Birbili: Το κυκλαδίτικο βαρκόσπιτο που έγινε αξιολάτρευτο wine&deli στέκι της Ανάφης

Στον Άγιο Νικόλα, το ήρεμο λιμάνι του γοητευτικού, αιγαιοπελαγίτικου νησιού, η Ιόλη Βρυχέα και ο Πάνος Στογιάννης δημιούργησαν έναν τόπο ιδανικό για στιγμές θερινής ανεμελιάς με επιλεγμένα ελληνικά κρασιά, μικρά πιάτα και διαλεχτά προϊόντα άξιων παραγωγών.

Birbili

Μπιρμπίλια κατά τόπους στην Ελλάδα αποκαλούν τα μικρά ωδικά πουλάκια -όπως τα αηδόνια- μα τούτο το αναφιώτικο "Birbili" κελαηδάει κάπως αλλιώς. Τιτιβίζει παρεΐστικες ιστορίες ελληνικού κρασιού, τοπικών γεύσεων και easy going καλοκαιρινών συναναστροφών, τα μαγικά απογεύματα και τις έναστρες νύχτες του Αιγαίου. 

Το νέο wine&deli στέκι της Ανάφης φωλιάζει σε παλιό βαρκόσπιτο στην άκρη του ήσυχου λιμανιού του νησιού, λίγα μόλις μέτρα από τη θάλασσα. Το ξεχωρίζεις αμέσως από τα τιρκουάζ τραπεζάκια, που "γράφουν" εντυπωσιακά στους κάτασπρους τοίχους, πετυχαίνοντας -πράγμα καθόλου εύκολο- να κλέψουν για λίγο το βλέμμα σου από την ομορφιά του αιγαιοπελαγίτικου τοπίου.

Στα τραπεζάκια αυτά συναντιούνται καθημερινά Έλληνες και ξένοι παραθεριστές -ειδικά όσοι μένουν στο Κλεισίδι καταφτάνουν με τα πόδια από το χωμάτινο μονοπάτι που ενώνει τους δυο γειτονικούς όρμους- κόσμος που δουλεύει σεζόν και παρέες ντόπιων. Άλλοι έρχονται για να κλείσουν χαλαρά τη μέρα τους με καλό κρασί και κάποιο μεζέ αγναντεύοντας ένα ατόφια κυκλαδίτικο σκηνικό και άλλοι για να ανοίξουν τη νύχτα τους πριν τραβήξουν για τα μαγαζιά της Χώρας, που απέχει μόλις 4’-5’ με το τοπικό λεωφορείο ή αυτοκίνητο. 

Birbili

Όλοι οι άνθρωποι του "Birbili"

Ο μικροσκοπικός εσωτερικός χώρος του βαρκόσπιτου μετατράπηκε αριστοτεχνικά από την Ιόλη Βρυχέα και τον Πάνο Στογιάννη στην καλαίσθητη μοντέρνα κουζίνα του αναφιώτικου μεζεδοπωλείου που άνοιξε στα μέσα του φετινού Ιούλη. Το ταλαντούχο δίδυμο, γνωστό στο αθηναϊκό εστιατορικό κοινό από το επιτυχημένο Annie Fine Cooking, μπόρεσε επιπλέον να χωρέσει στα λίγα τετραγωνικά που είχε στη διάθεσή του εκτός από τα ψυγεία-βιτρίνες που συντηρούν τα κρασιά και μια σειρά ράφια με προϊόντα μικρών παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Τους εκλεπτυσμένους μεζέδες και τα μικρά πιάτα του "Birbili"φροντίζει η Ηλέκτρα Σίμου. Με ευγένεια και χαμόγελο στο σέρβις, η Τζένη και η Βιβή.

Τι θα φάμε 

Με τον κατάλογο των γεύσεων να εναλλάσσεται συχνά, ξεχωρίζουμε όσα πετύχαμε στις δικές μας επισκέψεις. Απολαυστικά νόστιμα και χορταστικά, τα κασιώτικα ντολμαδάκια με γιαούρτι, η σαλάτα με τα βλίτα, τις πατάτες και τα κολοκυθάκια που ανεβαίνει ένα γευστικό σκαλοπάτι παραπάνω χάρις το τρίμμα αυγοτάραχου, τα ντοματένια ρεβίθια με το σκουμπρί και η σαλάτα με πλιγούρι, καπνιστή πέστροφα και μπόλικα φρέσκα μυρωδικά. Ως συνοδευτικά του κρασιού ή του τσίπουρου και της ρακής, αξίζει ακόμη να δοκιμάσει κανείς την ισορροπημένη ταραμοσαλάτα, αλλά και τα πολύ ξεχωριστά τυριά και αλλαντικά από την Ιθάκη, την Εύβοια και την Κέρκυρα. Σχετικά με τις τιμές του, το μενού κυμαίνεται μεταξύ €5 (με πιάτα όπως η μελιτζανοσαλάτα και ο μαρινάτος γαύρος) και €9 (η ξεχωριστή αλμύρα με μανούρι, βερίκοκο και χαρουποπαξίμαδο).

Birbili

Τι θα πιούμε

Η λίστα κρασιών του "Birbili" "χαιρετίζει" περήφανα πολλές περιοχές του ελληνικού αμπελώνα από την Κρήτη και τη Σαντορίνη μέχρι την Αττική, την Εύβοια, τη Νεμέα, τη Γουμένισσα ή τη Νάουσα. Όσοι αγαπούν τα λευκά, στο Birbili θα βρουν ασύρτικο, κυδωνίτσα, μαλαγουζιά, μελισσάκι, βιδιανό, σαββατιανό, οι φαν των ροζέ γεύονται αφρίζοντες και μη οίνους από ξινόμαυρο, λημνιό και λημνιώνα, μοσχάτο σπίνας και μαυροκούνδουρα, ενώ εκείνοι που ποντάρουν στα κόκκινα και το καλοκαίρι θα διαλέξουν ανάμεσα σε ξινόμαυρο και κοτσυφάλι. Οι τιμές των φιαλών ξεκινούν από €28 και φθάνουν μέχρι €62. Επαρκείς είναι πάντως και οι επιλογές σε ποτήρι που αρχίζουν από 6€ (λευκό από ξινόμαυρο "Ουδέν Οίδα" 2024 των Κτήματος Χατζηβαρύτη & Annie Fine Cooking) και φτάνουν έως τα €9. Παίζουν πάντως και αξιόλογα αποστάγματα, Τσίπουρο Κατώγι Αβέρωφ, Τσικουδιά 35 από syrah, Τσικουδιά 35 με μέλι και θυμάρι, μεσολογγίτικο Ούζο Τρικενέ και Μυτιληνιό Veto, ενώ δεν λείπουν και μια σειρά ξεδιψαστικές μπίρες

"Γκουρμεδιές" take away

Τις λιχουδιές του deli, αλλά και τα ιδιαίτερα τυράκια και αλλαντικά του Birbili μπορείς είτε να τα γευτείς επί τόπου είτε να τα πάρεις μαζί σου, όπως κάνουν αρκετοί νοστιμίζοντας τις στιγμές τους στις βεράντες των ενοικιαζόμενων δωματίων ή των ξενοδοχείων στο οποίο μένουν. Ανάμεσα σε άλλα στα ράφια του Birbili βρίσκεις γλυκά του κουταλιού βύσσινο και κυδώνι "Αχιλλεία" από το Πήλιο, σπάνιες γεύσεις όπως η φτέρη και τα τσιτσίραβλα τουρσί της ίδιας εταιρείας, καππαρόφυλλα Mani από τη Λακωνία, premium εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα (8K από τη Μονεμβασιά,  MyLesvos από τη Λέσβο και βιολογικό di Morea από τη Μεσσηνία), συριανή αγκινάρα τουρσί και μαραθοπολτό από το παραδοσιακό παντοπωλείο του Πρέκα στην Ερμούπολη. 

Το "Birbili" δεν είναι ένα ακόμη wine & deli μαγαζί σε κάποια φασέικη ή luxurious παραθαλάσσια τουριστική ζώνη. Είναι εμπειρία βγαλμένη απ’ τα αξέχαστά μας καλοκαίρια στις αλλοτινές Κυκλάδες, σε ένα τοπίο αλώβητο, λιτό, ήρεμο και ακαταμάχητα γοητευτικό. 

Info: "Birbili", Όρμος Αγίου Νικολάου, Ανάφη, Τ. 2286 062352, IG: birbili.anafi

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Συμπόσιο Aegean Cuisine Cyclades 2025 στην Σύρο: Όλα όσα αξίζει να δεις

Το τελικό πρόγραμμα του διημέρου των εκδηλώσεων για την αγροδιατροφή και τη νησιωτική ανθεκτικότητα, που θα διεξαχθεί στη Σύρο είναι γεμάτο εκπλήξεις.

ΓΡΑΦΕΙ: ΚΡΙΣΤΥ ΠΕΡΡΗ
16/10/2025

The World's 50 Best Hotels: Η λίστα 51-100 για τα καλύτερα ξενοδοχεία του 2025

Η λίστα των The World’s 50 Best Hotels μεγαλώνει και παρουσιάζει για πρώτη φορά την κατάταξη 51–100.

Το ξενοδοχείο-προορισμός στη Τζιά που αποθεώνει το Condé Nast Traveler

Σε ένα από τα πιο αυθεντικά νησιά των Κυκλάδων, εκεί όπου το γαλάζιο συναντά τη διακριτική πολυτέλεια, ένα νέο resort καταφέρνει να βρεθεί στο επίκεντρο της διεθνούς προσοχής.

Ο Όλυμπος βρήκε το boutique hotel του!

Το τεσσάρων αστέρων "Olympus Mediterranean Boutique Hotel" στο Λιτόχωρο υποδέχεται τα weekends του φθινοπώρου και του χειμώνα στα καλύτερά του.

Η νέα εποχή του Athenaeum Eridanus: Πολυτέλεια, τέχνη και φιλοξενία στην καρδιά της Αθήνας

Με ένα λαμπερό cocktail party και φόντο τη φωτισμένη Ακρόπολη, ο Όμιλος Athenaeum Hotels εγκαινίασε το ανανεωμένο 4* plus Athenaeum Eridanus Luxury Hotel.

Για τον Μιχάλη Κούλογλου, η Σαντορίνη δεν είναι "ευκαιρία" αλλά τόπος ζωής

Συναντήσαμε τον οινοποιό της Kyanos Wines στη Vedema 2025 και μιλήσαμε για τη διεθνή επιτυχία του Orycton και το μέλλον της μικροοινοποίησης.

Αυτό το ανερχόμενο boutique οινοποιείο βρίσκεται σε ένα νησί που μάλλον δεν έχεις πάει

Η Ιωάννα Βαμβακούρη μας ξεναγεί στο πρώτο οινοποιείο στη Θηρασιά που άνοιξε μαζί με τους Βαγγέλη Γεροβασιλείου και Βασίλη Τσακτσαρλή και μοιράζεται μαζί μας ένα διαφορετικό οινικό όνειρο.