Βαλτική και θα καταλήγει στη Μαύρη Θάλασσα. Υπολογίζεται ότι θα είναι το μεγαλύτερο «μονοπάτι παγκόσμιας κληρονομιάς» στον κόσμο. Όσο για την Κίνα, έχοντας αντιληφθεί ότι ο «Κόκκινος Τουρισμός» πουλάει εξίσου με τις Ντίσνεϊλαντ και τα καζίνο, σχεδιάζει τους «Δρόμους του Μάο», βάζοντας

για πρώτη φορά στον τουριστικό χάρτη περιοχές στην επαρχία Χουνάν και Τζιανγκτσί που σχετίζονταν με τη δράση του.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
18/04/2024

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα στην Πελοπόννησο

Μια μικρογραφία της Ελλάδας με τις δικές της παραδόσεις.

Η Ολυμπιακή Φλόγα ξεκινάει το ταξίδι της για το Παρίσι | Όλα όσα έγιναν στην τελετή αφής στην Αρχαία Ολυμπία

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

To "Kivotos Santorini" ανοίγει τις πόρτες του

Το ξενοδοχείο επιστρέφει για πέμπτη χρονιά έχοντας κατακτήσει τον τίτλο "Ξενοδοχείο – Προορισμός" σε ένα νησί που αποτελεί και αυτό επιθυμία ζωής.