Πιάσε πράσινο!

Ονειρεύομαι πικνίκ σ’ ένα ανθισμένο λιβάδι, ένα δωμάτιο με θέα σε καταπράσινο φαράγγι. Κι εσύ το ίδιο; Πιάσε πράσινο! Απ’ τους εντυπωσιακούς βρετανικούς κήπους-αξιοθέατα μέχρι τους άγνωστους βοτανικούς κήπους της Ελλάδας κι τα ομορφότερα φεστιβάλ λουλουδιών μέχρι τα φορέματα-ανοιξιάτικες ιχνογραφίες που λανσάρουν φέτος οι μεγάλοι οίκοι μόδας, επιλέγουμε τις πιο ανοιξιάτικες αφορμές για αποδράσεις φουλ του πράσινου (και του ροζ και του κίτρινου και του μοβ…).

Πιάσε πράσινο!

Τα best of της άνοιξης

Ονειρεύομαι πικνίκ σ’ ένα ανθισμένο λιβάδι, ένα δωμάτιο με θέα σε καταπράσινο φαράγγι. Κι εσύ το ίδιο; Πιάσε πράσινο! Απ’ τους εντυπωσιακούς βρετανικούς κήπους-αξιοθέατα μέχρι τους άγνωστους βοτανικούς κήπους της Ελλάδας κι τα ομορφότερα φεστιβάλ λουλουδιών μέχρι τα φορέματα-ανοιξιάτικες ιχνογραφίες που λανσάρουν φέτος οι μεγάλοι οίκοι μόδας, επιλέγουμε τις πιο ανοιξιάτικες αφορμές για αποδράσεις φουλ του πράσινου (και του ροζ και του κίτρινου και του μοβ…).

Πιάσε πράσινο! - εικόνα 1

Kew new!

Η επίσκεψη στους εντυπωσιακούς Βασιλικούς Βοτανικούς κήπους Kew του δυτικού Λονδίνου, που καμαρώνουν ότι έχουν τη μεγαλύτερη συλλογή φυτών στον κόσμο, είναι από τις πιο πράσινες λονδρέζικες εμπειρίες. Ανεβείτε στην κορυφή της κινέζικης παγόδας για να απολαύσετε εκπληκτική θέα στους κήπους και στον Τάμεση. Φέτος μάλιστα οι Kew Gardens αποκτούν το πρώτο νέο τους θερμοκήπιο εδώ και 20 χρόνια. Το εντυπωσιακό και τεχνολογικά εξελιγμένο Alpine House θα είναι το νέο σπίτι της διάσημης συλλογής αλπικών φυτών του Kew. Από 27 Μαΐου έως 24 Σεπτεμβρίου μάλιστα οργανώνεται εκεί ένα φεστιβάλ που στόχο έχει την επαναλειτουργία του Kew Palace, της Παγόδας και του εξοχικού της βασίλισσας Σαρλότ. www.kew.org.uk

Open garden squares

Μοναδική ευκαιρία για να τρυπώσετε στους λονδρέζικους κήπους επαύλεων του 18ου αιώνα αλλά και εκκλησιών ή μουσείων είναι το Open Garden Squares Weekend. Στις 10 και 11 Ιουνίου περισσότερες από 100 ιδιωτικές πλατείες, κήποι και ιστορικοί εξοχικοί χώροι θα ανοίξουν για το κοινό. myweb.tiscali.co.uk/london.gardens/squares/

Μουσείο ιστορίας κήπων

Το πρώτο Μουσείο Ιστορίας Κήπων στον κόσμο φιλοξενείται σε μια ανακαινισμένη εκκλησία κοντά στο Lambeth Palace στο Λονδίνο. Στις 30 Απριλίου, μάλιστα, οργανώνει έκθεση με τον τίτλο «Spring Plants and Gardens Fair». www.museumgardenhistory.org

Ταξίδι… πίσω σπό το φράχτη

Δύο από τους ομορφότερους κήπους της Σκοτίας –αυτός του Drummond Castle, όπου γυρίστηκαν σκηνές από την ταινία «Rob Roy», και ο Hercules Garden του Blair Castle– διοργανώνουν κοινό event φιλοδοξώντας να προσφέρουν μια γεύση της ζωής «πίσω από το φράχτη». Οι επικεφαλής κηπουροί θα ξεναγήσουν τους επισκέπτες στην ιστορία, το σχεδιασμό και τις ποικιλίες φυτών των ιστορικών αυτών κήπων, συνδυάζοντας την περιήγηση με δείπνο και δοκιμές κρασιών στο τετράστερο Royal Hotel Comrie. Το event θα πραγματοποιηθεί στις εξής ημερομηνίες: 10-11/5, 17-18/5, 6-7/9 και 13-14/9. Πληροφορίες: 0044 01764 679200, reception@royalhotel.co.uk.

Τί μου προτείνετε για το ροδόκηπό μου;

Το Chelsea Flower Show (23-27 Μαΐου) και το Hampton Court Palace (4-9 Ιουλίου) είναι οι δύο πιο γνωστές ανθοκομικές εκθέσεις που διοργανώνει η Βασιλική Φυτοκομική Κοινότητα. Και οι δύο γίνονται σε προάστια του Λονδίνου εύκολα προσβάσιμα με τη συγκοινωνία. Η επίσκεψη είναι εμπειρία. όχι μόνο για να ανιχνεύσετε τις νέες τάσεις στην κήποτεχνία (σούπερ έξυπνες προτάσεις από νέους designers) αλλά και για να δείτε το φαινόμενο gardening σε όλο του το μεγαλείο, με τις κυριλέ αλλά αιωνίως χίπισες Lονδρέζες να επιλέγουν καμέλιες, να ενημερώνονται για τα μοδάτα φυτά της χρονιάς και να κάνουν βόλτες στους ροδόκηπους. Κρατήσεις εισιτηρίων (απαραίτητες) στο www.rhs.org.uk.

Στο κτήμα με τις αζαλέες

Τα 60 εκτάρια των κήπων του Bowood στο Wiltshire βρίσκονται στηn καλύτερη φάση τους από τα τέλη Απριλίου μέχρι τις αρχές Ιουνίου. Ένας δασώδης κήπος με αζαλέες και ροδόδεντρα, σχεδιασμένος από την τρίτη μαρκησία του Wiltshire, ξαναζωντανεύει διακοσμώντας ένα μονοπάτι δύο μιλίων. Το σοφιστικέ κτίσμα Orangery, στους κήπους Hestercombe στο Σόμερσετ, που φτιάχτηκε από τον αρχιτέκτονα Sir Edwin Lutyens, γιορτάζει φέτος την εκατονταετία του. Εγκαινιάστηκε μάλιστα μια έκθεση φωτογραφίας όπου απεικονίζονται σπίτια και κήποι που σχεδίασε ο διάσημος αρχιτέκτονας σε συνεργασία με τη γεωπόνο Gertrude Jekyll (μέχρι και τα τέλη Σεπτεμβρίου). www.hestercombegardens.com, www.bowood.org.

Garden news

Το Savill Garden, ένας δασώδης κήπος 35 εκταρίων στο Windsor Great Park, εγκαινιάζει το νέο κέντρο επισκεπτών τον Ιούνιο. Φτιαγμένο με ξύλο που συλλέχθηκε από το Windsor Estate της Βασίλισσας Ελισάβετ της Β΄, περιέχει ένα κατάστημα, ένα φυτώριο κι ένα εστιατόριο. Πρόκειται για το πρώτο στάδιο ενός πενταετούς σχεδίου για την αποκατάσταση του ηλικίας 70 ετών βασιλικού μνημείου (www.savillgarden.co.uk).Επίσης, οι Βιολογικοί Κήποι του Ryton, στο Κόβεντρι, γιορτάζουν την 20ή επέτειό τους στις 20 Αυγούστου με την «Τροπική Ημέρα» η οποία περιλαμβάνει έθνικ μουσική, χορό, φαγητά και workshops. (www.gardenorganic.org.uk)

Best of μυρωδιές

• Καμέλιες, μανόλιες και κυριακάτικο ψητό στο εστιατόριο «Treehouse: Alnwick Garden», στο Northumberland (www.alnwickgarden.com).

• Εξωτικός παράδεισος του 19ου αιώνα: Trebah, Κορνουάλη (www.trebah-garden.co.uk).

• Το δάσος με τους νάρκισσους: Furzey, Hampshire (www.furzey-gardens.org)

• Ατμόσφαιρα από Αγκάθα Κρίστι με θέα τους ασφόδελους: Bodnant Garden (www.bodnantgarden.co.uk).

• Ροδόδεντρα, καμέλιες και θιβετιανές παπαρούνες: Arduaine, Oban (www.nts.org.uk).

Οργανώστε το ταξίδι σας

Στο site του Οργανισμού Προώθησης Βρετανικού Τουρισμού www.visitbritain.com, θα βρείτε πληροφορίες για προτάσεις ταξιδιών σε επισκέψιμους κήπους, θα διαβάσετε συνεντεύξεις γνωστών Βρετανών αρχιτεκτόνων κήπων και links με εξειδικευμένους τουριστικούς πράκτορες. Κρόκοι, ανεμώνες, καμέλιες και βιολέτες είναι τα πιο αγαπημένα λουλούδια της βρετανικής φύσης. Οι επισκέψιμοι κήποι διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες: cottage gardens, βοτανικοί κήποι, κήποι βοτάνων και μπαχαρικών, ανατολίτικοι κήποι…

Πιάσε πράσινο! - εικόνα 2

Πώς να περιηγηθείτε στο ανοιξιάτικο Bath

Ο οργανισμός τουρισμού της πόλης εκδίδει τον οδηγό «Through the Garden Gate in Bath and Beyond». Παραγγείλτε το στο www.visit bath.co.uk. Αρχίστε επισκεπτόμενοι κάποιο από τα δημιουργήματα του Capability Brown, του πιο γνωστού Βρετανού αρχιτέκτονα τοπίων του 18ου αιώνα, όπως τα Longleat, Bowood Park, Corsham Court και Prior Park Landscape Garden.

Οι καλύτεροι κήποι

• Οι Sydney Gardens, με υπέροχες κινέζικες γέφυρες που τη νύχτα φωταγογούνται και φιλοξενούν υπαίθρια events με πυροτεχνήματα.

• Ο Prior Park Landscape Garden με υπέροχη θέα, ιδανικές τοποθεσίες για πικνίκ και το Sham Castle που χτίστηκε κατά παραγγελία ενός ευγενή το 18ο αιώνα επειδή ήθελε να βελτιώσει τη θέα από το σπίτι του!

• Το Stourhead που την άνοιξη γεμίζει τριαντάφυλλα. Εδώ, στο Temple of Apollo, γυρίστηκε η σκηνή της πρότασης γάμου του Ντάρσι στην Ελίζαμπεθ Μπένετ στην ταινία

«Περηφάνια και Προκατάληψη».

• Το Royal Victoria Park που εγκαινιάστηκε από την πριγκίπισσα Βικτόρια το 1830, με όμορφες προμενάντ εποχής.

• Το Georgian Garden με ατμόσφαιρα Τζέιν Όστιν. Ακολουθήστε το μονοπάτι Gravel Walk που ενώνει το Royal Crescent με την Queen’s Square.

• Το Longleat House, έργο του φημισμένου αρχιτέκτονα τοπίων Capability Brown.

• Τους ρομαντικούς Peto Gardens όπου το καλοκαίρι φιλοξενείται το φεστιβάλ όπερας «Iford».

Πού να μείνετε

Στο Bath Priory Hotel (www.thebathpriory.co.uk) με τους υπέροχους κήπους και το βραβευμένο με αστέρι Michelin εστιατόριο. Στο Lucknam Park hotel με τον εξαίσιο ροδόκηπο του 1830 (www.lucknampark.co.uk). Επίσης ωραίους κήπους έχουν τα Bath Spa Hotel (macdonaldhotels.co.uk/bathspa/), Queensberry Hotel (www.thequeensberry.co.uk) και Royal Crescent Hotel.

Πιάσε πράσινο! - εικόνα 3

Κυνήγι ορχιδέας στο Ιόνιο

Έχοντας δει τη λίμνη Κορισίων στο Νότο της Κέρκυρας γεμάτη άγριες ορχιδέες δεν μας εκπλήσσει που ένα μεγάλο βρετανικό ταξιδιωτικό γραφείο οργανώνει εξειδικευμένες περιηγήσεις στα Ιόνια νησιά και όχι μόνο με έμφαση στα λουλούδια και τα φυτά τους. Το Simpson Travel πρόσθεσε τελευταία σταπρογράμματά του αποδράσεις εμπνευσμένες από την ελληνική φύση: περίπατος στις ανεμώνες και τις ορχιδέες της Κρήτης, στους ελαιώνες των Παξών και του Μεγανησίου και στις ορχιδέες της ενδοχώρας της Κέρκυρας. (www.simpsontravel.com)

Cottage house Κέρκυρα

Όταν το τάι τσι ήταν άγνωστη λέξη στους Έλληνες ξενοδόχους, η Αγγλίδα Val Androutsopoulos φιλοξενούσε τμήματα εναλλακτικής γυμναστικής αλλά και κηπουρικής στους κήπους με τις μπιγκόνιες του μικρού συγκροτήματος σπιτιών Casa Lucia, στην Κάτω Κορακιάνα της Κέρκυρας. Το αγγλικό στίγμα είναι διάχυτο στους κήπους και τα συμπαθητικά cottages του συγκροτήματος το οποίο διοργανώνει ανάλογα με τη σεζόν διάφορα activities (από σεμινάρια δημιουργικής γραφής μέχρι γιόγκα). (26610 91419, www.casa-lucia-corfu.com)

Oh my basket!

Αν η φετινή πράσινη μόδα σάς έκανε κλικ, ο καλύτερος τρόπος να τη φορέσετε είναι βέβαια χαλαρώνοντας σε έναν Basket. Ο καναπές-φετίχ των Ronan και Erwan Bouroullec για τον οίκο Capellini (που εισάγει στην Ελλάδα ο Γ. Δελούδης) έφερε δυναμικά το πράσινο στο προσκήνιο του design. Εκτός από το εκπληκτικό πράσινο χρώμα των μαξιλαριών, υποκλινόμαστε στο λευκό σκελετό του που θυμίζει μεταμοντέρνο έπιπλο βεράντας και κάνει παιχνίδι με τον έξυπνο τίτλο που παραπέμπει στο καλάθι του πικνίκ αλλά και της λαϊκής.

Το πράσινο δωμάτιο

Το Πράσινο δωμάτιο που θυμίζει καμπίνα πλοίου, είναι το πιο ρομαντικό από τα τρία όλα κι όλα δωμάτια του παραδοσιακού Xenon Apollonos στην ατμοσφαιρική συνοικία Βαπόρια της Σύρου (22810 81387). Στο Αρχοντικό Σαντίκος στη Βυζίτσα του Πηλίου, το σκούρο πράσινο δωμάτιο του μεσαίου ορόφου προσφέρει απόλυτη θαλπωρή σε συνδυασμό με μια ιδιαίτερη κομψότητα που δεν περιμένεις από έναν παραδοσιακό ξενώνα (24230 86765). Το βεραμάν δωμάτιο είναι από τα πιο όμορφα του ξενώνα Λιακωτό, στο Λαιμό Πρεσπών (23850 51200). Οι τόνοι του ανοιχτού πράσινου και του lime κυριαρχούν σε μερικές από τις ομορφότερες σουίτες στα ξενοδοχεία Lindian Village (22440 35900, www.lindianvillage.gr) στη Ρόδο και Vedema Resort (22860 81796, www.vedema.gr) στη Σαντορίνη – διακοσμημένα και τα δύο από τον Άγγελο Αγγελόπουλο. Στο, ούτως ή άλλως, ανοιξιάτικο boutique hotel Villa de Loulia (26630 95394, www.villadeloulia.gr) στους Περουλάδες της Κέρκυρας, δύο από τα δωμάτια έχουν πράσινους τόνους: το Aloycious, όπου το πράσινο συναντά το ροζ, και το Beatrix.

Λίνδος όπως Ανατολή

Ένας από τους πιο ειδυλλιακούς κήπους ελληνικού ξενοδοχείου έχει «φυτρώσει», όσο παράξενο κι αν ακούγεται αυτό, στο γυμνό βράχο κάτω από την Ακρόπολη της Λίνδου.

Οι βαριές μυρωδιές της λεμονιάς, της βιολέτας, του ιβίσκου και των δεκάδων ακόμη λουλουδιών και δέντρων, που στολίζουν τους εντελώς εξωτικούς κήπους του boutique hotel «Μελένος Λίνδος», τις βεράντες και τις σκάλες, και οι βρύσες με τα τρεχούμενα νερά σε κάνουν να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα κράμα ανατολίτικου και μεσογειακού κήπου που κρατάει τις αισθήσεις σε υπερδιέγερση. Επίσης, στους κατάφυτους κήπυς του λειτουργεί και ένα ατμοσφαιρικό cafe-bar για πελάτες εκτός ξενοδοχείου. (Λίνδος, Ρόδος, 22440 32222, www.melenoslindos.com)

Θέα φουλ του πράσινου

Ανάσες έλατου από τα «αλπικά» σαλέ του Elatos Resort (210 3644666, www.elatos.com).

Τα μπαλκονάκια των δωματίων του ξενοδοχείου Δημητσάνα στο ομώνυμο χωριό που μοιάζουν να αιωρούνται πάνω απ’ το φαράγγι του Λούσιου (27950 31518-20). Η θέα στις ανθισμένες πλαγιές του Κίσσαβου με το Αιγαίο στο βάθος από το μπαλκόνι σας στον ξενώνα Δοχός (24950 92001, www.hoteldoxos.gr). Η απολύτως country style αίσθηση στα περιτριγυρισμένα από το ελατόδασος σαλέ του Ξένιος (26340 41111) στην Κάτω Χώρα Ναυπακτίας αλλά και οι ανάσες αναζωογόνησης που προσφέρει το Crystal Mountain στην Άνω Χώρα Ναυπακτίας, χτισμένο μες στο πράσινο (26340 41555, www.crystalmountain.gr). Το πευκοδάσος που σχεδόν εισβάλλει στα δωμάτια του Olympion Asty (26240 23665-7) σε ένα ύψωμα πάνω από την Αρχαία Ολυμπία Το Ενετικό Resort στην Πάργα (26840 32900, 26840 31172, www.pargadanai.com) με υπέροχη αμφιθεατρική θέα μπορεί αποτελέσει τη βάση σας για εκδρομές στο Νεκρομαντείο και τις πηγές του Αχέρωντα, ενώ οι υπεύθυνοι του ξενώνα οργανώνουν και ιππασία στην περιοχή. Η θέα στους αμπελώνες και τις ελιές που καταλήγουν στον Κορινθιακό είναι το δυνατό χαρτί του αρχοντικού του Γεροφώτη έξω από το Αίγιο (26910 25126, 26910 94333).

Πάμε για πικνίκ

Τώρα που οι λοφίσκοι στο νησάκι των Πρεσπών είναι καταπράσινοι κι όσο τα χιόνια λαμπυρίζουν ακόμα στις βουνοπλαγιές απέναντι, είναι η καλύτερη στιγμή για ν’ αφουγκραστείτε τους ήχους της λίμνης από τους ομαλούς λοφίσκους του Αγίου Αχιλλείου. Αν πάλι βρεθείτε στον Έβρο, οδηγήστε ως τις Καστανιές και πιάστε ξέφωτο πλάι στον Άρδα. Και ο Όλυμπος όμως, αυτή την εποχή προσφέρεται για φυσιολατρικές εκδρομές. Ανεβαίνοντας με το αυτοκίνητο από το Λιτόχωρο στα Πριόνια, θα βρείτε αρκετά κιόσκια για να στρώσετε τραπέζι με το Αιγαίο και ολόκληρη την ακτογραμμή της Πιερίας στο… πιάτο. Για βουνίσια θέα πάντως ψηφίζουμε ασυζητητί Ζαγοροχώρια. Στον Βίκο –τον οικισμό μετά την Αρίστη– σ’ ένα πλάτωμα που κρέμεται πάνω από το φαράγγι, σας περιμένει ένα όμορφο ξύλινο κιόσκι και η καλύτερη θέα στους βράχινους πύργους της Αστράκας. Δεν θέλετε να «ξενιτευτείτε» για ένα πικνίκ; Μαρκάρετε στο χάρτη τη Φωκίδα. Τη μια μέρα μπορείτε να στήσετε τσιμπούσι με κοκορέτσι στην Παλιοπαναγιά στον Παρνασσό (περάστε απ’ τις ταβέρνες στο Λιβάδι για προμήθειες) και την επομένη να κάνετε σιέστα στο γρασίδι ή πλάι στις φραγκοσυκιές σε κάποια παραλία στα Τριζόνια, το λιλιπούτειο νησάκι του Κορινθιακού, απέναντι από τη Γλυφάδα.

Check in στο κτήμα

Ένα πράσινο χαλί που πάνω του κάνουν τρελό παιχνίδι τα χρώματα είναι αυτή την εποχή το Κτήμα Αμφίκαια του Κώστα Μώρου στην Αμφίκλεια του Παρνασσού. Το Pelecas Country Club στην Κέρκυρα απλώνεται σε ένα αριστοκρατικό κτήμα εποχής 250 στρεμμάτων με αιωνόβιες ελιές και κυπαρίσσια (8ο χλμ. οδού Κέρκυρας-Πέλεκα, 26610 52239, www.country-club.gr). Το κτήμα 80 στρεμμάτων με θέα στην κοιλάδα του Ρόπα είναι ο βασικός λόγος για να μείνει κανείς στο αναπαλαιωμένο βενετσιάνικο αρχοντικό Fundana Villas στην Κέρκυρα (26610 22532). Τα διαμερίσματα Ελιές (27210 73140, 27210 73377) στην Καρδαμύλη περιβάλλονται από ένα ελιόφυτο κτήμα πάνω στην παραλία των Ριτσιών. Η προνομιακή θέση του μέσα σ’ ένα ειδυλλιακό κτήμα με ελιές και κυπαρίσσια που καταλήγει στην παραλία είναι το μεγαλύτερο ατού του ξενοδοχείου Καλαμίτσι στην Καρδαμύλη (27210 73131-3). Αγροτουριστική ατμόσφαιρα στον ξενώνα Ελαιών στις Ροβιές Εύβοιας μέσα σ’ έναν απέραντο ελαιώνα (22270 71619, www.eleonashotel.com). Ένα ειδυλλιακό κτήμα με αμπέλια, κηπευτικά και ελαιόδεντρα περιβάλλει και τη μικρή αγροτουριστική μονάδα Βατερή, στην Εύβοια.(22270 32493-4).

Μόδα: Ιχνογραφία σε πράσινο φόντο

Τα μοτίβα λουλουδιών που θυμίζουν παιδικές ζωγραφιές στα υφάσματα Missoni και Moschino, οι Gucci τσάντες με τα φλοράλ κεντήματα αλλά και οι εμπριμέ μπαλαρίνες του Valentino είναι μερικά απ’ τα ανοιξιάτικα highlights της φετινής τάσης που οι συντάκτες μόδας ονομάζουν «Ιχνογραφία». Εκτός από τα floral prints που θα στολίσουν τα ρούχα μας, το πράσινο χρώμα είναι άλλη μια δυνατή ανοιξιάτικη τάση. Με μια πρώτη ματιά στις βιτρίνες, ζηλέψαμε τις πράσινες καμπαρτίνες της Burberry σε στενή γυναικεία γραμμή, τα φορέματα του Marc Jacobs, τις φούστες της Chanel, τις all time classic γόβες Givenchy, όλα σε υπέροχες σμαραγδένιες αποχρώσεις.

Ο κήπος με τα τριαντάφυλλα

Λατρεύετε τα τριαντάφυλλα; Την επόμενη φορά που θα θελήσετε να μυρίσετε ένα σπάνιο πεντάφυλλο της Κνωσσού και να χαϊδέψετε τα πέταλα ενός ρόδου της Περσίας ή της Κίνας, κατεβείτε την εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, στρίψτε στην έξοδο για Μέγαρα και συνεχίστε ως το Κέντρο Ελληνισμού του Ιδρύματος Δαμιανού στο Σχίνο Λουτρακίου. Στα 50 στρέμματά του, εκτός από τον ελαιώνα, τον αμπελώνα και το λεμονοδάσος, θα βρείτε ένα μοναδικό ροδόκηπο με 700 περίπου ποικιλίες τριαντάφυλλων! Το κτήμα είναι ανοικτό καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα. Περισσότερες πληροφορίες: 210 4290620-5.

Μυρίζουν άνοιξη

Μυρτιά, Δάφνη, Λυγαριά... Και μόνο τα ονόματα των διαμερισμάτων του συγκροτήματος Pavezzo στο ορεινό χωριό της Κατούνας στη Λευκάδα σε φτιάχνουν για ανοιξιάτικη εξόρμηση (26450 71782, www.pavezzo.gr).

Μιμόζα, Ίριδα, Δάφνη, Ανεμώνη…

Οι υπεύθυνοι του ξενώνα Δαδί στην Αμφίκλεια μάζεψαν άνθη και φυτά του Παρνασσού και έφτιαξαν οκτώ ξεχωριστά δωμάτια, το καθένα απ’ τα οποία πήρε τα χρώματά του από το φυτό του ονόματός του. (2234029010-1, www.xenonasdadi.gr)

Μάζεμα κερασιών στην Άρνα

Εκτός από ένας όμορφος προσωπικός ξενώνας που τα δωμάτιά του ονοματίζονται από φρούτα της περιοχής, η Γεωδή στην Άρνα του Ταΰγετου φροντίζει να μας δίνει πάντα έξτρα αφορμές για ανοιξιάτικες αποδράσεις. Αυτή τη φορά μας καλεί στη μεγαλύτερη γιορτή της εποχής που δεν είναι άλλη απ’ το μάζεμα των κερασιών, περί τα μέσα Μαΐου. Οι επισκέπτες μαζί με τους υπεύθυνους του ξενώνα μπορούν να συμμετέχουν στο μάζεμά τους, να τα ξεκουκουτσιάσουν με τον παραδοσιακό τρόπο και να παρασκευάσουν στη συνέχεια μαρμελάδες ή γλυκό κεράσι φτιάχνοντας ακόμη και ζωγραφιστές ετικέτες για τα βαζάκια.

Ορίστε το κλειδί για τον κήπο σας…

Όνομα και πράγμα το Green Village στο Ξυλόκαστρο (27430 25358, 27430 23263, www.GreenVillage.gr) με υπέροχους κήπους με λουλούδια και εσπεριδοειδή. Ένα αγρόκτημα 40 περίπου στρεμμάτων με ελιές, πορτοκαλιές, κυπαρίσσια και κήπους με λουλούδια περιβάλλει τις 8 αυτόνομες βίλες του Villa Aresti στη Ζάκυνθο (26950 28522, 26950 61535, www.aresti.gr). Εκπληκτικά σε μυρωδιές και χρώματα, τα χιώτικα περιβόλια των αρχοντικών του Κάμπου, όπως αυτά του Περλέα (22710 32217, www.perleas.gr) και της Αστρακιάς (22710 31609, 6972187630). Για ένα συνδυασμό πληθωρικής σε χρώματα και αρώματα αίσθησης κήπου και ξενοδοχειακής πολυτέλειας δυο πολύ ιδιαίτερες επιλογές είναι τα ξενοδοχεία της Grecotel στην Κέρκυρα: το exclusive Corfu Imperial (26610 91481) στην καταπράσινη ιδιωτική χερσόνησο στο Κομμένο και το Eva Palace (26610 24030) στην ίδια περιοχή, μέσα σε παραμυθένιους κήπους με κυπαρίσσια, ελαιόδεντρα και πορτοκαλιές.

Από τον κήπο στην κουζίνα

Ένας όμορφος μίνι βοτανικός κήπος στους εξωτερικούς χώρους υποδοχής των εστιατορίων του Lindian Village σου δίνει την ευκαιρία να ενημερωθείς από τα σχετικά ταμπελάκια για τα δεκάδες μυρωδικά που αρωματίζουν τα πιάτα της κουζίνας.

Αρχαιολογικό ζεν

«Οι αρχαίοι και οι αναχωρητές επέλεγαν πάντα τα καλύτερα σημεία για να χτίσουν τις πολιτείες τους» λένε και δεν έχουν κι άδικο. Αν σας αρέσουν οι αρχαιολογικές περιηγήσεις, οργανωθείτε. Ακόμα κι αν επισκέπτεστε για πολλοστή φορά την Αρχαία Ολυμπία ή τους Δελφούς, η βόλτα είναι πάντα μοναδική όταν οι αρχαίες κολόνες μοιάζουν να ξεφυτρώνουν μέσα από μια θάλασσα μαργαρίτες, για να μην πούμε για το master class κονσέρτο που στήνουν τα δεκάδες βατράχια στο Δίον.

Διασχίζοντας τη Φολόη

Πανύψηλες ευθύκορμες οξιές, δασικοί δρόμοι για οδηγούς με μεράκι... Δεν έχουν άδικο οι τζιπάτοι που αγαπούν τα σεργιάνια στο οροπέδιο της Φολόης. Αν επιλέξετε να κάνετε τη διαδρομή με το γραφείο εναλλακτικού τουρισμού Eco Action (210 3317866) οι συνοδοί θα σας οδηγήσουν στα φαράγγια της Νεράιδας και του Γούμερου, θα σας περπατήσουν στη μονή Ασκητή και στο σκληροτράχηλο Ερύμανθο.

Στη Δρακόλιμνη του Δοτσικού

Για τους… κοινούς θνητούς οι δρακόλιμνες, οι αλπικές λίμνες που σχηματίζονται σε μεγάλα υψόμετρα, είναι ακριβοθώρητο θέαμα και ειδικά την άνοιξη, που είναι πρακτικά ακατόρθωτο να τις προσεγγίσεις λόγω χιονιού. Αν όμως έχετε τζιπ και είστε τύπος της περιπέτειας, στο νομό Γρεβενών θα βρείτε μια δρακόλιμνη σε υψόμετρο μόλις χιλίων μέτρων, η οποία μάλιστα φιλοξενεί τη σπάνια στικτή νεροχελώνα και τρίτωνες. Θα τη βρείτε μετά τα χωριά Δοτσικό και Μεσολούρι ακολουθώντας το δασικό χωματόδρομο προς το εξωκλήσι της Παναγίας.

Πεζοπορία στο Δημοσάρη

Ένα «πράσινο διαμάντι» και μια από τις ομορφότερες φυσιολατρικές διαδρομές στην Ελλάδα. Το κελάρυσμα των νερών, τα κουδούνια των κοπαδιών και το κελάηδημα των πουλιών σε συντροφεύει από την κορυφή της Γιούδας μέχρι την παραλία των Καλλιανών: 10 χιλιόμετρα πορεία πάνω σε λιθόστρωτο μονοπάτι και μέσα σε οργιώδη βλάστηση, με τα σκίνα και τα αγριολούλουδα να ευωδιάζουν τώρα την άνοιξη. Το ιδανικό είναι να σας περιμένει κάποιος με αυτοκίνητο στους Λενοσαίους (το μοναδικό ζωντανό χωριό του φαραγγιού) κι από κει να κατευθυνθείτε προς την αμμουδερή παραλία των Καλλιανών, λίγα χιλιόμετρα πιο κάτω.

Rural-chic ανθοκομικές διακοπές

Ένα παραδοσιακό αγροτόσπιτο στην περιοχή της Le Marche της Ιταλίας, την οποία οι Βρετανοί έχουν ήδη ανακηρύξει σε «Νέα Τοσκάνη», μεταμορφώθηκε σε στιλάτο προορισμό διακοπών με την exclusive υπογραφή του σικ λονδρέζικου ανθοπωλείου McQueens. Οι ιδιοκτήτες του ανθοπωλείου, Kally Ellis και Ercole Moroni, αναπαλαίωσαν το αγροτόσπιτο λίγο έξω από τη μεσαιωνική πόλη Belvedere Ostrense κοντά στις ακτές της Αδριατικής και το νοικιάζουν σε παρέες (κοιμίζει ως 15 άτομα) που θέλουν να μυηθούν στη σοφιστικέ εκδοχή της ζωής στην εξοχή. Παραδίδονται μαθήματα ανθοκομικής, μαγειρικής αλλά και ζωγραφικής και γιόγκα, ενώ παρέχονται σεφ και καμαριέρες κατόπιν ζήτησης. (www.casamcqueens.com)

1670 μ. πάνω απ’ το πράσινο

Οι ορεινοί όγκοι που περιτριγυρίζουν το Λοκάρνο της Ελβετίας κάνουν η ιδανική αντίθεση με τα νερά της λίμνης Lago Maggiore. Και πού να σκαρφαλώσετε μέχρι εκεί, να δείτε για τι τέλειο συνδυασμό πράσινου-μπλε μιλάμε… Δεν έχετε παρά να πάρετε το επίγειο βαγονάκι που ξεκινάει από το Λοκάρνο (απέναντι από το Τουριστικό Κέντρο), να μπείτε στην «κάψουλα» της Orselina κι από εκεί να φτάσετε στα 1.340 μ. υψόμετρο της Cardada… Καταπολεμήστε την υψοφοβία σας, τολμώντας να μπείτε με τον/τη συνοδό σας στο τελεφερίκ που θα σας ανεβάσει μέχρι την κορυφή, στη θέση Cimetta. Μπράβο σας. Έχετε φτάσει στα 1.670 μ. και τώρα μπορείτε να χαρίσετε στον εαυτό σας την πανοραμική θέα του αφοπλιστικού ελβετικού τοπίου. Πάρτε μια γεύση στο www.cardada.ch Κρουαζιέρα σε βοτανικό κήπο Βγάζουμε εισιτήριο από την απο-βάθρα του παραλήμνιου Λοκάρνο

στη Lago Maggiore και σε ένα εικοσάλεπτο το πλοιάριο δένει στους πασσάλους του Isole di Brissago. Αυτό σημαίνει πως μόλις πατήσαμε το πόδι μας σε ένα νησί που είναι σπαρμένο από άκρη σ’ άκρη με περισσότερα από 1.500 είδη (ημι-τροπικών και μη) φυτών και δέντρων από κάθε γωνιά της Γης. Θα χαζέψετε με τα πανύψηλα μπαμπού στην είσοδο του νησιού (ναι, ναι, σαν αυτά στις ξακουστές ιπτάμενες χορογραφίες-μονομαχίες του «Τίγρης και δράκος»), με το πελώριο δέντρο από το Ιράν που μοιάζει με μεταλλαγμένο πλάτανο και με τις υπόλοιπες ασύλληπτες αποχρώσεις του πράσινου. Στο νησί υπαρχει επίσης ένα αποικιακού τύπου τουριστικό περίπτερο-ξενώνας. Ανοιχτό από Μάρτιο μέχρι Οκτώβριο, καθημερινά 09.00-18.00. Πληροφορίες στο: www.isolebrissago.ch

Hotel gardens to travel for

Δεν πρόκειται απλώς για κήπους που θα ομορφύνουν τη διαμονή σας στο ξενοδοχείο, αλλά για πραγματικές αφορμές για ταξίδι. Φυτεμένοι από το 1899, πριν ακόμη χτιστεί το ξενοδοχείο, οι κήποι του Mount Nelson στη Νότια Αφρική διαθέτουν υπέροχες ποικιλίες φυτών από την Αυστραλία και την Ανατολή. Στο ξενοδοχείο σε οδηγεί μια επιβλητική λεωφόρος από φοινικόδεντρα, η οποία είχε δημιουργηθεί με αφορμή την επίσκεψη του Πρίγκιπα της Ουαλίας το 1920. (www.mountnelson hotel.orient-express.com) Στο Four Seasons Resort στο Chiang Mai στη Βόρεια Ταϊλάνδη (www.fourseasons.com) το μάτι χάνεται στο απέραντο πράσινο – στους ορυζώνες που περιβάλλουν τα κτίρια του ξενοδοχείου χωρικοί με ψάθινα καπέλα και δυο καλάθια να ισορροπούν σε ένα κοντάρι στους ώμους τους πηγαινοέρχονται στις φυτείες μαζεύοντας το ρύζι, το οποίο τα ξενοδοχείο προσφέρει δωρεάν στους φτωχούς των γύρω περιοχών. Το μονοπάτι με τα περισσότερα από 100 είδη ορχιδέας είναι ένα μόνο από τα καμάρια των κήπων του Machu Picchu Sanctuary Lodge σε υψόμετρο 2.400 μέτρων πάνω στην οροσειρά των Άνδεων με θέα προς τον Αμαζόνιο. (www.monasterio.orient-express.com)

Πιάσε πράσινο! - εικόνα 4

Ξενάγηση κήπο κήπο

Στις Βερσαλλίες ανεβείτε στο τρενάκι για μια βόλτα ως τις λουλουδιασμένες αυλές των Petit και Grand Trianon, κάντε βαρκάδα στο τεράστιο κανάλι, βγάλτε φωτογραφίες πλάι στα σιντριβάνια κι ανακαλύψτε το πιο κρυμμένο κομμάτι του κήπου, το αγρόκτημα με τα παραμυθένια σπιτάκια που χρησιμοποιούσε η Μαρία-Αντουανέτα με τα παιδιά της όποτε ήθελε να αποτραβηχτεί από τις ίντριγκες του παλατιού.

Στη Βιέννη, δώστε ραντεβού στο παλάτι Σένμπρουν στην Gloriette κι αφού απολαύσετε μια σοκολάτα βιενουά και την αφ’ υψηλού θέα στον κήπο, αφήστε τις αψιδωτές αλέες και τα λουλουδένια κοκκινοκίτρινα «χαλιά» να σας οδηγήσουν στα βήματα της Σίσι και του Φραγκίσκου-Ιωσήφ στα pavilions του Palm House με τα ολάνθιστα σπάνια εξωτικά φυτά. Το πρότυπο σχεδόν για κάθε βασιλικό κήπο στην Ευρώπη είναι οι μοναδικοί κήποι Boboli στο Palazzo Pitti στη Φλωρεντία, που σχεδίασε για τους Μεδίκους ο Niccolo Pericoli-Tribolo. Είναι τόσο μεγάλοι που θα χρειαστείτε ώρες για να τους περπατήσετε, αλλά αξίζει να σεργιανίσετε κάθε τους γωνιά, από τις grottas του Buontalenti και το Viottolone, την αλέα με τα κυπαρίσσια, που οδηγεί στη λιμνούλα με το «νησάκι», ως τον κήπο με τις καμέλιες και τον Giardino del Cavaliere στο Μουσείο Πορσελάνης. Στη Ρώμη, νοικιάστε αυτοκίνητο, βάλτε ρότα για το γραφικό Τίβολι, κάντε μια στάση για ν’ αγοράσετε φράουλες στο δρόμο –είναι ντόπιες, ζουμερές και πάμφθηνες– και σεργιανίστε ολημερίς στο τεράστιο αρχαιολογικό πάρκο της Villa Adriana. Αν όμως δεν έχετε πολύ χρόνο στη διάθεσή σας, προτιμήστε τη Villa d’ Este. Μπορεί να είναι πιο «μαζεμένη» σε τετραγωνικά, αποτελεί όμως πραγματικό κόσμημα μπαρόκ-μανιεριστικής αισθητικής. Σεργιανίστε στον κεντρικό υδάτινο άξονα πλάι στις λιμνούλες, τον εντυπωσιακό καταρράκτη και τους πανύψηλους πίδακες νερού, αλλά έχετε τα μάτια σας ανοιχτά σε κάθε βήμα. Δεν υπάρχει γωνιά σ’ αυτό τον κήπο που να μη σε ιντριγκάρει με υπέροχα γλυπτά σιντριβάνια λαξευμένα σε τεχνητές σπηλιές.

Στην Ισπανία, από το μαγευτικό κήπο του παλατιού της Αλάμπρα μέχρι το σουρεαλιστικό πάρκο διά χειρός Γκαουντί στη Βαρκελώνη, η πλούσια βλάστηση συνδυάζεται με το αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον.

Πιάσε πράσινο! - εικόνα 5

Golf τώρα!

Λίγο έξω από τη Χερσόνησο σας περιμένει ο καταπράσινος παράδεισος των 720 στρεμμάτων του Crete Golf Club, του μεγαλύτερου και πιο σύγχρονου γηπέδου γκολφ σε φυσικό περιβάλλον στην Ελλάδα. Το συγκεκριμένο μάλιστα γήπεδο σχεδιάστηκε από εξειδικευμένους Βρετανούς αρχιτέκτονες έτσι ώστε να εναρμονίζεται με το περιβάλλον. Οι λόφοι με τις βουνοκορφές του Όρους Δίκτη στο background, η θέα που φτάνει μέχρι τη θάλασσα του Κρητικού Πελάγους, οι λιμνούλες που «σπάνε» το ατελείωτο πράσινο ολόγυρά σας και φυσικά τα υψηλού επιπέδου facilities είναι ό,τι πρέπει για να χαρίσετε στον εαυτό σας ένα ξεχωριστό καλωσόρισμα της άνοιξης. Πληροφορίες: 28970 26000, www.crete-golf.gr

Θα σε δω στο φαράγγι...

Με το που μπαίνει η άνοιξη σπάνε τα τηλέφωνα στο 28210 67179: «Άνοιξε το φαράγγι, περπατιέται;». Η απάντηση, «Από 1η του Μάη κατεβείτε!», μας βάζει στο trip να εκπληρώσουμε επιτέλους τη μεγάλη υπόσχεση στην κοριτσοπαρέα. Ιλιγγιώδεις γκρεμοί που φτάνουν τα 400 μέτρα, χαράδρες, σπηλιές και πηγές που αναβλύζουν από τα ασβεστολιθικά πετρώματα σε 18 χιλιόμετρα διαδρομής που τα καλύπτετε σε πέντε ολόκληρες ώρες… Το Φαράγγι της Σαμαριάς είναι ένα από τα μεγαλύτερα παράκτια φαράγγια των Βαλκανίων. Για κάτι πιο light, το γειτονικό φαράγγι της Ίμπρου (μήκους 8 χλμ.) ξεκινάει από τα τελευταία σπίτια του χωριού Ίμπρος, έχει καλοσχεδιασμένο μονοπάτι και δεν χρειάζεστε οδηγό για να χαζέψετε τα κυπαρίσσια, τα πουρνάρια και τα σφεντάμια. Στο Νομό Ρεθύμνου, τέλος, ένα είναι το φαράγγι, το Κουρταλιώτικο που καταλήγει στην καρτποσταλική παραλία Λίμνη Πρέβελη.

Το πράσινο πιάτο

Σταμναγκάθι. Ίσως το ωραιότερο χορταρικό όχι μόνο για τους φαν της υγιεινής, μεσογειακής κουζίνας αλλά και για εκείνους που ανακάλυψαν την «πράσινη τροφή» σε μεγάλη

ηλικία… Όπου κι αν βρεθείτε στην Κρήτη, ζητήστε να σας σερβίρουν αυτό το εξαίσιο γευστικότατο πιάτο που φιγουράρει στη λίστα με τα κορυφαία πιάτα της κρητικής κουζίνας. Και για να είμαστε πιο συγκεκριμένοι εμείς το δοκιμάσαμε κάποτε στη ταβέρνα Ποροφάραγγο (28250 95450) στο χωριό Ίμπρος στο νότο των Χανίων κι ακόμη δεν το έχουμε ξεχάσει…

Δωμάτια με θέα

• Ανοίγουμε το παράθυρο σε ένα από τα διαμερίσματα του ξενώνα Καμάρες και δεχόμαστε πολιορκία από μυρωδιές: ορτανσίες, γιασεμιά, μπιγκόνιες, μπανανιές και λεμονιές μπλέκουν τα φύλλα τους στις εντυπωσιακές καμάρες του βενετσιάνικου κτίσματος στον καταπράσινο κάμπο του Αποκόρωνα στο νομό Χανίων. 28250 41077, www.kamares-houses.gr

• Για ατελείωτα παιχνίδια σε ένα μικρό κήπο της Εδέμ, κλείνουμε δωμάτιο με το αμόρε στον ξενώνα Ελιά στο Νομό Χανίων. Τα λουλούδια της μεγάλης αυλής σας χορταίνουν με χρώματα κι αρώματα… 28240 83056-7, www.elia-crete.com.gr

• Θέλεις να χαθείς σ’ έναν επίγειο παράδεισο, να βλέπεις παντού γύρω σου πράσινο και να μη σε βρίσκει κανείς για μέρες; Θα το πετύχεις στη Μηλιά, ένα συγκρότημα με πετρόχτιστα σπίτια σκαρφαλωμένα στην καρδιά ενός δάσους με καστανιές, πλατάνια, βελανιδιές, αρωματικά φυτά, ελιές και χαρουπιές. 28210 46774, www.milia.gr.

• Για να μην είσαι αδιάβαστος σε θέματα… βοτανολογίας προτίμησε το αγρόκτημα Έναγρον στο Νομό Ρεθύμνου. Πανέμορφο παραδοσιακό περιβάλλον και απόλυτη αναζωογόνηση σε μια έκταση 40 στρεμμάτων με μεγάλη αυλή και ένα πλουσιότατο παζλ από βελανιδιές, χαρουπιές, πρίνους, σφεντάμια, πλατάνια και ελιές. Εννοείται ότι και οι πρώτες ύλες των παραδοσιακών κρητικών πιάτων προέρχονται από τη φάρμα… 28340 61611, www.enagron.gr.

• Το δειλινό στους κήπους του Avdou Villas στο Νομό Ηρακλείου είναι τόσο μαγευτικό που δεν ξεχνιέται με τίποτα. Διαμερίσματα και στούντιο στα χρώματα της ώχρας, με τον ήλιο να χρυσαφίζει πάνω τους ειδυλλιακά, ενώ τριγύρω οι ευωδιές από το κτήμα βιολογικής καλλιέργειας να μας κακομαθαίνουν…

2810 300550, www.maris.gr

• Αν πάλι θέλετε να ξυπνάτε μέρα με την ημέρα «άλλος άνθρωπος» χάρη στην απόλυτη ησυχία και με τα φυλλώματα των δέντρων να φτιάχνουν την τέλεια σκιά για τις ανοιξιάτικες λιακάδες, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στα συγκροτήματα Άσπρος Ποταμός στο νότο του Νομού Λασιθίου. Άσπρος Ποταμός 28430 51694, Μετόχι, 28430 51020, White River Cottages, 28430 51120.

Βοτανικός Κήπος Capsis Beach

Ο υπέροχος Βοτανικός Κήπος 167.000 τ.μ. του συγκροτήματος Capsis Beach στην Κρήτη με καταρράκτες, λίμνες, ποτάμι, καλλιέργειες οπωροκηπευτικών και λουλουδιών στα τρία θερμοκήπια του ξενοδοχείου και το μεγαλύτερο ιδιωτικό ζωολογικό κήπο στην Ελλάδα αποτελεί από μόνος του λόγο επίσκεψης.

Ιδανική πρόταση για οικογένειες με μικρά παιδιά, τα οποία μπορούν να γνωρίσουν από κοντά διάφορες όψεις της φύσης. Αξιοσημείωτο είναι το βραβείο που κέρδισε το συγκρότημα Capsis Beach στο Παρίσι, στο Διεθνή Τουριστικό Διαγωνισμό των Hermes Awards 2002 στην κατηγορία «Πρωτοποριακής Υποδομής & Οργάνωσης για την Προστασία του Περιβάλλοντος». Περίπου το 70-80% των αναγκών

του ξενοδοχειακού συγκροτήματος καλύπτεται από τις καλλιέργειες – παραγωγή ελαιόλαδου, πορτοκαλιών και λεμονιών, ροδιών, σταφυλιών, σύκων, μελιού με άρωμα κρητικών βοτάνων, ρακής, γάλακτος κ.ά.

Τα highlights του κήπου

• Το ποτάμι που περιβάλλεται από γεράνια, βουκαμβίλιες, αφρικάνικα ζαχαροκάλαμα, φοίνικες, πορτοκαλιές, κυδωνιές κ.ά.

• Το σιντριβάνι στην είσοδο του τμήματος «Δαίδαλος Bungalows» που περιβάλλεται από άσπρα ζαχαροκάλαμα, γεράνια και μπλε κρόκους.

• Ο μικρός καταρράκτης και η λίμνη με τις 16 θαλάσσιες χελώνες.

• Η λίμνη των flamingos και η λίμνη των κύκνων.

• Η φάρμα με τα πόνυ, τα κατσικάκια νάνους από τα Πυρηναία, κρητικά κρι-κρι, βιετναμέζικα γουρούνια κ.ά.

• Ο κυρίως ζωολογικός κήπος με πολλά και διαφορετικά είδη ζώων απ’ όλο τον κόσμο.

Πιάσε πράσινο! - εικόνα 6

Η γιορτή της τουλίπας

Κόκκινη, κίτρινη, μοβ ακόμα και μαύρη, η τουλίπα, το εθνικό λουλούδι των Ολλανδών είναι πανέμορφη! Κι αφού ευδοκιμεί απ’ άκρη σ’ άκρη στην Ολλανδία γιατί να μη δικαιούται το δικό της φεστιβάλ; Αυτή την εποχή όπου κι αν ταξιδέψεις στη χώρα, μαγεύεσαι από τα χρώματα. Όλα ολάνθιστα: περβάζια, γλάστρες, χωράφια – η ομορφιά είναι παντού γύρω. Πόσο μάλλον στην πόλη Pella όπου 4-13/5 γίνεται το Φεστιβάλ της Τουλίπας, μια γιορτή που βγάζει τους κατοίκους στους δρόμους για να συμμετέχουν στα παιχνίδια και στις street art performances, να βολτάρουν στα υπαίθρια παζάρια, να θαυμάσουν τα σόου των λουλουδιών αλλά και τις παραστάσεις και τις εκθέσεις που γίνονται με αφορμή το φεστιβάλ. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εκδηλώσεις με τοπικά έθιμα που επιβάλλουν παραδοσιακό ένδυμα... Dress code μικρή Ολλανδέζα.

Φεστιβάλ τριαντάφυλλου στην Aβινιόν

Η ρομαντική γαλλική πόλη, εκτός από το διάσημο θεατρικό φεστιβάλ της, τραβάει την προσοχή μας και με το άκρως αρωματικό Φεστιβάλ Τριαντάφυλλου από τις 5 ως τις 7 Μαΐου. Τριάντα νέες ποικιλίες παρουσιάζονται στο ατμοσφαιρικό Palais des Papes, ενώ οι επισκέπτες εκτός από το να μυρίσουν μπορούν να αγοράσουν λουλούδια ή σπόρους, για να φυτέψουν τις δικές τους τριανταφυλλιές, αλλά και αρώματα.

Βιεννέζικο φεστιβάλ της άνοιξης

Κάποια στιγμή θα πρέπει οι διακοπές στην Αυστρία να σταματήσουν να είναι συνυφασμένες με τη μελαγχολία του χειμώνα και τις πίστες του χιονιού. Τόσο η ύπαιθρος όσο και οι πόλεις της με επικεφαλής την αρχόντισσα Βιέννη αλλάζουν πρόσωπο με το που μπαίνει η άνοιξη και αποκτούν ακόμα μεγαλύτερη λάμψη και γοητεία. Ειδικότερα η Βιέννη, που αυτή την εποχή έχει να επιδείξει και ένα πλούσιο καλλιτεχνικό τοπίο, όχι μόνο λόγω των εκδηλώσεων που γίνονται στο πλαίσιο του έτους Μότσαρτ αλλά και λόγω του Μουσικού Φεστιβάλ της Άνοιξης. Γεγονός που για τους μουσικόφιλους σημαίνει μια σειρά από συναυλίες και κονσέρτα κλασικής μουσικής στο κομψότατο Wiener Konzerthaus, όπου μπορείτε να ακούσετε την περίφημη Συμφωνική Ορχήστρα της Βιέννης (www.konzerthaus.at), και για τους φίλους της όπερας και της οπερέτας προσεγμένες παραγωγές γνωστών έργων όπως τα Ρωμαίος και Ιουλιέτα, Gypsy Baron, Έτσι κάνουν όλες, La Clemenza di Tito, Απαγωγή από το Σεράι και Μαντάμ Μπατερφλάι. Αν θέλετε να συνδυάσετε το ταξίδι σας με μια κούρα ανανέωσης, σε απόσταση 25 χλμ. από τη Βιέννη, στη μέση ενός πάρκου 18.000 τ.μ. βρίσκεται η περίφημη λουτρόπολη Baden.

Η Άνοιξη της Πράγας

Οι ζωγράφοι στήνουν τα τελάρα τους στη γέφυρα του Καρόλου και οι πλανόδιοι μουσικοί και οι μαρινονετίστες παίζουν έως ότου το φως της ημέρας αρχίζει να χρωματίζει με κοκκινομαβιές αποχρώσεις τα δαιδαλώδη σοκάκια της παλιάς πόλης και τις γέφυρες που υψώνονται πάνω από τον ποταμό Μολδάβα. Η ανοιξιάτικη εικόνα της Πράγας είναι αξεπέραστη και το Φεστιβάλ της Άνοιξης που φιλοξενεί 11 με 22 Μαΐου ένα από τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά γεγονότα της Ευρώπης για την τζαζ και την κλασική μουσική. Ούτως ή άλλως, η έντονη καλλιτεχνική ζωή της πρωτεύουσας της Βοημίας βρίσκεται πάντα σε έναν πυρετό δραστηριότητας που χρωματίζει με ιδιαίτερο τρόπο την ατμόσφαιρα της πόλης, πόσο μάλλον την άνοιξη που οι γιορτές δεν σταματούν.

Η παράδοση των Κελτών

«Pan Celtic Festival»: αυτό κι αν είναι μοναδική εμπειρία γι’ αυτόν που θέλει να γνωρίσει την καρδιά της Ιρλανδίας. Με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης, από τις 18 ως τις 23 Απριλίου δίνουν το ετήσιο ραντεβού τους οι έξι εθνότητες των Κελτών από Σκώτια, Ουαλία, Κορνουάλη, Isle of Man, Brittany και Ιρλανδία στην ιρλανδική πόλη Leitir Ceanainn για να το «κάψουν». Να διασκεδάσουν στις pub και στα bars, να παίξουν μουσικές και να χορέψουν ακολουθώντας την παράδοση. Δεν θα γνωρίσετε από κοντά μόνο τις pipe bands από την Ιρλανδία και τη Σκωτία, αλλά θα εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας γύρω από τη σύγχρονη κέλτικη rock και pop μουσική. Το δημοφιλέστερο στέκι, απ’ όπου περνούν τα πιο πολλά συγκροτήματα, είναι το Club na Feile. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο κομμάτι του φεστιβάλ, εκεί όπου χτυπά η καρδιά των απανταχού Κελτών είναι ο διαγωνισμός χορού «Interceltic Dance Competition», μια πολύχρωμη ατμοσφαιρική γιορτή που γίνεται στο Ostan Clanree.

Στην ανόθευτη φύση της Ούμπρια

Γεμάτη όμορφα μεσαιωνικά χωριά και υπέροχη φύση με δάση και ατελείωτα λιβάδια, η περιοχή της Ούμπρια στην Ιταλία είναι σταθερός πόλος έλξης για τους φίλους της τζαζ μουσικής τα καλοκαίρι. Και μπορεί το Umbria Jazz Festival (7-16/7) να είναι το πιο γνωστό φεστιβάλ στην περιοχή, δεν είναι όμως το μοναδικό. Πιστοί στις παραδόσεις, οι κάτοικοι του Spello, μιας μεσαιωνικής ιταλικής επαρχιακής πόλης με στενά δρομάκια και εκκλησίες με τοιχογραφίες του Pinturicchio, στο τέλος του Μάη γιορτάζουν την αναγέννηση της φύσης. Οι κάτοικοι ξεχύνονται στους δρόμους στήνοντας το φεστιβάλ λουλουδιών «Infiorata», ζωγραφίζοντας θρησκευτικά θέματα στους τοίχους και ραίνοντας τους δρόμους με πέταλα. Οι ρίζες του φεστιβάλ βρίσκονται στις γιορτές που γίνονταν στην περιοχή κατά την αρχαιότητα προς τιμήν της θεάς Αφροδίτης ή του Άδωνη. Όλοι μαζεύουν λουλούδια από την εξοχή, φτιάχνουν απίθανες χειροτεχνίες, γλυκίσματα και φαγητά και παίρνουν μέρος σε διαγωνισμούς.

Το τελικό όμως ξεφάντωμα γίνεται με οινοποσίες στις τρατορίες όπου σερβίρονται bruschetta al pomodoro με τρούφα, crostini φτιαγμένο από καπνιστό σολομό και πατέ συκωτιού με λευκά φασόλια και χαβιάρι, ριζότο με μανιτάρια porcini και άγρια σπαράγγια κ.ά.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
19/04/2024

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.