
Από όλες τις Κυκλάδες, η Σίφνος είναι αυτή που ζει και αναπνέει σε αργούς ρυθμούς. Από τις πεζοπορίες στα αναρίθμητα μονοπάτια και τις υπομονετικές μαλάξεις του πηλού στα κεραμοποιεία μέχρι τις διστακτικές βουτιές από τα βράχια της Χρυσοπηγής και τη 12ωρη ιεροτελεστία της ρεβυθάδας, όλα απαιτούν το χρόνο τους. Όπως και το παρακάτω εκτενές οδοιπορικό.
Η Σίφνος με εξέπληξε. Όσο προετοιμασμένη και αν ήμουν από τον βομβαρδισμό εικόνων και πληροφοριών αφιερωμένες στο "νησί της γαστρονομίας και της πεζοπορίας". Αρχικά με το αποκορύφωμα μιας ανοιξιάτικής ανθοφορίας που εντυπωσίασε ακόμη και τους ντόπιους, παρότι οι ίδιοι γνώριζαν καλά πως το νησί τους δεν είναι συνηθισμένος κυκλαδίτικος ξερότοπος. Εκεί ανάμεσα σε λιβάδια με μαργαρίτες και παπαρούνες, ξεκίνησε ένα αναπάντεχο φυσιολατρικό, γαστρονομικό, ταξικό roller coaster.

Παρόλο που η ισοπεδωτική τουριστική βιομηχανία έχει αρχίσει να απλώνει τα χέρια της και σε αυτό το νησί των Κυκλάδων, η Σίφνος ακροβατεί με αρμονία ανάμεσα σε αντίθετους κόσμους. Στον αντίποδα ενός μοχίτο των 5 ευρώ βρίσκεται μια ετικέτα από ελληνικό αμπελώνα στα 100 ευρώ. Για κάθε απλό αλλά περιποιημένο δωμάτιο με γαλάζια παντζούρια υπάρχει μια βίλα με προσεκτικά επιμελημένη boho διακόσμηση. Στην ωραιότερη παραλία θα σε οδηγήσει ένα δαιδαλώδες μονοπάτι ανάμεσα σε ξερολιθιές, ή ένα γρήγορο σκάφος. Όσο περιζήτητο είναι το τοπικό μαστέλο (κατσικάκι στον ξυλόφουρνο) άλλο τόσο είναι το σεβίτσε με πελαγίσιο ψάρι που φτάνει καθημερινά από τα καΐκια.
Ότι από τα παραπάνω και να επιλέξεις, σίγουρα θα δοκιμάσεις ρεβυθάδα. Αυτήν η γευστική επιτομή της απλότητας είναι πολλά περισσότερα από ένα πεντανόστιμο φαγητό της ελληνικής cucina povera. Είναι ένας κοινωνικός κώδικας, μια αφορμή για συνάντηση όταν κάθε Σάββατο βράδυ όλοι ανεξαιρέτως μαζεύονται στους φούρνους προκειμένου να παραδώσουν στην φωτιά τις γάστρες τους, για τις επόμενες 12 ώρες. Και αν το σκεφτείς η Σίφνος μοιάζει με τη ρεβυθάδα της. Χρειάζεται υπομονή για να την ανακαλύψεις.

Απολλωνία: Το νησιώτικο σαλόνι
Δεν την αποκαλούν "Χώρα" κι αυτό κάτι λέει. Η Απολλωνία, με τ’ όνομα του θεού του φωτός και της αρμονίας, είναι η καλλιεργημένη ψυχή της Σίφνου, μιας νησιωτικής γης που έχει βγάλει κατά πρώτον δασκάλους και ποιητές ((Ιωάννης Γρυπάρης, Αριστομένης Προβελέγγιος, Τίτος Πατρίκιος κα) και στη συνέχεια τους περίφημους μάγειρες. Αν η Απολλωνία θεωρείται η καρδιά της Σίφνου, τότε το Στενό (έτσι απλά, με Σ κεφαλαίο) αποτελεί τη zipαρισμένη βιτρίνα του. Εδώ θα βρεις ντιζαϊνάτα μαγαζιά, κοσμηματοπωλεία, καφενεία και στέκια για bar hopping. Για αναπάντεχο street food - σκέψου μπρoυσκέτες με σολομό και wasabi αλλά και επικά burger- συνοδεία κρασιών πιάσε τις μαξιλάρες που απλώνει έξω ο "Ίσαλος". Την πιο προνομιακή θέση έχει το "Cosi"(6979777813) για κοκτέιλ στο χέρι, ενώ πιο κάτω το "Μπότζι"( 2284032358) από το 1993 με δυνατές μουσικές και ακόμη πιο δυνατά κοκτέιλ δεν απογοητεύει. Αν θέλεις μια τηλεμεταφορά σε rock n roll εποχές, το "Δόλωμα" παραμένει πιστό στους θαμώνες του χειμώνα- καλοκαίρι.

Αν συνεχίσεις την κατηφοριά του Στενού, η βοή καταλαγιάζει. Κρυμμένο σε ένα κτίσμα παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το Λαογραφικό Μουσείο Απολλωνίας δημιουργήθηκε το 1965 από τον δάσκαλο Αντώνη Τρούλο που συγκέντρωσε ακούραστα θησαυρούς από σιφνέικα σπίτια. Ανάμεσα σε αυθεντικές φορεσιές, τοπικές εφημερίδες του 20ού αιώνα, οικιακά αντικείμενα, εργόχειρα και φωτογραφίες που ζωντανεύουν την καθημερινότητα των κατοίκων τον περασμένο αιώνα, ξεδιπλώνεται η συναρπαστική πορεία ενός νησιού που μεταμορφώνεται ξανά και ξανά. Το μουσείο λειτουργεί Ιούλιο και Αύγουστο, 19.00- 21.00. Αν όμως βρεθείς εκτός σεζόν, κάλεσε το 22840 33730 αφού στη Σίφνο, όλα γίνονται με τον σωστό άνθρωπο, τη σωστή στιγμή και... χωρίς βιασύνη.

Αρτεμώνας: Σιωπηλή αρχοντιά
Λίγα λεπτά με τα πόδια βορειοδυτικά της Απολλωνίας, ο Αρτεμώνας σε υποδέχεται με σιγή και αρχοντιά. Σαν παλιά καρτ ποστάλ δεν λέει πολλά, μα ό,τι δείχνει έχει βάθος και χάρη. Τα καλοδιατηρημένα νεοκλασικά αρχοντικά, με τα φιλοτεχνημένα γύψινα και τα περίτεχνα κάγκελα, μαρτυρούν την ακμή του 19ου αιώνα, όταν Σιφνιοί της διασποράς, κυρίως από την Κωνσταντινούπολη, επέστρεφαν και έχτιζαν με έμπνευση από την πρωτεύουσα της αυτοκρατορίας.
Αξίζει να χαθείς στα δαιδαλώδη σοκάκια και να αναζητήσεις το ναό της Παναγιά της Άμμου, ένα χαρακτηρισμένο ιστορικό μνημείο που φιλοξενεί την σπάνια εικόνα της Παναγιάς της Μοναχής χωρίς το Θείο Βρέφος. Λίγο παραπέρα, στην Αγία Άννα (Bella Vista), στέκουν δύο αναπαλαιωμένοι ανεμόμυλοι κι από το σημείο αυτό η θέα αγκαλιάζει το Αιγαίο με κάδρο την Πάρο και Νάξο.
Μια γλυκιά στάση στο ζαχαροπλαστείο Θεοδώρου (2284 031370), που από το 1933 φτιάχνει με δεξιοτεχνία και ροδόνερο τέσσερα είδη αμυγδαλωτών. Η διάδραση με τον ιδιοκτήτη δεν είναι πάντοτε εξίσου γλυκιά, αλλά δοκιμάζοντας ένα τραγανό αμυγδαλωτό φούρνου από αυτά που πρόσφεραν στους γάμους, το προσπερνάς. Την ιστορική παράδοση του νησιού στη ζαχαροπλαστική συνεχίζει και το γλυκοπωλείο Κίτρινο Ποδήλατο (2284031244), προσφέροντας μεγάλη γκάμα old school γλυκών , όπως κοκ, εκλεράκια, πάβλοβες. Λίγα μέτρα πιο κάτω, στην πλατεία Νικόλαου Χρυσόγελου θα βρεις φυσική σκιά κάτω από τα ψηλόλιγνα πεύκα που αγκαλιάζουν το λιθόστρωτο καθώς και το καφέ "Μαργαρίτα", σημείο συνάντησης για ντόπιους αλλά και επισκέπτες.

Φάρμες όπως παλιά
Σε ένα νησί που φημίζεται για τη μαγειρική του κουλτούρα και την απλότητά της, οι φάρμες της Σίφνου προσφέρουν τον πιο γνήσιο τρόπο να τη γνωρίσεις. Μέσα απ’ τη γη, τα ζώα και το χειροποίητο φαγητό. Σε μια κατάφυτη πλαγιά με θέα ως τη θάλασσα, μόλις 1,5 χλμ. από την Απολλωνία η Φάρμα της Ανθής Δεπάστα (anthisifnos.gr) εξοικειώνει κάθε μικρό και μεγάλο παιδί της πόλης με το αγρόκτημα. Εδώ, ανάμεσα σε αλώνια και αγριολούλουδα, ζουν σε πλήρη αρμονία λευκά παγώνια, κατσίκες, κουνέλια, κοτοπουλάκια και το πιο κοινωνικό γαϊδουράκι που γνώρισες ποτέ. Σαν επισκέπτης μπορείς να ταΐσεις τα ζώα, να συμμετέχεις στο άρμεγμα, να μαζέψεις αυγά ή να δοκιμάσεις να φτιάξεις τυρί με την καθοδήγηση της Ανθής. Το απόγευμα, στρώνεται τραπέζι με πιάτα που μαγειρεύει η ξαδέρφη της Μαρίνα Πετρουλάκη. Η αυτοδίδακτη ταλαντούχα μαγείρισσα έχει ενώσει με τα δεσμά της νοστιμιάς την τοπικότητα και την σωστή τεχνική στα κατά βάση χορτοφαγικά της πιάτα. Ιμάμ, φάβα, πιπεριές με πλιγούρι μαζί με σπιτικό ελιόψωμο και ολόφρεσκη χλωρομανούρα αναδεικνύουν τη σοφία της απλότητας. Η εμπειρία διατίθεται με κράτηση, όπως και το πρωινό (8.00-10.00) ή δείπνο. Λίγο πιο πέρα, στον δρόμο για το Κάστρο, η Φάρμα Ναρλή (6979778283) στον Κάτω Πετάλι σε μυεί στη τοπική γεωργία με άνυδρες καλλιέργειες, μαθήματα μαγειρικής και δοκιμές γεύσεων από το μποστάνι, με ξεναγό τον ίδιο τον καλλιεργητή, τον Γιώργο Ναρλή.

Μάθε, πλάσε, ψήσε
Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς πως η Σίφνος χτίστηκε με τον πηλό της. Από τους σιφνέικους φλάρους, τις περίφημες κεραμικές καμινάδες από τις οποίες βγήκε η έκφραση "τον κακό σου τον φλάρο", μέχρι τα απλά τσουκάλια, όλα φτιάχνονται στο χέρι με την ίδια προσήλωση που είχαν οι παλιοί. Σε 12 ενεργά εργαστήρια, οι σύγχρονοι αγγειοπλάστες συνεχίζουν την παράδοση αιώνων, που το 2022 αναγνωρίστηκε επίσημα ως Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της UNESCO. Η μυστική συνταγή; Η σιφνέικη πυρίμαχη άργιλος και η αφοσίωση στο παραδοσιακό καμίνι.
Το Πηλοτεχνείο (τηλ. 22840-32124) στην Απολλωνία, σε καλεί να πάρεις πινέλα και να ζωγραφίσεις το δικό σου κεραμικό αναμνηστικό, καθοδηγούμενος από έμπειρους τεχνίτες. Λίγο πιο έξω από το Βαθύ, στο εργαστήριο του Ατσόνιου (www.ceramicartatsonios.gr), θα δεις τον αγγειοπλάστη εν δράσει και θα ξεναγηθείς σε ένα από τα πιο ιστορικά καμίνια του νησιού, αναστηλωμένο και ενεργό από το 1870! Αν όμως θες να "βουτήξεις" βαθιά στον πηλό, ο αγγειοπλάστης Γιάννης Ναρλής και η Ευθυμία Βεντούρη (6948480282) προσφέρουν μαθήματα κεραμικής στον τροχό με γυάλωμα και ζωγραφική.

Το νησί που περπατιέται
Αν το να πεζοπορείς καλοκαιριάτικα φαντάζει σενάριο επιστημονικής φαντασίας υπενθυμίζω ότι "το πρώτο βήμα δύσκολο, το δεύτερο αλαφραίνει, στο τρίτο φύγαμε, κι ο δρόμος μας πηγαίνει". Ή ότι στη Σίφνο, οι πεζοπορίες δεν είναι μια δραστηριότητα, είναι εμπειρία ζωής. Το δίκτυο των Sifnos Trails με 100 χιλιόμετρα παλιών, καλοσυντηρημένων διαδρομών, σου αποκαλύπτει μια ξεχασμένη καθημερινότητα: θημωνιές, ξερολιθιές, περιστερώνες και κάτασπρα ξωκλήσια. Οι ξερολιθιές με τις οποίες είναι κεντημένο το νησί δημιουργούν τις περίφημες οριζόντιες αναβαθμίδες ενώ σώζονται και κάποιες θημωνιές (αγροικίες) που δεν έχουν μετατραπεί ακόμη σε βίλες.
Το μονοπάτι από την Απολλωνία στις Καμάρες (5,7 χλμ.) σε ταξιδεύει ήπια στην καρδιά του νησιού, ενώ στο μονοπάτι 1Α ανεβαίνεις ως τον Άγιο Ανδρέα και τη Μυκηναϊκή του ακρόπολη, μια σύντομη ανάβαση με μεγάλη ιστορία. Το μονοπάτι 2 σε πάει από το Κάστρο στον Φάρο και καταλήγει στη Χρυσοπηγή, περνώντας από γραφικά ακρογιάλια, ιδανικά για στάσεις για μπάνιο. Πιο άγρια, η βόρεια διαδρομή προς τη Χερρόνησο αποκαλύπτει τη Σίφνο των ερειπίων.

Αν νιώθεις ότι χρειάζεσαι παρέα και οδηγό, τότε η Άννα από το Sifnos Hiking (6936987984, www.sifnoshiking.com) είναι η άνθρωπός σου. Λάτρης της πεζοπορίας και βαθιά γνώστρια του νησιού, διοργανώνει καθημερινές εξορμήσεις για μικρές ομάδες έως 10 άτομα, με διαδρομές στα μέτρα σου. Δεν θα σε οδηγήσει απλώς στα ομορφότερα μονοπάτια αλλά θα σου εμφυσήσει ιστορίες, παραδόσεις και μικρά μυστικά (για τα άγνωστα πανηγύρια του νησιού!) που μόνο οι ντόπιοι ξέρουν.
Βουτιές σε γαλάζιο και λευκό
Στη Σίφνο, η θάλασσα δεν είναι ποτέ μακριά· σε βρίσκει εκεί που τελειώνει ο βράχος ή πίσω από ένα λιόδεντρο. Ξεκινάς την πρώτη σου βουτιά από το κοσμοπολίτικο Πλατύ Γιαλό, μια μεγάλη, αμμώδη παραλία που προσελκύει οικογένειες και ζευγάρια με μια σειρά από beach bars. Στις Καμάρες, το λιμάνι σε κερδίζει με τα καθαρά, ρηχά νερά, την αμμουδιά με γαλάζια σημαία καθώς απολαμβάνεις το απογευματινό φως, που χρυσίζει τη σκιά των πλοίων.
Αλλά η Χερρόνησος... είναι αλλού. Ένα ψαροχώρι ξεχασμένο στον χρόνο, με λιγοστή άμμο και βραχάκια, για βουτιές δίπλα στις ψαρόβαρκες με φόντο το άχρονο γαλάζιο. Στον Φάρο, οι οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο: μικρή, αμμώδης παραλία, με εύκολη πρόσβαση και εστιατόρια που σερβίρουν κατευθείαν τη θάλασσα στο πιάτο σου. Η Χρυσοπηγή δεν είναι ακριβώς παραλία, είναι σκηνικό. Βράχια και πλατώματα για τις πιο ινσταγκραμικές βουτιές κάτω από τη Μονή που αιωρείται στο πέλαγος.

Για τους πιο περιπετειώδεις, τα Σεράλια στο Κάστρο προσφέρουν βοτσαλάκι και βουτιές από το μικρό μόλο στην άλλη πλευρά του κόλπου. Αν θέλεις πραγματική απομόνωση, Σαούρες και Πουλάτη σε περιμένουν. Η πρώτη είναι μικρός βοτσαλωτός κολπίσκος με ήσυχα νερά, η δεύτερη, βραχώδης, άγρια, με πιο δύσκολη πρόσβαση αλλά με νερά βαθιά και κρυστάλλινα. Τα Βρουλίδια, η πρώην απομονωμένη, βοτσαλωτή παραλία έχει πια δρόμο -δύσβατο, ναι- αλλά φτάνοντας θα δεις τα πιο φαντασμαγορικά νερά του νησιού.
Τόποι με ψυχή
Ο παλαιότερος οικισμός του νησιού, χτισμένος πάνω στην αρχαία ακρόπολη, κατοικείται αδιάκοπα από την 3η χιλιετία π.Χ. στοιβάζοντας μνήμες στρώμα πάνω σε στρώμα. Μπαίνοντας στο Κάστρο από τις πέτρινες λότζιες, τις έξι μεσαιωνικές θολωτές στοές, νιώθεις πως κάποιος γύρισε τον διακόπτη του χρόνου. Σπίτια σφιχταγκαλιασμένα, παράθυρα-πολεμίστρες, ρωμαϊκές σαρκοφάγοι και αρχαία κιονόκρανα, όλα ενσωματωμένα στην κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική, σαν να γεννήθηκαν μαζί της. Στον εσωτερικό δακτύλιο, μπαλκόνια βαμμένα στο μπλε και το κόκκινο σπάνε τη μονοχρωμία, ενώ το Kavos Sunrise γνωστό και ως ο "Κουβανός" (22840 33883) προσφέρει το πιο αντισυμβατικό ηλιοβασίλεμα του νησιού με μοχίτο στο χέρι, Κούβα και επανάσταση.

Κατηφορίζοντας το φιδογυριστό μονοπάτι, φτάνεις στο εκκλησάκι των Επτά Μαρτύρων- φύσει και θέσει απρόσιτο. Χτισμένο θεατρικά πάνω σ’ έναν βράχο που καρφώνεται στο Αιγαίο μοιάζει να αιωρείται πάνω από την θάλασσα εξασφαλίζοντας φωτογραφίες- ψευδαισθήσεις.
Στον λόφο του Αγίου Ανδρέα, η μυκηναϊκή ακρόπολη περιμένει ήσυχα, με τους λιθόκτιστους περιβόλους της και την συγκλονιστική της θέα να περιηγηθείς ανάμεσα στα ερείπια των κτισμάτων και τους αναστηλωμένους τοίχους προσπαθώντας να φανταστείς τη ζωή που εξελισσόταν εδώ, όταν η Σίφνος άκμαζε χάρη στα μεταλλεία της. Και λίγο πιο πέρα, στη Χρυσοπηγή, το φως γίνεται ιερό. Το μοναστήρι του 17ου αιώνα στέκεται πάνω στη βραχώδη χερσόνησο και στο ηλιοβασίλεμα η θάλασσα γύρω του μοιάζει να ανάβει καντήλι.

Φίνες γεύσεις σε καμβά
Η Σίφνος είναι το μοναδικό νησί που μπορεί να περηφανεύεται πως πέρασε -κυριολεκτικά- από τη γάστρα (της διάσημης ρεβυθάδας) στη γαστρο-νομία. Αποδεικνύοντας το με αρκετά, για το μέγεθος του νησιού, εστιατόρια που κινούνται στο φάσμα της μοντέρνας ελληνικής μπιστρονομίας.
Από το 2023 πάνω στην άμμο του Φάρου, το "Alyelo" (2284072265) δημιουργεί πιάτα σύγχρονα μεν, σε ευθεία συνομιλία με τις γευστικές μας μνήμες δε. Και πάνω απ’ όλα προικισμένα με βαθιά νοστιμιά, που εκφράζεται ανάγλυφη σε προτάσεις σαν την σφυρίδα Bianco σε σάλτσα λευκού κρασιού και πατάτα ποσέ- αν και της ταιριάζει τέλεια μια "βούτα" με τηγανητή πατάτα. Λεπτοδουλεμένα ωμά, όπως ο φρέσκος τόνος σε ponzu ντομάτας με σαλάτα αλμύρα καθώς και το ceviche ψαριού ημέρας με ροδάκινο, chili, και λεμόνι κονφί δίνουν το δημιουργικό στίγμα της κουζίνας που εκτελεί με ακρίβεια ο έμπειρος chef Θοδωρής Γρηγοριάδης.

Ακριβώς δίπλα, ξύλινα τραπέζια, κάποια από τα οποία στρωμένα πάνω στο νερό, σε καλωσορίζουν στον "Pelicanos" (2284071460) που γίνεται ένα με τον ορίζοντα. Υπό την καθοδήγηση του σεφ της Σίφνου Γιώργου Σαμοΐλη, η κυκλαδίτικη brasserie προτείνει πιάτα που αξιοποιούν τοπικά προϊόντα όπως τα αναπάντεχα churros γυλωμένη μανούρας ή το αργοψημένο χταπόδι στο φούρνο με πατάτες.
Ταυτισμένο με την from farm to table γαστρονομία του νησιού, το "Nus” (2284071208) ξεδιπλώνει έναν άλλον κόσμο: άνυδρα λαχανικά, ντόπια κρέατα, δημιουργίες με τεχνική. Από το μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο αρνάκι με παστό λεμόνι μέχρι την τυρόπιτα με μανούρα και απάκι, εγώ οι γευστικές μνήμες είναι το επίκεντρο.
Στο "Stiadi" (2284033408) σε μια προνομιούχα τοποθεσία στο Κάστρο τα τραπέζια έχουν απλωθεί στην αυλή με την πανοραμική θέα, όπου σερβίρονται μοντέρνου ύφους ελληνικά πιάτα όπως οι ρεβυθοκεφτέδες με μαρμελάδα ντομάτας και η φάβα μπιζελιού με καραμελωμένα πράσα.
Πίσω στον Πλατύ Γιαλό, το "Maiolica" (2284071428) φέρνει τη Μεσόγειο στο πιάτο με oriental άνεση. Να, όπως συμβαίνει με τα κολοκυθάκια γεμιστά με καραβίδες και τραχανά σε κρέμα αυγολέμονο ή το γουακαμόλε από αρακά με ντοματίνια, γαρίδες σοτέ και σταφύλι.

Διατηρώντας σταθερά τον τίτλο του "talk of the island" η "Cantina" (2284035395) του chef- patron Γιώργου Σαμοΐλη χτίζει καθημερινά μια γκουρμέ-ρουστίκ κουζίνα που μιλάει τη γλώσσα της βιωσιμότητας. Σε ένα set menu με περίσσια αυτοπεποίθηση αναδεικνύονται κατά 90% ντόπια προϊόντα. Και βέβαια, το Ω3 (2284072014) σημείο αναφοράς στο νησί, είναι εμπειρία που συνδυάζει beach life και fine dining με τον πιο αβίαστο τρόπο.
Απ’ τη γάστρα με αγάπη
Με ιστορία που ξεκινά το 1973, η οικογένεια Φύσσα συνεχίζει να προσφέρει αυστηρά και μόνο φρέσκα ψάρια και θαλασσινά, απευθείας από τα καΐκια τους, στην άκρη του μικρού μόλου στην Χερρόνησο. Στη ψαροταβέρνα Χερρόνησος (2284 033119), θα φας με τα πόδια ακόμα βρεγμένα απ’ τη θάλασσα, σκάρους, σαλούβαρδους, μπαρμπούνια και κακαβιές που μοσχοβολούν αρμύρα και μάραθο. Άχαστοι οι ελαφροτηγανησμένοι ρεβυθοκεφτέδες.

Τον τίτλο της πιο αυθεντικής γεύσης κερδίζει εύκολα το "Τσικάλι" (2284071150) στο Βαθύ από την εποχή όπου δεν υπήρχε ηλεκτρικό ή δρόμος στο σημείο. Η οικογένεια παράγει τα δικά της τυριά, από χλωρομανούρα μέχρι μυζήθρα τα οποία μπορείς να προμηθευτείς και για το σπίτι. Με τα κύματα για υπόκρουση απόλαυσε κατσικάκι στην κατσαρόλα με κρασί και άνηθο, ρεβυθάδα και τυροκεφτέδες από μανούρα.
Ανεβαίνοντας στον Αρτεμώνα, το μεζεδοπωλείο "Μωσαϊκό" (2284033562) είναι η αγαπημένη αυλή του νησιού. Περιποιημένα μεζεδάκια όπως πατάτες με τζίντζερ και εστραγκόν αλλά και ψητή χλωρομανούρα με μαρμελάδα ντομάτας, τσίπουρο και βραδιές με μουσική.
Στην Απολλωνία, το "Καφενείο του Τσελεμεντέ" (2284 033601) είναι κλασική αξία. Παραδοσιακό στιφάδο, ρεβιθάδα και κρασί χύμα με χαμόγελα ντόπια. Την οικεία ταυτότητα του διατηρεί το "Κουζινάκι" (2284 031790), επίσης στην Απολλωνία, όπου σιφνέικα προϊόντα συναντούν ένα διαφορετικό συνταγολόγιο με την μορφή ενός cheesecake μελιτζάνας ή των ζυμαρικών με ντόπια τυριά.

Εκεί που τα σοκάκια γεμίζουν βραδινές κουβέντες στην Απολλωνία, το "Καφενείο Δρακάκης" (2284031233) στέκει ακλόνητο από το 1886, σαν σταθερά στη γευστική εξέλιξη της Σίφνου. Η ομάδα μαγειρεύει με σίγουρο χέρι μια σειρά από κλασικούς μεζέδες, με πρώτη και καλύτερη την κιμαδόπιτα και τα λουκάνικα με το χούμους.
Από σουίτες μέχρι κυκλαδίτικα καταφύγια
Κρυμμένες στα σοκάκια της Απολλωνίας, οι Rabagas Luxury Suites (2284031595, rabagas-suites.com) προσφέρουν την εμπειρία της αυθεντικής κυκλαδίτικης φιλοξενίας με άποψη. Αναμειγνύοντας αριστοτεχνικά την παραδοσιακή αρχιτεκτονική με το σύγχρονο design, οι τέσσερις πολύ ξεχωριστές και πολυτελείς σουίτες μετατρέπονται σε ιδανικό καταφύγιο για όσους αγαπούν να περιβάλλονται από έργα τέχνης και γαλήνη.

Εκεί όπου η θάλασσα του Πλατύ Γιαλού συναντά την ηρεμία του τοπίου, μια σειρά από 26 εκλεπτυσμένες κατοικίες απλώνονται συνταιριάζοντας την πέτρα με το ξύλο, σε ένα αρμονικό σύνολο. Οι περισσότερες κατοικίες του "Fos Collection" (6971813256, foscollection.gr) βρίσκονται σε κοντινή απόσταση με τα πόδια από την παραλία, ενώ άλλες απολαμβάνουν πανοραμική θέα στο Αιγαίο. Βορειότερα, στον παραθαλάσσιο οικισμό των Καμαρών, οι "Apsila Pool Suites" (2152159688, apsilasifnos.com) δημιουργήθηκαν με έναν και μοναδικό σκοπό. Να προσφέρουν υψηλής κατηγορίας διακοπές, σε όλους όσους επιθυμούν να ζήσουν την εμπειρία της Σίφνου με διακριτική πολυτέλεια.

Επιστροφή στο ήρεμο Βαθύ, εκεί όπου το Sifnos Living (sifnosliving.gr) προσφέρει δωμάτια με πανοραμική θέα στη θάλασσα, σε έναν λόφο που σε αποσυνδέει γλυκά από τον κόσμο. Πιο ψηλά, στο Άνω Πετάλι, τα Kouki Maria Rooms (6981574840) αγκαλιάζουν τον παραδοσιακό χαρακτήρα του νησιού, με νοσταλγικά δωμάτια και αυλές γεμάτες βασιλικό. Στο Κάτω Πετάλι, η Θεμωνιά (2284031866) και το Nostos Sifnos (694 898 2747) ξεχωρίζουν για την προσιτή τους προσέγγιση, χωρίς όμως να κάνουν εκπτώσεις στη φιλοξενία. Απλές, καθαρές γραμμές κι αίσθηση σπιτικής θαλπωρής σε κάθε λεπτομέρεια.

Με δύο καθημερινά δρομολόγια από τον Πειραιά, η SEAJETS σε πάει στη Σίφνο σε μόλις 2 ώρες και 30 λεπτά…πριν καλά καλά πιεις τον καφέ σου. Ο μεγαλύτερος στόλος ταχύπλοων στον κόσμο φέρνει τις Κυκλάδες πιο κοντά από ποτέ, με ταχύτητα, σταθερότητα και ανέσεις που κάνουν το ταξίδι εμπειρία. Και φέτος, το καλοκαίρι ξεκινά στο κατάστρωμα ενός ταχύπλοου της SEAJETS, με προορισμό τη νησιώτικη ανεμελιά.
Ευχαριστούμε την SEAJETS για την υποστήριξή της στην πραγματοποίηση του ταξιδιού και τις Rabagas Luxury Suites για την φιλοξενία.