Ορεινή Κορινθία

Μια απόδραση ιδανικά κοντινή αλλά και τόσο πλούσια, που μας προσκαλεί για περισσότερα από ένα σαββατοκύριακα. Διαδρομές μέσα σε μια φύση μοναδική μάς οδηγούν στους ήδη γνώριμούς μας ξενώνες και μας συστήνουν τους πιο καινούργιους, σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις που μένει πιστό στην παράδοση και ετοιμάζεται να ντυθεί στα χρώματα του χειμώνα.

Ορεινή Κορινθία

Το αγχολυτικό των Αθηναίων

Μια απόδραση ιδανικά κοντινή αλλά και τόσο πλούσια, που μας προσκαλεί για περισσότερα από ένα σαββατοκύριακα. Διαδρομές μέσα σε μια φύση μοναδική μάς οδηγούν στους ήδη γνώριμούς μας ξενώνες και μας συστήνουν τους πιο καινούργιους, σε ένα περιβάλλον γεμάτο αντιθέσεις που μένει πιστό στην παράδοση και ετοιμάζεται να ντυθεί στα χρώματα του χειμώνα.

Ορεινή Κορινθία - εικόνα 1
Η λίμνη της Δόξας

Aπ' όποιο χωριό κι αν ξεκινήσετε να κάνετε το γύρο της Ζήρειας, τα χρώματα του ορεινού τοπίου και ο πλούτος από αξιοθέατα θα σας παρασύρουν σε ατελείωτες βόλτες. Κι αν δεν χορταίνετε τη φύση, θα χορτάσετε την πείνα σας στα παραδοσιακά ταβερνάκια που θα συναντήσετε σε κάθε χωριό. Επιπλέον, αν είστε θιασώτες των χωμάτινων διαδρομών, εδώ θα βρεθείτε στο στοιχείο σας.

Αρχίστε ανεβαίνοντας από τα Μεσαία Τρίκαλα, ψηλά στη μικροσκοπική αλλά πανέμορφη λίμνη Δασίου, που βρίσκεται στο κεντρικό οροπέδιο, και συνεχίστε περιμετρικά της Μεγάλης Ζήρειας μέχρι το μικρό οροπέδιο-έκπληξη της Σκαφιδιάς, κάτω από τις επιβλητικές κορφές του Προφήτη Ηλία και την Ψηλή. Από εκεί, η διαδρομή σάς οδηγεί ανάμεσα από κορφές της Μικρής και Μεγάλης Ζήρειας μέχρι τα Άνω Τρίκαλα. Εναλλακτικά, κατεβείτε μέχρι την Γκούρα, στα ανατολικά, απολαμβάνοντας την εντυπωσιακή θέα της λεκάνης του Φενεού και προτού αποφασίσετε να ξαναβγείτε στο δρόμο, κάντε μια στάση για καφεδάκι στην πετρόχτιστη πλατεία του χωριού.

Δύο χιλιόμετρα βόρεια από το χωριό της Αρχαίας Φενεού (Καλύβια Φενεού) βρίσκεται το πιο «nirvana spot» της περιοχής: η τεχνητή λίμνη της Δόξας, μια γαλήνια υδάτινη επιφάνεια μ' ένα νησάκι στη μέση –όπου ξεχωρίζει το ξωκλήσι του Αγίου Νικολάου–, περιτριγυρισμένη από ένα τεράστιο ελατόδασος, και το μοναστήριο του Αγίου Γεωργίου. Στο φράγμα της λίμνης ακολουθήστε προς τα δεξιά το χωματόδρομο και πριν τον Φενεό ανεβείτε αριστερά στην πανέμορφη δασική βλάστηση του Χελμού που οδηγεί στη γραφική Ζαρούχλα. Από εκεί, μπείτε και πάλι στην άσφαλτο για να φτάσετε στη λίμνη Τσιβλού – το κερασάκι στην τούρτα αυτής της βόλτας.

Ανάμεσα στη Μεγάλη και τη Μικρή Ζήρεια υψώνονται οκτώ κορυφές, που τις χωρίζει η χαράδρα της Φλαμπουρίτσας. Τα περισσότερα χωριουδάκια της ξεπροβάλλουν στη βορειοδυτική και νοτιοδυτική περιμετρική ράχη του βουνού και είναι προσβάσιμα όλες τις εποχές του χρόνου. Τα αγριοκυπάρισσα, τα έλατα και τα μαύρα πεύκα σκεπάζουν με τον πράσινο μανδύα τους τις πλαγιές, ενώ μετά τη βροχή θα δείτε να ξεπετάγονται εδώ κι εκεί αγριοκυκλάμινα και μανιτάρια.

Ορεινή Κορινθία - εικόνα 2
Η μονή Αγίου Γεωργίου στον Φενεό

Κλασικές και νέες προτάσεις διαμονής

Στην περιοχή της Ζήρειας ήδη γνωρίζαμε καλούς πετρόχτιστους ξενώνες στα Άνω και Μεσαία Τρίκαλα, την Εβροστίνα και την Γκούρα: μπαλκόνια κυριολεκτικά μέσα σε καστανιές, δρυς και πλατάνια, ντυμένα στις αποχρώσεις του πορτοκαλί και σπιτικές μαρμελάδες-εγγύηση για το καλύτερο ξεκίνημα της ημέρας. Στα Άνω Τρίκαλα, ακούς το νερό να κατεβαίνει από το βουνό στον ξενώνα «Πηγή Ταρλαμπά», σκαρφαλωμένο σε ελατοσκέπαστη πλαγιά, που, περνώντας στα χέρια της νεότερης γενιάς φρεσκαρίστηκε και δείχνει αναζωογονημένος. Από την Γκούρα και τη γοητευτική, μικρή «Καλλιστώ», ο ήλιος φωτίζει την πανοραμική θέα της κοιλάδας του Φενεού και στο βάθος τις κορυφές του Χελμού. Από την «Ευρωστίνη» στο ομώνυμο

χωριό, περπατάς μέχρι το ποτάμι και μαζεύεις λωτούς από το δάσος. Στο «Μύσαιον», στην πλατεία των Μεσαίων Τρικάλων, ανάβεις το τζάκι και απολαμβάνεις τον Κορινθιακό, όπως και στη γειτονική «Χελυδορέα» με τις πλακόστρωτες αυλές, από το δωμάτιο «Θέα».

Στις διαδρομές μας, όμως, ανακαλύψαμε ότι η ποιότητα και το καλό γούστο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους

«παλιούς» ξενώνες, βρίσκονται και στους καινούργιους, ανεβάζοντας τον πήχη στο θέμα της διαμονής. Αρκετοί από τους νέους ξενώνες διατηρούν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, είναι κατάλληλα εξοπλισμένοι για όλες τις εποχές, αισθητικά και ποιοτικά φροντισμένοι, ενώ οι πρόθυμοι ιδιοκτήτες τους διακρίνονται από ξεχωριστό μεράκι.

Αρχοντικό Κεφαλάρι Το Κεφαλάρι είναι ένα όμορφο χωριό στους πρόποδες της Μικρής Ζήρειας, λίγο πριν τη λίμνη Στυμφαλία. Στην πλατεία, ένα διώροφο πέτρινο κτίσμα του 1880 αναπαλαιώθηκε με φροντίδα από τους τωρινούς ιδιοκτήτες του και μετατράπηκε σε όμορφο παραδοσιακό ξενώνα: χοντρή πέτρα, τζάκι στα δωμάτια, σκουρόχρωμη ποιοτική επίπλωση και διακόσμηση σε ρετρό στιλ. Η αίθουσα του ισογείου λειτουργεί σαν καθιστικό και χώρος πρωινού. Τα δωμάτια δεν είναι μεγάλα –οι κατασκευαστικές δομές ήταν διαφορετικές πριν ενάμισι αιώνα–, αλλά ο εξοπλισμός τους είναι σύγχρονος και αποπνέουν αίσθηση θαλπωρής. Αν σας αρέσουν οι εξορμήσεις, το σημείο είναι ιδανικό: με το αυτοκίνητο φτάνετε μέχρι τα Άνω Τρίκαλα και με τα πόδια ως την κορυφή Χιόνι στα 2.080 μ. (2610/422056, 27470/22200). Αρχοντικό Φιαμέγκου Στην είσοδο των Μεσαίων Τρικάλων βρίσκεται το «Αρχοντικό Φιαμέγκου», ένα παραδοσιακού ύφους νεόκτιστο κτίριο, με πέτρινη επένδυση και εντυπωσιακή πύλη. Η ιδιοκτήτρια έχει βάλει την προσωπική της σφραγίδα στη διακόσμηση, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ζεστό και ποιοτικό. Ξύλινα σκουρόχρωμα έπιπλα, κρεβάτια με ουρανό, ρετρό φωτιστικά και χρωματισμοί στα υφάσματα που παίζουν από

το μπεζ ως το πορφυρό. Τα διαφόρων μεγεθών δωμάτια, με ιδιαίτερο στιλ το καθένα, έχουν δυνατότητα φιλοξενίας δύο έως και τεσσάρων ατόμων (27430/91188, 6972839224).

Ουρανοδρομίες Δεν πρόκειται για νέα μονάδα, ωστόσο οι σημαντικές ανακαινίσεις στο τέλος του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με πρόσφατες προεκτάσεις, τη φρέσκαραν και την αναβάθμισαν. Αποτελείται από ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που μοιράζονται σε επτά κτίρια, τα περισσότερα διώροφα, με βεράντες και μπαλκόνια με θέα, υπνοδωμάτια στη σοφίτα και καθιστικό με τζάκι στο ισόγειο. Το πρωινό σερβίρεται σε νεόκτιστη αίθουσα, αλλά αν θέλετε περισσότερη αυτονομία στη μαγειρική, επιλέξτε ένα από τα δωμάτια που διαθέτουν εξοπλισμένο κουζινάκι (27430/91416). Αρχοντικό Μυριάνθιστη Ιδανικός ξενώνας για σύντομες αποδράσεις, σαν να πηγαίνετε στο δικό σας εξοχικό. Διαθέτει τέσσερα άνετα δωμάτια διακοσμημένα σε παραδοσιακό ύφος και εξοπλισμένα με όλα τα απαραίτητα. Ιδιαίτερη ατμόσφαιρα δημιουργεί ο εξαίρετος συνδυασμός πέτρας και ξύλου, ενώ από το καθιστικό με το τζάκι απολαμβάνετε την άπλετη θέα από τις πλαγιές της Ζηρείας προς τον Κορινθιακό κόλπο (27430/91114, 694413151). INFO : Αναλυτικές πληροφορίες για το Νομό Κορινθίας στα www.e-ziria.gr, www.e-korinthiakos.gr

Ορεινή Κορινθία - εικόνα 3
Ξενώνας «Χελυδορέα»

Πού θα μείνετε Γκούρα «Καλλιστώ»: Ζεστή ατμόσφαιρα και άνετα δωμάτια σε αναπαλαιωμένο πέτρινο αρχοντικό (24740/51080, 210/9939999). «Γκούρα»: Ξενώνας με δωμάτια και στούντιο στο πάνω μέρος του χωριού (27470/51343). «Σεμέλη»: Ρουστίκ ύφος και δωμάτια με τζάκι (27470/51319, 6977540597). Εβροστίνα «Ευρωστίνη»: Πέτρινος ξενώνας με μονόχωρα και δίχωρα δωμάτια (με τζάκι τα περισσότερα) στο κέντρο του χωριού, πάνω από πανέμορφο ρέμα (27430/32122, 6942828853). Φενεός «Ξενώνας Αλεξίου»: Πέντε δωμάτια με τζάκι, ένα εκ των οποίων πεντάκλινο και δίχωρο, ιδανικό για παρέα ή οικογένεια, στην περιοχή Πανόραμα. (27420/26200, 6977332276). «Λημέρια του Πάνα»: Τέσσερα αυτόνομα διώροφα διαμερίσματα σε ξεχωριστά πέτρινα κτίρια (27430/91115, 6948068430). Τρίκαλα «Μύσαιον»: Ευρύχωρα δωμάτια με τζάκι και θέα ως τον Κορινθιακό, στην κεντρική πλατεία των Μεσαίων Τρικάλων (27430/91141). «Πηγή Ταρλαμπά»: Σε ελατοσκέπαστη πλαγιά των Άνω Τρικάλων, με άνετα, λιτά δωμάτια (27430/91267). «Χελυδορέα»: Ξύλινα μπαλκόνια, πλακόστρωτες αυλές και ατμοσφαιρικά δωμάτια (27430/91444-5, 210/6854173). «Δρυάδες»: Αυτόνομα ξύλινα διώροφα σπίτια με δύο κρεβατοκάμαρες, δύο μπάνια, τζάκι και κουζινάκι, προσεγμένη αισθητική και ποιότητα. Το «Σπίτι της παρέας» μπορεί να φιλοξενήσει έως οκτώ άτομα (27430/23002, 6945750990). «Φλαμπουρίτσα»: Φιλόξενη μονάδα

με καλή κουζίνα, δίπλα στην ομώνυμη κοιλάδα πάνω από τα Άνω Τρίκαλα (27430/91131, 6944298421).

Οι καλύτερες γεύσεις Τρίκαλα Σπέσιαλ πίτες και κόκορας κρασάτος στα «7 Αδέλφια». αρνάκι στη λαδόκολλα στα «3 Πλατάνια». μαγειρευτά κατσαρόλας στην «Άρτεμη». Εβροστίνα Παϊδάκια και φασολάδα στον «Κοραή». Γκούρα Τα... πάντα στο «Κάτι Καλύτερο». Καστανιά Μεζεδάκια στον «Πλάτανο» και μπιφτέκια στο «Στέκι». Λίμνη Τσιβλού Φρικασέ με άγρια χόρτα στο «Πέτρινο». Καρυά Σουβλιστά στον «Γόγολα». Ζαρούχλα Κουνέλι στον «Γιάννη». Καλλιανοί Αρνάκι λεμονάτο στο «Πατρικό». Στυμφαλία Κοκορέτσι στου «Γκουβάτσου». Θάνος Λαμπρόπουλος
tlambropoulos@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Bahar Boutique Hotel": διαμονή με ιστορία στην καρδιά της Θεσσαλονίκης

Διατηρώντας στοιχεία που διηγούνται ιστορίες και εξασφαλίζοντας όλες τις σύγχρονες ανέσεις, προσφέρει μια ευχάριστη διαμονή για κάθε επισκέπτη.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
30/04/2024

MyCoast: Έτοιμη η ψηφιακή πλατφόρμα για καταγγελίες περί αυθαίρετης κατάληψης παραλιών και αιγιαλού

Η εφαρμογή "MyCoast" διατίθεται δωρεάν στους πολίτες, προκειμένου να υποβάλουν καταγγελίες για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού ή για υπέρβαση της παραχώρησης.

Πού θα κάνουν φέτος Πάσχα οι Έλληνες;

Αυξημένη κατά 20% η τουριστική κίνηση το Πάσχα.

Η Air France επεκτείνει το δίκτυό της και συνεχίζει την ανανέωση των καμπινών στις πτήσεις μεγάλων αποστάσεων

Το καλοκαίρι του 2024, η Air France θα μεταφέρει περισσότερους επιβάτες προς τη Β. Αμερική.

"Pearl Island Chios Hotel & Spa": Η Χίος ετοιμάζεται να υποδεχτεί το πρώτο πεντάστερο ξενοδοχείο του νησιού

Το νέο ξενοδοχείο προσφέρει ένα χώρο χαλάρωσης, ενώ παράλληλα διαθέτει εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους για την διοργάνωση events, γαμήλιων δεξιώσεων και συνεδρίων.

Το "Amyth Super Paradise" υποδέχεται τους πρώτους του επισκέπτες για τη φετινή τουριστική σεζόν

Ο όμιλος Thanos Hotels and Resorts διευρύνει το αποτύπωμά του στην Ελλάδα με ένα δεύτερο "Amyth" στη Μύκονο, στη δημοφιλή τοποθεσία του Super Paradise.

Τουρισμός για όλους 2024: Έγινε η κλήρωση για τους δικαιούχους

Η ενημέρωση θα γίνει μέσω sms και ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ενώ τα αποτελέσματα της κλήρωσης καθώς και ο προσωρινός και οριστικός πίνακας δικαιούχων είναι προσβάσιμοι και μέσω της πλατφόρμας του προγράμματος και του site του Υπουργείου.