"Από Στόμα σε Στόμα": Η γαστρονομία και ο πολιτισμός της Επανομής από το Κτήμα Γεροβασιλείου

Με μια σειρά από καλαίσθητα μίνι βιβλιαράκια το Κτήμα Γεροβασιλείου φέρνει κοντά μας τον τόπο του, την Επανομή, μέσα από την ιστορία και τον πολιτισμό της, με έμφαση στην τοπική γαστρονομία.

Από Στόμα σε Στόμα

Γέννημα-θρέμμα της Επανομής και μάλιστα από αμπελουργική οικογένεια, ο Βαγγέλης Γεροβασιλείου ακολούθησε από την αρχή τον δρόμο του κρασιού, διαγράφοντας μέχρι σήμερα μια λαμπρή πορεία που συνεχίζεται. Το εμβληματικό Κτήμα Γεροβασιλείου, ένα από τα ωραιότερα οινοποιεία της χώρας, βρίσκεται σε περίοπτη θέση στα υψώματα της Επανομής και είναι γνωστό, πέρα από τα καταξιωμένα κρασιά του, για το Μουσείο Οίνου και τα συχνά πολιτιστικά του δρώμενα, που συμβάλλουν στη μετάδοση του αμπελοοινικού πολιτισμού. 

Η βαθιά αγάπη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου για την ιδιαίτερη πατρίδα του εκφράζεται πρακτικά σε μια σειρά από ετήσιες εκδόσεις με τίτλο "Από Στόμα σε Στόμα", καλόγουστα μίνι βιβλιαράκια σε συνεργασία με κατοίκους, ερευνητές και φωτογράφους, γύρω από το παρελθόν και το παρόν της Επανομής, ενώ την έρευνα έχει αναλάβει η σύζυγός του, Σόνια Τζιώλα-Γεροβασιλείου. Στις εκδόσεις δίνεται βάρος στη γαστρονομία με συνταγές της τοπικής παράδοσης, που συνοδεύονται με οινικές προτάσεις από τις ετικέτες του Κτήματος, παράλληλα με θέματα όπως η μουσική και η αρχιτεκτονική του τόπου.

Από Στόμα σε Στόμα

Από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί 10 βιβλιαράκια. Παρουσιάζονται κάθε χρόνο στο Κτήμα, στις "Ανοιχτές Πόρτες", τη μεγαλύτερη οινοτουριστική εκδήλωση της χρονιάς. Ακολουθούν οι τίτλοι και το θέμα του καθενός, για να πάρετε μια ιδέα:

  • "Επανομίτικα Μαγειρέματα" (η τοπική γαστρονομία της Επανομής)
  • "Αμπελοτραπεζώματα" (τα προϊόντα του αμπελιού που συναντά κανείς στην κουζίνα της Επανομής)
  • "Το τσίπουρο αφηγείται" (η ιστορία του επανομίτικου τσίπουρου)
  • "Γύρω-γύρω όλοι" (η πολυπολιτισμική κουζίνα της Επανομής)
  • "Οι Μουσαφίρηδες" (η κουζίνα από νύφες και γαμπρούς της Επανομής)
  • "Επανομή, η δική τους Ιθάκη" (ιστορίες ανθρώπων που επέλεξαν την Επανομή ως δικό τους τόπο)
  • "Τραγουδιστά" (η μουσική παράδοση της Επανομής)
  • "Η ηχογράφηση του ’69" (ιστορική ηχογράφηση της μουσικής παράδοσης της Επανομής)
  • "Ο υγρότοπος της Επανομής" (η χλωρίδα, η ορνιθοπανίδα και η σημασία τους για τον άνθρωπο και τη φύση)
  • "Αρχιτεκτονήματα - Οι παλιές κατοικίες της Επανομής"

Από τα πιο δημοφιλή αποδείχτηκαν τα "Επανομίτικα Μαγειρέματα", σε 2η έκδοση φέτος. Ο πρόλογος για την ουσία και την ιστορία της Επανομίτικης μαγειρικής, ώστε να μάθουν και οι νεότεροι, ακολουθείται από τοπικές συνταγές, όπως το κατσίκι με ρύζι και σταφίδες, η πρασόπιτα με τυρί ή το σαραϊλί. 

Από Στόμα σε Στόμα

Βρήκαμε πολύ ενδιαφέροντα τα "Αμπελοτραπεζώματα", για το σταφύλι και τα παράγωγά του στην τοπική κουζίνα, με συναρπαστικά λαογραφικά στοιχεία, τοπικές συνήθειες και φυσικά συνταγές, όπως τα αμπελοσαρμαδάκια ή το γλυκό σταφύλι. 

Από Στόμα σε Στόμα

Στο "Γύρω Γύρω Ολοι", πάλι, παίρνουμε μια γεύση από την πολυπολιτισμική Επανομή, με συνταγές από αλλοεθνείς που ζουν στην Επανομή. Δεκατέσσερις συνταγές από ισάριθμες χώρες: από το αυστραλέζικο Λάμινγκτον και το εγγλέζικο Κοτόπουλο της Στέψης μέχρι το ινδικό Πανίρ Πακόρα και την Περουβιανή Πατατοσαλάτα.

Μια πραγματικά πολύ ενδιαφέρουσα δουλειά!

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Travel

"Helene Eco Luxury Villa": Η ιδιωτική σας απόδραση στην καρδιά της Τσαγκαράδας

Στην καρδιά της καταπράσινης Τσαγκαράδας, ανάμεσα σε δάση καστανιάς και με απρόσκοπτη θέα στο Αιγαίο, η πολυτελής "Helene Eco Luxury Villa" απλώνεται μέσα σε ιδιωτικό οικόπεδο 1,2 στρεμμάτων.

ΓΡΑΦΕΙ: ATHINORAMA TEAM
19/11/2025

Cens Hotel: Η νέα εκδοχή της πολυτέλειας στα Ιωάννινα

Στην καρδιά των Ιωαννίνων, λίγα μόλις βήματα από την κεντρική πλατεία και τη Λίμνη Παμβώτιδα, το Cens Hotel επαναπροσδιορίζει την έννοια της αστικής διαμονής.

Λένε πως αυτοί είναι οι 20 καλύτεροι χειμερινοί προορισμοί στην Ελλάδα

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες ετοιμάζουμε βαλίτσες και προγραμματίζουμε τις αποδράσεις του Σαββατοκύριακου. Ακολουθούν οι must προορισμοί για όσους λατρεύουν το τρίπτυχο βουνό, τζάκι, χιόνι. Αν και το τελευταίο δεν μπορούμε να σας το υποσχεθούμε.

Abeliona Retreat: Ένα καταφύγιο στην αγκαλιά της φύσης

Στις πλαγιές του Λυκαίου Όρους, εκεί όπου τα σύννεφα χαμηλώνουν για να αγγίξουν τα δάση και οι ήχοι της φύσης αντικαθιστούν το βουητό της πόλης, απλώνεται το Abeliona Retreat — ένα καταφύγιο φτιαγμένο με σεβασμό, απλότητα και σε αρμονία με το φυσικό περιβάλλον.

"Miglari": Η νέα ήσυχη πολυτέλεια της Αρκαδίας

Γιατί το ολοκαίνουργιο boutique hotel "Miglari" είναι το κρυφό διαμάντι της Αρκαδίας.

Πώς το Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου έγινε νέος πολιτιστικός προορισμός

Με αφετηρία το νέο V&A East Storehouse, βολτάρουμε μεταξύ Hackney Wick και East Bank σημειώνοντας τα στέκια που δίνουν ζωή στο Ολυμπιακό Πάρκο του Λονδίνου.

YeeOn Living: Χαλάρωση και ευεξία σε boutique διάσταση

Τις παγωμένες μέρες του χειμώνα, το ειδυλλιακό Γύθειο –με το ιστορικό του λιμάνι, τις παραδοσιακές ψαρόβαρκες, τα αρχοντικά και τα φροντισμένα σοκάκια– ντύνεται με μια ατμόσφαιρα γαλήνης που μαγεύει κάθε επισκέπτη.