"Από Στόμα σε Στόμα": Η γαστρονομία και ο πολιτισμός της Επανομής από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Με μια σειρά από καλαίσθητα μίνι βιβλιαράκια το Κτήμα Γεροβασιλείου φέρνει κοντά μας τον τόπο του, την Επανομή, μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία.

Από Στόμα σε Στόμα

Γέννημα-θρέμμα της Επανομής και μάλιστα από αμπελουργική οικογένεια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ακολούθησε από την αρχή τον δρόμο του κρασιού, διαγράφοντας μέχρι σήμερα μια λαμπρή πορεία που συνεχίζεται. Το εμβληματικό Κτήμα Γεροβασιλείου, ένα από τα ωραιότερα οινοποιεία της χώρας, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στα υψώματα της Επανομής και είναι γνωστό, πέρα από τα καταξιωμένα κρασιά του, για το Μουσείο Οίνου και τα συχνά πολιτιστικά του δρώμενα, που συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού. 

Η βαθιά αγάπη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου για την ιδιαίτερη πατρίδα του εκφράζεται πρακτικά σε μια σειρά από ετήσιες εκδόσεις με τίτλο "Από Στόμα σε Στόμα", καλόγουστα μίνι βιβλιαράκια σε συνεργασία με κατοίκους, ερευνητές και φωτογράφους, γύρω από το παρελθόν και το παρόν της Επανομής, ενώ την έρευνα έχει αναλάβει η σύζυγός του, Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου. Στις εκδόσεις δίνεται βάρος στη γαστρονομία με συνταγές της τοπικής παράδοσης, που συνοδεύονται με οινικές προτάσεις από τις ετικέτες του Κτήματος, παράλληλα με θέματα όπως η μουσική και η αρχιτεκτονική του τόπου.

Από Στόμα σε Στόμα

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 10 βιβλιαράκια. Παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Κτήμα, στις "Ανοιχτές Πόρτες", τη μεγαλύτερη οινοτουριστική εκδήλωση της χρονιάς. Ακολουθούν οι τίτλοι και το θέμα του καθενός, για να πάρετε μια ιδέα:

  • "Επανομίτικα Μαγειρέματα" (η τοπική γαστρονομία της Επανομής)
  • "Αμπελοτραπεζώματα" (τα προϊόντα του αμπελιού που συναντά κανείς στην κουζίνα της Επανομής)
  • "Το τσίπουρο αφηγείται" (η ιστορία του επανομίτικου τσίπουρου)
  • "Γύρω-γύρω όλοι" (η πολυπολιτισμική κουζίνα της Επανομής)
  • "Οι Μουσαφίρηδες" (η κουζίνα από νύφες και γαμπρούς της Επανομής)
  • "Επανομή, η δική τους Ιθάκη" (ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν την Επανομή ως δικό τους τόπο)
  • "Τραγουδιστά" (η μουσική παράδοση της Επανομής)
  • "Η ηχογράφηση του ’69" (ιστορική ηχογράφηση της μουσικής παράδοσης της Επανομής)
  • "Ο υγρότοπος της Επανομής" (η χλωρίδα, η ορνιθοπανίδα και η σημασία τους για τον άνθρωπο και τη φύση)
  • "Αρχιτεκτονήματα - Οι παλιές κατοικίες της Επανομής"

Από τα πιο δημοφιλή αποδείχτηκαν τα "Επανομίτικα Μαγειρέματα", σε 2η έκδοση φέτος. Ο πρόλογος για την ουσία και την ιστορία της Επανομίτικης μαγειρικής, ώστε να μάθουν και οι νεότεροι, ακολουθείται από τοπικές συνταγές, όπως το κατσίκι με ρύζι και σταφίδες, η πρασόπιτα με τυρί ή το σαραϊλί. 

Από Στόμα σε Στόμα

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα τα "Αμπελοτραπεζώματα", για το σταφύλι και τα παράγωγά του στην τοπική κουζίνα, με συναρπαστικά λαογραφικά στοιχεία, τοπικές συνήθειες και φυσικά συνταγές, όπως τα αμπελοσαρμαδάκια ή το γλυκό σταφύλι. 

Από Στόμα σε Στόμα

Στο "Γύρω Γύρω Ολοι", πάλι, παίρνουμε μια γεύση από την πολυπολιτισμική Επανομή, με συνταγές από αλλοεθνείς που ζουν στην Επανομή. Δεκατέσσερις συνταγές από ισάριθμες χώρες: από το αυστραλέζικο Λάμινγκτον και το εγγλέζικο Κοτόπουλο της Στέψης μέχρι το ινδικό Πανίρ Πακόρα και την Περουβιανή Πατατοσαλάτα.

Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Marketnews

Eliamos Villas Hotel & Spa: Το boutique καταφύγιο στην Κεφαλονιά με θέα που κόβει την ανάσα

Ένα wellness retreat όπου η πολυτέλεια συναντά τη φύση και την αυθεντικότητα του Ιονίου.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
05/12/2025

Amirandes: Η ψυχή της Κρήτης γίνεται εμπειρία όπως μόνο η Grecotel ξέρει

Όσοι έχουν έρθει στo "Amirandes" το γνωρίζουν. Δεν είναι απλώς ένα από τα κορυφαία resorts στην Ελλάδα, αλλά η επιτομή του πώς η Grecotel ξέρει να κάνει την ψυχή ενός τόπου αξέχαστη ταξιδιωτική εμπειρία. Αυτόν το χειμώνα ζούμε την Κρήτη αλλιώς.

Η Αθηναϊκή φινέτσα του "The Dolli"

Στο σημείο όπου η ελληνική πρωτεύουσα ενώνει το παρελθόν με το παρόν και το μέλλον της, ο επισκέπτης συναντά τον αληθινό εαυτό της, μέσα από μια αυθεντική εμπειρία φιλοξενίας, ανόθευτης κομψότητας και ταξιδιωτικής έμπνευσης.

Το χειμερινό περιοδικό "Taste & Travel" κυκλοφορεί την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου μαζί με το "αθηνόραμα"

Πλούσιο και χορταστικό, σας στρώνει το χάρτη για τα πιο νόστιμα ταξίδια του χειμώνα!

Tα πιο όμορφα (και διάσημα) Christmas markets της Ευρώπης

Ταξίδεψε έστω εικονικά σε μέρη που μυρίζουν γλυκό κρασί και φρεσκοψημένο μπισκότο.