"Από Στόμα σε Στόμα": Η γαστρονομία και ο πολιτισμός της Επανομής από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Με μια σειρά από καλαίσθητα μίνι βιβλιαράκια το Κτήμα Γεροβασιλείου φέρνει κοντά μας τον τόπο του, την Επανομή, μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία.

Από Στόμα σε Στόμα

Γέννημα-θρέμμα της Επανομής και μάλιστα από αμπελουργική οικογένεια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ακολούθησε από την αρχή τον δρόμο του κρασιού, διαγράφοντας μέχρι σήμερα μια λαμπρή πορεία που συνεχίζεται. Το εμβληματικό Κτήμα Γεροβασιλείου, ένα από τα ωραιότερα οινοποιεία της χώρας, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στα υψώματα της Επανομής και είναι γνωστό, πέρα από τα καταξιωμένα κρασιά του, για το Μουσείο Οίνου και τα συχνά πολιτιστικά του δρώμενα, που συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού. 

Η βαθιά αγάπη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου για την ιδιαίτερη πατρίδα του εκφράζεται πρακτικά σε μια σειρά από ετήσιες εκδόσεις με τίτλο "Από Στόμα σε Στόμα", καλόγουστα μίνι βιβλιαράκια σε συνεργασία με κατοίκους, ερευνητές και φωτογράφους, γύρω από το παρελθόν και το παρόν της Επανομής, ενώ την έρευνα έχει αναλάβει η σύζυγός του, Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου. Στις εκδόσεις δίνεται βάρος στη γαστρονομία με συνταγές της τοπικής παράδοσης, που συνοδεύονται με οινικές προτάσεις από τις ετικέτες του Κτήματος, παράλληλα με θέματα όπως η μουσική και η αρχιτεκτονική του τόπου.

Από Στόμα σε Στόμα

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 10 βιβλιαράκια. Παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Κτήμα, στις "Ανοιχτές Πόρτες", τη μεγαλύτερη οινοτουριστική εκδήλωση της χρονιάς. Ακολουθούν οι τίτλοι και το θέμα του καθενός, για να πάρετε μια ιδέα:

  • "Επανομίτικα Μαγειρέματα" (η τοπική γαστρονομία της Επανομής)
  • "Αμπελοτραπεζώματα" (τα προϊόντα του αμπελιού που συναντά κανείς στην κουζίνα της Επανομής)
  • "Το τσίπουρο αφηγείται" (η ιστορία του επανομίτικου τσίπουρου)
  • "Γύρω-γύρω όλοι" (η πολυπολιτισμική κουζίνα της Επανομής)
  • "Οι Μουσαφίρηδες" (η κουζίνα από νύφες και γαμπρούς της Επανομής)
  • "Επανομή, η δική τους Ιθάκη" (ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν την Επανομή ως δικό τους τόπο)
  • "Τραγουδιστά" (η μουσική παράδοση της Επανομής)
  • "Η ηχογράφηση του ’69" (ιστορική ηχογράφηση της μουσικής παράδοσης της Επανομής)
  • "Ο υγρότοπος της Επανομής" (η χλωρίδα, η ορνιθοπανίδα και η σημασία τους για τον άνθρωπο και τη φύση)
  • "Αρχιτεκτονήματα - Οι παλιές κατοικίες της Επανομής"

Από τα πιο δημοφιλή αποδείχτηκαν τα "Επανομίτικα Μαγειρέματα", σε 2η έκδοση φέτος. Ο πρόλογος για την ουσία και την ιστορία της Επανομίτικης μαγειρικής, ώστε να μάθουν και οι νεότεροι, ακολουθείται από τοπικές συνταγές, όπως το κατσίκι με ρύζι και σταφίδες, η πρασόπιτα με τυρί ή το σαραϊλί. 

Από Στόμα σε Στόμα

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα τα "Αμπελοτραπεζώματα", για το σταφύλι και τα παράγωγά του στην τοπική κουζίνα, με συναρπαστικά λαογραφικά στοιχεία, τοπικές συνήθειες και φυσικά συνταγές, όπως τα αμπελοσαρμαδάκια ή το γλυκό σταφύλι. 

Από Στόμα σε Στόμα

Στο "Γύρω Γύρω Ολοι", πάλι, παίρνουμε μια γεύση από την πολυπολιτισμική Επανομή, με συνταγές από αλλοεθνείς που ζουν στην Επανομή. Δεκατέσσερις συνταγές από ισάριθμες χώρες: από το αυστραλέζικο Λάμινγκτον και το εγγλέζικο Κοτόπουλο της Στέψης μέχρι το ινδικό Πανίρ Πακόρα και την Περουβιανή Πατατοσαλάτα.

Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

Τop εμπειρίες στα νησιά του Αργοσαρωνικού

Ο Αργοσαρωνικός προσφέρει μια πανδαισία καλοκαιρινών στιγμών. Αρκεί να αφεθείτε στην top εμπειρία κάθε νησιού για να τη ζήσετε όπως της αξίζει.

ΓΡΑΦΕΙ: ΠΩΛΙΝΑ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΠΟΥΛΟΥ
07/07/2025

Σε αυτό το ξενοδοχείο της Μήλου ξεχνιόμαστε ευχαρίστως κοιτάζοντας τη γραμμή του ορίζοντα

Ανακαλώντας στιγμιότυπα, ή μάλλον αισθήσεις που βιώσαμε στο ολοκαίνουργο ξενοδοχείο "Golden Milos Beach House by Domotel", στο πρώτο Κυκλαδίτικο weekend του καλοκαιριού.

Στον Κάλαμο και τον Καστό, τα 'μυστικά' του Ιονίου

Στη λιγότερο δημοφιλή μεριά του πελάγους, Κάλαμος και Καστός μοιάζουν να ξεπήδησαν από κάποιο παράλληλο -σίγουρα πιο παρθένο και ανέμελο- σύμπαν του ελληνικού καλοκαιριού. Και αξίζουν της απόλυτης προσοχής σου.

Λούβρο: Απ’ το Βυζάντιο στον Louboutin μέσω μιας μοναδικής έκθεσης

Πλέκοντας περίτεχνα πρωτοπορία και ιστορία, η έκθεση "Louvre Couture: Statement Κομμάτια" στο Παρίσι βάζει στόχο να αποδείξει ότι η σύγχρονη μόδα δεν εξελίσσεται στο κενό.

Στο καταφύγιο του Μονέ: Μια μέρα στο Giverny

Στο Giverny, στο σπίτι του Μονέ και μόλις μια ώρα μακριά από το Παρίσι, δεν κοιτάς απλώς το μαγευτικό κήπο με τα νούφαρα και την ιαπωνική γέφυρα με τις γλυσίνες. Κοιτάς μέσα από τα μάτια του μεγάλου Ιμπρεσιονιστή. Και για μια στιγμή, βλέπεις όπως εκείνος.

Το 25o Φεστιβάλ Νάξου είναι γεγονός

Με τον τίτλο "Τέχνη-Επιστήμη-Περιβάλλον" το Φεστιβάλ προσφέρει μια σειρά δράσεων, στις οποίες ξεχωρίζουν οι συναυλίες Δεληβοριά, Περίδη και Γιαννάτου αλλά κι η παράσταση "Ο Γιάννης το βούδι" της Ευαγγελίας Γατσωτή.

Κόρδοβα: Ένα ταξίδι στη μαγευτική ατμόσφαιρα της Ανδαλουσίας

Μια πόλη που φέρνει στο φως την πλούσια ανδαλουσιανή ιστορία, η Κόρδοβα μαγεύει με τα σοκάκια της που μοσχομυρίζουν από τα tapas και τις λουλουδιασμένες αυλές, τα μνημεία που συνδέουν τις εποχές, τη μουσική της που απλώνεται αέναα στους δρόμους και το φλαμένκο που μοιράζει πάθος και ψυχή.