Νεανικό Μιλάνο;

Τι είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη Μιλάνο; Μέχρι πρότινος, θα απαντούσαμε ακριβές μπουτίκ, γραβατωμένοι businessmen, exclusive design, γκουρμέ ντελικατέσεν... Πλέον, όμως, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι νέες οικονομικές πτήσεις της Easyjet. Επωφεληθείτε από τις τιμές και ανακαλύψτε τις value for money νεανικές όψεις της μητρόπολης του ιταλικού Βορρά.

Νεανικό Μιλάνο;

Τι είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεσαι όταν ακούς τη λέξη Μιλάνο; Μέχρι πρότινος, θα απαντούσαμε ακριβές μπουτίκ, γραβατωμένοι businessmen, exclusive design, γκουρμέ ντελικατέσεν... Πλέον, όμως, το πρώτο που μας έρχεται στο μυαλό είναι οι νέες οικονομικές πτήσεις της Easyjet. Επωφεληθείτε από τις τιμές και ανακαλύψτε τις value for money νεανικές όψεις της μητρόπολης του ιταλικού Βορρά.

Το Duomo θα το βρούμε, αλλά τα μπαρ πού είναι;

Νεανικό Μιλάνο; - εικόνα 1

Στη Navigli, την πιο μποέμ γειτονιά της πόλης, ανάμεσα στα δύο κεντρικά κανάλια, η οποία το βράδυ μεταμορφώνεται στο απόλυτο place to be. Η ιστορία είναι η κλασική: πρώην υποβαθμισμένη γειτονιά αλλάζει προφίλ κλπ. κλπ. Σήμερα διατηρεί κάτι από την decadent γοητεία της και έχει γεμίσει εστιατόρια, μπαρ και κλαμπ, αλλά και στούντιο καλλιτεχνών, βιβλιοπωλεία και μπουτίκ.

Η καλύτερη διεύθυνση είναι ανάλογη με τη διάθεσή σας – το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βολτάρετε και να μπαινοβγαίνετε όπου σας αρέσει. Η Moscova στο βόρειο τμήμα της πόλης και η περιοχή γύρω από την Colonne di San Lorenzo στα νότια είναι δύο ακόμη κλασικές πιάτσες για nightlife. Μια κλασική μιλανέζικη συνήθεια είναι και το απεριτίφ, κατά προτίμηση ένα Negroni –στιλάτος συνδυασμός τζιν, βερμούτ και καμπάρι– το οποίο σερβίρεται με finger food, προσφορά του καταστήματος. Τo hip Modus Vivendi, γνωστό και ως la Chiesetta επειδή στεγάζεται σε μια εκκλησία, είναι ένα από τα εναλλακτικά venues (via Lomazzo 12, 0039 02 33606253). Για κάτι πιο στιλάτο το

10 Corso Como Caffe (corso Como 10, 0039 02 29013581) σερβίρει σικ ποτά σε έναν πρώην βιομηχανικό χώρο. Αν πάλι έχετε κανένα διάσημο Μιλανέζο φίλο και θέλετε να δώσετε ραντεβού «κάπου καλά», είναι η μοναδική σας ευκαιρία να περάσετε από την αυστηρή πόρτα του Armani Prive club (via Manzoni31, 0039 02 62312655). Αλλιώς δοκιμάστε τη μιλανέζικη βερσιόν του Nobu (via Pisoni 1, 0039 02 72318645), στο Armani superstore.

Ωραίες οι βιτρίνες της Prada, αλλά πού θα ψωνίσουμε;

Νεανικό Μιλάνο; - εικόνα 2

Αφού κάνετε το απαραίτητο window shopping σας στην περίφημη Galleria Vittorio Emanuele, προσκυνώντας μαζί με τα πλήθη την μπουτίκ σήμα κατατεθέν της Prada και περπατήσετε στο Χρυσό Τετράγωνο με τις πιο exclusive haute couture φίρμες, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να τραβήξετε για τα προάστια όπου βρίσκονται τα γνωστότερα στοκατζίδικα. Το Salvagente (via Bronzetti 16), ένα από τα καταστήματα στην άκρη της πόλης όπου βρίσκεις επώνυμα ρούχα σε χαμηλές τιμές, είναι από τα all-time favorites. Για κάτι πιο κρυμμένο, αναζητήστε το Biffi (corso Genova 6), όπου θα βρείτε γνωστές φίρμες, νέους σχεδιαστές και πολύ καλές εκπτώσεις. Αν βέβαια οι πιστωτικές σας κάρτες έχουν... χώρο, μερικά από τα δημοφιλέστερα καταστήματα στο Χρυσό Τετράγωνο είναι τα Giorgio Armani Superstore (via Manzoni 31), Gucci (via Montenapoleone 5-7) και Moschino (via della Spiga 30). Μεσαίου βεληνεκούς μπουτίκ θα βρείτε στις corso Buenos Aires, via Torino, Porta Vittoria και Paolo Sarpi, αλλά και στη σχετικά καινούργια Chinatown.

Art & design weekend

Νεανικό Μιλάνο; - εικόνα 3

Η Εβδομάδα Design στο εκθεσιακό κέντρο New Fiera Milano είναι ίσως το διασημότερο ευρωπαϊκό ραντεβού για τους φίλους του ντιζάιν, με πολλά events και όλες τις νέες τάσεις της επόμενης σεζόν. Γενικά πάντως, η μιλανέζικη Fiera δεν είναι ένα απλό εκθεσιακό κέντρο, αλλά μια ολόκληρη γειτονιά με εντυπωσιακή αρχιτεκτονική που αξίζει να δείτε. Η πρόσφατα ανακαινισμένη Scala, η πιο διάσημη λυρική σκηνή στον κόσμο, είναι φυσικά άλλος ένας πόλος έλξης για τους φίλους της όπερας και της κλασικής μουσικής. Κρατήσεις: 0039 02 72993744, www.teatroallascala.org. Άλλωστε, η περιοχή γύρω από τη Scala είναι μία από τις αριστοκρατικότερες του Μιλάνου, με επιβλητικά νεοκλασικά κτίρια. Ο συγγραφέας του 19ου αιώνα Alessandro Manzoni έχει αφήσει το στίγμα του στην περιοχή – μπορείτε να επισκεφτείτε το σπίτι του στη via Morone 1 (0039 02 86460403), που λειτουργεί ως μουσείο-βιβλιοθήκη. Για τους φίλους της σύγχρονης τέχνης αξίζει η επίσκεψη στο μουσείο σύγχρονης τέχνης CIMAC (Civico Museo di Arte Contemporanea), που φιλοξενεί μεταξύ άλλων μια ενδιαφέρουσα συλλογή Ιταλών φουτουριστών.

Φτάνει με το design! Πάμε μια ρομαντική βόλτα...

Νεανικό Μιλάνο; - εικόνα 4

Κατ' αρχάς μην περιμένετε να βρείτε στο Μιλάνο τα βενετσιάνικα σοκάκια ή το ρωμαϊκό αρχαιολογικό πάρκο που συναντάτε στα ταξίδια σας σε άλλες ιταλικές πόλεις. Η όλη αίσθηση είναι περισσότερο μιας κεντροευρωπαϊκής μητρόπολης. Ο διάσημος γοτθικός καθεδρικός Duomo είναι μια καλή αρχή για μια γραφική βόλτα. Ακόμη και τώρα, που οι ουρανοξύστες έχουν ξεπεράσει σε ύψος το χρυσό άγαλμα της Παναγίας που στολίζει την κορυφή του και ήταν κάποτε το ψηλότερο σημείο της πόλης, ο καθεδρικός αποπνέει μια κατανυκτική ατμόσφαιρα δέους. Στην ίδια πλατεία επισκεφτείτε το Palazzo Reale με περιοδικές εκθέσεις και το Museo del Duomo (piazza del Duomo 12), όπου φυλάσσονται έργα τέχνης από το 14ο ως το 19ο αιώνα αλλά και βιτρό από τον καθεδρικό. Το πιο πολύτιμο έργο του μουσείου είναι το Christ in the Temple του Tintoretto (1530). Συνεχίστε βόρεια προς τα στενά σοκάκια της Brera που αποπνέουν μια ιδιαίτερη αίσθηση μποέμ πολυτέλειας με κομψές μπουτίκ, αρτιστίκ wine bars και κλασικές γκαλερί. Η Πινακοθήκη (via Brera 28) είναι το πιο σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής με highlights το «Γάμο της Παρθένου» του Ραφαέλο, το «Brera Altarpiece» του Πιέρο ντε λα Φραντσέσκα και άλλα αριστουργήματα των Τιτσιάνο, Καναλέτο και Καραβάτζιο.

Στους δρόμους του Ντα Βίντσι

Νεανικό Μιλάνο; - εικόνα 5

Μπορεί το Μιλάνο να μην πρωταγωνιστεί στο βιβλίο ή στην ταινία «Κώδικας Ντα Βίντσι», παρ’ όλα αυτά ένα από τα βασικά του αξιοθέατα το χρωστάει στον ιδιοφυή καλλιτέχνη. Ο λόγος για τον «Τελευταίο Δείπνο» που εκτίθεται στην εκκλησία της Santa Maria delle Gracie (piazza Santa Maria delle Grazie 2, 0039 02 89421146).

Οι κρατήσεις είναι απαραίτητες και μπορεί να χρειαστεί να μπείτε σε λίστα αναμονής μίας εβδομάδας, αφού η είσοδος των επισκεπτών είναι περιορισμένη για λόγους συντήρησης. Μετά την επίσκεψή σας, μπορείτε να φάτε κάτι πρόχειρο στο γειτονικό Caffe Cavour (via Santa Maria alla Porta 13, 0039 02 86454690) που σερβίρει εκπληκτικά σάντουιτς. Ο Λεονάρντο συμμετείχε και στο σχεδιασμό των καναλιών της πόλης, οπότε την επόμενη φορά που θα βγείτε μπαρότσαρκα προς τα κανάλια Naviglio Grande και Naviglio Pavese –τα μόνα που απομένουν– θυμηθείτε τον. Σχέδια και σημειωματάρια του Ντα Βίντσι από τη συλλογή Codice Trivulziano εκτίθενται στην Biblioteca Trivulziana στο Castello Sforzesco, ένα μεσαιωνικό μνημείο της πόλης που περιβάλλεται από ένα πολύ όμορφο πάρκο. Μια σειρά από σχέδια του 1750 που συναποτελούν τον Codice Atlantico παρουσιάζονται στην

Biblioteca Ambrosiana. Επίσης, ο Ντα Βίντσι υπογράφει τη «διακόσμηση» της Sala delle Asse στο Castello Sforzesco. Το πιο cult όμως αξιοθέατο του Μιλάνου αλά Ντα Βίντσι είναι το πανύψηλο χρυσό άγαλμα 7,2 μέτρων (θεωρείται το ψηλότερο έφιππο άγαλμα στον κόσμο), αντίγραφο ενός σχεδίου του Ντα Βίντσι, που πραγματοποιήθηκε χάρη σε ένα αμερικάνικο πρότζεκτ και κόστισε έξι εκατομμύρια δολάρια. Θα το δείτε στην Piazzale dello Sport – πάρτε το μετρό για Lotto και περπατήστε τη via Caprilli.

Το Μιλάνο του Αρμάνι

Νεανικό Μιλάνο; - εικόνα 6

«Αν ήμουν τουρίστας δεν θα έχανα το μουσείο Poldi Pezzoli που διαθέτει μια πολύ καλή συλλογή έργων τέχνης. Θα επισκεπτόμουν τα σπουδαιότερα κτίρια του Bramante: τη St. Maria delle Grazie και τη St. Maria presso S. Satiro, όπου η ιδέα της αρμονίας και της ισορροπίας αντανακλούν τις βασικές σχεδιαστικές αρχές του Bramante που ονομάζονται Υψηλή Αναγέννηση. Επίσης την τοιχογραφία του Λεονάρντο Ντα Βίντσι ο «Τελευταίος Δείπνος» στη St. Maria delle Grazie και το ημιτελές αριστούργημα Pieta Rondanini στο Castello Sforzesco». Αυτές είναι μερικές από τις προτάσεις του Giorgio Armani προς τους επισκέπτες της πόλης. Τις... αντιγράψαμε από το επίσημο site της πόλης www.milanoinfotourist.com, όπου θα βρείτε δεκάδες χρήσιμες πληροφορίες για την πόλη ανάλογα με τα ενδιαφέροντά σας, ημερολόγιο πολιτιστικών εκδηλώσεων κ.ά. Το τουριστικό γραφείο της πόλης θα το βρείτε στη via Marconi 1 (0039 02 72524301).

Low budget tips

Νεανικό Μιλάνο; - εικόνα 7
  • Το ταξί από το αεροδρόμιο Malpensa για την πόλη κοστίζει περίπου € 70 (50 λεπτά περίπου). Για κάτι πιο οικονομικό, προπληρώστε, μέσω του site της Easyjet, minibus ή πριβέ ταξί. Αλλιώς, πάρτε το τρένο (€ 4,5, μία ώρα περίπου) ή το λεωφορείο για τον κεντρικό σταθμό (€ 4,5, μία ώρα περίπου).

  • Το Yummi Yummi (via Salmini 4, 0039 02 58318295) είναι μια καλή πρόταση για αυθεντική πίτσα σε

    λογικές τιμές.

  • • Στο δημοφιλές «American bar» Lelephant (via Melzo 22, 0039 02 29515868) εκτός από σούπερ κοκτέιλ θα βρείτε και happy hour buffet. INFO

    Στο www.easyjet.com, στο link για κρατήσεις ξενοδοχείων, θα βρείτε μεγάλη ποικιλία προτάσεων: από low budget πανσιόν και youth hostels μέχρι πολυτελή ξενοδοχεία σε ειδικές τιμές. Για κάτι πιο exclusive όμως, μιας και ταξιδεύετε στην πρωτεύουσα του design, σημειώστε μία από τις πιο ντιζαϊνάτες αφίξεις στην πόλη, το Τhe Gray (via San Raffaele,κρατήσεις 00 800 37 46 83 57, www.designhotels.com, από € 300). Πίσω από μια παραδοσι-

    ακή πρόσοψη, δυο βήματα από το Duomo, κρύβεται ένα μοδάτο boutique hotel. Στο Gbar του ξενοδοχείου θα πιείτε καταπληκτικά mojito, ενώ το εστιατόριο Le Noir σερβίρει μοντέρνες ιταλικές γεύσεις.

    Δέσποινα Ζευκιλή
    dzeykili@athinorama.gr

  • Διαβάστε ακόμα

    Τελευταία άρθρα Travel

    Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

    Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

    ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
    19/04/2024

    "Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

    Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

    Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

    Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

    Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

    Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

    Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

    Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.

    To "Kallichoron Art Boutique Hotel" γίνεται 10 χρονών και το γιορτάζει

    Η εορταστική διάθεση του "Kallichoron" θα συνεχίσει με εκδηλώσεις και ειδικές προσφορές που θα διαρκέσουν καθ' όλη τη διάρκεια της επετειακής της χρονιάς.

    Η Πιερία των τεσσάρων εποχών και των ανεξάντλητων επιλογών

    Ταλαιπωρημένη μεν, αλλά ακμαία, χάρη σε μια σημαντική φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, η Πιερία επανέρχεται με σταθερούς ρυθμούς.