Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Μιχάλης Κούλογλου Orycton Kyanos Wines Σαντορίνη Ασύρτικο

  

Αποτέλεσμα μιας μακράς, πολυετούς διεργασίας, μιας ιδέας που "ζυμώθηκε" για πολλά χρόνια, ώσπου να πάρει την τελική της μορφή, το Orycton της Kyanos Wines που ιδρύθηκε μόλις το 2021 δεν είναι ένα τυχαίο Ασύρτικο Σαντορίνης. Από την πρώτη κιόλας χρονιά της κυκλοφορίας του, το κρασί που εμπνεύστηκε και υλοποίησε ο νεαρός οινοποιός Μιχάλης Κούλογλου ξεχώρισε, φτάνοντας μέχρι τη διάκριση Best in Show ανάμεσα σε 20.000 ετικέτες από όλο τον κόσμο, στον κορυφαίο διεθνή διαγωνισμό Decanter.  Στο πλαίσιο της "Selene Vedema 2025" το δοκιμάσαμε ανάμεσα στα Σαντορινιά κρασιά υψηλής ποιότητας στο πλαίσιο του Masterclass του Master of Wine Γιάννη Καρακάση "Santorini vs the World" και συζητήσαμε με τον Μιχάλη για την πορεία του στο χώρο του κρασιού από τα πρώτα του βήματα στο χώρο όταν σπούδαζε χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και έπαιρνε το βάπτισμα του πυρός στον χώρο της οινοποίησης στην Ικαρία μέχρι την εμπλοκή του με τα παράδοξα του Σαντορινιού κρασιού, με το οποίο αποδείχθηκε ότι... έχει καλή χημεία, και τα σχέδιά του για τη μικροοινοποίηση. 

Μιχάλης Κούλογλου Kyanos Wines Orycton Σαντορίνη κρασί Ασύρτικο

Πότε κατάλαβες ότι ήθελες να ασχοληθείς με το κρασί και γιατί; Ποιά ήταν τα πρώτα σου βήματα στον χώρο;

Σπούδασα Χημεία στο Πανεπιστήμιο Πατρών και πάντα με γοήτευε ο τομέας της βιοχημείας. Κάπου στα μέσα των σπουδών μου ένιωσα ότι θέλω να στραφώ προς τη φύση την γεωπονία και την γεωργία και εκεί συναντήθηκα με το κρασί. Τότε αντιλήφθηκα ότι το κρασί είναι ο ιδανικός συνδυασμός Επιστήμης και Τέχνης, ή καλύτερα μια τέχνη με επιστημονικό υπόβαθρο. Δούλεψα δίπλα σε καταξιωμένους οινοποιούς, τεχνολόγους και βιοδυναμιστές, τόσο σε μεγάλα οινοποιεία όσο και σε οικογενειακής κλίμακας. Έμαθα πολλά μέσα από την πράξη και από την τριβή με διαφορετικές φιλοσοφίες. Τα πρώτα μου βήματα τα έκανα στο οινοποιείο του Αφιανέ που βρίσκεται σε ένα πολύ ιδιαίτερο τόπο, την Ικαρια! Ο χρόνος εκεί ήταν ένα ταξίδι ζωής για εμένα...

Μιχάλης Κούλογλου Kyanos Wines Orycton Σαντορίνη κρασί Ασύρτικο

Πώς βρέθηκες στη Σαντορίνη;

Το ταξίδι μου στη Σαντορίνη ξεκίνησε το 2015, μέσα από μια συνεργασία με τον Απόστολο Μούντριχα και το Κτήμα Αβαντίς. Η Σαντορίνη, για εμένα, είναι η "Μέκκα" του ελληνικού λευκού κρασιού.

Πάντα με έλκυε η πρόκληση αυτού του ιδιαίτερου τόπου. Όταν ήρθα για πρώτη φορά, ένιωσα αμέσως το δέος που εμπνέει ο αμπελωνας του νησιού. Το ηφαιστειακό έδαφος, το ακραίο κλίμα, οι άνεμοι, όλα μαζί συνθέτουν έναν μοναδικό κόσμο. Έμεινα και ζω εδώ τα τελευταία δέκα χρόνια.

Μιχάλης Κούλογλου Kyanos Wines Orycton Σαντορίνη κρασί Ασύρτικο

Πώς αισθάνθηκες μπαίνοντας ως νέος σε αυτόν τον εμβληματικό για το κρασί τόπο;

Ως νέος οινολόγος, εντυπωσιάστηκα βαθιά από τις ποικιλίες και τον ιδιαίτερο τρόπο οινοποίησης στη Σαντορίνη. Το κρασί του νησιού είναι γεμάτο "παράδοξα" και εξαιρέσεις σε σχέση με όσα γνωρίζουμε για το κρασί γενικότερα και αυτό το καθιστά μοναδικό αλλά και απαιτητικό. Παράλληλα, συνειδητοποίησα ότι πρόκειται για μια δύσκολη "πίστα”, κυρίως λόγω του υψηλού επιπέδου και του ανταγωνισμού που επικρατεί εδώ.

Ωστόσο, αρκετοι με αγκάλιασαν και βρήκα πολύτιμους δασκάλους και συνεργάτες. Ξεκίνησα δουλεύοντας δίπλα τους, ακολουθώντας τις παραδοσιακές μεθόδους οινοποίησης, και σιγά σιγά βρήκα τη δική μου φωνή μέσα από τη μικροοινοποίηση.

Ποιά είναι η φιλοσοφία της Kyanos Wines; Πώς συνδυάζεις την προσωπική σου ταυτότητα με την παράδοση του νησιού;

Η Kyanos Wines είναι ταυτισμένη με τη φιλοσοφία της μικροοινοποίησης. Μικρες παραγωγες λίγες φιάλες, και αμέριστη φροντίδα για την παραγωγή υψηλής ποιότητας οίνων χωρίς περιορισμούς. Τα τελευταία δέκα χρόνια, έχω μάθει να σέβομαι βαθιά αυτόν τον τόπο· τη μοναδική του ιστορία, τη γη, το αμπέλι, τους ανθρώπους του. Νιώθω ότι ταυτίζομαι με τη νησιωτική, αρχαιολογική και οινοποιητική του κληρονομιά. Με τον δικό μου τρόπο, προσπαθώ, βήμα βήμα, σαν να τοποθετώ μικρά λιθαράκια, να συμβάλλω στην προστασία και την ανάδειξή της.

Μιχάλης Κούλογλου Kyanos Wines Orycton Σαντορίνη κρασί Ασύρτικο

Μίλησέ μας για το Orycton. Τι πιστεύεις ότι το κάνει ξεχωριστό και πώς προέκυψαν οι πρώτες διακρίσεις του;

Το Orycton είναι 100% πρόρωγο ασύρτικο, προερχόμενο από δύο αγαπημένους μου αμπελώνες: τον Πύργο και το Ακρωτήρι. Ο πρώτος δίνει έντονα φρουτώδη και πληθωρικά κρασιά με εναν ιδιαιτερο τανικο χαρακτηρα, ενώ ο δεύτερος προσφέρει λεμονατη κοφτερή οξύτητα με εντονα το αισθημα της αλατοτητας. Αυτός ο συνδυασμός δημιουργεί μια "μελωδία" που βρίσκει ισορροπία μέσα από τον χρόνο. Οινοποιούνται ξεχωριστά, σε διαφορετικές δεξαμενές, και κάπου μετά την περίοδο των Χριστουγέννων πραγματοποιείται το τελικό χαρμάνι. Συνολικά, το κρασί παραμένει περίπου έναν χρόνο στη δεξαμενή, ωριμάζοντας σε επαφή με τις οινολάσπες του.

Προσωπικά, θεωρώ πως το Orycton είναι αποτέλεσμα μιας μακράς, πολυετούς διεργασίας, μιας ιδέας που "ζυμώθηκε" μέσα μου για πολλά χρόνια, ώσπου να πάρει την τελική της μορφή. Από την πρώτη κιόλας χρονιά, το κρασί ξεχώρισε, φτάνοντας μέχρι τη διάκριση Best in Show ανάμεσα σε 20.000 ετικέτες από όλο τον κόσμο, στον διεθνή διαγωνισμό Decanter. Για μένα, αυτή η αναγνώριση ήταν μια τεράστια δικαίωση, πάνω απ’ όλα, μια βαθιά ηθική ικανοποίηση. Ήταν εντυπωσιακο. Δεν περίμενα τόσο μεγάλη αναγνώριση από την πρώτη κιόλας χρονιά. Ήταν μια επιβεβαίωση ότι ο κόπος και η προσήλωση αξίζουν.

Πώς βλέπεις το Orycton να εξελίσσεται μες στο χρόνο;

Το Ασύρτικο είναι ποικιλία με μεγάλο δυναμικό παλαίωσης. Το Orycton μπορεί να εξελιχθεί για πολλά χρόνια στο μπουκάλι, αποκτώντας πολυπλοκότητα, συμπύκνωση και πολύπλευρα στοιχεία ορυκτοτητας. Θέλω κάθε χρονιά να εκφράζει το μοναδικο συνδυασμό του ασύρτικου και του ηφαιστειογενούς terroir.

Μιχάλης Κούλογλου Kyanos Wines Orycton Σαντορίνη κρασί Ασύρτικο

Πόσες φιάλες βγάζετε;

Η παραγωγή κυμαίνεται περίπου στις 3.000 φιάλες ετησίως, και πάντα μέσα στα πλαίσια της φιλοσοφίας της μικροοινοποίησης δεν θα ήθελα να ξεπεράσει τις 4.500. Όταν οι νέοι αμπελώνες αρχίσουν να αποδίδουν —και, φυσικά, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν— θα δούμε νέες ετικέτες, με διαφορετικές προσεγγίσεις στην οινοποίηση, πάντοτε όμως με την ίδια φιλοσοφία.

Πού διατίθεται το κρασί; Είναι η οινοποίηση μέχρι στιγμής βιώσιμο επάγγελμα για σένα;

Στη Σαντορίνη, το κρασί διατίθεται σε επιλεγμένες κάβες και εστιατόρια, ενώ στην υπόλοιπη Ελλάδα συνεργαζόμαστε ήδη από τον πρώτο χρόνο με την Cava Oak και την εταιρεία Sofeas στη Βόρεια Ελλάδα. Είμαι ικανοποιημένος, γιατί βλέπω ότι υπάρχει ειλικρινής ανταπόκριση και εκτίμηση για αυτό που κάνουμε.

Η οινοποίηση δεν είναι εύκολο επάγγελμα, απαιτεί υπομονή, αφοσίωση και λίγη εμμονή. Όμως, όταν συνδυάζεται με μεράκι και συνέπεια, μπορεί να είναι βιώσιμη και βαθιά δημιουργική. Σε συνδυασμό με τη δραστηριότητά μου στην Kyanos Wines, αλλά και την εργασία και συμβουλευτική μου παρουσία σε άλλα οινοποιεία, θα έλεγα πως, ναι είναι ένα βιώσιμο επάγγελμα.

Μιχάλης Κούλογλου Kyanos Wines Orycton Σαντορίνη κρασί Ασύρτικο

Ποιά είναι τα επόμενα βήματα;

Τα επόμενα βήματα περιλαμβάνουν τη συνεχή φύτευση νέων αμπελώνων και την ενίσχυση της συνεργασίας με τους τοπικούς καλλιεργητές.

Στόχος μου είναι, μέσα στα επόμενα χρόνια, η Kyanos Wines να αποκτήσει τον δικό της χώρο· ένα μικρό, παραδοσιακό οινοποιείο, όπου θα μπορώ να εφαρμόσω νέες μεθόδους, να δημιουργήσω νέες ετικέτες και να εξελίξω περαιτέρω τη φιλοσοφία της μικροοινοποίησης

Τι κρατάς από τη Vedema 2025;

Κρατώ την όμορφη, γιορτινή ατμόσφαιρα — αυτή που φέρνει τον κόσμο πιο κοντά στο κρασί της Σαντορίνης και όλους εμάς πιο κοντά μεταξύ μας. Χαίρομαι ιδιαίτερα που αυτή η γιορτή, που ξεκίνησε με το όραμα του αείμνηστου κυρίου Γιώργου Χατζηγιάννη, συνεχίζεται σήμερα με συνέπεια και πάθος από τον κύριο Γιάννη Καρακάση.

Αν και η διοργάνωση είχε την ατμόσφαιρα γιορτής, ο προβληματισμός για το μέλλον του Σαντορινιού αμπελώνα ήταν παρών. Ποιά είναι άποψή σου για τα επόμενα βήματα που πρέπει να γίνουν για την προστασία αυτού του μοναδικού οινικού κεφαλαίου; Εσύ στην πράξη πώς κινείσαι από άποψη παραγωγής/καλλιέργειας;

"Για πολλά χρόνια λέγαμε ότι ο αμπελώνας "συρρικνώνεται” λόγω της ανοικοδόμησης του νησιού· σήμερα, δυστυχώς, μπορούμε να πούμε πως ο αμπελώνας "πεθαίνει". Και η αιτία δεν είναι μία."

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι μοναδικός, αλλά τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε πραγματικό κίνδυνο από την εγκατάλειψη, την πίεση της τουριστικής ανάπτυξης και φυσικά την κλιματική αλλαγή. Είναι ένα ζήτημα που πονάει βαθιά. Για πολλά χρόνια λέγαμε ότι ο αμπελώνας "συρρικνώνεται” λόγω της ανοικοδόμησης του νησιού· σήμερα, δυστυχώς, μπορούμε να πούμε πως ο αμπελώνας "πεθαίνει". Και η αιτία δεν είναι μία. Είναι πολυπαραγοντική: η παρατεταμένη ανομβρία, η κλιματική αλλαγή, η ελλιπής κρατική στήριξη, αλλά και η κακή καλλιεργητική διαχείριση έχουν οδηγήσει στη σημερινή κατάσταση.

Δεν πιστεύω πως ο αμπελώνας της Σαντορίνης θα εξαφανιστεί, σίγουρα όμως θα συρρικνωθεί. Το ερώτημα είναι τι κάνουμε εμείς στο μεταξύ, μέχρι να εφαρμοστούν συλλογικά και ουσιαστικά μέτρα.

Αρχικά, ο καθένας πρέπει να ασχοληθεί ενεργά με το δικό του αμπέλι. Οι βασικοί άξονες είναι η αναμπέλωση και η σωστή διαχείριση του νερού ώστε η καλλιέργεια να μπορέσει να επιβιώσει μέχρι να υπάρξει συνολική στρατηγική αντιμετώπιση. Ήδη τα οινοποιεία στο νησι, σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, αναζητούν λύσεις για τη δημιουργία αρδευτικών δικτύων για την αξιοποίηση νερού από τους βιολογικούς καθαρισμούς. Παράλληλα, υπάρχουν νέες τεχνολογίες που μπορούν να παράγουν νερό από την υγρασία και τον αέρα· το στοίχημα είναι να δούμε πώς θα μπορούσαν να εφαρμοστούν στις ακραίες συνθήκες του νησιού.

Σε προσωπικό επίπεδο, οι προσπάθειές μου εστιάζουν στη συνεχή φύτευση νέων αμπελώνων και στην αναδιάρθρωση παλαιών, με γνώμονα τις παραδοσιακές τεχνικές καλλιέργειας — σε ορισμένες περιπτώσεις είναι μονόδρομος, όπως στο παραδοσιακό κλάδεμα — αλλά και με την ενσωμάτωση σύγχρονων, επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων που κάνουν τη φροντίδα του αμπελώνα πιο βιώσιμη και λιγότερο απαιτητική σε εργατικά χέρια.

Επιπλέον, συνεργάζομαι στενά με καλλιεργητές που φροντίζουν παραδοσιακούς αμπελώνες, παρέχοντας τόσο πρακτική όσο και συμβουλευτική υποστήριξη. Σε κάθε περίπτωση, προσπαθώ να στηρίζω με κάθε τρόπο την τοπική καλλιέργεια.

Διαβάστε Επίσης

Ερχόμενος στη Σαντορίνη χωρίς οινοποιείο πώς εισπράττεις την άποψη ότι όσο συρρικνώνεται ο τοπικός αμπελώνας "προηγούνται” όσοι επενδύουν σοβαρά στο νησί και έχουν έδρα εδώ;

"'Έχω αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου σε αυτό το νησί, και θεωρώ πως και αυτή είναι μια ουσιαστική μορφή επένδυσης. Δεν βλέπω τη Σαντορίνη ως "ευκαιρία". Τη βλέπω ως τόπο ζωής, δημιουργίας και έμπνευσης."

Το κατανοώ. Ωστόσο, η παρουσία μου εδώ, οι συνεργασίες μου με ανθρώπους του νησιού που υπηρετούν το κρασί της Σαντορίνης με σεβασμό και συνέπεια, καθώς και το γεγονός ότι ζω και εργάζομαι στη Σαντορίνη τα τελευταία δέκα χρόνια, δείχνουν ξεκάθαρα τη δέσμευσή μου.

Έχω αφιερώσει ένα σημαντικό κομμάτι της ζωής μου σε αυτό το νησί, και θεωρώ πως και αυτή είναι μια ουσιαστική μορφή επένδυσης.

Δεν βλέπω τη Σαντορίνη ως "ευκαιρία". Τη βλέπω ως τόπο ζωής, δημιουργίας και έμπνευσης.

Μιχάλης Κούλογλου Kyanos Wines Orycton Σαντορίνη κρασί Ασύρτικο

Πώς φαντάζεσαι την Kyanos Wines σε δέκα χρόνια;

Ως μια μικρή οινοποιία, με σταθερή ταυτότητα, δικό της χώρο, νέα projects και ακόμα πιο δυνατή σύνδεση με τη γη της Σαντορίνης.

Ποιά είναι τα αγαπημένα σου κρασιά;

Εκτός από το Ασύρτικο, αγαπώ τα Chardonnay και Riesling, γιατί συνδυάζουν οξύτητα, πολυπλοκότητα και μακρά παλαίωση.

Με τι να συνδυάσουμε το Orycton;

Το Orycton είναι ένα premium Σαντορίνης. Ταιριάζει εξαιρετικά με θαλασσινά, ψάρια στη σχάρα, αλλά και με πιο απαιτητικά πιάτα όπως αχινοι ή χτένια. Επίσης, λόγω της δομής του, μπορεί να συνοδεύσει και ώριμα τυριά ακομη και αντικριστά καλοψημένα κρέατα.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Ο επισκέπτης δεν μένει απλώς κάπου, αλλά ζει, εργάζεται, συναναστρέφεται"- Τα νέα standards της φιλοξενίας

Με αφορμή το Hotel Experience ένα διήμερο exhibition- congress αφιερωμένο στον σχεδιασμό, την κουλτούρα και τη στρατηγική brand στη φιλοξενία, ο Βασίλης Μπαρτζώκας, ιδρυτής της Design Ambassador, μας παρουσιάζει το όραμα πίσω από τη διοργάνωση.

ΓΡΑΦΕΙ: ΛΕΝΑ ΓΚΟΒΑΡΗ
09/10/2025

Αποστολή Σαντορίνη: Ο φετινός τρύγος μέσα από τα πρόσωπα, οι προκλήσεις μίας ιδιαίτερης χρονιάς και η επόμενη μέρα

Ταξιδέψαμε στη Σαντορίνη, βιώσαμε από κοντά την εμπειρία του φετινού τρύγου και συνομιλήσαμε με τα πρόσωπα των οινοποιείων τα οποία μεταφέρουν το αφήγημα από όλες τις πτυχές.

Το Hilton Chania Old Town Resort & SPA ανοίγει τις πόρτες του στην Κρήτη τo 2026

Το νέο ξενοδοχείο θα προσφέρει στους επισκέπτες 85 δωμάτια και σουίτες με θέα στη θάλασσα και ιδιωτικές πισίνες,γαστρονομικές εμπειρίες και σύγχρονες συνεδριακές εγκαταστάσεις

Τα ξενοδοχεία του Λιονέλ Μέσι στη Melia Hotels International

Τι συμβαίνει όταν ο ποδοσφαιρικός θρύλος Λιονέλ Μέσι ενώνει τις δυνάμεις του με έναν από τους κορυφαίους ξενοδοχειακούς ομίλους στον κόσμο;

O Δυτικός Όλυμπος περιμένει τους εκδρομείς της 28ης Οκτωβρίου

Η ομάδα Ορεινού Εναλλακτικού Τουρισμού Ατραπός διοργανώνει πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές με έδρα το κεφαλοχώρι Λιβάδι.

Οι διακοπές εμπειρίας στην Ελλάδα προκαλούν το ενδιαφέρον των Βρετανών

Ο ΕΟΤ Ηνωμένου Βασιλείου & Ιρλανδίας παρουσίασε τις απεριόριστες δυνατότητες της Ελλάδας για βιώσιμες και εμπειρικές διακοπές στη φύση, μέσα από στοχευμένες δράσεις στη βρετανική αγορά.

Τριφυλία: Το κρυμμένο διαμάντι που τα έχει όλα- Ακόμη και πύργο του Άιφελ

Ο παραγνωρισμένος δήμος Τριφυλίας δεν έχει παραδοθεί στον τουρισμό, αλλά λειτουργώντας χέρι- χέρι με τον πρωτογενή τομέα, δείχνει να διαθέτει τα πάντα. Ακόμη και πύργο του Άιφελ.