Tα «άγνωστα» καρναβάλια της Ευρώπης

Το Ρίο σας πέφτει μακριά, η Βενετία και η Νίκαια πολυφορεμένες; Αν ψάχνετε εναλλακτικές καρναβαλικές διαδρομές, η Ευρώπη έχει πολλές γωνιές που παραδίδονται στην έξαψη του καρναβαλιού. Σας δίνουμε κάποια από τα καλύτερα ραντεβού.

Tα «άγνωστα» καρναβάλια της Ευρώπης

Το Ρίο σας πέφτει μακριά, η Βενετία και η Νίκαια πολυφορεμένες; Αν ψάχνετε εναλλακτικές καρναβαλικές διαδρομές, η Ευρώπη έχει πολλές γωνιές που παραδίδονται στην έξαψη του καρναβαλιού. Σας δίνουμε κάποια από τα καλύτερα ραντεβού.

Tα «άγνωστα» καρναβάλια της Ευρώπης - εικόνα 1
Kαρναβάλι στην Κολονία

Κολονία Με πρίγκιπες και χωρικούς

Έξω καρδιά οι Ρηνανοί, ξεκινούν το καρναβάλι από το Νοέμβριο! Η γιορτή ανοίγει κάθε χρόνο την ενδέκατη ώρα της ενδέκατης ημέρας του ενδέκατου μήνα, αλλά κορυφώνεται με παρελάσεις, χορούς και αμετανόητη μπυροποσία στην παλιά πόλη από 15 έως 21/2. Πρώτες μπαίνουν στο χορό οι κυρίες με την παρέλασή τους στις 15/2 την οποία συνοδεύει η καρναβαλική τριαρχία, ο «Πρίγκιπας», ο «Χωρικός» και η «Παρθένος» και στις 18/2 οι μαθητές. Τα καλύτερα έπονται στη μεγάλη παρέλαση της Καθαρής Δευτέρας, όταν το μασκαρεμένο πλήθος κραυγάζει «Alaaf» και «Strubjer» απαιτώντας γλυκά και λουλούδια. Για να συλλέξετε τις σοκολάτες που θα εκτοξευθούν από τους καρναβαλιστές και να μπείτε καλύτερα στο κλίμα της γιορτής, ο Οργανισμός Τουρισμού της Κολονίας διαθέτει καρναβαλικά είδη, όπως σακούλες για τα γλυκά, το ημερολόγιο των εκδηλώσεων, αλλά και πακέτα διαμονής, στο γραφείο τους απέναντι από τον καθεδρικό ναό και στο www.koeln.de/tourismus.

Λουκέρνη Γλέντι από τα χαράματα

Το ότι οι Ελβετοί είναι... πρωινοί τύποι δεν μας κάνει εντύπωση, αλλά αυτοί πια σηκώνονται από τις 5 τα χαράματα για να υποδεχτούν τον Fritschi -το σύμβολο του καρναβαλιού της Λουκέρνης- και την κουστωδία του! Από τις 15/2 ως τις 21/2 η πιο ιστορική καρναβαλική πόλη της Ελβετίας, με παράδοση στις μασκαράτες ήδη από το Μεσαίωνα, ντύνεται αλλόκοτα και ξεφαντώνει στη γραφική παλιά πόλη και στις όχθες της λίμνης. Τα μπαράκια γεμίζουν από το πρωί, αλλά οι πιο δημοφιλείς εκδηλώσεις επικεντρώνονται σε τρεις-τέσσερις ημέρες: στις 15/2 και 17/2 όταν εκατοντάδες μουσικοί ξεχύνονται στην παλιά πόλη δημιουργώντας κομφούζιο στα εστιατόρια, την Καθαρή Δευτέρα με τη δεύτερη μεγάλη καρναβαλική παρέλαση και στις 20/2 από τη μεσημεριανή παιδική παρέλαση ως το Monsterkozert που κρατά τους πάντες άγρυπνους ως τις 4 το πρωί! Οργανώστε το ταξίδι σας από το α ώς το ω μέσω του www.luzern.org/en.

Tα «άγνωστα» καρναβάλια της Ευρώπης - εικόνα 2

Πτούι

Ακολουθώντας τους Kurenti

Με δύο χιλιάδες χρόνια ιστορία στα πλακόστρωτα δρομάκια του κι ένα πανέμορφο κάστρο να δεσπόζει πάνω από τις κόκκινες στέγες και την πεδιάδα του ποταμού Ντράβα, το Πτούι είναι από τις αγαπημένες μου πόλεις στη Σλοβενία. Πολύ περισσότερο δε τις έντεκα ημέρες του Kurentovanje, της διονυσιακής αποκριάς που τους έχει εξασφαλίσει εξέχουσα θέση στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Καρναβαλικών Πόλεων. Από τις 10 έως τις 20/2, η πόλη παραδίδεται στη διάθεση των Kurenti, οι οποίοι φορώντας προβιές, κουδούνια, τρομακτικές μάσκες μ' ένα χρωματιστό ράμφος για μύτη και κόκκινες μακριές γλώσσες, τριγυρνούν από σπίτι σε σπίτι για να διώξουν τα κακά πνεύματα. Λεπτομέρειες στο www.ptuj-tourism.si.

Tα «άγνωστα» καρναβάλια της Ευρώπης - εικόνα 3

Φοϊάνο

Ο παλιός είναι αλλιώς

Αν η Βενετία έχει το όνομα, η γραφική τοσκανική κωμόπολη στην καρδιά της κοιλάδας της Chiana έχει τη χάρη του πιο παλιού καρναβαλιού. Οι αλληγορικές μασκαράτες στο Φοϊάνο ξεκίνησαν το 1539 και κρατούν τους κατοίκους του σε κλίμα καρναβαλικό όλο το χρόνο ακόμα και σήμερα. Φάση θεατράλε, με κοστούμια και μάσκες που θυμίζουν Βενετία, σας περιμένει τις τέσσερις Κυριακές του Φλεβάρη στο ιστορικό κέντρο με τον περίφημο παλιάτσο του, τις αντίπαλες καρναβαλικές ομάδες (Bombolo, Azzurri, Rustici και Nottambuli), τις αλληγορικές παρελάσεις. Για όσους μάλιστα θέλουν να ταξιδέψουν ομαδικά, το τουριστικό γραφείο Συρίγος οργανώνει μια όμορφη εξαήμερη εκδρομή με εξορμήσεις στην Περούτζια, τη Φλωρεντία, το Μοντεπουλτσιάνο, το Τορτζιάνο, αλλά και μια Κυριακή στο Φοϊάνο, στις 8-13/2. Πληροφορίες στο 2103223000.

Ιωάννα Γκομούζα
jgomouza@athinorama.gr

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Η Hilton ανοίγει δέκα νέα resorts σε δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς

Δέκα νέα θέρετρα αναμένεται να ανοίξουν αυτό το καλοκαίρι σε νησιωτικούς προορισμούς της Μεσογείου, ανεβάζοντας τον αριθμό των resorts που διαχειρίζεται ή κατασκευάζει η Hilton σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική σε σχεδόν εκατό.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
25/04/2024

"Routes Europe 2024": Πρώτο και πάλι στην Ευρώπη το αεροδρόμιο της Αθήνας

Το αεροδρόμιο της Αθήνας κατέκτησε ξανά την πρώτη θέση για τη στρατηγική μάρκετινγκ και τις ενέργειές του για την ανάπτυξη της αγοράς της Αθήνας, στην κατηγορία άνω των 20 εκατομμυρίων επιβατών.

Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρεταννία: Ξεχωριστές προτάσεις για Πάσχα στην Αθήνα

Το εμβληματικό αθηναϊκό ξενοδοχείο, για τις μέρες του φετινού Πάσχα προτείνει εντυπωσιακές ιδέες δώρων από το "GB Corner Gifts & Flavors" και στρώνει πασχαλινό τραπέζι στο πλήρως ανακαινισμένο "GB Roof Garden" με το κάδρο της Ακρόπολης σε πρώτο πλάνο.

"Makedonia Palace", Θεσσαλονίκη: Ανάσταση αγναντεύοντας το Θερμαϊκό

Το πολυτελές ξενοδοχείο στη συμπρωτεύουσα, για τις κατανυκτικές μέρες του Πάσχα έχει ετοιμάσει γαστρονομικές προτάσεις που συνδυάζουν τη φινέτσα με την ελληνική παράδοση.

Ξεχωριστά ξενοδοχεία και εστιατόρια για Πάσχα σε Αττική και Αργοσαρωνικό

Μπορεί το Πάσχα για τους περισσότερους το μυαλό να τρέχει στην εξοχή, η Αθήνα έχει όμως τη δική της γραφικότητα με ιστορικές εκκλησίες ανά την πόλη, με την Πλάκα και Λυκαβηττό να μαγνητίζουν τα βλέμματα.

Η Αθήνα στις καλύτερες ευρωπαϊκές πόλεις για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια

Η Αθήνα βρίσκεται ανάμεσα στις 20 κορυφαίες πόλεις της Ευρώπης για εκπαιδευτικά οικογενειακά ταξίδια και συγκεκριμένα στην 11η θέση.

Ρουμελιώτικο Πάσχα στη Λιβαδειά με έθιμα και παραδόσεις

Δείτε τι ετοιμάζει ο Δήμος Λεβαδέων για το φετινό Πάσχα.